به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، بعد از برگزاری سه جلسه دادگاه در شعبه ۹ دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی محمدی کشکولی با اخذ آخرین دفاع از متهم و وکیل مدافع ختم جلسه دادگاه و در نهایت ختم رسیدگی به این پرونده اعلام و قرار شد در مهلت قانونی حکم متهم پرونده اعلام شود.
در جلسه امروز علاوه بر آخرین دفاع از متهم، از دو شاهد عینی حادثه نیز با حضور در جایگاه توضیحاتی گرفته شد و خود متهم نیز بعد از آخرین دفاع به مشارکت در سه فقره قتل عمد و اخلال در نظم عمومی توضیحاتی ارائه کرد.
کسی را عمدی نکشتمعامل قتل سه مامور ناجا در خیابان پاسداران گفت: کسی را عمدا نکشتم و قتل عمد را قبول ندارم.
قاضی محمدی کشکولی رییس شعبه ۹ دادگاه کیفری یک استان تهران در جلسه امروز خطاب به متهم گفت: شما متهم به مباشرت به قتل عمد سه مامور ناجا به اسامی رضا امامی، رضا مرادی علمداری و محمدعلی بایرامی و همچنین متهم به اخلال در نظم عمومی هستید، آخرین دفاعیات خود را بیان کنید.
متهم نیز در آخرین دفاع خود گفت: من این را قبول ندارم و اگر ۵۰ نفر هم زیر اتوبوس میرفتند، کار خدا بوده و اخلال در نظم عمومی نداشتم و نظمی را اخلال نکرده ام.
در ادامه قاضی خطاب به سعید اشرف زاده وکیل تعیینی متهم پرونده عناوین اتهامی را اعلام کرد و گفت: آخرین دفاعیات از موکل خود را بیان کنید.
وی نیز در دفاع از موکلش گفت: در خصوص نحوه وقوع حادثه سوالاتی وجود دارد که به شرح لایحه درخواست میشود قبل از صدور حکم به نحو مقتضی دستور رسیدگی صادر شود.
وی ادامه داد: نخست اینکه ضعف بینایی و قدرت کنترل متهم بررسی شود، دوم شکستگی دست چپ متهم و آثار مادی آن مورد بررسی قرار گیرد.
وکیل متهم گفت: همچنین سوابق فکری و اندیشه متهم قبل از وقوع جرم که آیا ایشان قصد مجرمانه داشته است یاخیر؟ پرسش تحقیقات از دوستان و هم مسلکان متهم، که با وی در محل کلانتری و داخل اتوبوس هم نشین بودند صورت بگیرد.
وکیل متهم گفت: به فرموده فرمانده نیروی انتظامی آسیب شناسی و بررسی علت وقوع حادثه و حفظ اقتدار و نظم امنیت توسط نیروی انتظامی مورد بررسی قرار گیرد، که آیا کوتاهی صورت گرفته است یا خیر؟ همچنین توجه به جنبه عمومی جرم و حفظ حقوق خانواده شهدا و جبران خسارت کامل، چنانچه متهم به اشد مجازات محکوم شود.
وکیل محمدرضا ثلاث در ادامه گفت: سابقه رانندگی متهم نیز باید بررسی شود که دفترچه رانندگی وی ملاحظه شود که آیا در طول دو سال گذشته رانندگی کرده است یا خیر؟ و اینکه در طول دو روز رانندگی چقدر خسارت داشته است و از مسئول خط بهمن یار به سهیل سوالاتی شود و نظر بدهند که آیا ایشان توان رانندگی سالم را داشته است یا خیر؟ همچنین تحقیق شود که متهم با کسان دیگری تبانی داشته است یاخیر؟ و میزان تقصیر عصبی بودن و عدم کنترل روانی بودن متهم که به کرات ذکر شده است، مورد اظهارنظر کارشناسی قرار گیرد.
