به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس ارشد حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: ویروس CCHF از گروه Arthropod borne Viruses ویروسهایی است که از سوی بندپایان منتقل میشود و در خانواده Bunyaviridae قرار دارد.
"امین حسین پور" درباره راههای انتقال این بیماری، افزود: ویروس CCHF در طبیعت از سوی کنههای سخت جنس Hyalomma منتقل میشود.
او عامل عفونت در انسان را پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست، ذبح حیوان آلوده به دنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان و همچنین تماس با خون و بافت بیماران به ویژه در مرحله خونریزی برشمرد و ادامه داد: انجام هرگونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ حیوان آلوده شود، از دیگر عامل عفونت است.
حسین پور در ادامه هشدار داد: بیمار در طی مدتی که در بیمارستان بستری است به شدت برای دیگران آلوده کننده است، عفونتهای بیمارستانی بعد از آلودگی با خون و یا ترشحات بیماران شایع هستند.
این کارشناس ارشد حشره شناسی پزشکی افزود: علایم بالینی این بیماری شامل دوره کمون، قبل از خونریزی، مرحله خونریزی دهنده و دوره نقاهت است.
حسین پور با بیان اینکه دوره کمون بستگی به راه ورود ویروس دارد و پس از گزش کنه، دوره کمون اغلب یک تا سه روز و در نهایت به ۹ روز میرسد، توضیح داد: شروع علایم ناگهانی قبل از خونریزی، حدود یک تا هفت روز طول میکشد و بیمار میانگین تا سه روز، دچار سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی به ویژه در قسمت پشت بدن و پاها، گیجی، درد و سفتی گردن، درد چشم، ترس از نور و حساس شدن به آن میشود.
کارشناس مبارزه با ناقلین دانشکده بهداشت دانشگاه با توضیح این مطلب که مرحله خونریزی دهنده، مرحله کوتاهی است که به سرعت ایجاد و اغلب در روز سه تا پنج روز بیماری آغاز میشود، گفت: خونریزی در مخاطها و پوست، به ویژه در قسمت بالای بدن و در طول خط زیربغلی و زیر پستان در بانوان دیده میشود و در محلهای تزریق و تحت فشار نیز ممکن است ایجاد شود.
او با اشاره به اینکه بیماران از روز دهم، زمانی که ضایعات پوستی کمرنگ میشود، به تدریج بهبودی پیدا میکنند، ادامه داد: نشانه دوره نقاهت، طولانی بودن آن به همراه ضعف "Asthenia" است که ممکن است برای یک ماه یا بیشتر باقی بماند، گاهی با ریزش کامل موها همراه است که پس از چهار تا پنج ماه ترمیم میشود و بهبودی اغلب بدون عارضه است.
این کارشناس حشره شناسی پزشکی در ادامه با بیان اینکه در میان دامداران و کشاورزان، کارگران، کشتارگاه ها، دامپزشکان و کارکنان بهداشتی و درمانی بیمارستانها و در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت مخزن بیماری کنهها انتشار بیماری بیشتر است، گفت: درمانهای متفاوتی برای این بیماری به کار میرود، که شامل، درمان ضد ویروسی و درمان حمایتی است.
او در معرفی روش درمان ضد ویروسی گفت: "ریباویرین" داروی ضدویروسی است که در درمان موارد مبتلا به "CCHF" اثرات قابل توجهی داشته است.
او در ادامه با معرفی روش درمان حمایتی، اضافه کرد: داروی "استامینوفن" برای کنترل تب، سردرد و درد عضلانی به بر اساس دوز تجیزی پزشک در این زمینه کاربرد دارد.
حسین پور در پایان درباره پیشگیری و کنترل بیماری "CCHF"یادآورشد: بر اساس بیماریابی تعاریف استاندارد، تشخیص به وقع بیماری، درمان مناسب با درمان حمایتی و داروی ضدویروسی، افزایش آگاهی در زمینه راههای سرایت و پیشگیری بیماری، هماهنگی بین بخشی با ارگانهای مرتبط باید با روش یکسان در سراسر کشور به گونهای عملی شود که در تمام نقاط امکان آن فراهم باشد.