آيا عربستان حمله نظامي به قطر را در دستور کار دارد؟
برخي گزارش ها حکايت از اين دارد که امريکا قصد دارد پايگاه نظامي خود در العديد قطر را به عربستان منتقل کند.
سايت صهيونيستي دبکا فایل روز جمعه نوشت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سه شنبه، 20 مارس در دیدار با یکدیگر در کاخ سفید، با طرح تسریع انتقال پایگاه بزرگ فرماندهی مرکزی آمریکا در قطر به عربستان سعودی موافقت کردند. به گفته منابع نظامی دبکافایل، با وجود انکارهای مکرر ترامپ، دولت وی سرگرم یک اقدام بسیار مهم دیگر، یعنی ترک پایگاه اینچیرلیک، در جنوب ترکیه است.
روزنامه «الشرق الاوسط» يک هفته پيش به نقل از منابعي در کنگره آمريکا نوشت کميته امور خارجي مجلس نمايندگان عملا در حال بررسي درخواست ها براي انتقال پايگاه نظامي العديد آمريکا از قطر به مکان ديگري در خارج از اين کشور است.
این دو اقدام مي تواند با يديگر مرتبط باشد چرا که در جريان تنش در روابط عربستان و هم پيمانانش با قطر، رجب طيب اردوغان رئيس جمهور ترکيه از دوحه حمايت و شماري از نظاميان کشورش را به قطر اعزام کرد. ترکیه به تازگی پایگاه نظامی در قطر ایجاد کرده، ضمن اينکه در روابط عربستان و امارات با ترکيه هم تنش هاي شديدي رخ داده است. دو هفته پيش محمدبن سلمان وليعهد عربستان که به مصر رفته بود در قاهره گفت که قطر و ترکيه محور شرارت در منطقه هستند.
بنابر گزارش ها، امريکا قصد دارد پايگاه نظامي خود را از العديد به پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در مرکز عربستان و نزدیک شهر الخرج، واقع در 77 کیلومتری جنوب ریاض منتقل نمايد. در جريان حمله امريکا به عراق، حدود 60 هزار نظامي امريکايي در اين پايگاه حضور داشتند و پس از اشغال عراق ، اين نظاميان اين پايگاه را ترک کردند.
اين اتفاق در شرايطي رخ مي دهد که ترامپ از تميم بن حمد امير قطر عوت کرده بود که به امريکا برود و هم زمان مقام هاي عربستان و امارات هم به کمپ ديويد بروند و در آنجا به تنش پايان دهند. عربستان، بحرين، امارات و مصر 5 ژوئن 2017 با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم روابط خود را با این کشور قطع کردند و 13 شرط برای از سرگیری روابط تعیین نمودند.
به نظر مي رسد تصميم امريکا به انتقال پايگاه نظامي خود از قطر به عربستان نخست بيانگر اين نکته است که تنش در روابط ائتلاف سعودي با قطر حل نشده است.
دوم اينکه با توجه به تغييرات سياسي در دولت ترامپ و آمدن مايک پمپئو به جاي رکس تيلرسون که حامي قطر بود و تاکيد مقام هاي امريکايي به حل ديپلماتيک جنگ يمن در ديدار با محمدبن سلمان، ممکن است حمله نظامي به قطر در دستور کار عربستان قرار گرفته باشد.
سوم اينکه محمدبن سلمان در حال آماده شدن براي پادشاهي عربستان است آن هم در حاليکه جنگ در يمن چيزي جز شکست وسرافکندگي براي او نداشته است بنابر اين احتمالا او در اين توهم است که اشغال قطر بسيار ساده است و او مي تواند با اين اقدام هم بر شکست هاي خود سرپوش بگذارد و هم با سرشکستگي به پادشاهي نرسد و هم اينکه هر صداي مخالفي را در داخل سرکوب نمايد.
-------------------------------------------------------------
رضا محمدمراد