وکیل مدافع متهم افزود: در خصوص جنبه عمومی جرم نیز نظر به اینکه نماینده دادستان در کیفرخواست به جنبه خصوصی جرم توجه کرده و بخش دیگری از پرونده را در بحث اقدام علیه امنیت مفتوح نگه داشته، اظهار نظر شود تا درباره یک پرونده دو جریان رسیدگی صورت نگیرد.
عامل شهادت سه مامور ناجا: عاشق اعدامم عامل شهادت سه مامور ناجا گفت: عاشق اعدامم، هرچه زودتر اعدام کنید.
قاضی محمدی کشکولی رئیس شعبه ۹ دادگاه کیفری یک استان تهران در ابتدای جلسه دادگاه متهم قتل سه مامور ناجا از نماینده حقوقی ناجا خواست که در جایگاه حاضر شود و آقای فلاح زاده در جایگاه حاضر شد و گفت: متهم که در حین جرم دستگیر شده، خود را متعلق به یک گروه خاص معرفی کرده است. در طول مدت حادثه، رعایت اخلاق اسلامی، جزو رفتارهای ماموران ناجا بوده است. در صورتی که شورشیان از رفتار خود دست نکشیده اند و در نهایت رفتارشان منجر به این جنایت شد.
فلاح زاده گفت:: متهم حادثه و همدستانش باید بدانند که اقدام آنها منجر به شهادت ۴ جوان برومند و مجروح شدن بیش از ده نفر از ماموران و وارد شدن خسارت بسیاری به اموال مردم و سلب آسایش عمومی شده است.
فلاح همچنین برای متهم پرونده تقاضای اشد مجازات را کرد و از قاضی کشکولی درخواست کرد با توجه به اینکه چندین شاهد حادثه در جلسه هستند؛ به جایگاه بیایند و مشاهدات خود را بیان کنند که در ادامه از شاهدان عینی درخواست شد در جایگاه برای توضیحات حضور داشته باشد.
دو نفر از نیروهای یگان امداد ویژه ناجا در جایگاه حاضر شدند و درباره اقدام متهم توضیحاتی
دادند.
یکی از شاهدان عینی درباره نحوه دستگیری عامل قتل ماموران ناجا گفت:: وقتی راننده اتوبوس در انتهای کوچه در ترافیک گیر کرد از اتوبوس پایین آمد و دستگیر شد و تا ته کوچه مدام به ماشینهای دیگر برخورد میکرد.
وی گفت:: راننده را به چشم خود دیدم که پشت فرمان نشست، ابتدا آرام حرکت میکرد و به محض اینکه به ماموران نیروی انتظامی رسید با سرعت به سمت چپ و راست حرکت میکرد.
قاضی از شاهد پرسید که به شیشه خودرو گلوله اصابت کرده بود، شما به خودرو شلیک کردید؟ که مامور گفت: سلاح گرم نداشتیم.
در ادامه یکی دیگر از ماموران یگان امداد با حضور در جایگاه گفت: در روز حادثه وقتی به خیابان پاسداران اعزام شدیم جزو ۱۰ تا ۲۰ نفری بودم که در مرحله نخست وارد کوچه شدم و در این حین اتوبوس به سمت ما میآمد، سرعت کمی داشت و بچههای ما راه را باز کردند تا اتوبوس رد شود و تصور میکردند که از اتوبوسهای عبوری است، اما به محض اینکه از ما رد شد شروع به حرکت به سمت چپ و راست کرد. ابتدا رضا علمداری را در سمت چپ زیر گرفت و بعد در سمت راست به رضا امامی اصابت کرد و بعد از آن نیز به محمد علی بایرامی برخورد کرد.
این مامور ناجا گفت: ما سلاح گرم و سرد و حتی سپر برای دفاع از خودمان نداشتیم و نزدیک اذان بود که اتوبوس به سمت ما حرکت کرد و خودروهایی را که در حاشیه خیابان پارک بود زیر گفت:، در غیر این صورت نیروهای بیشتری را از ما زیر میکرد.
