پخش زنده
امروز: -
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از مردم خواست در ایام نوروز مراقب تغییر رفتارهای غذایی در میهمانیها و سفرها باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ دکتر زهرا عبداللهی با بیان اینکه نوروز باستانی فرصتی برای بها دادن، به سنن و رسوم پیشینیان است، گفت: به طور طبیعی رعایت آیین و رسوم مربوط به این روزها ممکن است بر وعدههای غذایی، مقدار و نوع غذایی مصرفی اثر قابل ملاحظهای داشته باشد.
این متخصص تغذیه افزود: همچنین برخی عزم سفر میکنند که از طبیعت زیبای بهار و دیدار آشنایان ساکن دیگر نقاط بهره ببرند؛ در سفر به ناچار تغییراتی در رفتارهای غذایی رخ میدهد؛ بی توجهی به نوع، کیفیت، مقدار و نحوه مصرف غذا در این ایام میتواند به سلامتی شما لطمه بزند.
وی افزود: در مصرف شیرنی و آجیل اعتدال را رعایت کنید، در ایام نوروز و حتی در طول سفرهای نوروزی مصرف شیرینی، شکلات و آجیل بسیار متداول است و با زیاده روی در مصرف آنها مقدار زیادی کالری وارد بدن میشود که نتیجه آن چاقی و اضافه وزن است، با رعایت نکاتی میتوان هم از خوردن شیرنی و آجیل لذت برد و هم مشکلات سلامتی به علت افراط در مصرف آنها را کاهش داد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: از جمله اینکه به جای شیرینیهای بزرگ حاوی مربا، ژله و خامه، از شیرینیهای ساده و خشک در اندازه کوچک که کالری کمتری دارند استفاده کنید؛ مواد قندی و نشاستهای به آسانی تبدیل به چربی و در بدن ذخیره میشود و چاق میکند؛ همچنین باعث افزایش چربیهای نامطلوب خون شده که در نهایت سلامت قلب و عروق را مختل میکند.
عبداللهی افزود: آجیلها شامل انواع مغزها از قبیل بادام، پسته، فندق، گردو، بادم زمینی و انواع تخمهها ضمن اینکه دارای ارزش غذایی هستند، اما توجه داشته باشید که مقدار زیادی چربی هم دارند و اگرچه نوع چربی آنها از نوع غیر اشباع و مفید برای سلامتی است، اما مصرف زیاد آنها میتواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود. ۱۰۰ گرم بادام، پسته و یا تخمه در حدود ۶۰۰-۵۰۰ کالری وارد بدن میکند که معادل مصرف سه کفگیر پلو است.
وی گفت: بنابر این در ایام نوروز و در طی سفر که به طور معمول خوردن آجیل رایج است، باید مصرف غذاهای نشاستهای مثل نان، برنج و ماکارونی، سیب زمینی و غذاهای چرب و سرخ شده را کاهش داد که با افزایش کالری دریافتی چاق نشوید.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: مصرف زیاد نمک مهمترین عامل فشارخون بالاست، بهتر است به جای آجیلهای شور و پرنمک از آجیل کم نمک و یا بدون نمک استفاده شود.
وی از مردم خواست مصرف سبزیها را در ایام نوروز فراموش نکنند و گفت: به طور معمول در ایام نوروز و در هنگام سفرهای نوروزی مصرف سبزیها که از گروههای غذای اصلی هستند، کمتر میشود.
عبداللهی افزود: سبزیها به علت داشتن ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها نقش مهمی در سلامت دارند، علاوه بر آن فیبر موجود در سبزیها با ایجاد حس سیری، باعث کاهش مصرف غذا شده و به کاهش وزن کمک میکنند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: در ایام نوروز به طور معمول در میهمانیها غذاهای چرب و سرخ شده مصرف میشود که با مصرف سبزیها و سالاد همراه با غذا میزان جذب چربی غذا کاهش مییابد.
وی افزود: میوه مصرف کنید، ولی زیاده روی نکنید؛ مصرف میوه در ایام نوروز افزایش چشمگیری دارد و عقیده عمومی بر این است که میوه هر قدر هم مصرف شود اشکالی ندارد، ارزش غذایی میوهها شبیه سبزی هاست و این گروه نیز ویتامینها و املاح معدنی مورد نیاز بدن را تأمین میکند و با خاصیت آنتی اکسیدانی خود از بروز سرطان پیشگیری میکند، خواص و ارزش غذایی میوهها به این معنی نیست که هر چه بیشتر میوه بخوریم سالمتر خواهیم بود.
دکتر عبداللهی گفت: زیاده روی در مصرف میوه هم به علت قند بالای میوهها چاق میکند، مصرف روزانه ۵-۳ واحد میوه متوسط توصیه میشود، یک واحد معادل یک عدد میوه متوسط است که در حدود ۶۰ کالری انرژی دارد.
وی افزود: مصرف شیر و سایر مواد لبنی را در سفرهای نوروزی از یاد نبرید، مصرف شیر و سایر مواد لبنی در هنگام مسافرت محدود میشود، این گروه از مواد غذایی منبع عمده تأمین کلسیم و فسفر هستند و بخش مهمی از پروتئین مورد نیاز بدن را علاوه بر ویتامینهای گروه B تامین میکنند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نکات زیر را برای استفاده صحیح از این گروه غذایی مهم و در ایام سفر حائز اهمیت دانست.
عبداللهی گفت: در طول سفر از شیرهای استریل شده (فرادما) که ماندگاری بالایی دارند، استفاده شود، این نوع از شیرها قبل از باز شده دَرِ آنها نیازی به یخچال ندارند، ولی پس از باز شدن باید در محیط خنک (مثلا فلاسک اسفنجی حاوی یخ) نگهداری شوند و به سرعت مصرف شوند.
وی افزود: از مصرف شیر محلی که پاستوریزه نشده است، خودداری شود؛ مصرف شیرخام و پاستوریزه نشده خطر ابتلا به تب مالت و مسمومیتهای غذایی را افزایش میدهد، همچنین فقط از پنیرهای پاستوریزه و بسته بندی شده استفاده کنید.
عبداللهی گفت: همراه با وعدههای غذایی در طول سفر از ماست پاستوریزه کم چرب استفاده کنید که هم کلسیم بدنتان تأمین شود و هم خطر عفونتهای رودهای در اثر مصرف غذای آلوده کمتر شود.
وی افزود: در میهمانیهای نوروزی و در طول سفر به جای استفاده از نوشابههای گازدار از نوشیدنیهای سالمتر مثل دوغ بدون گاز و کم نمک وبه ویژه آب آشامیدنی سالم استفاده کنید.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پایان تأکید کرد: به خاطر داشته باشید که با آشامیدن یک لیوان نوشابه گازدار در حدود ۲۰ گرم قند اضافی وارد بدن خود میکنید که ادامه این عادت در طولانی مدت اضافه وزن و چاقی و البته پوکی استخوان را به دنبال دارد.