به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما /کویر مرکزی ایران در جنوب دشت ورامین به عنوان مهمترین منطقه حفاظت شده کویری استان تهران است که منطقه ای با وسعت 250 هزار هکتاراز این کویر به عنوان پارک ملی کویر مرکزی توسط محیط بانان حفاظت می شود.
از کاروانسرای دیر گچین بعنوان مادر کاروانسرای ایران مربوط به دوران ساسانیان
، قصر بهرام منتسب به دوره ساسانی ، کاروانسرای عین الرشید وچند آب انبار می توان به عنوان مهمترین آثار تاریخی کویر مرکزی ایران نام برد.
معرفی کاروانسرای دیر گچین
کاروانسرای دیر گچین در دوران ساسانی به عنوان قلعه نظامی ساخته شده است و دردوره سلجوقیان به کاروانسرایی برای استراحت مسافران شرق به غرب کشور درمسیر جاده ابریشم تبدیل شد.
این کاروانسرا که در ده هزار مترمربع و با استفاده از اجر، گچ و ساروج ساخته شده به عنوان مادر کاروانسراهای ایران مشهور است.
محمد امینی پژوهشگر و استاد دانشگاه درباره این بنای تاریخی می گوید:این کاروانسرا یکی از اثار معماری ارزشمند کویر است که در اثار مورخان قرن سوم وچهارم با عنوان دژکردشیر، دیر الجیص، قصرالجن و دیرگچین ازان یاد شده است.
وی افزود:با اینکه برخی مورخان این اثر را مربوط به دوره هخامنشیان می دانند اما اجرهای به کاررفته در این بنا در ابعاد 35 در 35 سانتیمتر است که از شاخصه های معماری دوره ساسانی است.
امینی اضافه کرد: در دوره سلجوقی و صفوی تعمیراتی در این اثر انجام شده است و به جای عبادتگاه زمان ساسانی این کاروانسرا مسجدی در زمان شاه عباس ساخته شده است.
این پژوهشگر اثار تاریخی گفت :کاروانسرا به شکل مربع و متقارن است و در سه گوشه ان حمام ، مسجد و حجره های اختصاصی یا حرمسرا وجودداشته است.
وی افزود: صحن کاروانسرا در وسط و در اطراف ان حجره ها قراردارند که در جلوی ان سکویی برای استفاده در فصول گرم تعبیه شده است و در داخل هر حجره یک شومینه ( بخاری دیواری) و چند طاقچه به چشم می خورد.
امینی اضافه کرد: در پشت حجره ها برای حیوانات اصطبل و طویله هایی ساخته شده است ، در یک طرف اصطبلها نیز سکویی برای استراحت مهتر حیوانات در نظر گرفته شده و این سکوها نیز دارای شومینه وسه طاقچه است.
وی گفت : تعداد حجره ها 50 و اندازه انها متفاوت است و در سه جهت کاروانسرا یک شاه نشین و در ضلع جنوبی درب ورودی قراردارد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اب مورد نیاز حمام این کاروانسرا از اب باران تامین می شده است افزود: درضلع غربی بیرون از کاروانسرا اب انباری قرارد ارد که اب از انجا به وسیله مجراهایی به داخل حمام منتقل می شد.
کاروانسرای دیر گچین در 35 کیلومتری ورامین و در جنوب روستای زلف اباد ، جنوب شرقی کوه مره ، شمال شرقی دریاچه حوض سلطان و در حاشیه غربی کویر بزرگ نمک قراردارد.
معرفی قصر بهرام
در فاصله حدود 90 کیلومتری شهر ورامین ،کاروان سرای شاه عباسی معروف به قصر بهرام در منطقه سیاه کوه در پارک ملی کویر که منطقه ای حفاظت شده است قرار دارد.
