پخش زنده
امروز: -
وزیر دفاع: ایران تقویت قدرت دفاعی به ویژه در حوزه موشکی را حق طبیعی خود در دفاع مشروع منطقهای میداند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما از مسکو؛ اجلاس بين المللي امنيتي مسکو با پيام رييس جمهور روسيه و با حضور امير سرتيپ حاتمي وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح کشورمان آغاز شد. در اين اجلاس 700 نفر از وزرا، روساي ستاد و مقامات عالي و روساي سازمان هاي بين المللي از 95 کشور حضور دارند.
بررسي و تبادل نظر در خصوص مهمترين چالش هاي امنيتي منطقه و بين المللي به ويژه لزوم همگرايي براي مقابله با تروريسم بين المللي از جمله اهداف اين اجلاس است. تاکيد بر برقراري امنيت و آرامش در غرب آسيا از افغانستان و عراق تا سوريه و يمن از موضوعات اصلي اين اجلاس است که در پيام ولاديمير پوتين هم بر آن تاکيد شد.
امير سرتيپ حاتمي علاوه بر سخنراني در اجلاس بين المللي امنيتي مسکو، با تعدادي از وزرا و مقامات شرکت کننده در اجلاس ديدار و گفتگو خواهد کرد. اين اجلاس تا فردا ادامه دارد. هيئت عالي دفاعي امنيتي وزير دفاع کشورمان را در سفر به روسيه همراهي مي کنند. امير سرتيپ حاتمي به دعوت رسمي همتاس روسي خود به مسکو سفر کرده است.
ديدار وزير دفاع کشورمان با معاون نخست وزير روسيه در امور دفاعي و نظامي
وزير دفاع جمهوري اسلامي ايران در حاشيه کنفرانس امنيتي مسکو با معاون نخست وزير روسيه ديدار و گفتوگو کرد. امير سرتيپ حاتمي در اين ديدار که در محل دفتر نخست وزيري روسيه انجام شد؛ با تبريک برگزاري انتخابات باشکوه رياست جمهوري 18 مارس به ملت و دولت فدراسيون روسيه اظهار اميدواري کرد در آينده نزديک شاهد گسترش و توسعه روابط دو کشور در زمينههاي دفاعي و نظامي باشيم.
ديميتري راگوزين معاون نخست وزير روسيه نيز با تبريک انتصاب امير سرتيپ حاتمي به عنوان وزير دفاع جمهوري اسلامي ايران و اظهار خرسندي از حضور هيئت عاليرتبه نظامي جمهوري اسلامي ايران در کنفرانس امنيتي مسکو، به علاقهمندي کشورش براي توسعه تعاملات دوجانبه اشاره کرد و گفت: ظرفيتهاي بالاي موجود دو کشور ايران و روسيه ميتواند بسترساز همکاريهاي بيشتر در زمينههاي فني و دفاعي باشد.
رویکرد منفعت طلبانه به امنیت بین الملل، زمین حاصلخیزی برای رشد تروریسم
سخنراني وزير دفاع کشورمان در اجلاس بين المللي امنيتي مسکو
امير سرتيپ حاتمي وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح کشورمان طی سخنانی در اجلاس بين المللي امنيتي مسکو گفت: اين کنفرانس با درک موثر از شرايط حساس بين المللي، تمرکز خود را بر مهم ترين چالش امنيتي منطقه معطوف داشته است و به همين دليل انتظار مي رود تا نتايج و دستاوردهاي مثبتي براي امنيت بين الملل و منطقه به همراه داشته باشد. روندهاي جهاني نشان مي دهد که امروز ساختار قدرت سياسي، امنيتي، اقتصادي در نظام بين الملل در حال تغييرات است.اين تغييرات متاثر از عصر ارتباطات و مبتني بر ارزش هاي ژئوپليتيکي در خلق موقعيت هاي جديد و ظهور بازيگران متفاوت جهاني است.
پيامدهاي ناشي از اين تحولات عمدتاً تحت تأثير رقابت هاي فشرده و ايجاد تفاوت هاي بزرگ در مفهوم کشورهاي قدرتمند خواهد بود که مهمترين آن انتقال بخشي اساسي از قدرت جهاني از نيمکره غربي به نيمکره شرقي و در نتيجه تغيير ثقل قدرت جهاني از اقيانوس اطلس به شرق آسيا است و لذا براي اولين بار طي چهار قرن گذشته، تحولات بينالمللي لزوما وابسته به اراده غرب نخواهد بود. بلکه يک اجتماعي از بازيگران متفاوت عرصه قدرت در مقياس جهاني و منطقه¬اي در هدايت اين تحولات نقش آفريني مي¬کنند.
