پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، وندي شرمن ديپلمات سابق آمريکايي در گفتگو با سي ان ان، تاکيد کرد؛ اگر ترامپ برجام را لغو کند در برابر دو بحران هسته اي قرار مي گيرد که مديريت همزمان آنها تقريبا غيرممکن است.
وندي شرمن در گفتگو با کريستين امانپور مجري اين شبکه درباره مسئله کره شمالي و مقايسه آن با ايران گفت: من خوشحالم که ما براي حل مسئله هسته اي کره شمالي مسير ديپلماسي را انتخاب کرده ايم حتي اگر اين گفتگوها صرفا در حد يک ديدار باشد و به معناي مذاکره اي رسمي ميان کره شمالي و آمريکا نباشد. شکي نيست گفتگو و مذاکره بهتر از جنگ است و ما بايد فرصتي را به ديپلماسي بدهيم و جنگ بايد آخرين و نه اولين گزينه باشد. البته رئيس جمهور آمريکا بايد براي اين ديدار آمادگي زيادي را کسب کند. من مي دانم که رئيس جمهور ترامپ عادت دارد بدون اين که به عواقب و پيامدهاي حرف هاي خود فکر کند، صحبت کند و واکنش نشان دهد و البته او اعتماد به نفس زيادي درباره توانايي خود دارد. البته کيم جونگ اون رهبر کره شمالي نيز همين طور است. شايد اين تنها شباهت ميان رهبران دو کشور است اما همه مي دانيم که رئيس جمهور ترامپ مثل رهبر کره شمالي، ديکتاتوري مستبد نيست. ترامپ رئيس جمهور کشور دموکراتيک آمريکاست اما هر دوي آنها باور دارند که انتخاب ها و تصميمات آنها تنها چيزي است که اهميت دارد. در هر حال، اين مذاکرات بسيار پيچيده و دشوار و بسيار دشوارتر از مذاکرات با ايران خواهد بود زيرا کره شمالي تسليحات اتمي و ابزار پرتاب آنها را هم دارد از اين رو اين کار همانند صعودي از دامنه اي بسيار پرشيب است.
وندي شرمن در پاسخ به اين سئوال که آيا مي توان انتظار خلع سلاح هسته اي کامل کره شمالي را داشت؟ گفت: به نظر من خلع سلاح هسته اي کره شمالي بايد همچنان هدف ما باشد زيرا ما نمي خواهيم کشورهاي ديگر را تشويق کنيم که آنها نيز در مسير دستيابي به سلاح هسته اي قرار گيرند. با توجه به اين مسئله، شکي نيست، اطمينان از اين که اوضاع بدتر از اين نمي شود و مهار وضعيت کنوني و داشتن کانالي ارتباطي ميان آمريکا و کره شمالي براي مديريت اتفاقات ناخواسته و اميد به بازگشت بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي به کره شمالي، همگي گام هايي هستند که مي توانيم در اين مسير برداريم. من نيز همانند بسياري از کارشناسان معتقدم خلع سلاح هسته اي کامل کره شمالي راهي بسيار طولاني است اما بايد در اين مسير حرکت کرد زيرا در نهايت همه ما اميدواريم، جهاني بدون سلاح هسته اي داشته باشيم و البته از جمله آمريکا و روسيه نيز همين کار را انجام دهند.
شرمن در پاسخ اين پرسش که با توجه به اينکه شما مشاور ويژه دولت بيل کلينتون در خصوص کره شمالي بوده ايد و در مذاکرات آمريکا با کره شمالي مشارکت داشته ايد، مي توانيد بگوييد، ذهنيت آنها چگونه است و اساسا دنبال چه چيزي هستند؟
وندي شرمن گفت: گهگاه دانستن اين مسئله بسيار دشوار است اما من معتقدم کيم جونگ اون بازيگري منطقي در چارچوب الگوها و نگرش خودش به جهان است. من معتقدم که او اصلا عجله اي براي خلع سلاح هسته اي ندارد حتي اگر بگويد که ما مي توانيم در اين خصوص گفتگو کنيم اما ببينيم چگونه مي توانيم از شرايط فعلي به آن نقطه برسيم. به نظر من او چندين هدف را دنبال مي کند. اول اينکه او هم اکنون فردي است که پشت فرمان نشسته است. او توانسته است قويترين رهبر جهان يعني رئيس جمهور آمريکا را متقاعد کند که در اتاقي مشترک با او بنشيند و همانند فردي برابر با او گفتگو کند. بنابراين تا اينجا او توانسته است به هدفي مهم از نگاه خودش دست پيدا کند. هدف نهايي او اين است که دو کره را متحد کند اما تحت رهبري کره شمالي درآورد که مطمئنا اين چيزي نيست که آمريکا با آن موافقت کند و من هم قطعا اميدوارم اين طور نباشد. البته بايد تاکيد کنم که رهبر کره شمالي مي خواهد همچنان تسليحات اتمي خود را حفظ کند زيرا به آمريکا اعتماد ندارد و معتقد است هيچ تضميني براي خودش و رژيم خودش وجود ندارد. او همچنين خوب مي داند که عده زيادي در آمريکا هستند که دنبال تغيير رژيم در کره شمالي هستند و حتي فکر مي کند رئيس جمهور آمريکا ممکن است نمايندگاني را به کره شمالي اعزام کند که خواستار تغيير رژيم باشند. هم اکنون گمانه زني هايي در مطبوعات و رسانه ها مي شود که از احتمال انتخاب جان بولتون به عنوان نماينده آمريکا در اين مذاکرات خبر مي دهد. به نظر من چنين مذاکراتي بسيار دشوار خواهد بود و شرايطي غيرمعمول خواهد داشت.
