ممنوعیت تولید و عرضه روغن بدون علامت استاندارد
انواع روغن، مشمول مقررات استاندارد است و تولید و عرضه روغن بدون علامت استاندارد ممنوع است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، مدیر کل استاندارد فارس گفت: توجه روز افزون مردم به سلامت باعث شده مصرف انواع روغنهای مایع بجای روغن جامد افزایش یابد.
رهنما افزود: آشنایی مردم با مشخصات انواع روغنها و اینکه هر نوع روغن مصرف خاصی دارد و نمی توان از تمام روغنها برای هر نوع نیاز بویژه سرخ کردن استفاده نمود، بر اساس استانداردهای ملی و بین اللملی امری ضروری است.
وی گفت: روغن زیتون از جمله روغنهای پر طرفدار است که مردم باید بدانند روغن زیتون در انواع بکر، تصفیه شده و یا مخلوط هر دو تولید و عرضه می شود.
روغن زیتون بکر روغنی است که تصفیه نشده و فقط بوسیله پرس و یا سایر روشهای مکانیکی از میوه زیتون جدا شده است. این روغن دارای بو و طعم واقعی زیتون است.
روغن زیتون بدون بو در واقع روغن زیتون تصفیه شده است که در بسیاری از موارد ترکیبات اصلی آن طی مراحل تصفیه از بین رفته است.
وی افزود: نوع دیگری از روغنهای زیتون که بصورت قاچاق وارد مراکز عرضه می شود روغنی است بنام «پومیس» که در واقع روغن تفاله زیتون است؛ که به هیچ عنوان قابلیت مصرف خوراکی ندارد و از نظر استاندارد ملی از روغن زیتون پومیس حتی در ترکیبات سایر روغنها نمیتوان استفاده کرد و عرضه این روغن غیر قانونی است.
مدیر کل استاندارد در خصوص سایر روغنها نظیر آفتابگردان، سویا و هسته انگور گفت: این روغنها صرفا برای مصارف سرد مناسب می باشند و برای سرخ کردن تنها باید از روغن مخصوص سرخ کردنی و یا روغن کنجد تصفیه شده استفاده نمود و استفاده از روغن زیتون خام برای مصارف سرخ کردنی غیر مجاز است.
وی افزود: از آنجایی که انواع روغنها مشمول مقررات استاندارد اجباری است لذا این کالا بایستی در بسته بندی استاندارد و با نشان استاندارد و مواردی از جمله مشخصات سازنده و بخصوص نوع مصرف روغن و اینکه در معرض آفتاب نباید قرار بگیرد و یا در محل گرم نباید نگهداری شود روی برچسب نشان گذاری ظرف قید شود.
مدیر کل استاندارد فارس افزود: در حال حاضر یک واحد تولیدی روغن نباتی برای ۶ محصول خود پروانه استاندارد و همچنین ۵ واحد تولید برای تصفیه روغن زیتون و ۲ واحد تولیدی در زمینه تولید روغن کنجد در استان فارس تحت پوشش استاندارد فعالیت مینمایند.
رهنما، از مصرف کنندگان خواست به نکات مهمی از جمله اینکه در هنگام سرخ کردن ماده غذایی باید دقت شود که روغن به نقطه دود نرسد که به این منظور لازم است دمای شعله گاز را کنترل نمایید و درصورتی که در حین سرخ کردن روغن دود کند، قهوهای رنگ شود، کف کند و یا غلیظ شود روغن فاسد شده است و نباید از آن استفاده کرد.
وی گفت: اگر از دستگاههای سرخ کن استفاده می شود باید روغن باقی مانده صاف شده و در یک ظرف مناسب و بطور در بسته در یخچال نگهداری شود و در این صورت بیش از دو بار نباید از روغن استفاده کرد.
در هنگام سرخ کردن ماده غذایی باید ابتدا آن را از آب خشک نمود، زیرا اضافه شدن آب باعث کاهش مقاومت و تسریع فساد روغن می شود. از افزودن نمک و ادویه به ماده غذایی در حال سرخ شدن پرهیز شود، چون این عمل نیز باعث کاهش مقاومت روغن می شود و به هیچ وجه نباید باقی مانده روغن مصرف شده به ظرف اصلی برگردانده شود.
مدیر کل استاندارد از مردم خواست در هنگام خرید روغن به علامت استاندارد و کد ده رقمی آن دقت کنند و برای اطمینان از اصالت کالا کد ده رقمی را به شماره پیامک ۱۰۰۰۱۵۱۷ ارسال کنند.