پخش زنده
امروز: -
مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا: بحثهای امروز متمرکز بر چگونگی حفظ دستاوردهای توافقنامه هستهای ایران خواهد بود.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا تاکيد کرد: اتحاديه اروپا قصد ندارد تحريم هاي اضافي عليه ايران اعمال کند.
فدريکا موگريني امروز در بروکسل هنگام ورود به محل نشست شوراي امور خارجه اتحاديه اروپا در برابر جمع خبرنگاران، افزود: بحث هاي امروز متمرکز بر چگونگي حفظ دستاوردهاي توافقنامه هسته اي ايران خواهد بود. براي متوقف کردن تشديد درگيريهاي نظامي در سوريه با هماهنگي کشورهاي ضامن آتش بس از جمله ايران تلاش خواهيم کرد.
وي تصريح کرد: اين فوق العاده مهم است که ما توافق هسته اي (برجام) را از مباحث منطقه اي که درباره آن ها صحبت مي کنيم، جدا نگه داريم.
فدريکا موگريني گفت: «امروز، ما دستور جلسه اي به ويژه فشرده با وزرا (ي امور خارجه کشورهاي عضو اتحاديه اروپا) داريم. ابتدا گزارشي از بوريس جانسون (وزير خارجه انگليس) درباره سالزبري خواهيم شنيد که بسيار مهم خواهد بود. من انتظار دارم که وي (جانسون) گزارش خود را در خلال جلسه ي صبح ارائه کند. از اينرو، شما (خبرنگاران) موضع دوباره تجديد شده اتحاديه اروپا را در اين خصوص خواهيد شنيد، ولي آنچه صد در صد روشن است، همبستگي کامل ما است (اتحاديه اروپا) با انگليس و نگراني شديدِ ما درباره آنچه رخ داده است (مسموميت جاسوس سابق روسيه و دخترش در انگليس)، که واقعاً غيرقابل قبول است.»
موگريني افزود: «ما نکته ديگري در دستور کار اين جلسه داريم که درباره موضوع اوکراين بحث را آغاز خواهيم کرد. من دقيقاً يک هفته پيش در کي يف (پايتخت اوکراين) بودم، تا پيام حمايت کامل (اتحاديه اروپا) را به آنان ابلاغ کنم که درباره اجراي کامل توافقات مينسک و سياست ما مبني بر به رسميت نشناختن الحاق (منطقه) کريمه (به روسيه) بود، زيرا ما آن را غيرقانوني تلقي مي کنيم و آن را به رسميت نمي شناسيم. ما همچنين پيام حمايت کامل خود را از دستور العمل اصلاح در اوکراين به آنان ابلاغ کرديم. ما (امروز) آن مسئله را با وزيران مورد بحث قرار خواهيم داد. من انتظار دارم که ما بار ديگر بر حمايت هاي کامل سياسيِ و ماليِ خود از آن کشور (اوکراين) تأکيد کنيم.»
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا اضافه کرد: «آنگاه ما ميهماني ويژه، يعني استفان دميستورا، نماينده ويژه ي سازمان ملل درباره سوريه، در نشست امروز (شوراي امور خارجه اتحاديه اروپا) خواهيم داشت. وي درباره شرايط کنوني سوريه، آخرين اطلاعات را در اختيار ما خواهد گذاشت که دست کم بايد گفت، واقعاً غم افزا به نظر مي رسد. اين مهم خواهد بود که ما ضمن همکاري با سازمان ملل، کنفرانس آتي مان را در بروکسل آماده سازيم، که قرار است در اواخر ماه آوريل برگزار شود. اين بسيار مهم خواهد بود که از آن (کنفرانس) براي درخواست اجراي کامل قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل متحد، استفاده کنيم. ما شاهدِ آن هستيم که تحولات ميداني (در سوريه) در حال بدتر شدن است. ما همچنين حمايتِ کامل خود را از آتش بس (در سوريه) اعلام مي کنيم و خواستار پرهيز از درگيري ها در مناطق عاري از تنش در آن کشور هستيم.»
موگريني افزود: «من به شما گفتم که دستور العمل نشست امروزِ ما بسيار فشرده و داراي موضوعات متعدد است و از اينرو، نشستِ ما (امروز) دير تمام خواهد شد. ما هنگام صرف ناهار با وزير امور خارجه کره جنوبي ملاقات خواهيم کرد، که به ما درباره اوضاع مربوط به گفتگوها گزارش خواهد داد. آن گفتگوها با اجلاسي ميان دو رئيس جمهور آغاز خواهد شد، که شامل دعوتي سرگشاده از دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا، براي شرکت در اجلاسي با کره شمالي است. اتحاديه اروپا سختگيرانه ترين نظام تحريم ها را، که تاکنون داشته، عليه کره شمالي اِعمال کرده است. ما همواره قصد داشتيم اين تحريم ها را براي تشويق و ترغيب گفتگوها، به اجرا گذاريم. ما با وي (وزير خارجه کره جنوبي) درباره بهترين راه هايي که اتحاديه اروپا مي تواند از اين تلاش هاي ديپلماتيک حمايت کند، گفتگو خواهيم کرد.»
