رئیس جمهور گفت: در مسئله اشتغال میزان افراد شاغل از سال 92 تاکنون از 21.3 به 23.3 میلیون نفر افزایش یافته است.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود افزود:طی 4 سال گذشته سالانه 500 هزار شغل به طور خالص ایجاد شده که رقم بسیار بالایی است.
وی اضافه کرد: در سال 95 رشد اقتصادی ایران در دنیا رتبه اول را داشت که شاید در این خصوص نفت هم نقش داشته باشد ولی همین هم حاصل فعالیت دیپلماتها و تولید کنندگان کشور است .
آقای روحانی ادامه داد: از ابتدای دولت تا کنون صادرات نفت از 500 هزار بشکه در سال به 2 میلیون بشکه افزایش پیدا کرده که رقم کوچکی نیست.
وی ادامه داد: در همه شاخص های اقتصادی قدم های خوبی برداشته شده و اگر در طول این مدت نمی توانستیم بر رکود فائق شویم و شرایط ابتدای دولت یازدهم ادامه پیدا می کرد به طوری که رشد شاخص های اقتصادی منفی بود نمی توانستیم به آینده امیدوار باشیم.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد : در اقتصاد نقش بانکها به ویژه در صنعت ،کشاورزی و طرح های اشتغالی بسیار ضروری است و دولت برای سال آینده برنامه های زیادی در این حوزه دارد.
آغاز ساخت 200 هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده از سال آینده
رئیس جمهور گفت : از سال آینده ساخت 200 هزار واحد مسکونی در بافت های فرسوده آغاز می شود که این خود باعث ایجاد اشتغال برای 280 هزار نفر در سراسر کشور خواهد شد.
آقای روحانی در پنجاه و هفتمین مجمع سالیانه بانک مرکزی افزود : دولت تصمیم گرفته است تا با بازآفرینی شهرها و محلات دست به این اقدام بزند تا علاوه بر ساخت واحدهای مسکونی ایمن و مقاوم در برابر زلزله، برای جوانان هم شغل ایجاد شود.
وی خاطرنشان کرد : البته دولت قرار نیست در این طرح خود اقدام به ساخت مسکن کند بلکه ابتدا زمین مجانی در اختیار توسعه گران قرار می دهد و بانک ها هم وام خواهند داد و مردم با تخریب خانه های فرسوده ساختمان جدید تحویل می گیرند.
رئیس جمهور ادامه داد: در این طرح توسعه گر 50 درصد ساختمان را به مردم می فروشد در عین حال به خانه اولی ها تسهیلات جدید با سود 6 درصد برای خرید آن خانه ها پرداخت خواهیم کرد که در این زمینه بانک ها نقش اصلی خواهند داشت .
رئیس جمهور با انتقاد از برخی صحبت ها در فضای جامعه درباره عملکرد بانک ها گفت : در دو سال اخیر ناسپاسی ها و نامهربانی هایی با مسئولان و مدیران بانک ها صورت گرفت که بیشتر آنها نادرست بود به ویژه اینکه خدمات بانک ها نادیده گرفته شد اگرچه معتقدیم نقص در کار بانک ها وجود دارد اما بانک ها کار بزرگی انجام داده اند که اگر نبودند رشد اقتصادی و اشتغال صورت نمی گرفت .
رئیس جمهور تاکید کرد: رابطه ما با دنیا و همچنین رابطه بانک های ما با بانک های کشورهای دیگر در چهار سال اخیر حتماً بهتر شده است، اما مطلوب و کامل نیست و دولت نیز مصمم است این مسیر را ادامه دهد در عین حال دنیا باید اعتماد بیشتری به بانک های ما داشته باشد.
بانک های ما باید مدرن و اسلامی باشند
رئیس جمهور گفت: در حال حاضر سه لایحه به مجلس داده ایم تا برای مبارزه با پولشویی پیشقدم شویم.
آقای روحانی افزود: ما درحال حاضر سه لایحه به مجلس برای مبارزه با پولشویی، برای مبارزه با مسائل مالی و تروریسم ارائه کرده ایم و تصویب این لوایح کمک می کند به دیدگاه جهانی به روند پولی و مالی ما در داخل کشور.
رئیس جمهور گفت: از بانک مرکزی می خواهیم که بر بانک ها و به ویژه موسسات مالی نظارت بهتری داشته باشد زیرا اگر با شفافیت کار کنیم این به سود همه ماست و نفع و سود بلندمدت در شفافیت مالی به سود منافع ملی ماست.
آقای روحانی افزود: بانک ها بدانند پولی که در اختیار آنهاست امانت مردم است هرچند معتقدم بانک های ما هم باید مدرن شوند و هم اسلامی زیرا بانک رفاقتی به هیچ عنوان بانک خوبی نیست.
رئیس جمهور گفت: یک مشکل بزرگ ما با دنیا این است که بانک های ما در این هفت، هشت سال اخیر یک مقدار عقب افتاده اند درحالی که باید به سرعت مدرن شوند زیرا مدرنیته شدن ما، ما را یک قدم از آن فهرست سیاه دور خواهد کرد.
