پخش زنده
امروز: -
مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی گفت: در نشست کمیته میراث ناملموس، ۵۲ اثر در فهرست میراث ناملموس ثبت و ۴ نفر به عنوان میراث زنده بشری معرفی شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، فرهاد نظری افزود: پروندههای ثبت شده در این جلسه مربوط به فنون و مهارتهای معماری، فنون و مهارتهای مرتبط با طبیعت و کیهان، مهارتهای مربوط به آشپزی و خوراک، آوازها و ترانهها، فنون و مهارتهای پوشاک و فنون و مهارتهای صنایع دستی و هنرهای سنتی بود.
وی با بیان اینکه ۴ نفر به عنوان حاملان میراث فرهنگی ناملموس معرفی شدند گفت: آسیدمصطفی سعیدی که از کهنترین و معروفترین نقالان و شاهنامهخوانان ایرانی و استاد محمدرضا اسحاقی دوتار نواز مازندرانی که روایتگر بسیاری از نغمههای کهن مازندران از جمله افراد منتخب هستند.
نظری تصریح کرد: درویش علی مداح وزوانی و درویش محمود خاکسار از استان اصفهان نیز که از نقالان، مصیبتخوانان و پردهخوانان برجسته هستند بهعنوان گنجینههای زنده بشری در حوزه نقالی معرفی شدند.
وی تأکید کرد: در سال ۲۰۱۱ هنر نقالی و داستانگویی ایرانی که شامل شاهنامهخوانی، پردهخوانی به عنوان میراث در خطر در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده بود.
نظری گفت: نتیجه شناسایی و معرفی افراد برجسته در این زمینه، قدمی بسیار مؤثر و مهم برای پاسداری از این میراث گرانبهاست.
وی افزود: از استان اصفهان ۱۲ میراث ناملموس به ثبت رسید و دو نفر نیز به عنوان گنجینه زنده بشری معرفی شدند.
نظری گفت: آیین نخلگردانی روستای وش شهرستان نطنز، عزاداری زنجیرزنی پنج محله رهنان، مراسم سنتی ملّی مذهبی جیرجیرونی روستای دستجرد جرقویۀ علیا، مهارت پخت خوراک آیینی گوشت و لوبیا سرکه از جمله آثار اصفهان هستند که بهثبت رسیدند.
مدیر کل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی افزود: همچنین درویش علی مداح وزوانی و درویش محمود خاکسار در فهرست گنجینههای زنده بشری در حوزه نقالی قرار گرفتند.
وی گفت: این ۱۲ پرونده شامل مواردی، چون نقش اشعار جعفرقلی زنگلی در فرهنگ عامه کرمانجهای خراسان، آیین علمبندان شهرستان خلیلآباد و بازی محلی ”شِو و دوق“ بودند.
همچنین از استان گلستان ۷ اثر از جمله فن پخت خورش ماش پتی گرگان، فن پخت نخود پلوی گرگان و فن و مهارت شَموشهبافی روستای زیارت گرگان به ثبت رسید.
نظری افزود: آواز لُری علی سُنَه، ترانه لری سیت بیارم، دانش و فرهنگ گاهشماری و ستارهشناسی لکی (در فهرست در خطر و نیازمند پاسداری فوری)، شاهنامهخوانی لکی (در فهرست در خطر و نیازمند پاسداری فوری) و ورشوسازی بروجرد از جمله آثار ثبت شده در این نشست بودند.
وی با بیان اینکه استاد محمدرضا اسحاقی از استان مازندران در فهرست حاملان میراث فرهنگی ناملموس قرار گرفت گفت: آیین آفتابخواهی، فنون کاشت و برداشت و عملآوری نیشکر، مراسم آیینی شیلانکشی (دعای باران)، و تقویم تبری بهعنوان میراث ناملموس ثبت شدند.
نظری با اشاره به اینکه این پروندهها پس از تأیید رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در فهرست میراث ناملموس ملی ثبت میشوند افزود: گاه شماری مندایی از خوزستان نیز در این جلسه در فهرست آثار ناملموس بشری به ثبت رسید.