به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، آزیتا مختاری مسئول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای گمنام گفت: پژوهشها نشان میدهد که مهارتهای بین فردی و برقراری ارتباط مطلوب، یکی از عوامل موثر در پیشگیری و کاهش ابتلای افراد به انواع ناهنجاریهای رفتاری و اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی و افزایش سلامت روان است.
او با بیان اینکه اصل برقرار کردن روابط صمیمانه با دیگران، از آن حیث که داراى آثار فردى و اجتماعى است، یکى از مهمترین اصول به شمار مىرود، افزود: بىشک، انسان ناگزیر از برقرارى روابط اجتماعى است و نمىتوان زندگى را بدون مراوده و برخورد با دیگران به راحتى ادامه داد.
"مختاری" ادامه داد: برقرارى روابط خویشاوندى، موجب میشود تا افراد خود را در شبکه وسیعى از حمایت اجتماعى ببینند و عواطف خود را نسبت به هم اظهار کنند؛ علت اینکه اسلام نسبت به نگهدارى و حفظ پیوند خویشاوندى این همه پافشارى کرده، این است که همیشه براى اصلاح، تقویت، پیشرفت، تکامل و عظمت بخشیدن به یک اجتماع بزرگ، چه از نظر اقتصادى یا نظامى، و چه از نظر جنبههاى معنوى و اخلاقى باید از واحدهاى کوچک آن شروع کرد؛ با پیشرفت و تقویت تمام واحدهاى کوچک، اجتماع عظیم، خود اصلاح میشود.
مسئول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای گمنام، ادامه داد: پژوهش ها از وجود رابطه بین برقرارى روابط نزدیک با دیگران و به دست آوردن نشاط و سلامت ذهنى خبر مىدهند، براى مثال، دینر و سلیگمن (۲۰۰۲) در یک مطالعه در مورد ۱۰ درصد شادترین افراد یک گروه ۲۲۲ نفرى از دانشجویان دانشگاه، دریافتند که برجستهترین صفت آنان داشتن یک زندگى اجتماعى غنى و رضایتمند و معاشرت زیاد با دوستان است.
او با بیان اینکه از دیدگاه اسلام در روابط اجتماعى، اولویت به ترتیب با چهار گروه اصلى خویشاوندان، همسایگان، دوستان و سایر مردم است، گفت: عید نوروز که یادواره رسم باستانی مردم ایران زمین است، در کنار پاسداشت سنتی قدیمی، ره آوردهای متعددی هم دارد که یکی از مهمترین آنها، افزایش ارتباطات اجتماعی و تزریق نشاط و شادی به زندگی مردم جامعه است.
مختاری گفت: آنچه در این زمینه مهم و تأثیرگذار بر میزان سلامت انسان و نحوه زندگى اوست، چگونگى برقرارى این روابط است، تنها رفت و آمد و دوستى هاى سطحى براى یک زندگى سالم کافى نیست؛ چه بسا ما با انسان هاى متعددى در طول زندگى خود رابطه داشته و بنا به شرایط کار یا موقعیت خود افراد زیادى را مىشناسیم، اما از حس تنهایى و افسردگى رنج میبریم.
او تاکید کرد: لازم است انسان با اطرافیان خود نه تنها براى برطرف شدن احتیاجات، بلکه براى محبت کردن و عشق ورزیدن و توجه به نیازهاى آنها نیز تعامل داشته باشیم تا از خودبینى و بىتوجهى به احساسات و مسائل دیگران که از مشکلات روانى به شمار مىآیند به دور بمانیم و از آثار مطلوب اینگونه تعاملات نیز برخوردار شویم.
مسئول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای گمنام، افزود: در فضاى کنونى حاکم بر جوامع که انسانها را به سمت تنهایى و انزوا سوق مىدهد، برقرارى روابط صمیمانه یکى از مؤلفههاى اصلى سلامت روان به شمار مىرود؛ از اینرو، ضرورى است که چگونگى و آثار روابط اجتماعى صمیمانه با دقت مورد بررسى قرار گرفته و به عنوان راهى مؤثر براى دست یابى و ارتقاى سلامت روانى معرفى شود.
مختاری یادآور شد: برقرارى این روابط، یکى از راهکارهاى عاطفى تأمین بهداشت روانى بوده و زمینه برونریزى عاطفى را فراهم مىکند، پس شایسته است بهبود روابط انسانی را در سرلوحه اهداف خود قرار دهیم.