آقای روحانی افزود: ما در زمینه ریسک وضع بهتری داریم و دو درجه بهتر شده ایم و وضع بانک های ما از دیروز بهتر است و با هر معیاری باید اعتماد مردم به بانک ها، اعتماد کشورهای دیگر به بانک های ما و اعتماد بانک مرکزی به موسسات مالی و بانک هایش بیشتر شود و اگر شما بخواهید منابع مالی ارزان داشته باشید بزرگ ترین منبع اعتماد دنیا به بانک های شماست.
موسسات غیرمجاز مربوط دولت های یازدهم و دوازدهم نیست
رئیس جمهور گفت: ما امروز در شرایطی هستیم که بانک مرکزی، دولت و دو قوه دیگر توانستند از یک مشکل بزرگ علی الاصول عبور کنند همان موسسات غیرمجاز.
آقای روحانی در پنجاه و هفتمین مجمع سالیانه بانک مرکزی افزود: موسسات غیرمجازی که مردم را به دام می انداختند، با سود و بهره بیشتر تشویق می کردند و از آن طرف وقتی کم می آوردند مجبور می شدند سود بیشتری را اعلام کنند تا پول بیشتری را جذب کنند از آن طرف بدهکاری شان به مردم بیشتر می شد و مشکلی که نهایتش همین بحثی است که ما دیدیم در موسسات غیرمجاز.
وی گفت: چقدر مردم و دولت را گرفتار کردند و چقدر وقت قوا را گرفتند این کار تا اینجا که انجام گرفته سه قوه دست به دست هم دادند نمایندگان سه قوه دست به دست هم دادند و تصمیمات عاجل گرفتند.
رئیس جمهور افزود: الآن در گزارش مجمع که ساعتی قبل گوش کردیم، حساب های مالی سال 1395، دیدیم بانک مرکزی در کل سال 96 و پارسال در مجموع تا اینجا رقمی حدود 20 هزار میلیارد تومان اعتبار برای نجات از این موسسات در نظر گرفته، این کار کمی است؟ باید برای مردم بی گناهی که گرفتار شدند توضیح بدهید و آن آدم های فریبکار اینها را آوردند در یک مسیری که برخی ها فکر کنند پولشان را آورده اند برای سود 18 درصد، 20 درصد یا مثلا 25 درصد حتی بیش از 30 یا 35 درصد هم سود پرداخت می کردند و همین باعث می شد تا بگویند این آدم چه آدم خوبی است.
رئیس جمهور یادآورشد: افراد بر مبنای اینکه زندگی شان تامین شود این کار را کرده اند اما نمی دانستند پشت پرده چه چیزی وجود دارد؟ بانک مرکزی ما با نظارت دقیقش نباید بگذارد این حادثه در کشور تکرار شود، البته این موضوع موسسات غیرمجاز مربوط به دهه 80 است مربوط به دولت های یازدهم و دوازدهم نیست ولی بار آن بر دوش دولت یازدهم و دوازدهم افتاد چرا؟ به خاطر عدم شفافیت ها و نظارت ها ، به خاطر اینکه موسسات و بانک های ما پرهزینه هستند.
برای رشد اقتصادی اموال را آزاد کنیم
رئیس جمهور گفت: برای رشد اقتصادی اموال را برای رشد اقتصادی در بانک ها آزاد کنیم.
آقای روحانی افزود: به نظر من بانک مرکزی اگر اختیاراتی از دولت و مجلس یا هر جای دیگری می خواهد بیاید این اختیارات را بگیرد.
وی گفت: چرا یک بانک در یک خیابان این همه شعبه دارد؟ مبنای آن چیست؟ کجای دنیا چنین چیزی سابقه دارد؟ این بانک از کجا این همه پول آورده است؟ از کجا پول ساخت این همه ساختمان گرانقیمت را آورده است ؟ چرا پول مردم را حبس کرده است؟ دائماً شعبه زده است؟ بر چه مبنایی و چقدر ما شعبه یک بانک نیاز داریم ؟ مبنای جمعیت در این خصوص چقدر باید باشد؟ مسیر راه چه اندازه باید باشد؟ در خارج از کشور اگر بخواهید شعبه دوم بانکی را پیدا کنید برای رسیدن به آن باید حتماً با مترو یا اتوبوس بروید و پیاده نمی توان به شعبه دوم بانک رسید، اینجا قدم به قدم تفریحانه در چند کیلومتر چند شعبه بانک را می توان مشاهده کرد.
