پخش زنده
امروز: -
وزير دفاع روسيه در اجلاس امنيتي مسکو گفت هدف از اقدامات ائتلاف تحت فرماندهي آمريکا در سوريه، برهم زدن ثبات منطقه و تقويت حضور اقتصادي و نظامي بود.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه روسيا اليوم؛ سرگئي شويگو وزير دفاع روسيه طی سخنانی در اجلاس امنيتي مسکو گفت اوضاع کنوني جهان به گونه اي است که روابط بين کشورها در حال تغيير است و مشکلات از طريق نظامي حل مي شود و اين موضوع، پيچيدگي رقابت تسليحاتي را به دنبال دارد. همچنين از اظهارات مختلف متوجه مي شويم که فعاليت هاي نظامي در حال نزديک شدن به مرزهاي روسيه است.
شویگو ادامه داد: براي تحقق منافع، بر گروه هاي تروريستي که چند سال گذشته افزايش يافته اند، تکيه مي شود. روسيه سال 2015 تصميم گرفت براي از بين بردن داعش و ديگر گروه هاي تروريستي، به حکومت قانوني سوريه کمک کند. پيش از مشارکت روسيه در اين جنگ، ائتلاف موسوم به ائتلاف بين المللي مبارزه با داعش، تحت فرماندهي آمريکا به نتيجه خاصي نرسيده بود. اين ائتلاف از توانمندي هاي نظامي گسترده و اموال زيادي براي اين کار استفاده کرد؛ اما به هيچ نتيجه اي نرسيد و شاهد بوديم که نه تنها گروه هاي تروريستي از بين نرفتند، بلکه به تدريج گسترش يافتند.
به نظر مي رسد که هدف، برهم زدن ثبات منطقه و تقويت حضور اقتصادي و نظامي در اين منطقه بود؛ اما پس از آغاز عمليات نيروي هوايي روسيه و ائتلاف روسيه، ايران و ترکيه که واقعا درصدد از بين بردن تروريسم بودند، اوضاع به تدريج تغيير کرد و سوريه از شر تروريست ها آزاد شد و بسياري از گروه ها سلاح هاي خود را تحويل دادند و گروه داعش هم نابود شد. اگر ائتلاف بين المللي با روسيه همکاري مي کرد، نابودي تروريسم در زماني سريع تر انجام مي شد. اکنون، موضوع اصلي، حل اوضاع انساني از جمله اوضاع مردم غوطه است. گروه هاي تروريستي مستقر در غوطه شرقي، محله هاي مسکوني را هدف قرار مي دهند.
کمک هاي انساني و داروها در اين برهه به دست ساکنان اين منطقه نمي رسيد و تروريست ها با مصادره کردن اين کمک ها، آنها را به فروش مي رساندند. در نتيجه، روسيه و سوريه با کار دشواري مواجه بودند و آن، خارج کردن غير نظاميان از اين منطقه بود که از طريق مرکز آشتي بين گروه هاي درگير در سوريه، اين کار انجام شد و حدود 150 هزار نفر از غوطه شرقي خارج شدند. مردم اين منطقه، از دو روز پيش، در حال بازگشت به مناطق خود هستند. حدود 12 هزار دانش آموز براي ادامه تحصيل، به مدارس خود بازگشتند. تامين کمک هاي انساني، دارو، غذا و مسکن انجام شد و همچنان اقدامات لازم را براي ورود کمک هاي انساني سازمان ملل به اين منطقه انجام مي دهيم.
پس از نابودي داعش، تروريست هاي اين گروه از عراق و سوريه به مناطق ديگر جهان مي روند. جهادي ها به اروپا و آسيا مي روند. به همين علت، بر ميزان جنايت ها افزوده مي شود و اوضاع براي برهم زدن ثبات و اين گونه تحرکات، فراهم، و گروه هاي تروريستي از جمله در آسياي ميانه تشکيل مي شوند. تاکيد مي کنيم که مبارزه با تروريسم بايد در سطح بين المللي انجام شود و هيچ کشوري به تنهايي احساس امنيت نمي کند. تروريست ها از سلاح هاي مختلف استفاده مي کنند. پهپادهايي که تروريست ها در سوريه استفاده مي کنند، قابليت آن را دارد که اهدافي در مسافت صد متر را هدف قرار دهد. به همين علت، بدون مشارکت ديگر کشورها امکان نابودي اين تسليحات وجود ندارد.17 پهپاد از اين نوع مصادره شد.
