به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ حامد سلطانی نژاد، در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، درباره برگزاری یازدهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه گفت: همواره بخش های مختلف بازار سرمایه کشور با یکدیگر هم افزایی دارند و فعالیت آنها به هم مرتبط است. به عنوان مثال بورس کالا باید با شرکت های تامین سرمایه نقطه قراری داشته باشد تا توسعه ای که در صندوق های کالایی رخ داده را مرور، مشکلات را بررسی و اگر نیاز است اصلاحاتی در فرآیند بازار ایجاد کند و نمایشگاه جایی برای اینگونه تعاملات است.
سلطانی نژاد با تاکید بر اینکه برگزاری این نمایشگاه فرصتی به وجود می آورد تا تمامی فعالان حوزه بازار سرمایه کشور با همفکری یکدیگر نقشه راه آینده را ترسیم کنند، عنوان کرد: در فاینکس یازدهم تعیین نقش هر یک از فعالان در توسعه بازار سرمایه امکان پذیر است و از این مسیر برنامه ریزی بهتری برای رسیدن به اهداف صورت می گیرد.
مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اینکه فاینکس بهترین گزینه برای آموزش است، اظهار کرد: وقتی قصد دارید دانش آموزان یا دانشجویان را با بازار سرمایه آشنا کنید، نمایشگاه، بهترین انتخاب است و عیار بازار سرمایه را مشخص می کند.
به گفته سلطانی نژاد نقش بازار سرمایه هر سال در اقتصاد پررنگ تر می شود و با وجود فعالیت هایی که بورس طی چند سال اخیر داشته، همچنان از برخی جوانب برای مردم ناشناخته است و نمایشگاه بورس، بانک و بیمه فرصتی است تا آحاد جامعه بازار سرمایه را بشناسند.
مدیرعامل بورس کالای ایران برنامه این بورس در فاینکس یازدهم را تشریح کرد و گفت: در سال های اخیر ابزارهای مالی توسعه پیدا کردند و طی برگزاری فاینکس و در غرفه بورس کالای ایران، این ابزارها و نحوه استفاده از آنها معرفی می شود.
سلطانی نژاد افزود: در غرفه بورس کالا ضمن برگزاری برنامه های آموزشی، در خصوص صندوق های سرمایه گذاری کالایی و همچنین پیرامون موضوع معاملات مشتقه و دارایی پایه با فعالان بازار هم اندیشی و طبق قرار هر سال، نشست خبری با خبرنگاران برگزار می شود.
در پایان مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اینکه نمایشگاه سال گذشته در حوزه فرهنگ سازی و آموزش دستاوردهای خوبی داشت ابراز امیدواری کرد فاینکس یازدهم در همین مسیر حرکت کند.
اطلاع رسانی گسترده در فاینکس ۲۰۱۸ به ذینفعان جدید بورس کالا
یک مقام مسئول در بورس کالا هم ورود ذینفعان جدید به حوزه خدمات بورس کالا را اتفاق مثبت برای اقتصاد کشور ارزیابی کرد و گفت: در یازدهمین نمایشگاه بورس،بانک و بیمه اطلاع رسانی گسترده به ذینفعان جدید بورس کالا را به منظور آشنایی هر چه بیشتر ذینفعان با خدمات این شرکت در دستور کار قرار داده ایم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، جواد فلاح با بیان این که در مهرماه سال 1396 بورس کالای ایران وارد دومین دهه از فعالیت خود شده است، اظهار داشت: در 10 سال گذشته بورس کالای ایران به دلیل ماهیت و ابزارهایی که در آن قابل معامله بودند ذینفعان محدودی داشت اما ابزارها و محصولات جدید در طی سالهای اخیر به ویژه در حوزه محصولات کشاورزی و اجرای سیاست قیمت تضمینی معاملات در این بورس، آشنایی با آن را برای طیف وسیعی از هموطنان مطرح ساخته است که امیدواریم از فرصت فاینکس ۲۰۱۸ در این راستا بهره برداری مطلوبی کنیم.
مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران افزود: طبق ماده 33 قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی، تولیدکنندگان محصولاتکشاورزی میتوانند محصولات خود را در بورس کالای ایران عرضه نمایند و در صورت کاهش قیمت بورس نسبت به قیمت تضمینی اعلامشده از سوی دولت، مابهالتفاوت آن توسط دولت به تولیدکنندگان پرداخت میگردد. سیاست قیمت تضمینی تا کنون پای بیش از 250 هزار کشاورز را به بورس باز کرده است و از ظرفیت یک میلیون نفری در سالهای آینده با ورود سایر محصولات مشمول سیاست قیمت تضمینی برخوردار است.
وی با اشاره به دیگر ظرفیت هایی که در یازدهیمن نمایشگاه بورس،بانک و بیمه در مورد آن اطلاع رسانی خواهد شد، افزود: در کنار بحث سیاست قیمت تضمینی، معاملات گواهی سپرده کالایی مطرح میباشد که به نوعی امکان معاملات خرد انواع محصولات را ایجاد کرده است و میتواند مورد توجه بخش زیادی از فعالین اقتصادی باشد. گواهی سپرده کالایی ورقه بهاداری است که موید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالای سپرده شده به انبار پذیرش شده در بورس کالا است و پشتوانه آن قبض انبار صادر شده توسط انباردار است. مشتری با سپرده کردن این قبض نزد اتاق پایاپای، میتواند این گواهی سپرده کالایی را که به پشتوانه قبض انبار صادر میشود در بازار ثانویه معامله نماید.
فلاح ادامه داد: صندوقهای کالایی طیف دیگری از دارایی است که در فاینکس ۲۰۱۸ به مخاطبان به صورت گسترده معرفی می شود و این صندوق ها بستر ورود افراد متنوعتری به بازار بورس کالای ایران را فراهم می کند. صندوق کالایی با جذب سرمایه از طریق فروش واحدهای سرمایهگذازی، منابع جذب شده را بر روی اوراقبهادار مبتنی بر کالا سرمایهگذاری میکند. صندوق کالایی به سرمایهگذاران این امکان را میدهد که به جای خرید و نگهداری کالای مورد نظر و تحمل هزینههای حمل و نقل، انبارداری و خسارتهای احتمالی آن، اوراق این صندوقها را خریداری نمایند. به عبارت دیگر، این صندوقها بخش قابل ملاحظهای از وجوه گردآوری شده خود را به سرمایه گذاری در کالایی خاص اختصاص میدهند و علاقه مندان به سرمایه گذاری در آن کالای خاص اقدام به خرید واحدهای این صندوقها می کنند.
به گفته مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران، اوراق سلف موازی استاندارد که در قالب آن فروشنده کالا، بهای کالایی را که در آینده تحویل خواهد داد، به صورت نقد دریافت میکند ابزار دیگری برای سرمایهگذاران در بازار سرمایه است که در شرایط خاصی میتوانند بدون ورود به معامله کالای فیزیکی در این بازار سرمایهگذاری کنند.
وی اظهار داشت: معاملات قراردادهای مشتقه شامل قرارداهای آتی و اختیار معامله نیز از دیگر ابزارهایی است میتوانند زمینهساز طیف گستردهتری از سرمایهگذاران در بورس کالای ایران باشند. همه اینها نشان از لزوم تلاش گستردهتر در فرهنگسازی و آموزی را برای بورس کالای ایران اثبات مینماید و لذا مشارکت و یا برگزاری گردهماییهای مختلف، برگزاری دورههای آموزشی رایگان، حضور مستمر در رسانههای نوشتاری، شنیداری و دیداری و ...به امری ضروری برای توسعه بورس کالای ایران تبدیل شده است.
فلاح با اظهار امیدواری نسبت به حضور فعالان اقتصادی در یازدهمین نمایشگاه بین المللی بورس،بانک و بیمه و آشنایی هر چه بیشتر با ظرفیت های بورس کالا ، خاطرنشان کرد: روشها و ابزارهای جدیدی از معامله نظیر قراردادهای کشف پریمیوم، روش تسویه چند مرحلهای، بازار مناقصه، بازار تهاتری، اوراق خرید دین، اوراق اختیار معامله تبعی روی گواهی سپرده کالایی و ... در بورس کالای ایران طراحی شدهاند که علاقه مندان می توانند در مورد آنها در فاینکس ۲۰۱۸ کسب اطلاع کنند و در آیندهای نزدیک به مرحلهی بهرهبرداری خواهند رسید.