قاضی از شاهد عینی پرسید به غیر از محمد رضا ثلاث سرنشین دیگری داخل اتوبوس حضور داشتند؟ که وی گفت: فقط همین یک نفر بود.
دفاعیات عامل شهادت سه مامور ناجا عامل شهادت سه نفر از ماموران نیروی انتظامی در حادثه خیابان پاسداران در سومین جلسه دادگاه به ریاست قاضی محمدی کشکولی به دفاع از خود پرداخت.
رئیس شعبه نهم دادگاه کیفری یک استان تهران در ادامه جلسه دادگاه بعد از اظهارات نماینده حقوقی نیروی انتظامی و شاهدان عینی از محمدرضا ثلاث متهم پرونده خواست با حضور در جایگاه به ارائه آخرین دفاعیات خود پرداخت.
قاضی محمدی کشکولی خطاب به متهم گفت: با توجه به صدور کیفرخواست در دادسرای امور جنایی تهران، مطالبه قصاص اولیای دم و گزارش مراجع انتظامی و تصاویر گرفته شده از نحوه حرکت اتوبوس و تصاویر اجساد و تحقیقات نماینده دادستان تهران، همچنین ۸ فقره سوابق کیفری شما و اعزام شما به روانپزشکی و اعلام سلامت روحی و روانی، اتهامات سه فقره قتل عمدی آقایان رضا مرادی، محمد علی بایرامی و رضا امامی از طریق حمله و برخورد وسایل نقلیه و همچنین اخلال در نظم و آسایش عمومی از طریق جنجال و تعرض به مأموران نیروی انتظامی به شما تفهیم میشود.
محمدرضا ثلاث نیز در دفاع از خود افزود: آن روز برای آزادی دوستم نعمت الله ریاحی مقابل کلانتری خیابان پاسداران جمع شده بودیم که ایشان را آزاد کنند وقتی یگان ویژه به محل حادثه رسیدند شروع کردند به زدن که ابتدا با باتوم به سرم زدند که سرم شکست، سوار پراید دوستم شدم و به سمت گلستان هفتم حرکت کردم.
وی درباره حضور در خیابان پاسداران نیز گفت: در تلکرام اعلام کرده بودند که میخواهند بزرگ ما (نورعلی تابنده) را دستگیر کنند که حدود هزار نفر در این منطقه جمع شده بودیم و حدود ۲۰ تا ۳۰ نفر داخل اتوبوس میخوابیدیم، در واقع اتوبوس محل خوابگاهم بود؛ ۱۵ روز آنجا بودیم. حکم بازداشت بزرگ ما را داده بودند. من صندلیهای اتوبوس را باز کرده بودم و آن روز قرار بود که صندلیها را ببندیم و اتوبوس را تحویل صاحبش بدهم، بعد از اینکه از پراید پیاده شدم. سوار اتوبوس شدم که اتوبوس را به سمت پاسگاه ببرم.
ثلاث افزود: آرام حرکت میکردم که نیروی انتظامی کنار برود، چراغ زدم، بوق زدم به حرکت ادامه دادم من با ماشین رفتم، میخواستم حادثه را رد کنم. عمداً روی آنها نرفتم، اکنون وجدانم راحت است. ۵۰ نفر هم میمردند خواست خدا بوده است ما انسان هستیم، حیوان نیستیم. من در اینجا از خداوند برای بازماندگان صبر و برای خودم بخشش میخواهم. خودم هم ناراحت هستم. من عاشق اعدام هستم. اینها را نمیگویم که من را اعدام نکنند، من عاشق اعدام هستم.
قاضی خطاب به متهم گفت: چرا دوست داری اعدام شوی؟ متهم پاسخ داد: دوست ندارم به جامعه بازگردم، نمیخواهم زندگی کنم.
قاضی خطاب به متهم گفت: شما راننده پایه یک هستید و گفتید از بوق و چراغ استفاده کردید. چرا وقتی جمعیت را دیدید توقف نکردید؟ وقتی با خودروها تصادف کردید، چرا توقف نکردید؟.