استفاده از اين تسليحات در مناطق مسکوني مي تواند فاجعه بار و ويراني زيرساخت ها را به دنبال داشته باشد. همچنين اين نگراني وجود دارد که تروريست ها به تسليحات شيميايي و سلاح هاي کشتار جمعي دست يابند. براي مثال، شاهد آن هستيم که تروريست ها براي انجام اقدامات تحريک آميز و ايجاد ترس و وحشت در ميان ساکنان و ادامه اين بحران، از تسليحات شيميايي استفاده مي کنند. متاسفانه، عمليات تحريک آميز در خان شيخون در سال 2017، موجب شد آمريکا فرودگاه الشعيرات را هدف قرار دهد و همچنان شاهد انجام اين گونه اقدامات تحريک آميز هستيم. ارزيابي استفاده از تسليحات کشتار جمعي و مبارزه با اين گونه عمليات تحريک آميز نبايد بر اساس معيارهاي دوگانه انجام شود، بلکه وزارت دفاع کشورها و هيئت هاي نظامي بايد بر اساس قوانين و تلاش هاي بين المللي، براي از بين بردن تهديدهاي تروريست ها تلاش کنند. وزارت دفاع کشورها و هيئت هاي نظامي براي نابودي تروريسم بايد به مبادله اطلاعات و حفظ روابط ميان خود روي آورند.
متاسفانه، آفريقا همچنان در اوضاع دشواري به سر مي برد. نابودي حکومت ليبي، موجب گسترده شدن تهديدها در اين قاره شد و اين موضوع بر امنيت جهاني تاثير خواهد گذاشت. ما از کشورهاي آفريقا در جنگ عليه تروريسم حمايت مي کنيم و گفتگوهايي در اين زمينه انجام مي شود. کشورهاي اين منطقه، از جمله کنيا در حال توسعه همکاري هاي خود با وزارت دفاع روسيه هستند. براي بررسي اوضاع کلي اين منطقه، بايد به همه عوامل توجه کرد. چند سال گذشته، همکاري ميان روسيه و برخي کشورهاي آسيايي در سطح گسترده اي افزايش، و روابط راهبردي دوجانبه يا چندجانبه روسيه با چين، هند، ميانمار، مالزي، فيليپين و... توسعه يافته است. به علت اوضاع اين منطقه و چالش هاي آن، به ويژه روابط کره جنوبي و شمالي، اين گونه همکاري ها الزامي است.
وي در ادامه گفت بر اين موضوع تاکيد مي کنم که بحران کره شمالي و جنوبي بايد با استفاده از روش هاي سياسي و ديپلماتيک حل شود. افزايش تنش ها و استقرار نيروها ممکن است به حوادث مشابه نظامي بيانجامد که نه تنها امنيت اين دو کشور، بلکه امنيت کل کشورهاي منطقه را برهم بزند. حضور نيروهاي آمريکايي و ناتو به مدت بيش از 20 سال در اين کشور، ثبات اوضاع آن را به دنبال نداشت. به همين علت، کشورهاي همسايه افغانستان براي از بين بردن تهديدهاي موجود در اين کشور، همکاري هاي خود را افزايش دهند. ادامه بي ثباتي در افغانستان، به برهم زدن امنيت ديگر کشورها مي انجامد. ممکن است افغانستان نه تنها به پناهگاهي براي عناصر داعش بلکه عناصر ديگر گروه هاي تروريستي تبديل شود که در آينده به سرتاسر آسيا منتقل خواهند شد. از اين رو، بايد بر تلاشها براي از بين بردن تروريسم افزود. از ديگر عوامل ثبات، مداخله نکردن در امور داخلي کشورها و ايجاد انقلاب در کشورها است. نبايد به تروريست ها اجازه داد کشورها را ويران کنند.
شویگو در ادامه گفت ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه از تقويت امنيت روسيه سخن گفت و علت آن، پيش روي نيروهاي ناتو تا مرزهاي روسيه و استقرار سامانه دفاع موشکي آمريکا در خارج از مرزهاي اين کشور، در قاره اروپا و همچنين آسياست. اکنون سامانه دفاع موشکي آمريکا، عامل برهم زننده ثبات و عاملي براي مسابقه تسليحاتي است. ديگر عامل، خروج آمريکا از معاهده موشک هاي کوتاه برد و ميان برد و استقرار گروه هاي نظامي آمريکا در اروپاست. همچنين شايعاتي مبني بر حملات نظامي روسيه به کشورهاي اروپا منتشر مي شود که نتيجه آن، استقرار بيشتر نيروهاي نظامي و همچنين کشتي هاي نظامي آمريکا در درياي سياه است. نيروهاي ناتو در حال نزديک شدن به مرزهاي روسيه هستند و جنگنده هاي ناتو در حريم هوايي روسيه به پرواز درمي آيند.
وی افزود وزارت دفاع روسيه بارها از ناتو خواسته است وارد مذاکره شوند؛ اما شاهد هستيم که کشورهاي عضو ناتو به مذاکره تمايلي ندارند و خواهان کاستن از فشارها عليه روسيه نيستند. به همين علت، نيروهاي روسي براي حفظ امنيت، در مرزهاي اين کشور مستقر خواهند شد. از آنجا که تهديدات و چالش هاي امنيتي در حال تغيير هستند، نيازمند تحليل هاي بيشتر و اقدامات مشترک در اين زمينه هستيم.