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا اضافه کرد: «و در آخر، که قطعاً کم اهميت تر (از ساير موضوعات) نيست، نکته اي درباره ايران مطرح خواهيم کرد. ما (نشست) کميسيون مشترک را، که بر روند اجراي توافق هسته اي (برجام) نظارت دارد، در روز جمعه برگزار کرديم. من وزيران (خارجه اتحاديه اروپا) را در جريان نتايج خوبي را که در خلال آن نشست داشتيم، قرار خواهم داد و ما درباره روش هايي که بتوانيم اجرايِ کامل توافق هسته اي با ايران را حفظ کند، بحث خواهيم کرد.»
هيچ پيشنهادي براي (وضع) تحريم هاي اضافي عليه ايران وجود ندارد
موگريني در پاسخ به سؤال يکي از خبرنگاران درباره احتمال وضع تحريم هاي جديد اتحاديه اروپا عليه ايران سؤال کرده بود، گفت: «نه، هيچ پيشنهادي براي (وضع) تحريم هاي اضافي عليه ايران وجود ندارد. تمرکز امروز ما بر اجراي کامل - يعني ادامه ي اجراي کاملِ توافق هسته اي (برجام) - خواهد بود. تمام سه (کشور اروپايي) و همچين روسيه، چين و ايالات متحده (آمريکا) و ايران همين جمعه ي گذشته ارزيابي کردند که اين توافق در حال اجرا است و همه ي ما به اجراي کامل آن (برجام) متعهد باقي مي مانيم. از اينرو، تمرکزِ امروزِ ما بر اين (مسئله) خواهد بود. البته روشن است که ما - چنان که شما نيز به خوبي مي دانيد - موضوعات ديگري داريم که درباره ي آن ها به صورت مجزا (از برجام) با ايران بحث و گفتگو مي کنيم. اين مهم است که ما اين (موضوعات) را جدا (و مجزا از برجام) نگه داريم. به ويژه، هرگاه ما درباره سوريه و (ساير) مسائل منطقه اي صحبت مي کنيم، نقشِ ايران روي ميز مي آيد، اما اين فوق العاده مهم است که ما توافق هسته اي (برجام) را از مباحث منطقه اي که درباره ي آن ها صحبت مي کنيم، جدا نگه داريم. چنان که گفتم، روشن است که اصلاً مسئله ي اضافه کردن بر تحريم ها (ي ايران) مطرح نيست و هيچ پيشنهادي در اين خصوص امروز مطرح نمي شود و روشن است که (وقتي پيشنهادي نباشد) تصميمي نيز در اين خصوص اتخاذ نخواهد شد.»
يکي از خبرنگاران پرسيد: «در رابطه با روسيه و پرونده (مسموميت) اسکريپال، آيا تحريم هاي اضافي وضع يا قطعنامه اي مشترک صادر خواهد شد؟»
موگريني پاسخ داد: «چنان که پيشتر گفتم: امروز ابتدا و از همه مهمتر، ما به اظهارات بوريس جانسون گوش خواهيم داد. من در همان روز با وي تماس گرفتم و ما توافق کرديم که وي در اين خصوص به وزرا (ي خارجه اتحاديه اروپا) در اين خصوص گزارش دهد.»
وي در ادامه در پاسخ به سؤال يکي از خبرنگاران در رابطه با روسيه و پرونده مسموميت اسکريپال و اين که آيا درنشستِ امروز در بروکسل تحريم هاي بيشتري عليه روسيه به تصويب خواهد رسيد و يا قعطنامه اي مشترک عليه روسيه صادر خواهد شد، گفت: «امروز، چنان که قبلاً نيز گفتم، ما ابتدا و از همه مهمتر، به اظهارات بوريس جانسون گوش خواهيم داد. من در همان روز با وي تماس گرفتم و ما توافق کرديم که وي در اين خصوص به وزرا (ي خارجه اتحاديه اروپا) در اين خصوص گزارش دهد تا در اين خصوص بحث کنيم. چنان که پيشتر گفتم، انتظار دارم که در خلال امروز صبح، شما (خبرنگاران) از همه ي ما 28 (عضو اتحاديه اروپا) خبري در رابطه با موضع مشترک مان (در رابطه با روسيه) مطلبي خواهيد شنيد.»
