پخش زنده
امروز: -
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران گفت: حسن تدبیر ارزش دارایی ها و ثروت آفرینی در کشور را افزایش می دهد و باید سیاست های اقتصاد مقاومتی به طور کامل اجرا شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در سخنان پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران با تبریک فرارسیدن سالروز ولادت امام باقر(ع) و تسلیت سالروز شهادت امام هادی(ع)گفت: به فرموده حضرت امام باقر (ع) ؛ تدبیر خوب یا به تعبیری مدیریت خوب مال اندک را افزون می کند و رشد می دهد و سوء تدبیر و مدیریت بد مال زیاد را نابود می کند این سرلوحه مدیران ما باید باشد و البته سرلوحه فردفرد ما که از اموالمان با تدبیر بهره بگیریم.
مصباحی مقدم گفت: چهار سوال مطرح می کنم به مناسبت شعار سال 1396 و پاسخ به آنها را خدمت شما تقدیم می کنم، سوال اول؛ چرا شعارهای سال در دهه گذشته از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی اقتصادی بوده است، ملت ایران در انقلاب اسلامی خواهان استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بوده اند، استقلال سیاسی به طول کامل تحقق پیدا کرده است.
وی افزود: بحمدالله استقلال سیاسی به طور کامل تحقق پیدا کرده و اکنون هیچ قدرتی در جهان اراده خودش را بر ملت عزیز ایران تحمیل نمی تواند بکند. در بعد نظامی، ارتش و سپاه از نظر آموزش فناوری تجهیزات دفاعی و سلاح و مهمات به قدرت فوق العاده ای دست پیدا کردند که بازدارنده هرگونه اقدام نظامی از سوی دشمنان است بدون اینکه اتکا به قدرت های دیگر کرده باشند.
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران تصریح کرد : کشورهای دیگر منطقه سالانه میلیاردها دلار از قدرت های جهانی سلاح خریداری می کنند، در بعد امنیت ملی از شرایط عالی برخورداریم که در منطقه ما که 28 کشور را شامل می شود بی نظیریم. در عرصه علم و فناوری به ویژه فناوری هسته ای، نانو، بایوفناوری ، سلول های بنیادین، هوافضا و داروسازی و پزشکی در جایگاه اول منطقه قرار داریم اما همه نظرسنجی ها در دهه گذشته حکایت از این دارد که شرایط اقتصادی کشورمان بر اثر تحریم ها و تهدیدها و احیانا ضعف مدیریت اجرایی با چالش های مهمی روبروست.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم افزود: نگرانی های مردم به طور عمده در امسال اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. بیکاری های گسترده و بیکاری جوانان تحصیل کرده، فقر و معیشت سخت، تورم و گرانی، فساد به ویژه در اندازه های بزرگ برای ملت ما غیرقابل تحمل است. از این رو رهبر معظم انقلاب برای حل مشکلات و چالش های اقتصادی و اجتماعی از سویی سیاست های کلان اقتصادی را از جمله اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند.
وی گفت: از سوی دیگر برای نامگذاری سالها از عناوین اقتصادی استفاده کردند تا به رفتار کارگزاران و مدیران نظام جهت بدهند و پیگیر مطالبات مردم و انتظارات مردم باشند.
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران افزود: سوال دوم؛ ظرفیت های ایران برای تحقق شعارهای اقتصادی در چه شرایطی است، ظرفیت های انسانی و نخبگی جوانان، موقعیت جغرافیایی که در میان دو دریای شمال و جنوب ایران در همسایگی 15 کشور و در تقاطع شرق و غرب و شمال و جنوب غرب آسیا قرار داریم این خود یک موقعیت فوق العاده ای است ، کمتر کشوری از چنین موقعیت جغرافیایی برخوردار است.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم گفت: ظرفیت آب و خاک در بخش کشاورزی با همه اینکه می گویند کشور ما در شرایط نیمه خشک است اما اگر از آب و خاک درست استفاده شود 300 میلیون نفر جمعیت را می تواند غذا بدهد. ظرفیت انرژی و ذخایر زیرزمینی نفت و گاز ایران در جهان بی نظیر است و جایگاه اول را دارد.