وی گفت : چرا این پول ها را حبس می کنیم؟ چرا این پول گردش نمی کند؟ شما این پول را برای ساخت شعبه و ساختمان صرف می کنید و آن را می خوابانید و این پول را حبس می کنید چرا اینقدر بنگاهداری در بانک های ما رواج پیدا کرده است؟ مگر بانک باید بنگاهدار باشد ؟ این اتفاق بر چه مبنایی رخ می دهد؟ الان ما روی بانک های دولتی مخصوصا در دولت دوازدهم مدام به وزیر اقتصاد و دارایی اصرار می کنیم که باید اموالی را که نیاز ندارند به فروش برسانند اخیراً هم گزارشی ارائه شد که نسبتاً گزارش خوبی بود و باید ادامه پیدا کند، ولی بانک های خصوصی هم باید این کار را انجام دهند .
رئیس جمهور افزود: بانک های خصوصی پول از کجا می آورند؟ این پول برای مردم است و پول های مردم را در بانک جمع می کنند. با این پول و عدالتی که رهبری معظم انقلاب اخیراً تاکید کردند پولی که ما از مردم می گیریم باید عادلانه تسهیلات به مردم بدهیم اینها هرچه پول می گیرند به موسسات و بنگاه خود صرف می کنند و چه زمانی می تواند به مردم یا بنگاه های دیگر بدهد؟ این موسسات از مردم پول می گیرند و در موسسات خود خرج می کنند زیرا در آن سهام دارند و فعالیت می کنند اگر اینچنین شد ما مشکل پیدا می کنیم اموال را آزاد کنیم این اموال را برای رشد اقتصادی در بانک ها فعال کنیم .
رئیس جمهور گفت : آرزوی همه ما باید رشد اقتصادی ، رونق اقتصادی و اشتغال در جامعه باشد و اگر همه دست به دست هم دهند این کار امکانپذیر است.
انضباط مالی مبنای استفاده بانک ها از خط اعتباری باشد
رئیس جمهور گفت: بانک ها باید بر مبنای انضباط مالی از خط اعتباری استفاده کنند.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در پنجاه و هفتمین مجمع عمومی بانک مرکزی افزود: کاری که تا امروز شده است باید در سال آینده هم ادامه پیدا کند یعنی تلاش کنیم به تورم تک رقمی برسیم و بانک مرکزی همه تلاش خود را برای رسیدن به این هدف به کار گیرد تا بتوانیم شرایط تورم را مناسب کنیم.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم رشد اقتصادی ما مناسب باشد، گفت: براساس آمار 6 ماهه مرکز آمار، رشد اقتصادی ما بدون نفت 6 درصد است و امیدواریم تا پایان سال این رشد اقتصادی بالای 5 درصد باشد.
آقای روحانی افزود: رشد اقتصادی 6 درصد در شرایط امروز دنیا که رشد متوسط اقتصادی دنیا خیلی پایین تر از این است، مناسب است و البته باید تلاش کنیم رشد اقتصادی ما بیشتر شود.
رئیس جمهور گفت: باید شفافیت بانک ها را در ترازنامه هایشان بیشتر کنیم و خواهش می کنم فشار به بانک مرکزی را کم کنید.
آقای روحانی افزود: بخش بزرگی از این پایه پولی که به همه ما فشار می آورد متعلق به بانکهاست، بانک ها هستند که از بانک مرکزی بیشتر برداشت می کنند و این برداشت بیشتر باعث رشد پایه پولی می شود و رشد پایه پولی هزاران عوارض دارد و این به خاطر عدم تعادل هاست.
رئیس جمهور گفت: بانک مرکزی باید کاری کند که بانکها بر مبنای انضباط بتوانند از این خط اعتباری استفاده کنند و آنها که انضباطی مالی بیشتری دارند باید بتوانند از این خط اعتباری بیشتر استفاده کنند و آنها که انضباط کمتری دارند کمتر بتوانند استفاده کنند تا ما به نقطه مطلوب در بانکداری برسیم.
آقای روحانی افزود: اساس این کار این است که بانک های ما از بنگاه داری خارج شوند، سرمایه های منجمد خود را بتوانند در مسیر تولید به کار بیندازند و در اختیار بخش های اقتصادی کشور قرار دهند.
رئیس جمهور گفت: همکاری بین بانک مرکزی و بانک ها باید ادامه یابد و ما باید بتوانیم ارتباطات خود را با بانک های جهانی بیشتر کنیم البته سرمایه گذاری خارجی از گذشته بهتر شده است.
آقای روحانی افزود: وضع فاینانس خیلی بهتر شده است، بانک مرکزی باید تلاش کند از این فاینانس استفاده شود، احتیاط بیش از حد هم می تواند مضر باشد.
رئیس جمهور احتیاط و نظارت بر بازپرداخت ها را ضروری دانست و در عین حال گفت: بگذارید از این فضا استفاده شود و این همه فاینانسی که الان در اختیار ماست نباید بگذاریم زمان بگذرد ما باید بتوانیم ظرف 6 ماه تا یکسال از همه فاینانس ها استفاده کنیم و بخش های خصوصی و غیرخصوصی بتوانند از آن استفاده کنند تا بتوانیم شرایط بهتری برای اقتصاد پیش بینی کنیم.