گزارش مکتوب؛
صنعت گردشگری کرمانشاه و تاثیر آن بر اشتغال جوانان
کرمانشاه را سرزمین سنگ و آب میدانند سرزمینی با آب و هوای چهارفصل و مناسب که همواره مورد توجه گردشگران ایرانی و خارجی بوده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه.
در گزارشی وضعیت صنعت توریسم و راههای جذب سرمایه گذار در حوزه گردشگری استان کرمانشاه که بیشترین آمار بیکاری کشور را داراست، بررسی کرده ایم. این کهن دیار که در مسیر جاده ابریشم قرار گرفته بیش از ۴ هزار و دویست اثر تاریخی شناسایی شده و ۲ هزار و دویست اثر تاریخی ثبت شده ملی را در پرونده خود دارد.
صنعت توریسم استان کرمانشاه با داشتن یک اثرجهانی ثبت شده با نام کتیبه و نقش برجسته بیستون که در تیر ماه ۸۵ و در سی امین اجلاس یونسکو در فهرست میراث جهانی ثبت شد تا فرهنگ و تاریخ این دیار در دنیا بدرخشد.
صنایع دستی و سوغاتیهای استان کرمانشاه گوشهای دیگر از این پازل زیبا و استراتژیک زاگرس است که به گفته خیلیها نگین غرب نام گرفته.
با بیان این قابلیتها در بخشهای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه میتوان گفت: سرمایه گذاری در این حوزهها در استانی که آمار بیکاریش رتبه نخست کشور را دارد بیش از پیش احساس میشود.
هر چند مدیران مجموعه میراث فرهنگی استان بر این باورند که تمامی زیرساختهای لازم برای سرمایه گذاری در صنعت توریسم فراهم شده، اما بنظر میرسد این مهم نیازمند اطلاع رسانی بیشتر و حمایت همه جانبه مدیران ارشد استان در اجرای این طرحها را میطلبد. در این گزارش میخواهیم سرمایه گذاری در صنعت توریسم و تاثیر آن در کاهش نرخ بیکاری استان کرمانشاه را بیشتر بررسی کنیم.
تمامی شرایط برای ورود سرمایه گذاران به صنعت گردشگردی فراهم شده استمدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه معتقد است کرمانشاه از دیر باز میزبان طبیعت دوستانی از سراسر کشور بوده که هماره مردمان آن با آغوشی باز پذیرای هموطنان خود بوده اند.
جلیل بالایی به سرمایه گذاری در صنعت گردشگری در دنیا اشاره کرد و گفت: حالا دیگر صنعت توریسم در دنیا بعنوان یکی از بازوهای مهم اقتصاد کشورها به حساب میآید و کشورهای مختلفی در حال رقابت برای جذب گردشگران بیشتری هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی استان گفت: امروزه دیگر میتوان با مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه در هرکدام از بخشهای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اشتغالهای پایداری را ایجاد و آن را گسترش داد.
بالایی میزان سرمایه گذاری درحوزه توریسم به نسبت ایجاد اشتغال در مقایسه با بخش صنعت را بسیار به صرفه عنوان کرد و افزود: سرمایه گذاری در بخشهای مختلف میراث فرهنگی یک دهم (۱/۰) سرمایه گذاری در صنعت است و در مقابل اشتغال و بازدهی آن چندین برابر است.
وی با تشویق سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای ورود به این بخش گفت: سرمایه گذاری در صنعت توریسم یک کار مفرح، زودبازده و کم ریسک است که سرمایه گذاران میتوانند با انجام مطالعات به این مهم دست پیدا کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی استان به تدوین برنامههای بلند مدت و کوتاه مدت این اداره برای جذب سرمایه گذار اشاره کرد و گفت:: قرار است در سال ۹۷ بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان دربخشهای اقامتی، پذیرایی، طبیعت گردی و بوم گردی این استان سرمایه گذاری شود.
بالایی افزود: پیش بینی شده با این مقدار سرمایه گذاری زمینه اشتغال ۲ هزار نفر از جوانان این استان در سال ۹۷ فراهم شود.
رسانهها در جذب سرمایه گذار بسیار نقش مهمی دارند
یک کارشناس ارشد مسائل اقتصادی نیز طراحی تقویم روز شمار گردشگری با یک برنامه منظم و نمایش آن در شبکه استانی و ارسال آن از طریق شبکههای مجازی را یکی از راههای جذب توریست میداند و میگوید: ما میتوانیم برای هر روز از تعطیلات یک برنامه خاص در نظر بگیریم و تصاویری جهت تبلیغات آن در شبکههای مجازی منتشر کنیم و به طور مثال جشن تحویل سال را در کنار طاق بستان با ساز و دهل داشته باشیم و از مخاطبین کرمانشاهی بخواهیم که با لباس محلی در این مکان حضور یابند.