وی افزود: ظرفیت گردشگری، گردشگری آثار باستانی و مراکز مذهبی مانند حرم مطهر امام رضا(ع) و ظرفیت گردشگری پزشکی، امروز بیمارستان های ما بیماران کشورهای اطراف را می پذیرند و معالجه می کنند و هزینه اش هم زیاد نیست این به معنای آن است که این خود یک ظرفیت قابل توجه و ظرفیت ارزی است. ما اکنون بیش از 20 میلیارد دلار ارز دردست مردم داریم و ظرفیت نقدینگی که در اختیار بانک ها و مردم است طبق گزارش بانک مرکزی
1460 هزار میلیارد تومان منابع نقدینگی کشور است و با هدایت این نقدینگی و ارز می توان به سمت تولید و اشتغال این ظرفیت های یادشده را فعال کرد.
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران گفت: آنچه در راستای بهره مندی از ظرفیت ها مهم است تبدیل سیاست های اقتصادی ابلاغ شده به برنامه های قابل عمل و استفاده از مدیریت جهادی و با انگیزه است که توسط مجلس و دولت محترم باید تدبیر شود ما یک فاصله داریم بین سیاست هایی که رهبر معظم انقلاب برای کشور ابلاغ کرده اند و جایگاه رهبری سیاست گذاری است و بین میدان عمل که میدان عمل در اختیار دولت است نه در اختیار رهبر، این را خوب است مردم ما بدانند که رهبری در امور اجرایی مسئولیتی ندارند امور اجرایی به طور عمده واگذار است به رئیس جمهور و دولت.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم افزود: به عنوان نمونه می توان از ظرفیت نخبگی در جوانان کشور در فناوری های پیشرفته هسته ای، نظامی، نانو، سلول های بنیادین، هوافضا و پزشکی که تاکنون ظهور و بروز پیدا کرده از این نخبگی در بخش های صنعت، معدن، حمل و نقل، کشاورزی، بهینه سازی مصرف انرژی، فرآورده های نفت و گاز و پتروشیمی و صنایع پایین دستی آنها و همین طور مدیریت دستگاه های دولتی با رویکرد شایسته سالاری و استفاده از توانایی های جوانان تحصیل کرده استفاده کرد من فقط یک مورد از این ظرفیت ها را اشاره می کنم.
وی گفت: برآوردهای علمی حکایت از این دارد که فقط با بهینه سازی مصرف انرژی در مصارف کشاورزی، حمل و نقل و مصارف خانوار می توان سالانه 100 میلیارد دلار صرفه جویی و درآمد ارزی جدید برای کشور به دست آورد.
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران افزود: سوال سوم؛ طی چهار پنج سال گذشته چه مقدار از سیاست های اقتصادمقاومتی تحقق پیدا کرده است و این چهارپنج سال در اختیار دولت یازدهم و دوازدهم بوده است و سال 1392 بهمن ماه رهبر معظم انقلاب سیاست های اقتصاد مقاومتی را ابلاغ فرمودند چه مقدار تحقق پیدا کرده است ، ظاهر رویکرد دولت محترم نشان از برنامه ریزی برای اجرایی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی دارد.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم گفت: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی توسط معاون اول رئیس جمهور راه اندازی شده و به طور مرتب جلسه دارند با محوریت سازمان برنامه، برنامه های اقتصاد مقاومتی تدوین و ارایه شده ولی هنوز گزارشی از اجرایی شدن این سیاست ها به صورت گویا و شفاف همراه با اطلاعات و آمار ارایه نشده است.