فاینکس 2018، فرصتی برای معرفی فنآوریهای نوین مالی
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه را فرصتی برای معرفی و توسعه ابزارهای تأمین مالی خواند و گفت: تاکنون اقدامات ارزشمندی برای توسعه بازار سرمایه صورت گرفته است و هنوز هم تا نقطه ایده آل در توسعه فراگیر بازارها، ابزارها و نهادهای مالی ، مسیری طولانی وجود دارد.
موسی احمدی به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: بازارهای پول و سرمایه در سالهای اخیر با تغییرات و روندهای توسعهای همراه بوده است؛ اما این روند در مقایسه با ظرفیتها و نیازهای موجود، نشاندهنده فضای وسیع پیش روی بازار سرمایه برای نقشآفرینی بهینه بازارهای مالی در فضای تأمین مالی و سرمایهگذاری کشور است.
این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: معرفی روندهای برهمزننده بازارهای مالی و راهکارهای پیشرو، معرفی عملکردهای بهینه، تعامل ایدهها و عملکرد صاحبنظران داخلی و خارجی، زمینه تبادل ایدهها و حصول تفاهمنامهها و اقدامات اجرایی مرتبط از جمله فرصتها و ظرفیتهایی است که میتوان با همکاری و همگامی بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار و نهادهای مالی فعال، شاهد بروز موثر آن بود.
احمدی در پاسخ به این سوال که نقش نمایشگاه بورس، بانک و بیمه در فرهنگسازی و تعریف روشنتر ادبیات بازار سرمایه و پول چیست، گفت: نگاهی گذرا در میان اشخاص، بنگاههای اقتصادی و سازمانهای دولتی نشان میدهد که آشنایی لازم در خصوص ابزارهای موجود در بازارهای مختلف از جمله بازار پول و به خصوص بازار سرمایه وجود ندارد؛ به عنوان مثال، در فضای بازار بدهی، بنابر مستندات موجود اولین اوراق بدهی اسلامی در ایران با انتشار اوراق مشارکت شکل گرفت و تلاشهایی در سالهای بعد با عنوان صکوک به عنوان راهکار اسلامی اوراق بدهی معرفی شد.
وی ادامه داد: در کنار اوراق مشارکت، به تدریج انواع صکوک مشتمل بر صکوک اجاره، رهنی، سلف، مرابحه، استصناع (سفارش ساخت) و اسناد خزانه اسلامی بر اساس عقود اسلامی در بازار سرمایه معرفی شد و در سالهای اخیر نیز شاهد توسعه این ابزارها به عنوان ابزارهای تأمین مالی برای بنگاههای اقتصادی و دولت بودهایم.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: مقایسه بازار سرمایه کشور با بازار سایر کشورهای اسلامی نشان می دهد علیرغم کارهای ارزشمندی که در توسعه بازار سرمایه صورت پذیرفته است هنوز مسیری طولانی در توسعه فراگیر بازارها، ابزارها و نهادهای مالی پیش روی بازار سرمایه کشور وجود دارد.
وی ادامه داد: از بعد داخلی نیز هنوز بسیاری از بنگاههای مالی، صنایع مختلف، اشخاص و سازمانهای دولتی با ادبیات بازارهای مالی آشنا نیستند.
احمدی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد با پشت سرگذاشتن نیم قرن از عمر بورس، هماکنون زمان آن رسیده است که اقدامات لازم در خصوص فرهنگسازی و تعریف روشن ادبیات بازار سرمایه و پول کشور و معرفی صنایع مختلف از طرق مختلف صورت پذیرد.
این استاد دانشگاه افزود: تهیه برنامههای آموزشی و فرهنگسازی برای دورههای مختلف سنی، آشناسازی شرکتها با ابزارهای بازار پول و سرمایه و سایر برنامههای جنبی نمایشگاههای تخصصی می تواند از جمله این برنامهها باشد.
