پخش زنده
امروز: -
آمارهای اقتصادی شرط لازم برای برنامه ریزی اقتصادی، رفع نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت بنگاههای تولیدی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما، اگرچه آمار تجارت 11 ماهه کشور از سوي گمرک بعنوان متولي ثبت آمار تجاري اعلام نشده اما آمارهاي 10 ماهه خبر از افزايش صادرات مي دهد.
محمد لاهوتي رئيس کنفدراسيون صادرات ايران مي گويد: در ده ماهه امسال صادرات کشور در مقايسه با آمار نه ماهه ، افزايش 26 درصدي را نشان مي دهد که با توجه به زمان باقيمانده از ماه دهم تا پايان سال و نيز افزايش قيمت ارز مي توان به افزايش ارزش صادرات کشور در سال 96 اميدوار بود.
اگرچه امسال براي دستيابي به آمار صادرات 50 ميليارد دلاري برنامه ريزي شده بود اما رئيس کنفدراسيون صادرات معتقد است در ده ماهه امسال حدود 36 ميليارد دلار صادرات و آمار واردات ده ماهه نيز با رشد 22 درصدي به حدود 42 ميليارد دلار رسيده است البته نبايد افزايش ميزان واردات را نکته اي منفي دانست زيرا حدود 85 درصد از واردات ما کالاهاي واسطه اي ، مواد اوليه و ماشين آلات توليد بوده است که آثار خود را در توليد ، اشتغال و صادرات نشان خواهد داد.
در اين بين مظفر عليخاني معاون فني و خدمات بازرگاني اتاق بازرگاني ايران اما معتقد است: به شکل خاص بنگاهها و واحدهاي توليدي صادرات محور در کشور نداريم فقط بنگاههاي ما مازاد توليد خود را صادر مي کنند که اين بنگاهها با کوچکترين تصميمات يک شبه و وضع عوارض و همچنين اعمال محدوديت دچار چالش مي شوند از اين رو رويکرد ما بايد تقويت توليد صادرات گرا باشد که اين امر نياز به سرمايه گذاري و جذب سرمايه هاي داخلي و خارجي دارد ضمن اينکه جذب سرمايه گذاري به همراه خود فناوري و ماشين آلات به روز را دارد.
حفظ بازارهاي صادراتي و توسعه آن بويژه در بازارهاي همسايه رويکردي است که در صورت توجه کافي به آن مي توان گام بلندي را در خروج از رکود بنگاه هاي توليدي و صادراتي برداشت.
نکته قابل توجه در بازارهاي صادراتي بازار عراق است که به گفته محمد لاهوتي رئيس کنفدراسيون صادرات ايران در ده ماهه امسال توانسته مقصد بيش از 5.5 ميليارد دلار از صادرات کالاها و خدماتي ايراني باشد امري که سيد حميد حسيني دبيرکل اتاق بازرگاني ايران و عراق معتقد است : بازار عراق سالانه 70 ميليارد دلار واردات دارد که رقابت کشورها در دستيابي به اين بازار زياد است و ما اگر بتوانيم هماهنگي خوبي ميان نهادها و دستگاههاي ايراني فعال در عراق بوجود آوريم و همچنين شرکت هاي به نام و داراي نشان مطلوب تجاري را ترغيب به حضور در بازار عراق کنيم مي توانيم سهم خود را در اين بازار به راحتي ارتقا دهيم.
همچنين براساس برنامه ششم توسعه بايد سالانه 22 درصد به ميزان صادرات کشور افزوده شود ، رويکردي که مي تواند تحرکي را در آمار توليد و اشتغال کشور ايجاد کند ، نکته مهم بايد افزايش صادرات کالاها و محصولات غيرنفتي باشد.
لاهوتي رئيس کنفدراسيون صادرات ايران با اشاره به اينکه در ده ماهه امسال صادرات کالاهاي غيرنفتي و ميعانات رشد 3 درصدي را تجربه کرده است مي گويد: هر يک از کالاهاي غيرنفتي و ميعانات گازي سهم 50 درصدي در اين آمار دارند که با توجه به ظرفيت هاي خوب ايجاد شده اين ميزان رشد هم خبر خوبي در حال و روز اين روزهاي اقتصاد کشور است هم اميدي است براي افزايش آمار صادرات غيرنفتي .
رئيس کنفدراسيون صادرات ايران در حالي آمارهاي ده ماهه را اعلام مي کند که گمرک کشور بايد آمار 11 ماهه تجاري را تا پايان بهمن اعلام مي کرد.
لاهوتي مي گويد: اينکه گمرک با وجود برخورداري از پنجره واحد گمرکي و ادعاي ارائه خدمات برخط و بروز همچنان آمار 11 ماهه را اعلام نکرده است موجب تعجب فعالان اقتصادي است و اين تعجب آنجا بيشتر مي شود که آمارهاي تجاري قبل از اينکه در پايگاه اطلاع رساني گمرک قرار گيرد تا مورد استفاده همگان شود از مجاري ديگري به بيرون درز مي کند.
آمارها هرچه به روزتر باشد مبنايي براي برنامه ريزي فعالان اقتصادي و صادرکنندگان و واردکنندگان است همچنين هرچه حجم صادرات و واردات کشور افزايش يابد نشان دهنده بزرگ شدن اقتصاد و به تبع آن گامي براي شکوفايي اقتصادي است.
به گفته مسئولان حجم بسياري از واردات کشور مربوط به واردات کالاهاي واسطه اي ، ماشين آلات و مواد اوليه است بنابراين در آينده اي نزديک بايد افزايش صادرات کالاهاي ساخته شده داخلي را به جاي صادرات مواد اوليه شاهد باشيم.
گزارش : غلامرضا بهرامي