وی افزود: آقای رئیس جمهور گزارش هایی را ارایه می کنند از مسایل اقتصادی و اعضای محترم دولت هم گزارش هایی را ارایه می کنند از فعالیت های اقتصادی که کرده اند غالبا فعالیت های معمول و متعارف و عادی است که اگر سیاست های اقتصاد مقاومتی هم ابلاغ نمی شد باید علی القاعده این جور کارها انجام می گرفت. از جمله طی این مدت براساس آمار بانک مرکزی نرخ تورم از 35 درصد به 10 درصد و کمی کمتر کاهش پیدا کرده این اقدام قابل تقدیر است.
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران گفت: رشد منفی 6،8 درصد در سال 1392 به رشد مثبت تبدیل شده است، اینها آن وجه خوشایند گزارش هاست البته بخش مهمی از این رشد حاصل افزایش صادرات نفت خام و میعانات گازی است که از حدود 900 هزار بشکه در شرایط تحریمی به حدود دو میلیون و 400 هزار صادرات درحال حاضر بالغ شده است.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم افزود: بخشی از رشد اقتصادی هم حاصل افزایش تولید خودروی داخلی است و بخشی دیگر ناشی از صنایع است که این صنایع، صنایعی است که سال گذشته دولت 18 هزار میلیارد تومان نقدینگی را به آنها به عنوان سرمایه درگردش تامین کردند اما هنوز بخش بزرگی از صنعت کشور غیرفعال است و بخشی حتی از صنعت کشور در همین مدت 5 سال تعطیل شده است.
وی گفت: راه اندازی تعدادی از فازهای پالایشگاه عسلویه اقدام مثبت دیگری است که مقدمات آن در گذشته هم فراهم شده بود بخشی از آن هم در این دولت انجام گرفته است که تولید گاز از 530 میلیون مترمکعب روزانه به 730 میلیون مترمکعب افزایش یافته است در نتیجه به تعداد بیشتری از روستاهای فاقد گاز، گازرسانی شده است و قابل تقدیر است براساس آمار من همین جا عرض کنم این گازی که ما مصرف می کنیم از نظر مقدار، مقدارش بیش از مصرف کشور چین است که یک میلیارد و 400 میلیون جمعیت دارد و بیش از مقدار مصرف گاز کل اروپاست که 28 کشور است و بالای 400 میلیون جمعیت دارد.
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران افزود: به عبارت دیگر ما گاز را به صورت بی مهابا مصرف می کنیم و برای بهینه سازی مصرف انرژی خصوصا گاز راهکارهایی وجود دارد که اگر دولت محترم اطلاع رسانی کند و آموزش بدهد و تبلیغ کند و احیانا کمک بدهد که مردم اصلاح کنند وسایل گرمایشی خود را این مقدار گاز مصرفی می تواند به نصف کاهش یابد. اگر سوخت خودروی ما با اصلاح موتور به نصف کاهش پیدا کند با نوسازی کاروان حمل و نقل بار و مسافر ما گازوئیل مصرفی ما به نصف کاهش پیدا کند همه مازاد آنها را می توان صادر کرد و
100 میلیارد دلار درآمد جدید می تواند به دست بیاورد.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم گفت: براساس آمار اعلامی دولت سالانه 400 هزار شغل جدید ایجاد شده ولی از سوی دیگر باتوجه به افزایش فارغ التحصیلان دانشگاه ها و جوانانی که به سن کار رسیده اند ولی تحصیلات دانشگاهی احیانا ندارند و از جمله تعطیلی تعداد دیگری از کسب و کارها و فعالیت های تولیدی به شمار بیکاران افزوده شده است. رفع این مشکل نیازمند یک اقدام انقلابی و اقتصاد مقاومتی است دولت محترم وعده کرده در سال 1397 یک میلیون و 30 هزار شغل جدید ایجاد خواهد کرد. امیدواریم بتواند به این وعده عمل کند.