وی در ادامه این گفت و گو در خصوص تاثیر فضای تعاملی نمایشگاه در معرفی ابزارهای نوین بازارهای بورس، بانک و بیمه و همینطور فرصتآفرینی استارتاپها گفت: ظهور فنآوریهای نوین و پیشرفتهای رخ داده در عصر دیجیتال و فنآوری موبایلی موجب شده تغییرات شگرفی در دنیای کسب و کار در بازارهای مختلف خصوصاً در زمینه خدمات مالی رخ دهد.
احمدی بیان کرد: قبل از اینکه فنآوریهای برهمزننده موجب تأثیرگذاری در بازار سرمایه شوند، این بازار سرمایه است که باید زمینه ورود و استفاده بهینه از این فنآوریها را در بازار فراهم کند. روندهایی همچون زنجیره بلوکی و ارزهای رمزنگاری شده و عرضههای عمومی اولیه آنها در بازارهای جهانی، معاملات الگوریتمی، مشاورین روباتیک و نرمافزارهای خدمات مالی یکپارچه از جمله این موارد هستند.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه باید بتواند ابزارهای مالی اسلامی متناسب با ذائقه و سلیقههای مختلف سرمایهگذاران را پیشنهاد دهد، گفت: با توجه به تجارب موجود در بازارهای جهانی و ظرفیتهای موجود در بازارهای داخلی به نظر میرسد لازم است توجهی ویژه به اجراییسازی ابزارهای مالی جدید شود. به عنوان مثال تأمین مالی جمعی، تأمین مالی نظیر به نظیر، فنآوریهای مالی، طراحی و پیشنهاد ابزارهای مالی جدید مثل صکوک وکالت و ... را میتوان در این بخش نام برد.
این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: با توجه به روند یکپارچگی صنعت خدمات مالی در دنیا و نقشآفرینی استارتآپها در این زمینه میتوان با معرفی این روندها و ابزارهای نوین موجود در بازارهای مالی، شاهد حرکتهای مثبتی از سوی استارتآپها در این زمینه بود.
به گفته احمدی، حرکتهای مناسبی در سالهای گذشته در زمینه معرفی ابزارها و نهادهای مالی فعال در بازار پول و سرمایه رخ داده و لازم است اقداماتی در خصوص اثربخشی بیشتر فرصت ایجاد شده توسط نهادهای مالی در خصوص توسعه بازارهای مالی صورت پذیرد تا به زمینهای برای تقویت و پیشبرد اهداف بازار پول و سرمایه تبدیل شود. چراکه در غیر این صورت تنها شاهد دیدار فعالان بازار در حاشیه نمایشگاه خواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: نمایشگاه بورس، بانک و بیمه میتواند فرصتی برای معرفی و توسعه زمینههای تأمین مالی باشد؛ به عنوان مثال در حال حاضر برخی ابزارهای مالی بدون توجه به اهلیت اعتباری ناشرین، از طریق بانکها و نهادهای مالی تضمین میشوند و این امر موجب میشود ضمن افزایش هزینه تأمین مالی، توجهی به اهلیت اعتباری ناشران نشود.
احمدی ادامه داد: با ظهور موسسات رتبهبندی اعتباری میتوان شاهد اندازهگیری و اعلام رتبه اعتباری ناشران و اوراق از طریق موسسات مستقل رتبهبندی بود تا از طریق آن زمینه انتشار اوراق بدهی به پشتوانه اهلیت و رتبه اعتباری ناشران فراهم آمده و سرمایهگذاران نیز با توجه به ریسک ناشران و اوراق مزبور نسبت به سرمایهگذاری در آنها اقدام کنند.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد با توجه به حرکت سازمان بورس در زمینه ارائه مجوز فعالیت برای موسسات رتبهبندی اعتباری، فاینکس 2018 زمینه مناسبی برای معرفی این موسسات به فعالان بازار پول و سرمایه باشد.
این استاد دانشگاه توضیح داد: از سوی دیگر شمار بالای شرکتهای مشمول واگذاری در کشور و ظرفیت ناکافی بازار سرمایه بیان میکند که باید از ظرفیتهای بورسهای کشورهای مختلف در زمینه عرضه عمومی اولیه و خصوصی شرکتها و همچنین تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری و انتشار اوراق بدهی در بورسهای جهانی و تعامل موثر بینالمللی با این بورسها استفاده شود.