متهم نیز گفت: دست خودم نبود حتی وقتی که با خودروها برخورد کردم پایم روی گاز بود. خدا گواه است. هیچ کدام آنها را ندیدم. اضطراب داشتم.
قاضی پرسید: در فیلم مشخص است مسیر طولانی را عادی حرکت میکنید، هنگامی که با ماموران مواجه میشوید به سمت چپ و راست حرکت میکنید.
متهم در پاسخ گفت: اضطراب داشتم میخواستم آنها با من برخورد نکنند. پایم روی گاز بود؛ پنج و شش خودرو را له کردم. بعد دیدم گاز اشکاور از پشت میزنند.
قاضی خطاب به متهم گفت: پزشکی قانونی گفته است سلامت روحی و روانی داشته اید. متهم گفت:: بله فقط آن لحظه بدنم میلرزید.
قاضی پرسید: چرا به سمت نیروی انتظامی حرکت کردید؟ متهم نیز پاسخ داد: چشمم ضعیف است و از عینک استفاده میکنم من الان هم شما را نمیبینم. دو متری را هم تشخیص نمیدهم.
قاضی از متهم پرسید؛ اتوبوس را چه کسی به محل آورد؟ متهم گفت:: من راننده اتوبوس را نمیشناسم، سوییچ روی اتوبوس بود و من، چون راننده اتوبوس بودم به من گفتند استارت بزن که باطری نخوابد. حتی بدون اجازه صاحب اتوبوس صندلیها را باز کرده بودیم و بغل اتوبوس را به نشانه صلح و دوستی نقاشی کرده بودم که همسایگان شاکی نشوند. قرار بود که آن روز صندلیها را ببندیم که این اتفاق افتاد. اتوبوس تحویل من نبود و در آنجا اتراق کرده بودیم.
قاضی خطاب به متهم ادامه داد: در داخل اتوبوس آلت قتاله، همچون شمشیر و چماق و وسایل پخت و پز و مواد غذایی کشف شده است، در این حین کشفیات از داخل اتوبوس نیز در جنب دادگاه به روی میز قرار گرفت.
متهم در پاسخ گفت:: مواد غذایی را مصرف میکردیم. افراد مختلف از شهرستان میآمدند و در داخل اتوبوس اتراق میکردند، هر شب ۲۰ تا ۳۰ نفر در داخل اتوبوس در حال استراحت بودیم.
محمدرضا ثلاث با حضور در جایگاه، در رابطه با اتهام دوم اخلال در نظم عمومی به سوالات قاضی کشکولی پاسخ داد.
قاضی همچنین در بخش دیگری از دادگاه از متهم سوال کرد: اخلال شما باعث شده بود که نظم و ارامش عمومی به هم بخورد و شما منجر به سه فقره قتل عمدی شدهاید. متهم پاسخ داد ما فقط یک ساعت مقابل کلانتری پاسداران اتراق کرده بودیم تا دوستم را آزاد کنند.
قاضی خطاب به متهم گفت: مردم پاسداران از کارهای شما آرامش نداشتند. متهم پاسخ داد: حادثه یک لحظه است.
قاضی دوباره خطاب به متهم گفت:؛ آیا اخلال در نظم عمومی را قبول دارید، متهم پاسخ داد: حادثه یک لحظه اتفاق افتاده است.
قاضی محمدی کشکولی در ادامه خطاب به متهم گفت: میتوانستی محل را ترک کنی چرا رفتی سوال اتوبوس شدی چرا صحنه را ترک نکردی تو که سوار پراید شده بودی چرا به محل پارک اتوبوس رفتی.
متهم نیز گفت: رفتم اتوبوس را بیارم مقابل درب پاسگاه پارک کنم.
قاضی پرسید: موقعی که سوار اتوبوس شدی چیزی مصرف نکرده بودی؟
متهم گفت: از هیچ چیزی استفاده نکردم فقط بدنم میلرزید و فقط ترس این داشتم که ماموران نیایند بالا.