سهراب دل انگیزان در ادامه ساماندهی بازارچههای مرزی برای نوروز و تبلیغات گسترده برای این بازارها از طریق رسانهها را از جمله برنامههایی دانست که میتواند در جذب گردشگر و همچنین ترغیب سرمایه گذاران برای حضور در استان کرمانشاه بسیار تاثیر گذار باشد.
این استاد دانشگاه همچنین احیای بافت تاریخی خیابان مدرس بجای تعریض آن و اتفاقا مانور برای سنتیتر شدن آن مانند خیابان شانزه لیزه را از دیگر راههای جذب توریست و گردشگر و رونق کسب و کار بازاریان میداند که همگی در معرفی جاذبههای گردشگری کرمانشاه میتوانند حائز اهمیت هستند.
توجه به اشتغال پایدار در روستاها یک اولویت مهم در سال ۹۷ خواهد بود
معاون سرمایه گذاری و تامین منابع اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه نیز با اشاره به رعایت فرایند صحیح سرمایه گذاری به منظور کاهش هزینههای بعدی برای سرمایه گذار در صنعت توریسم استان میگوید: طی دو سال گذشته ۴۴ پروژه با سرمایه گذاری بالغ بر ۲ هزار و سیصد میلیارد ریال و با اشتغالزایی ۷۵۰ نفر موجب رشد ۵۰ درصدی تاسیسات پذیرایی، اقامتی و تفریحی گردیده است.
سمیه حیدری افزود: علاوه بر پروژههای در حال ساخت ۱۹ پروژه دیگر در حال اخذ مجوزهای نهایی برای شروع فعالیّت میباشند که این تعداد پروژه موجب سرمایه گذاری ۱۵۸ میلیارد تومانی و اشتغال ۲۰۰ نفر دیگردر استان کرمانشاه خواهد گردید.
وی به توریسم درمانی و اهمیت آن طی سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: توجه و جذب سرمایه گذاری در حوزه توریسم درمانی در دستور کار قرار گرفته که تا کنون فرایند ادارای و اجرایی چهار پروژه با این محوریت در استان کرمانشاه در دست اقدام است.
حیدری اظهار داشت: ضوابط اقامتگاههای بوم گردی از سال ۹۳ ابلاغ گردیده و فرایند اجرایی ایجاد و تبدیل اقامتگاهها، از نیمه دوم سال ۹۵ در دستور کار قرار گرفته و تاکنون در ۶۴ روستای شهرستانهای پاوه، روانسر، جوانرود، کرمانشاه، هرسین، صحنه و کنگاور منجر به صدور ۳۶ مجوز شده است و در حال حاضر فرایند اداری ۸۲ تقاضای سرمایه گذاری از ۵۰ روستا در ۱۱ شهرستان دیگرنیز در حال انجام است.
معاون سرمایه گذاری میراث فرهنگی تصریح کرد: در حال حاضر پروژههای سرمایه گذاری توسعه هتل پارسیان، کاروانسرای ماهیدشت، خانه سوری و هتل رسالت نیز آماده افتتاح است که در مجموع دارای سرمایه گذاری بالغ بر ۳۲۰ میلیار ریال میباشد.
حیدری در خاتمه از تحقق ۱۰۴ درصدی برنامههای حوزه اشتغال اداره کل میراث در سال ۹۶ خبرداد و گفت: در سال ۹۶ با تدوین برنامههای این اداره کل با رویکرد اشتغال با تحقق ۱۰۴ درصدی منجر به ایجاد یک هزار ۸۶۶ فرصت شغلی گردید و امیدواریم در این راستا نظر به ابلاغ کمکهای فنی- اعتباری ۱۰۰ میلیارد ریالی شاهد توسعه بیشتر در ایجاد اشتغال استان باشیم.
همچنین باید به این موضوع توجه داشت که خیلی از کارشناسان معتقدند ایجاد اشتغال فقط احداث کارخانههای عظیم و طرحهای بزرگ نیست بلکه طرحهای کوچک و اشتغالهای خرد هم زودبازدهتر است و هم پایدارتر، طرحهایی همچون بوم گردی روستایی، کارگاههای تولید صنایع دستی و احیای بافتهای تاریخی.
حال با این اوصاف میتوان گفت صنعت توریسم استان کرمانشاه نگاه ویژه مدیران ارشد استان و حتی کشور را میطلبد استانی که در ۹ ماهه اول سال ۹۶ رتبه بیکارترین استان کشور را داشته است.