به گزارش
خبرگزاری صداوسیما رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان مهریز گفت:
قبل از پیدایش شهر یزد کنونی، محوطهای در نزدیکی روستای سریزد وجود داشته با نام دروازه فرافر با قدمت حدودا هزار ساله با عنوان ورودی شهر فرافر که بعدا به ایساتیس و یزد تغییر نام داده است
علی اصغر صمدیانی افزود:
قلعه روستای سریزد به عنوان مهمترین بنای تاریخی این روستا، یادگاری است از دوران ساسانیان که دارای ارزشهای تاریخی و معماری بسیاری است، این بنا که در سال 1354 هجری شمسی با شماره 1084 در سازمان میراث فرهنگی به ثبت ملی رسیده است و به عنوان بزرگترین و مشهورترین صندوق امانات بانکی ایران به شمار میرفته است.
چرا که بیشترین استفاده از این قلعه برای سکونت کشاورزان و ذخیرهسازی غلات و مواد غذایی بوده و داخل حجرههای آن انواع و اقسام خمرههای گلی وجود داشته است.
وپیرامون قلعه نیز خندقی حفر شده که در گذشته با گذاشتن تله به وسیله پوششی از کاه روی آب موجود در خندق، نفوذ دشمن را به داخل قلعه غیرممکن میساخته است، گذر اصلی قلعه در امتداد در و در امتداد شمالی جنوبی قرار گرفته و در هر سمت این گذر، 6 کوچه فرعی وجود دارد
وی همپنین از دیگر آثار تاریخی این روستا اظهار داشت:
. ارگ سریزد یکی از مجموعههای تاریخی و دارای قدمتی کهن در استان یزد به شمار میرود که هر سال گردشگران و مسافران بسیاری از این ارگ زیبا و امکانات آن استفاده میکنند.
این ارگ شامل دو بخش ارگ قدیم و ارگ جدید سریزد است که امکانات تاریخی، تفریحی، پذیرایی و اقامتی به شکل سنتی در آن تدارک دیده شده و به همین دلیل نیز این ارگ تاریخی، مقصد بسیاری از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی در ایام مختلف سال است.
صمدیانی افزود:
کاروانسرای سلجوقی یا رباط کهنه، کاروانسرای صفوی یا رباط نو، عمارت تاریخی سنمبر، دروازه شهر فرافر، چاپارخانه، پاکنه (محلی که برای رسیدن به قنات حفر شده است)، آبانبار، آبانبار پای برج، آبانبار چهار بادگیره، آبانبار محله پایین، آبانبار حاج ابوالقاسم، آبانبار حاج علی، آبانبار محله میان، آبانبار سربالا، حسینیه نخل سریزد، حمام قدیمی سریزد، مسجد ابوالقاسم سریزدی، مسجد جامع سریزد و ... بخشی از فضاهای تاریخی این مجموعه بینظیر به شمار میروند.
مهدی دهقانزاده بخشدار بخش مرکزی مهریز روستای سریزد را یکی از 5روستای هدف گردشگری و یکی از 2روستای نمونه گردشگری شهرستان مهریزبرشمرد