احمدی افزود: در این میان استفاده از خدمات موسسات رتبهبندی اعتباری، موسسات حسابرسی مطرح بینالمللی، استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی و بهرهگیری از خدمات نهادهای مالی بینالمللی از جمله زیرساختها و پیشنیازهای مورد نیاز است.
این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: با توجه به فرصتهای سرمایهگذاری و زمینههای تأمین مالی موجود خصوصاً در خصوص پروژههای زیرساختی نیمهتمام دولت به بخش خصوصی ، لازم است سازوکار مشارکت عمومی خصوصی در کشور با تمامی زیرساختهای آن پیادهسازی شود.
احمدی در پایان تصریح کرد: بدون شک بورس کشور نقش ویژهای را در تأمین مالی پروژهها ایفا میکند و لازم است ابزارها و نهادهای مالی لازم در این خصوص اندیشیده و طراحی شود.
رونمایی از آخرین دستاوردهای فین استارزها در فاینکس 2018
امیرهامونی، مدیرعامل فرابورس ایران با بیان اینکه ما خود را بینیاز از ورود به حوزه فینتک نمیبینیم، گفت: در بخشهای مختلف مانند سامانه معاملات و سامانه پس از معاملات، اولویتهای سرمایهگذاری فرابورس را مطرح کردهایم که استارتآپها و سایر علاقهمندان میتوانند ایدههای خود را در این خصوص ارائه کنند.
وی بیان کرد: شرکت فرابورس برای سرمایه گذاری روی بهترین ایدهها و حل چالشهای مطرحشده آمادگی های لازم را دارد.
ورود VC ها با فعالیت فرابورس
علیرضا دلیری، معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم با بیان اینکه سرمایه گذاری های نوین توسعه یافته است، گفت: در سال های اخیر سرمایه گذاری های سنتی در کشور کاهش یافته و به سرعت به سمت فناوری های نوین و استارت آپ ها حرکت کرده است.
وی در ادامه و در خصوص صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه گفت: این حوزه در یکی دوسال اخیر سامان یافته و فرابورس در ورود CVها به بازار سرمایه پیشقدم بوده است.
دلیری همچنین به اهمیت تامین مالی جمعی (crowdfunding ) اشاره کرد و گفت: این تفکر که برای سرمایه گذاری حتما باید پول زیادی داشته باشیم تصور اشتباهی است و باید اصلاح شود.
معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به اینکه فرابورس ایران همواره نگاه مثبتی به حوزه فناوریهای نوین داشته است گفت: با فعالیت هایی که اکنون در این زمینه صورت میگیرد بازار سرمایه از فضای سنتی به طور کامل خارج میشود و به سمت کسبوکارهای نوین حرکت میکند.
روزنمایی از دستاوردهای فین استارزها در نمایشگاه بورس
همچنین در بخش دیگر این نشست حسین نظام دوست رئیس اداره نهادهای نوین مالی شرکت فرابورس ایران با اشاره به اهمیت سرمایه گذاری های جسورانه بیان کرد: امروزه نقش سرمایه گذاری جسورانه و هوشمند در دستیابی به رشد پایدار اقتصادی کشورها بسیار اهمیت یافته و این مهم در چرخه های کسب و کار نیز از جهت تامین مالی مناسب پررنگ تر از گذشته مطرح شده است.
در پایان نیز علی زندوکیلی، دبیر اجرایی رویداد فین استارز بیان کرد: در یازدهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه ، فعالان فین استارز را معرفی و از دستاوردهای آنها رونمایی خواهیم کرد.
وی افزود: در رویداد فین استارز ، از استارت آپ هایی که نیاز به جذب سرمایه گذاری داشته باشند در جلسه ویژه ای دعوت می شود تا بیزینس پلان خود را اعلام کنند و در صورت تایید، با آنها تفاهم نامه یا قرارداد امضا کنیم.
فاینکس 2018 از 27 تا 30 فروردین 97 برگزار می شود، شرکت های علاقه مند به مشارکت در یازدهمین دوره نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه برای اطلاع از جزئیات این رویداد مهم می توانند به پایگاه اینترنتی http://iranfinex.ir/مراجعه کنند یا با شماره تلفن 42917000 داخلی 133 و 116 تماس بگیرند.