پخش زنده
امروز: -
اختلافات عربستان و امارات متحده عربي از زمانی پدید آمد که ائتلاف به رهبري سعودي ها با آغاز عملیات «طوفان قاطع» در مارس 2015 استانهای جنوبی را تصرف کرد.
با طولانی شدن جنگ یمن و ناتوانی ریاض در دستیابی به اهداف خود پس از سه سال، اختلافات عربستان و امارات، ظاهرتر میشود.
اختلافات عربستان و امارات از زمانی پدید آمد که ائتلاف با آغاز عملیات «طوفان قاطع» در مارس 2015 استانهای جنوبی را تصرف کرد. وضعیت نظامی این مناطق از 2016 به کشمکش بین ریاض و ابوظبی بر سر نفوذ در این مناطق منجر شد که اتحاد آنها را به هم زد و با ادامه جنگ و نبود هدفی مشترک هدف اعلامی آنها در میان این منازعات گم شد.
از زمان آغاز عملیات طوفان قاطع، امارات عربی شروع به تقویت نفوذ خود در یمن کرد؛ جایی که عربستان سعودی آن را حیاط خلوت و یک منطقه منحصر به فرد برای نفوذ خود می داند در حالی که ابوظبی سیاست هایی را برای گسترش نفوذ و محدود کردن نفوذ عربستان در پیش گرفته است و اختلاف کنونی دیر یا زود به نقطهای بیبازگشت میرسد.
ابوظبی با این اقدام خود به وضوح مشروعیت یمن را هدف قرار داد و تحت پوشش دفاع از مشروعیت دولت منصور هادی، سلطه او را از طریق ایجاد قدرت های موازی با آن (شورای انتقالی جنوبی) و تشکیل نیروهای تحت کنترل و تحت نظر خود (کمربند ایمنی و نیروهای ویژه) در استان های آزاد شده از بین برد تا جایی که مانع بازگشت منصور هادی به پایتخت موقت خود در عدن شد.
اختلافات عربستان و امارات در پرونده سیاسی یمن طی دو سال گذشته باقی مانده است ابوظبی پس از تسلط بر استان های جنوبی به دنبال بازتولید رژیم علی عبدالله صالح و مبارزه با حزب اصلاح است که به ادعای آن شاخه ای از اخوان المسلمین در یمن شمرده می شود.
در سایه کشمکش بین ریاض و ابوظبی بر سر پرونده یمن یک مقام بلندپایه دولت منصور هادی پیش بینی می کند که در سال 2018 امارات و عربستان 2 گزینه پیش روی خود دارند نخست اینکه هر راه حل سیاسی شکننده ای که آنها را از باتلاق جنگ یمن خارج کند بپذیرند یا اینکه اختلافات آنها پیش رفته و جنگ تا زمان نامعلومی ادامه داشته باشد.
به گفته این مسئول یمنی هر کدام از این دو گزینه تلخ است، اینکه راه حلی سیاسی با حوثی ها ایجاد شود به معنای اعلام شکست عربستان و امارات است کما اینکه ادامه جنگ با همین روند ادامه ناکامی ها موجب افزایش فشارهای بین المللی بر این 2 کشور ميشود و اختلافات آنها را تا سطوح جدیدی که می تواند درگیری های اشکار باشد برساند.
اما «أیمن نبیل»، نویسنده و پژوهشگر یمنی با پیش بینی نبردی سخت بین عربستان و امارات در یمن گفت: این نبرد، مهم شمرده میشود چون میزان نفوذ امارات در جغرافیا و جامعه سیاسی یمن را نشان میدهد؛ ابوظبی همه توان سیاسی، مالی و نظامی خود را برای استفاده از این فرصت تاریخی بکاربسته تا یمن را به تاراج ببرد و دروازه این زیاده خواهی اماراتها تحکیم تسلط آنها بر ساحل یمن است.
امارات مصمم به پیشبرد راهبرد آشکار خود در تسلط بر جنوب یمن است چون آنجا را سکوی پرتاب اصلی به نفوذ دریایی در خاورمیانه میبیند تا به دنبال آن، قدرت های بزرگ بین المللی را به کفایت خود در گرفتن نقش عربستان به عنوان وکیل اصلی آمریکا در مشرق عربی و منطقه خلیج (فارس) متقاعد کند.
به نظر می رسد که تحولات متوالی در پرونده یمن، اختلافات آشکار عربستان و امارات دو کشور اصلی درگیر جنگ با یمن را در دستور کار خود قرار داده است موضوعی که به اعتقاد ناظران نشانه ای از پوچ بودن جنگ و کشیده شدن اهداف آن به سمت برنامه اعلام شده دیگر کشورهایی است که متولی حمله به کشورهای ضعیف و در عین حال مستقل در منطقه خاورمیانه هستند.
علاوه بر آن بر کسی پوشیده نیست که حملات هوایی مداوم و بی فایده ائتلاف سعودی که باعث کشتار جمعی مردم بی گناه شده نشانه ای از شکست ائتلاف عربستان و موجب فشارهای بیش تر بین المللی برای توقف این جنگ بیهوده است جنگی که پرونده حقوقی سنگینی از اتهامات علیه ائتلاف در نزد نهادهای سازمان ملل درست کرده است.
----------------
امین نجار