موضوع مهم ديگر که بايد بر آن تاکيد کنم، ظهور منظومه هاي قدرتمند ژئوپليتيکي در نواحي متراکم آسيايي است که ماهيت تحولات جهاني را در سطوح متعدد دچار تغيير خواهد کرد.منطقه غرب آسيا که به اشتباه و مبتني بر دوره حاکميت غرب بر جهان، خاور ميانه ناميده مي شود با توجه به ويژگي هاي ژئوپلتيکي و ژئواستراتژيک، يکي از کانون هاي اصلي تحول در سطح قاره اي و جهاني است. يکي از نشانه هاي اين تغيير، تحول در حوزه تمدن اسلامي و رشد و شکوفايي کشورهاي مسلمان خواهد بود و همين موضوع برخي بازيگران به ويژه ايالات متحده را سخت نگران کرده است. آنان به خوبي درک مي کنند که در صورت تحقق وحدت و پيوستگي در جهان اسلام، اين نظام امنيتي به لحاظ ژئوپلتيکي يک نظام قوي در ساختار جديد خواهد بود.
به همين دليل تلاش زيادي دارند تا با اختلال در اين منظومه، مانع تحقق نظام آسيايي توسعه و امنيت گردند، چرا که هرگونه انسجام و يکپارچگي امنيتي در اين منطقه را در تضاد منافع وحفظ استحکام قدرت و اعتبار آمريکا در شکل دهي مجدد به قوانين حکمراني خود در جهان مي دانند و لذا عناصري از نظام را عليه عناصر ديگر ساماندهي مي کنند.
پيگيري سياست قدرت و انحصار طلبي و رويکرد منفعت طلبانه به امنيت بين الملل، زمين حاصلخيزي را براي ايجاد و رشد تروريسم فراهم نموده است. به عبارتي شما شاهد سازماندهي بدترين کمپين ترور و کشتار انسان¬ها در واشنگتن هستيد. روندي که بر اساس تجربيات کسب شده در 25 سال اخير، مي توان حدس زد که به لحاظ ژئوپلتيکي براي 25 سال آينده (2040) همچنان ستوني از بحران-ها را پيش پاي بشريت بوجود خواهد آورد.
نقش بارز گروه هاي افراطي و تروريستي چون القاعده و داعش در تحولات دو دهه اخير و در خلق جنگ¬هاي بسيار پيچيده داخلي در نقاط مختلف جهان بويژه دو کشور سوريه و عراق مبين همين حقيقت تلخ است. به همين دليل خشونت عريان، لجام گسيخته و بسيار وحشيانه تروريست¬هاي داعشي در مقابله با گروه ها و کنشگران ديگر در اين کشورها و تقويت و رشد پايگاه سياسي، اجتماعي و ايدئولوژيک اين گروه در مناطقي از آسيا و افريقا و کشيده شدن تبعات آن به طول و عرض کره زمين، امروز به بحث اصلي در نظام ژئوپليتيکي جهان مبدل شده است.
عوامل متعددي را مي توان در تشديد اين روند دخيل دانست. ناکارآمدي و بازي ائتلاف ضدداعش به رهبري آمريکا در چارچوب سياست هرج و مرج مديريت شده و در نتيجه مديريت داعش به جاي مقابله با آن، ادامه جنايات رژيم صهيونيستي و اعمال سياست نژادپرستانه در سرزمين هاي اشغالي فلسطين و تحقير و تحريک احساسات جوانان مسلمان منطقه که با سياست هاي ترامپ از جمله اعلام انتقال سفارت آمريکا به قدس اشغالي تشديد شده، سرکوب مطالبات مردمي و جامعه بين الملل و فرافکني امنيتي برخي کشورهاي منطقه در انتقال مشکلات داخلي براي انحراف خواسته هاي ملتهاي خود به سمت دشمن تراشي خارجي با تمرکز بر ايران هراسي، تجاوز و نقض حاکميت ملي ساير کشورها مانند حمله نظامي عربستان سعودي به يمن و به خاک و خون کشيدن مردم مظلوم اين سرزمين و در عين حال تاييد و يا سکوت بسياري از قدرت هاي بزرگ در قبال اين جنايات و مضافا افزايش جايگاه و نفوذ تفکر و مباني افراط گرايي هاي لجام گسيخته شامل ايدئولوژي تکفيري در کنار بحران¬هاي اقتصادي و مالي و فقر جهاني در نظام بين الملل، از عواملي هستند که چالش دامنه دار تروريسم را توجيه و با تشديد اين روند، امنيت منطقه را با تهديد جدي روبه رو ساخته است.