قاضی پرسید: آیا اظهارات خود را که در نزد بازپرس داشته اید، قبول دارید.
متهم گفت: قبول ندارم.
قاضی خطاب به متهم ادامه داد: شما به سمت جمعیت رفته بودید و به قصد زیر گرفتن ماموران رفته بودید و متهم پاسخ داد: عصبانی بودم.
قاضی گفت: آیا این اظهارات را قبول دارید یا خیر؟ متهم در پاسخ افزود: عصبانی بودم، حادثه یک ثانیه است.
قاضی از متهم پرسید آیا احتمال میدادید که ماموران کشته شوند که پاسخ داده اید، من عصبی بودم؟
قاضی دوباره از متهم پرسید؛ شما ناراحتی از دست چپ داشتهاید، در این تجمع چه میکردید؟ متهم گفت: من فقط آمده بودم که بگویم چرا برادر دینیام را بازداشت کردهاند.
قاضی خطاب به متهم گفت:: شما گفتهاید اتهامات را قبول دارید و به خاطر دوستانتان این کار را کردهاید و در خصوص علت عصبانیتتان گفته بودید که قبلش من را با باتوم زده بودند و عصبانی بودم.
قاضی خطاب به متهم گفت: شما در پرونده شخصی تان گفته بودید که بعد از طلاق همسرم ۱۵ سال است از بروجرد به تهران آمدهام و فرزندانم با من زندگی نمیکنند. گواهینامه پایه ۱ دارم و روزی ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان حقوق دریافت میکردم. در شهر تهران اشتغال داشته اید و با خیابانها آشنا بودهاید با این سوابق و تجربهای که در خیابانهای شلوغ و پر ترافیک تهران رانندگی میکردید چرا این کار را کرده اید؟
متهم در پاسخ گفت:در دو سال گذشته ۲ روز سرکار رفتم.
قاضی: صحنه بازسازی شده و در پرونده منعکس شده است و اظهارات شما در صحنه جرم با دلایل جمعآوری شده، کاملاً منطبق است، پرونده بسیار با دقت و با ذکر جزئیات و آثار؛ ضبط، مستند و جمعآوری شده است. ما حتی به شما متهم هم نگفتهایم و در چارچوب موازین قانونی مراعات کرده ایم تا به حقیقت برسیم.
متهم: در مواجهه با آلات قتل نیز گفت: من از اینها اطلاعی ندارم، ممکن است آن موقع که میخواستند تابنده را بازداشت کنند، یک جوان نادان اینها را به ماشین آورده باشد و برای دفاع از بزرگ ما این کار را کرده باشد، من خبر ندارم.
قاضی خطاب به متهم افزود: به عنوان تجربه قضایی که دارم این پرونده از نظر قضایی تکمیل است و پروندهای را ندیدهام که با سرعت و دقت تحقیقات انجام شده و عمدتاً هم به نفع شما انجام شده است.
قاضی خطاب به متهم گفت: اولیای دم درخواست قصاص کرده اند در خصوص اولیای دم اگر دفاعی دارید، بگویید. متهم گفت: اعدام افتخار من است.
قاضی ادامه داد: قصاص حق خصوصی است و درست است که جنبه عمومی هم دارد. جامعه حقی دارد و حق حیات حق جامعه است. اصراری نداریم، حقی است که مطالبه شده است و باید رسیدگی کنیم.
متهم نیز گفت: نه از اعدام، ناراحت و نه از گذشت خوشحال میشوم.
قاضی محمدی کشکولی: حکم قاتل سه مامور ناجا در فرصت قانونی صادر میشود رئیس شعبه نهم دادگاه کیفری یک استان تهران در حاشیه سومین جلسه دادگاه راننده اتوبوس خیابان پاسداران گفت:: مهلت دادگاه به پایان رسید و تلاش شد زوایای پرونده روشن شود.