این قصر دارای شش برج مراقبت و دو دروازه اصلی است و بنای اصلی و دیوارهای آن همه از سنگ تراش داده ساخته شده است.به عنوان مثال یک نمونه از سنگ هایی که بر روی یکی از دروازه ها نصب شده دارای طول شش متر و عرض یک متر است و در واقع حمل و نصب چنین سنگی انسان را به حیرت وا می دارد.
قصربهرام برروی تپه ای بلند و سنگی قرار دارد و تمامی اتاق ها،طویله ها،جایگاه اسب ها و حتی اخیه ها (میخ کنار آخورها) همه با سنگ های تراشیده شده ساخته شده است.
برخی قصر بهرام را که نام آن به بهرام گور ساسانی اشاره دارد،منتسب به دوره ساسانیان می دانند اما اگر این قصر یا کاروان سرا از دوره تاریخ قبل از اسلام باشد،بازسازی و تعمیر آن مربوط به زمانی نزدیک تر است.
آنچه اکنون از آثار معماری در سقف های قصر دیده می شود،نمود معماری اسلامی است.به هرحال این بنا یادبودی از اوایل قرن یازدهم هجری قمری و محلی برای استراحت کاروانیان بوده است.
به دلیل موقعیت مکانی خاص قصر و فاصله طولانی آن با نزدیک ترین چشمه یعنی فاصله ای حدود 8 کیلومتر،تهیه آب برای این مکان مسئله مهمی بوده است،بنابراین برای رفع این مشکل از فاصله چشمه تا قصر جویی سنگی ساخته شده که آب را به آب انبار هدایت می کرده است.
این جوی آب از ناودانهای سنگی تراشیده شده است که به صورت نر و ماده درهم فرورفته و آب را از چشمه ای در دل کوه به حوض وسط حیاط قصر می رسانده است.
وجود این بنای سنگی که پس از گذشت قرن ها همچنان راسخ و استوار در دل کویر ایستاده است،این فرصت را فراهم می کند تا گوشه ای از توانمندی،ذوق و تمدن ایرانیان را به گردشگران دنیا معرفی کرد.
معرفی کاروان سرای عین الرشید
کاروان سرای عین الرشید در حدود 95 کیلومتری شهر ورامین،5 کیلومتری قصر بهرام و در پارک ملی کویر قرار دارد.
این بنا به احتمال زیاد متعلق به دوره صفوی است یا در این دوره بازسازی و مرمت شده است.این کاروان سرا چهار ایوانی مستطیل شکل و متقارن و دارای دو دروازه در شرق و غرب است.
در وسط اضلاع شمالی و جنوبی هر کدام یک برج مدور و نیز در چهارگوشه بنا نیز چهار برج مدور ساخته شده است.
حیاط به شکل هشت ضلعی است و در چهارگوشه بنا راهی برای دسترسی به قسمت های پشتی ایجاد شد ه است دراطراف حیاط مجموعا 12 حجره ساخته شده است .
در کاروانسرای مزبور درقسمت پشت اطا ق های اصلی یک ردیف اصطبل قرار دارد دروازه شرقی از دروازه غربی بزرگتر است.
سر در و بخشی از تزئینات دروازه شرقی هنوز پابرجاست تزئینات آن از آجر وکاشی است اثر کتیبه ای برآن دیده می شود از این بنا فقط دیوار ها باقی مانده وسقف آن به کلی ریخته است / مصالح به کار رفته در بنا قلوه سنگهای بزرگ و آجر است.
ملاط آن عمدتا ساروج است در وسط آن یک حوض و در ضلع جنوبی آن بقایای یک آب انبار وجود دارد.
مناسب ترین راه دسترسی به کویر مرکزی ایران ومنطقه حفاظت شده پارک ملی کویر ازجاده
ورامین – جواد آباد – جاده طغان به پایگاه محیط بانی شکر اباد است.
جا ده دسترسی دیگر جاده ورامین، پیشوا مسیرقلعه بلند به حصارگلی وپاسگاه محیط بانی مبارکیه است.