شکست و نابودي بنيادهاي ظاهري گروه تروريستي داعش اگر چه با تلاش و فداکاري نيروهاي مسلح و ملت مبارز عراق و سوريه و حمايت همه جانبه ايران و روسيه در يک همکاري منسجم حاصل شد و تب تروريسم در غرب آسيا فروکش کرده و اين منطقه از شرايط بحراني ديناميک خارج شده است، اما هنوز با نابودي اين تفکر فاصله داريم. شباهت هاي ساختاري و ايدئولوژيک اين پديده ناهنجار با موج جديد بنيادگرايي در جهان در بسياري از ابعاد به صورت چشمگيري نشان از تحول و دگرديسي اين تهديد جهاني دارد. اين تحول را مي توان در سبک و شيوه نوين عملکرد و سياست گذاري هاي راديکال گروه تروريستي داعش نيز مشاهده کرد.
شکست کامل اين گروه تروريستي نيازمند شناخت و شکست دادن تمامي ابعاد فکري، رفتاري و عملياتي آن است. اين نقش ها در قلمرو مجازي، عمليات ايذايي و انتحاري،گرگ هاي تنها و استقرار سرزميني يا قلمرو سازي در جغرافياي دولت هاي آشوب زده بازنمايي و حفظ مي شود و همه اين فضا ها قابليت تبديل به فضاي تهديد عليه کشورهاي منطقه و فرامنطقه اي را دارا هستند.
علاوه بر آن شکست داعش به مثابه شکست سياست منطقه اي آمريکا است و لذا به ظن بسيار قوي بايد انتظار داشت که اين شکست آغاز يک دوره جديد از خصومت ها و تنش هاي منطقه اي براي پر کردن خلاءهاي کنوني و رقابت تثبيت حضور قدرت هاي منطقه اي و فرامنطقه اي در نقاط مواجه با بي ثباتي شود. به عبارتي تا زماني که عوامل اصلي ايجاد داعش پابرجاست و در شرايطي که تسليح کشورهاي متجاوز و آشوب ساز تحت قراردادهاي ده ها ميليارد دلاري برخي کشورهاي منطقه با غرب و بويژه آمريکا استمرار داشته باشد و تا زماني که دولت آمريکا منفعت طلبي را محور سياست خارجي خود قرار داده و بر عدم مسئوليت پذيري در قبال سياست هاي نابخردانه خود در صحنه بين الملل ادامه دهد که البته با روي کارآمدن دونالد ترامپ و تيم افراطي وي هيچ چشم انداز روشني بر آن متصور نيست بايد منتظر ماند که اين خطر از جايي ديگر ظهور و بروز پيدا کند و شرايط سخت و پيچيده تري را براي منطقه رقم بزند.
متاسفانه بايد بگويم که با چنين شرايطي، منطقه ما با ثبات فاصله غم انگيزي دارد، چرا که نه کار گروه داعش به طور کامل تمام شده و نه تنش هاي منطقه اي عميق بين بازيگران منطقه اي و فرامنطقه¬اي چشم انداز روشني را فراروي تحقق امنيت منطقه قرار مي دهد. بزرگترين مشکل منطقه براي استقرار امنيت و ايجاد ثبات دراز مدت اين است که کشورهاي منطقه فهم مشترکي از دردهاي مشترک ندارند. برخي دولت هاي منطقه به جاي پناه بردن به پيوندهاي درون منطقه اي و تکيه بر وحدت و امنيت بومي، با پناه بردن به قدرت هاي منفعت طلب، سعي در خريداري امنيت دارند تا اين درد درمان نشود، افق روشني براي برقراري امنيت در منطقه نمي توان متصور شد.