قاضی محمدی کشکولی در حاشیه سومین جلسه دادگاه راننده اتوبوس خیابان پاسداران در جمع خبرنگاران افزود: به متهم فرصت داده شد از خود دفاع کند لذا امروز آخرین جلسه دادگاه را داشتیم و هیئت قضایی حکم را در فرصت قانونی صادر میکند.
وی درباره روند رسیدگی به پرونده افزود: حادثهای که در خیابان گلستان هفتم پاسداران اتفاق افتاد از معدود جرایمی بود که موجب شد اذهان عمومی را مشوش کند و نظم عمومی را تحت تاثیر خودش قرار دهد.
کشکولی گفت:: با توجه به تاکیدات ریاست قوه قضاییه مبنی بر اینکه در رسیدگیهای قضایی تعللی صورت نگیرد؛ الزامات قانونی در نطر گرفته شد و همچنین ریاست کل دادگستری استان تهران و سرپرست دادگاه کیفری یک استان تهران تلاش کردند که زمینه را برای رسیدگی منصفانه برای طرفین پرونده مهیا کنند.
رئیس شعبه نهم دادگاه کیفری یک استان تهران افزود: هیات قضایی هم تلاش کرد با رعایت موازین قانونی به ویژه مقررات ایین دادرسی کیفری و همچنین رعایت اصول بی طرفی و استقلال مرجع قضایی که از اصول ایین دادرسی به شمار میرود با مراعات کردن مقررات قانونی و عدم تعجیل در رسیدگی بتواند بدون حاشیه به وظیفه شرعی و قانونی خود عمل و دادگاه فرایند رسیدگی منصفانه را طی کند.
قاضی شهریاری: دادگاه در مهلت قانونی رای آشوبگر خیابان پاسداران را ابلاغ کند معاون دادستان تهران گفت:: ختم رسیدگی اعلام شد و دادگاه مکلف است در مهلت قانونی رای را صادر و ابلاغ کند.
قاضی شهریاری سرپرست دادسرای امور جنایی تهران در حاشیه دادگاه محمد ثلات در جمع خبرنگاران افزود:البته آنها نیز میتوانند اعتراض کنند و اعتراض آنها به دیوان عالی کشور ارسال میشود.
شهریاری درباره مهلت قانونی صدور حکم افزود: دادگاه باید در یک هفته رای پرونده را صادر کند که و بعد از ابلاغ تا ۲۰ روز قابل تجدید نظر است.
وی درباره نوع دفاعیات متهم و وکیل وی گفت: متهم به سمتی پیش میرفت که اقدامات خود را انکار کند در صورتی که از روزی که این اتفاق رخ داد؛ من شخصا حضور داشتم و اعتراف او را دیدم.
معاون دادستان تهران افزود: شکستگی دست متهم که وکیل به آن اشاره کرد برای حدود یک سال قبل است و ربطی به حادثه ندارد.
وی گفت:متهم میگوید متوجه نبوده است چطور به سمت چپ و راست منحرف میشده است.
قاضی شهریاری ادامه داد: به نظرم یک سازمان دهی بوده که این ماجرا را کنترل میکردند و البته فیلم حادثه و اعترافات متهم موجود است.
سرپرست دادسرای امور جنایی تهران گفت: حال شاید وظیفه متهم انکار کردههای خود باشد، اما دادگاه به موارد موجود در پرونده توجه میکند و قاضی بیان نموده که این پرونده جزو کاملترین پروندههاست.
وی ادامه داد: ما در ۴۸ ساعت تحقیقات خود را انجام دادیم. حتی سلامت روحی متهم هم مشخص است و اینکه میگویند این موضوع بایدبه کارشناس ارجاع شود منطقی نیست.
قاضی شهریاری درباره نحوه رانندگی متهم نیز گفت:: متهم میداند چگونه رانندگی کند، او ۱۵ سال راننده بوده و تهاجم وی عمدی بوده است.