نابودي مسئله فلسطين در ازاي طرح نسيه چشم انداز 2030
در زد و بند ميان دولت ترامپ و وليعهد عربستان، مسئله فلسطين نابود مي شود اما معلوم نيست ما به ازاي اين معامله که طرح چشم انداز 2030 وانتفاع عربستان ومصر و اردن است محقق شود.
هفته گذشته محمدبن سلمان وليعهد عربستان به مصر رفت و پيش از سفر او به قاهره، اعلام شد که علاوه بر واگذاري جزاير تيران وصنافير به عربستان، قرار است 1000 کيلومتر مربع از اراضي صحراي سينا نيز به عربستان واگذار شود تا در اجراي طرح توسعه اقتصادي بن سلمان موسوم به 2030 و ساخت شهر نئوم که بخش هايي از عربستان، اردن ومصر را در بر مي گيرد استفاده شود.
هم زمان با حضور بن سلمان در قاهره، منابع ديپلماتيک مصري به پايگاه اينترنتي العربي الجديد گفتند وليعهد عربستان سعودي در ديدار با مقامات ارشد رژيم صهيونيستي با راهکار پيشنهادي براي حل مناقشه فلسطين موسوم به " معامله قرن" ( قرارداد قرن ) موافقت کرده است.
به نوشته اين پايگاه، " معامله قرن" دست کم از ديدگاه مصر و عربستان سعودي در آستانه اجرا است. و از سوي مسوولان سعودي فشارهاي گسترده اي بر محمود عباس رئيس تشکيلات خودگردان فلسطين وارد مي شود تا قرارداد قرن را طبق ساختار مورد نظر آمريکا و رژيم صهيونيستي بپذيرد. اين در حالي است که تا کنون عباس بر موضع ثابت خود در مخالفت با اين راه حل پايبند و تاکيد کرده است فشارها هر اندازه که باشد مردم فلسطين اين راه حل را نخواهند پذيرفت.
برخي گزارش ها نيز حاکيست که در چند روز گذشته هياتي از حماس هم به مصر رفته و در آنجا در باره طرح توافق قرن و موضوع سرزمين جايگزين وانتقال فلسطيني هاي آواره به صحراي سينا گفتگوهايي شده است که حماس نيز اين طرح را نپذيرفته است. گفته مي شود فشارها در مصر بر طرف مصري به قدري شديد بوده است که اسماعيل هنيه رئيس هيئت جنبش حماس در سفر به مصر درخواست مي کند براي مشورت درباره ساختارهاي مطرح شده اجازه داده شود با ديگر مسئولان دفتر سياسي اين جنبش رايزني هايي صورت گيرد.
به نظر مي رسد محمدبن سلمان در نوک پيکان طرح توافق قرن دارد و با وعده کمک هاي اقتصادي به مصر و اردن توانسته است نظر مثبت اين دو کشور را به دست آورد چرا که اين هدف اعلام شده که در صورت اجراي طرح 2030 و ساخت شهر نئوم، مصر و اردن نيز از اين طرح اقتصادي بهره مند خواهند شد. و واگذاري جزاير تيران وصنافير و بخشي از صحراي سينا به عربستان در اين ارتباط معنادار است.
اما نکته اينجاست که در اين معامله؛ ترامپ که وعده داد بود طرح توافق قرن را اجرا خواهد کرد نقدي مسئله فلسطين را با نابودي روبرو خواهد کرد و رژيم صهيونيستي نيز به رسميت شناخته خواهد شد اما آيا طرح 2030 و انتفاع اقتصادي عربستان، مصر و اردن در قبال اين معامله محقق خواهد شد؟
در حال حاضر که بيشتر قراردادهاي عربستان با امريکا صرف خريد تسليحات و هدف قرار دادن يمن شده است. هيچ دورنمايي از ثبات سياسي و داخلي در عربستان به چشم نمي خورد ساختار قبيله اي قدرت در اين کشور، ساختارهاي فرهنگي ومذهبي به شدت افراطي ناشي از آموزه هاي وهابيت که تا مغز استخوان سعودي ها رسوخ کرده است، اتکاي شديد به درآمدهاي نفتي وکاهش آن، در کنار اين موارد تغييرات آتي در امريکا و حتي مخالفت رژيم صهيونيستي، مي تواند در اجرايي شدن طرح 2030 ترديد ايجاد نمايد وبعيد است که غربي ها به رژيم سعودي که سردمدار افراط گرايي و تروريسم است با برخي تغييرات و اصلاحات صوري محمدبن سلمان اعتماد نمايند. غربي ها به خوبي مي دانند که اين تغييرات صوري همه براي تصاحب قدرت نامشروع است و عربستان در درجه اي قرار ندارد که به شاخص هاي توسعه 2030 برسد و بن سلمان نيز با خصوصيات مشترک خاندان سعودي نمي تواند مصلح باشد. بنابر اين در چنين شرايطي آنچه رخ مي دهد نابودي مسئله فلسطين در ازاي طرحي است که قرار نيست اجرا شود و از هم اکنون روشن است که برنده اين معامله رژيم صهيونيستي و بازنده بزرگ آن عربستان ومصر خواهند بود.
--------------------------------
رضا محمدمراد