وی افزود: سوال دیگر ، در سال جاری 1396 چه اتفاقات مثبت و منفی در کشور در زمینه اقتصاد رخ داده است ؟، نرخ تورم براساس آمار بانک مرکزی همچنان حدود 10 درصد باقی مانده برادران خواهران معنایش این نیست که قیمت ها کاهش پیدا کرده نه یعنی قیمت ها حدود 10 درصد به صورت میانگین کشوری افزایش پیدا کرده معنایش این است که آنچه شمار روزانه مصرف می کنید قیمتش 10 درصد بالا رفته چون حتما شما مواردی را سراغ دارید که قیمت هایش بیش از این حرف ها افزایش پیدا کرده، آمار تورم میانگین 370 قلم کالا و خدمات است که بعضی از آنها ممکن است حتی قیمت هایش ثابت مانده باشد.
سخنران پیش از خطبه های نمازجمعه تهران گفت : به عنوان مثال عرض می کنم سخت افزارها و نرم افزارهای رایانه ای بالاخره در خانه همه راه پیدا کرده اینها قیمت هایش نه تنها افزایش پیدا نکرده بلکه کاهش هم پیدا کرده است میانگین افزایش قیمت ها 10 درصد است.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم افزود: نرخ بیکاری در بهار سال 96 دوازده و شش دهم درصد بوده و طی یکسال 1،1 درصد افزایش هم پیدا کرده است.
وی گفت: سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دولت دوازدهم در بخش صنعت، معدن و تجارت براساس گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی 3،2 میلیارد دلار شده این همه شعار که سرمایه گذاری خارجی صورت خواهد گرفت چنین و چنان خواهد شد 3،2 میلیارد البته در بخش نفت و گاز جداگانه مطرح است که هنوز آنها عملیاتی نشده و این تقریبا معادل آن سرمایه گذاری است که قبل از برجام هم صورت می گرفت.
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران افزود: دولت محترم وعده داده بود که با برجام تحریم ها برداشته می شود و سرمایه گذاری خارجی صورت می گیرد و اشتغال ایجاد می شود این وعده با نقض عهد از سوی امریکا تحقق پیدا نکرده است.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم گفت: دشمن غیرقابل اعتماد که نه تنها تحریم ها را برنداشته بلکه تهدید به تحریم های بیشتر هم کرده است.
وی افزود: صادرات غیرنفتی در سال 1395 نسبت به سال 1394 حدود یک و نیم میلیارد دلار
و واردات تقریبا دو میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است.
سخنران پیش از خطبه های نمازجمعه تهران گفت: نرخ ارز حدود 30 درصد در سال جاری رشد پیدا کرد یعنی پول ملی 30 درصد از قدرت خرید خود را از دست داد.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم افزود: مبلغ پرداختی ماهانه به خانوار های تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی 3 برابر شده است البته بخش قابل توجهی از نیازهای نیازمندان تحت پوشش نیستند.
وی گفت: بحران موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز در سال جاری بروز کرد گرچه با صرف هزینه هنگفتی از جیب ملت تا حدودی مهار شد اما هزینه اجتماعی سنگینی را پدید آورد که قابل اجتناب بود.
سخنران پیش از خطبه های نمازجمعه تهران افزود: بانک مرکزی در اقدام درست در نیمه سال جاری نرخ سود سپرده ها را کاهش داد اما با بروز تنش ارزی عقب نشینی کرد و دوباره به وضع قبلی برگشت اینگونه تصمیم های شتاب زده آثار زیانبار اقتصادی و اجتماعی را دارد که باید از آن پرهیز کرد.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم گفت: در ارایه لایحه بودجه دولت برای ساماندهی دوباره یارانه ها مصوبه خوبی داشت ولی با بروز ناآرامی ها مجلس و دولت از این تصمیم عقلایی و مفید عقب نشینی کردند. یعنی در سال 97 هم بیش از 40 هزار میلیارد تومان یارانه توزیع خواهد شد با آنکه می توان با ساماندهی این مبلغ تحرکی را در تولید بوجود آورد.