وندي شرمن در پاسخ اين سئوال که به نظر شما تاثير مخالفت شديد جان بولتون و البته شخص ترامپ رئيس جمهور آمريکا با توافق هسته اي ايران بر مذاکرات با کره شمالي چگونه خواهد بود به ويژه اينکه اروپايي ها طرفدار حفظ برجام هستند. در واقع رهبران اروپا و البته بسياري در آمريکا بر اين باورند که اگر رئيس جمهور ترامپ از اين توافقنامه خارج شود و توافق هسته اي ايران را لغو کند، کره شمالي به هيچ وجه هيچ انگيزه اي براي مذاکره با آمريکا نخواهد داشت يا اصلا به هيچ توافقي که از طرف آمريکا پيشنهاد شود يا آمريکا آن را امضا کند، باور نمي کند؟ نيز گفت: من با اين ارزيابي موافقم. البته به نظر من او احتمالا فکر مي کند اگر به کره شمالي بگويد که من از توافق هسته اي با ايران خارج شدم زيرا مي خواهم دوباره مذاکره کنم و توافقنامه اي را به دست آورم که واقعا به آن نياز داريم، کره شمالي متقاعد مي شود . اگر او واقعا اين کار را انجام دهد، به نظر من اين کار او فاجعه آميز خواهد بود و هيچ معنايي ندارد زيرا در آن صورت او همزمان با دو بحران هسته اي روبرو خواهد بود. مديريت يک بحران آنقدر دشوار است که مديريت دو بحران همزمان تقريبا غيرممکن خواهد بود.
شرمن همچنين در پاسخ اين سئوال که آيا به نظر شما لفاظي هاي تند و تهديد آمريکا ميان آمريکا و کره شمالي در نهايت ما را به اين گشايش ديپلماتيک احتمالي براي حل مسئله کره شمالي رساند؟ همچنين آيا حمايت آمريکا از ديپلماسي المپيکي کره جنوبي براي گفتگو با کره شمالي، به اين قضيه کمک کرد؟ گفت: هيچ شکي نيست تلاش ها براي افزايش فشار بر کره شمالي که از زمان دولت اوباما شروع شد و در دولت ترامپ ادامه پيدا کرد و تشديد شد و به ويژه در سازمان ملل متحد تقويت شد، به اين قضيه کمک کرده است. البته درباره لفاظي هاي تهديد آميز دو طرف عليه يکديگر مطمئن نيستم که به اين قضيه کمک کرده باشد. اما هر کاري که انجام مي شود بايد در خدمت ديپلماسي باشد. همچنين تلاش ها و دعوت ديگران براي فشار بيشتر مهم است اما اگر شما به اين نتيجه برسيد که تنها گزينه جنگ است، هيچ کدام از اينها ديگر ارزش و اهميتي ندارد زيرا در آن صورت شما به ديپلماسي فرصت لازم را نداده ايد. من اميدوارم رئيس جمهور بتواند تيمي را که لازم است براي اين مذاکرات تشکيل دهد. من اميدوارم او تلاش هاي پيوسته را براي اين منظور داشته باشد که ضروري است. او بايد صبور باشد که البته خيلي ويژگي او نيست زيرا اين کار زمان زيادي مي برد زيرا اين کار بسيار فني است.
وندي شرمن در پاسخ اين سئوال که در آمريکا عده اي هستند که معتقدند اساسا مذاکره و سازش نشان دهنده ضعف است و هميشه بايد بازي با مجموع صفر ( آمريکا برنده و طرف ديگر بازنده باشد) باشد و آمريکا بايد همه امتيازات را بگيرد و هيچ امتيازي ندهد. نظر شما چيست؟ گفت: به نظر من بزرگترين ريسک اين است که رئيس جمهور و تيم او در اين خصوص تلاش کنند و آن را محک بزنند اما به علت اينکه نمي توانند تک تک خواسته هايي را که دارند محقق کنند و هر آنچه که مي خواهند به دست آورند، در آخر بگويند که مذاکره بي فايده است و بهانه اي را براي جنگ به وجود آورند. به نظر من اين خطرناک ترين مسيري است که ما مي توانيم در آن قرار بگيريم البته اين بدان معنا نيست که ما نبايد هدف دفاع از امنيت ملي خودمان و امنيت ملي متحدان و شرکايمان را محقق کنيم، قطعا ما بايد به اين هدف برسيم و اين هدف بايد ، زمينه مشترک همه ما باشد. اما ميان اين مسئله و يک توافق ، گزينه هاي زيادي وجود دارد که بايد انتخاب شود و اگر رئيس جمهور فکر مي کند همه چيز بايد آن طور که آمريکا مي خواهد جلو برود، ما احتمالا نمي توانيم به هيچ توافقي برسيم و ما احتمالا خود را در جنگ خواهيم يافت.