پخش زنده
امروز: -
فرا رسیدن عید نوروز همواره با آیین ها و سنت های مختلفی همراه است که برخی از آنها ریشه در فرهنگ غنی و تمدن دیرین این سرزمین دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز چهارمحال و بختیاری ؛ خانه تکانی از جمله این رسوم است که در آن بسیاری از خانواده ها آب را شیلنگ انداز در حیاط جاری می کنند و روی فرش و مبل و وسایل خانه می ریزند و این قصه همچنان تکرار می شود.
روزها و ماه ها می گذرد و ما به پایان سال آبی نزدیک می شویم در حالیکه میزان بارندگی در استان کم بارش چهارمحال و بختیاری حدود 80 درصد کمتر از سال های گذشته است.
مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری در شورای هماهنگی مدیریت بحران استان با ابراز نگرانی از وضعیت این استان می گوید: در حال حاضر 97 درصد استان گرفتار خشکسالی شدید است.
شاهرخ پارسا می افزاید: پدیده دیگری که در استان شاهد آن هستیم تغییر نوع بارشها از شکل برف به باران است.
او می گوید: امسال کمبود بارش تجمعی در این استان به یک هزار و 295 میلیلیتر رسیده است. چهارمحال و بختیاری دهمین استان خشک کشور است؛ همچنین در مقایسه با سال گذشته همه استان های کشور کاهش بارندگی دارند.
باید باور کنیم و بپذیریم که کشور با خشکسالی مواجه شده، بارشها کم شده، تغییر اقلیم در مناطق مختلف کشور ایجاد شده، سبک بارشها تغییر کرده و در استانی مثل چهارمحال و بختیاری به جای اینکه برف ببارد؛ شاهد بارش باران هستیم، درجه حرارت دما افزایش پیدا کرده که باعث ذوب برف میشود و در این شرایط تنها راه موجود، سازگاری است.
خانه یکی از محلهای صرفهجویی آب است به طوری که بین 30 تا 40 درصد آب مصرفی برای شست و شوها مصرف میشود که این رقم در پایان سال 20 تا 25 درصد افزایش مییابد.
در این شرایط رفتار منطقی و نوعدوستانه می طلبد که دیگر شاهد آویزان شدن انواع قالی و قالیچه از در و دیوار خانه ها نباشیم؛ شاهد شست و شوی بی رویه حیاط با آب نباشیم؛ شیر آب را روی خودروها باز نگذاریم و کف کوچه ها جوی روان راه نیاندازیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در برخی شهرهای استان وضعیت بحرانیتر است؛ می گوید: بیشترین برداشت آب در شهرهای استان از آبهای زیرزمینی و چاهها است که تأثیر زیادی بر روی دبی استحصالی چاهها میگذارد.
آقای بیگلری پیشبینی می کند: در شهرهایی که آب از چاه برداشت میشود بین 20 تا 30 درصد کاهش دبی داشته باشیم و شهرهایی همچون بروجن، فرادنبه، سفیددشت، فرخشهر و حتی شهرکرد وضعیت خوبی ندارند.
کاهش دبی استحصال از چاهها بدین معناست که در اوج مصرف آب - تابستان - حدود 30 درصد دبی آن کم شود؛ یعنی برداشت آب از چاه به جای 20 لیتر بر ثانیه تبدیل به 14 لیتر بر ثانیه می شود.
آقای بیگلری با تأکید بر اینکه هیچ کس تمایل ندارد آب قطع یا جیره بندی شود؛ خاطرنشان می کند: در ایام نزدیک به عید نوروز باید مصارف غیرضروری کاهش پیدا کند؛ شستشوها از روی عادت انجام نشود و برای شستن برنامه داشته باشیم.
دوم فروردین برابر با 22 مارس را سازمان ملل متحد روز جهانی آب نامگذاری کرده که بیانگر دغدغه جهانی کمبود منابع آب و لزوم صیانت و حراست از منابع موجود و مصرف بهینه آب و ضرورت حفاظت و صیانت جهانی از این ماده حیات بخش است.
متوسط سرانه مصرف آب در ایران حدود 220 تا 280 لیتر - نفر بر روز است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری می گوید: متوسط سرانه مصرف آب در ایران حدود 220تا 280 لیتر - نفر بر روز است که این آمار به هیچ وجه مناسب نیست و در برخی از شهرهای استان مثل فارسان و شهرکرد، میزان مصرف هر فرد بسیار زیادتر است؛ در حالیکه این رقم در اکثر کشورهای دنیا کمتر از این میزان است.
وی با بیان اینکه اگر همه مردم صرفهجویی خوبی داشته باشند و 15 تا 20درصد مصرف خود را کاهش دهند؛ میتوانیم اوج مصرف که همان شب عید است را بهخوبی سپری کنیم در غیر این صورت چارهای جز مدیریت مصرف آب باقی نمیماند.
باید به روزی بیندیشیم که آب کمی باقی مانده باشد، آبی که فقط به اندازه مصرف شرب روزانه است، دوش گرفتن محدود و هفته یکبار شده، شستن لباسها به سختی و با فشار پایین آب باید انجام شود، اثری از باغچه، گل و گلدانهای آپارتمانی و... در هیچ خانهای نیست و مشکلات دیگری که به واسطه کمبود آب ممکن است برای مردم پیش بیاید.
اینها بخشی از مشکلاتی است که در شرایط کمبود آب پیش میآید و این شرایط خوش بینانهترین حالت ممکن است، اگر منابع آب زیرزمینی احیاء نشود و بارانی نبارد که روان آبها تغذیه شوند چه کسی، چه علم و دانشی و چه قدرتی توانایی دارد تا بتواند حتی یک قطره آب تولید کند.
همانگونه در مناطق خشک و کویری مردم با اقلیم سازگاری پیدا کردهاند در کشور هم باید مدتی به این شیوه زندگی کنیم تا زمانی که مجدداً مشیت خداوند بر این قرار گیرد که بارشهای سنگین و پربار گذشته تکرار شود.
امروزه با ورود فناوری های نوین و ماشینی شدن زندگی ها، شیوه خانه تکانی ها هم تغییر کرده و اهل منزل با به کارگیری این فناوری ها، روند گردگیری و خانه تکانی ها را برای خود سهل تر کرده اند.
یکی از مهمترین و اساسی ترین بخش در خانه تکانی به طور معمول شستن قالی، قالیچه، گلیم، موکت، پتو و پرده، ظروف، دیوار، کاشی و انواع وسایل قابل شست و شوی منزل است که بخش وسیعی از زمان و
هزینه افراد را به خود اختصاص می دهد.
آب از جمله سرمایه های گرانبها و از دست رفتنی است که جبران هدر رفت آن سخت و حتی ناممکن است و اکنون که این نعمت را برای استفاده در اختیار داریم باید نسبت به ادامه بودنش حساس و مقید باشیم و آن را تنها سهم خود ندانیم.
بیایید در این سال های کم آبی، با مصرف بهینه سهمی هر چند اندک در صرفه جویی مایه حیات داشته باشیم. شستشوهای غیرضروری، از روی عادت و افسار گسیخته به ویژه در ایام نزدیک عید نوروز دیگر جایگاهی ندارد و خانوادهها بهویژه بانوان باید به این نکته توجه ویژه داشته باشند.