سرمایه گذاری مردم زندگی را به بناهای تاریخی اردبیل برمی گرداند
بیش از 920 اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی در اردبیل وجود دارد که مرمت و نگهداری آنها نیازمند مشارکت مردم و سرمایه گذاری بخش خصوصی است.
استان اردبیل از استانهای گردشگر پذیر کشور است که یکی از جاذبه های آن ، آثار تاریخی باارزشی است که هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، سعید حجتی یکی از گردشگران تهرانی حاضر در محوطه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی می گوید: این بقعه واقعا زیباست و انسان با مشاهده ظرافت های این بنای تاریخی ناخودآگاه معماران هنرمند آن را تحسین می کند. یک تورگردان هم می گوید: خارجی ها به قدری شیفته جاذبه های بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی می شوند که می گویند انتظار دیدن این معماری و هنر را در ایران نداشتند. تعداد گردشگران خارجی بازدید کننده بر اساس آمارها ، سالانه حدود هشت میلیون گردشگر ایرانی و خارجی به استان اردبیل سفر می کنند که یک سوم آنها به نوعی از محوطه های تاریخی بازدید می کنند. معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی اردبیل می گوید: در سال گذشته حدود 380 هزار نفر مسافر خارجی که از جمهوری آذربایجان وارد استان اردبیل شده بودند ، از آثار تاریخی شاخص استان بازدید کرده اند. قادر تقی زاده می افزاید: علاوه بر این، در مدت یاد شده حدود 37 هزار نفر گردشگر خارجی از دیگر مناطق جهان از آثار تاریخی استان بازدید کرده اند که پنج هزار نفر آنان اصلی ترین هدف خود از سفر به اردبیل را بازدید از آثار تاریخی اعلام کرده اند. کافی نبودن اعتبار دولتی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری با یادآوری اینکه 920 اثر تاریخی استان اردبیل در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده اند می افزاید: حدود 1500 اثر تاریخی ثبت نشده هم در استان وجود دارند که اگر همگی مرمت و احیا شوند گردشگران بسیار بیشتری را جذب استان خواهند کرد. منصور عالی قدر با بیان اینکه اعتبار دولتی برای حفظ و مرمت این همه اثر تاریخی کافی نیست می گوید : اعتبار مصوب امسال برای مرمت آثار تاریخی استان اردبیل 6 میلیارد تومان بود که در مقایسه با تعداد بناهای نیازمند به مرمت ، رقم بسیار کمی است و بیشتر این اعتبار صرف حفظ ثبات و حفظ وضعیت موجود بناهای شاخصی می شود که وضعیت اضطرای دارند.
ظرفیت بخش خصوصی شاه نظر ، کارشناس میراث فرهنگی تنها راه مرمت و حفظ آثار تاریخی موجود در کشور را جلب سرمایه های بخش خصوصی می داند و می افزاید: در دنیا رسم است که برای مرمت آثار تاریخی از مشارکت مردم استفاده می کنند و با تبدیل بناهای تاریخی به مراکز اقامتی و غذاخوری از آنها درآمد زایی می کنند. وی می گوید: گردشگران در کنار استفاده از این بناهای تغییر کاربری داده شده ، با آثار تاریخی و فرهنگ و هویت منطقه آشنا می شوند. مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل با بیان اینکه دولت برای جلب مشارکت بخش خصوصی ، «صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی» را راه انداری کرده است ، می گوید: طرح واگذاری نگهداری بناهای تاریخی موجود به بخش خصوصی به شرط مرمت و نگهداری استاندارد ، به برنامه های راهبردی سازمان میراث فرهنگی کشور تبدیل شده است. کریم حاجی زاده درباره روال کاری صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی می گوید: ابتدا بناهایی مشخص و با مناقصه عرضه می شوند و پس از انتخاب سرمایه گذاران، مرمت بنا زیر نظر میراث فرهنگی انجام می شود. کریم حاجی زاده می افزاید: مسئولیت نگهداری بنا و استفاده از کاربری آن برای مرکز اقامتی و یا رستوران برای مدت طولانی به فرد سرمایه گذاری کننده واگذار می شود. این مسئول با بیان اینکه تاکنون 15 بنای تاریخی استان در فهرست واگذاری به سرمایه گذاران قرار گرفته است می گوید: به عنوان مثال خانه تاریخی صادقی در محله اوچدکان اردبیل تبدیل به تالاری شیک با واحدهای اقامتی جذاب شده است و حمام قدیمی شاه عباس در محله ابراهیم آباد نیز به یکی از رستوران های جذاب شهر برای مسافران تبدیل شده است.
خانه تاریخی صادقی اردبیل ، قبل وبعد از مرمت
علاقه مندان به سرمایه گذاری در بناهای تاریخی می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به اداره کل میراث فرهنگی استان مراجعه کنند.
بناهای تاریخی میراث گذشتگان ماست که هویت و تاریخ ما را نشان می دهند و سرمایه گذاری در حفظ واحیای این بناهای تاریخی نه تنها خیر ملی و معنوی دارد، بلکه می تواند برای سرمایه گذار سود اقتصادی مناسبی داشته باشد.
نویسنده: یاشار پورمجید
سرمایه گذاری مردم زندگی را به بناهای تاریخی اردبیل برمی گرداند سرمایه گذاری مردم زندگی را به بناهای تاریخی اردبیل برمی گرداند سرمایه گذاری مردم زندگی را به بناهای تاریخی اردبیل برمی گرداند سرمایه گذاری مردم زندگی را به بناهای تاریخی اردبیل برمی گرداند