وی افزود: در تصویب بودجه 1397 اتکا به بودجه عمومی به درآمد نفتی افزایش پیدا کرده، اتکای بودجه به فروش اوراق مالی افزایش پیدا کرده، کسر بودجه دولت از این طریق پوشش داده شده و افزایش هم پیدا کرده است ، سهم هزینه های دولت در بودجه هزینه های جاری نسبت به سال 1396 افزایش پیدا کرده است، نرخ حامل های انرژی ثابت مانده و در نتیجه مصرف انرژی مانند بنزین، گازوئیل، گاز و مانند آن هم بازهم سالانه 8 تا 9 درصد رشد پیدا کرده و افزایش پیدا می کند یعنی مقدار مصرف بالا می رود یعنی اقدامی برای بهینه سازی مصرف انرژی صورت نگرفته است.
سخنران پیش از خطبه های امروز نمازجمعه تهران گفت: آخرین بخش از سخنانم یادآوری سخنرانی مقام معظم رهبری در آغاز سال 1396 است که در حرم مطهر امام رضا(ع) در زمینه اقتصادمقاومتی، تولید و اشتغال ارایه فرمودند، ایشان 10 راهکار را مطرح کردند؛ اول شناسایی و تمرکز بر فعالیت های مزیت دار اقتصادی یعنی ما ببینیم کجاها مزیت داریم تمرکز کنیم دولت، ملت بر روی آن مواردی که ما مزیت داریم. تا به حال بیشترین مزیت اقتصادی ما در انرژی است در مورد تولیدات کشاورزی هم ما دارای مزیت هستیم.
حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم افزود: دوم؛ احیا و به حرکت درآوردن تولید داخلی، سوم؛ خودداری از وارداتی که قدرت تولید داخلی را تضعیف می کند یعنی آنچه که در داخل تولید می شود ما از خارج وارد نکنیم، این نیاز به یک مصوبه از ناحیه دولت و مجلس دارد و کافی است که جلوی آن گرفته شود.
وی گفت: چهارم؛ مدیریت پول ها و منابع مالی ایران که از خارج وارد کشور می شود انجام شود، پنجم؛ دانش بنیان شدن بخش های مهم اقتصادی، ششم؛ اشاعه ظرفیت های فناوری، نظامی به عرصه تولید موتور، خودرو، هواپیما و قطار یعنی آن ظرفیت نخبگی که در عرصه فناوری نظامی خود را نشان داده است این را بیاوریم در صنعتمان هم فناوری های پیشرفته را نخبگان ما به کار بگیرند به ویژه تولید موتور، هفتم؛ بهره برداری از بخش هایی که قبلا در آنها سرمایه گذاری کلان شده مانند پتروشیمی و نیروگاه؛ هشتم؛ نگاه ویژه و حمایتی به صنایع متوسط و کوچک برای ایجاد اشتغال و تحرک اقتصادی، نهم؛ افزایش بهره وری انرژی همان که
اشاره کردم که اگر مدیریت شود 100 میلیارد دلار منفعت داریم و دهم؛ مبارزه جدی و واقعی با فساد، ویژه خواری و فساد و قاچاق با اعلام این 10 محور از دولت خواستند که از احیای چند هزار کارخانه و کارگاه صنعتی، تولیدی و کشاورزی گزارشی عینی به مردم بدهند و مردم این اقدامات را احساس کنند و اعتماد و اطمینان یابند.
وی افزود: اینها از دولت خواسته شد که انقلابی عمل کند شایسته است دولت محترم در پایان سال 1396 این گزارش مورد انتظار رهبری و مردم را ارایه کند.
سخنران پیش از خطبه های نمازجمعه تهران افزود: از حضرت آیت الله جنتی که خداوند به ایشان طول عمر بدهد از زحمات ایشان و حضورشان طی 25 سال گذشته در نمازجمعه تهران تقدیر و تشکر و سپاسگزاری می کنم، شخصیتی انقلابی که از قبل از انقلاب در خدمت انقلاب درآمد و شخصیتی که تمام وجودش را برای نظام جمهوری اسلامی گذاشت و در سنگرهای مختلف فعالیت کرد از جمله در سنگر نمازجمعه تهران خطبه های ایشان پرشور همراه با تحلیل های انقلابی که مردم ما از آن بهره مند شدند.