خبرنگار ديگري پرسيد: «آيا شما تصور مي کنيد که در رابطه با موضوع روسيه، انتظار اتحاد کاملِ تماميِ 28 عضو اتحاديه اروپا را داشته باشيد؟ و به نظر شما پاسخ متناسب (به روسيه از سوي اتحاديه اروپا) ممکن است چه باشد؟»
موگريني جواب داد: «من هميشه انتظار اتحاد دارم و تاکنون هرگز (در اين خصوص) نوميد نشده ام.»
يکي ديگر از خبرنگاران پرسيد: «روز گذشته ارتش ترکيه کنترل عفرين را به دست گرفت. يک ميليون تن از مردم از اين شهر تخليه شده اند. آيا شما نگران اين وضع هستيد؟»
موگريني: «بسياري از مسائل است که بايد نگران آن باشيم و يقيناً من نگران اين (موضوع) هستم. ما از همان ابتدا اعلام کرديم که از هرگونه تشديد عمليات نظامي و فعاليت هاي نظامي که مستقيماً (گروه وهابي صهيونيستي) داعش يا النصره را - که در فهرست سازمان ها تروريستي اتحاديه اروپا قرار دارند - هدف قرار ندهد، بايد صد در صد پرهيز شود، زيرا حرکتِ معقول و مشترک (ما) همواره براي کاهش فعاليت هاي نظامي - نه تشديد آن ها - بوده است. اين از همان بدو امر، مهم ترين تلاشي بود که سه کشور تضمين کننده ي روند آستانه، يعني ترکيه، روسيه و ايران، آن را در آستانه آغاز کردند، که ما نيز از آن استقبال کرديم و اکنون ما درخواست همخواني (گفتار و اعمال ترکيه) را داريم. اگر شما تلاش داريد مناطق عاري از تنش (در سوريه) ايجاد کنيد، از شما انتظار مي رود که در آن مناطق، تنش ها را کاهش دهيد و تضمين کنيد که اين (فروکش کردن تنش ها) واقعاً به صورت ميداني محقق شود. چنانکه گفتم ما در اين خصوص با استفان دميستورا، نماينده ويژه سازمان ملل درباره سوريه، بحث و گفتگو خواهيم کرد و شما (خبرنگاران) در خلال ساعات بعد از ظهر مطالب بيشتري را از من در اين خصوص خواهيد شنيد.»
پيام امروز : در مسير اجراي کامل برجام ثابت قدم بمانيد
فدريکا موگريني از خبرنگاران تشکر کرد تا به سوي محل برگزاري اين نشست حرکت کند، ولي يکي از خبرنگاران، سؤال ديگري از وي درباره ايران پرسيد، که باعث شد موگريني بار ديگر به سوي ميکروفون هاي خبرنگاران بازگردد. البته صداي خبرنگار به خوبي شنيده نمي شد، ولي موگريني در پاسخ به وي گفت:
«چنان که شما مي دانيد، اتحاديه اروپا تحريم هايي را (هم اکنون) عليه ايران دارد، که به موضوعات غيرمربوط به مسئله هسته اي ربط دارند. اين تحريم ها هم اکنون نيز وجود دارد. همانطور که پيشتر به آن اشاره کردم، تا اين لحظه، من انتظار ندارم بحث درباره (تصويب) تحريم هاي بيشتر (عليه ايران) آغاز شود. چنان که گفتم، انتظار دارم که مباحث امروز ابتدا و مهم تر از همه بر اين موضوع متمرکز باشد، که چگونه اجراي کامل توافق هسته اي (برجام) را نگه داريم، همانطور که اکنون نيز به طور کامل در حال اجرا است، براي آينده نيز (به طور کامل اجرا شود). به ويژه، در پي نشست بسيار خوب کميته مشترک (برجام) که روز جمعه با همه طرف ها و همچنين ايران، داشتيم، فکر مي کنم پيام اصليِ امروز اين خواهد بود: در مسير اجراي کامل توافق هسته اي (برجام) ثابت قدم بمانيد و به طور مجزا به مسائل منطقه اي بپردازيد، که شامل موضوعات مربوط به موشک هاي بالستيک (ايران) که اتحاديه اروپا همواره درباره ي آن موضعي کاملاً شفاف داشته است. و اجازه دهيد بگويم ما (هم اکنون نيز) گفتگوهاي سطح بالاي سياسي با ايران در رابطه با مسائل منطقه اي داريم که چيزي (گفتگوهايي) اصولي است، که به ويژه درباره يمن منجر به برخي از نتايج خوب شده است. البته بايد بگويم که اين نتايج را هنوز نمي توانيم "خوب" بناميم، بلکه بايد بگوييم (نتايجي) «نويدبخش» بوده است. از اينرو، من انتظار دارم که مباحث عمدتاً بر آن متمرکز باشد. از شما تشکر مي کنم.»