پخش زنده
امروز: -
ایران یکی از ۱۰ کشور نخست دنیا در زمینه مصرف پلاستیک است . هر شهروند تهرانی به طور متوسط روزانه ۳ نایلون پلاستیکی را وارد چرخه محیط زیست میکند.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما ؛ میزان تولید پلاستیک در ایران بیش از ۱۷ هزار تن در سال تخمین زده شده که این رقم معادل حدود ۵۰ تن در روز است.
ایران یکی از ۱۰ کشور نخست دنیا در زمینه مصرف پلاستیک است. متاسفانه مصرف مواد پلاستیکی جزئی از سبک زندگی ایرانی ها به خصوص در شهرهای بزرگ شده است .
در وبسایت دکتر روازاده یکی از پزشکان سنتی مقاله ای در مورد مضرات استفاده از پلاستیک ترجمه شده است :
بیس فنل (هیدروکسی فنیل پروپان) که برای ساخت مواد پلی مری، چسب ها، قوطی های فلزی نوشابه ها استفاده می شود. اولین بار درسال ۱۸۹۱ میلادی به طور سنتتیک (مصنوعی) تولید و در سال ۱۹۴۰ میلادی در شرکت های دارویی از آن استفاده شد. بیس فنل یک استروژن (Estrogen) می باشد.
این ماده در داروهای پیشگیری از بارداری استفاده شد که باعث سرطان می شود.
در سال ۱۹۵۰ میلادی از این ماده در صنایع پلاستیک استفاده شد و تاکنون ادامه دارد و سالانه بیش از ۵/۳ میلیون تن در دنیا در صنایع استفاده می شود از جمله در: بطری های پلاستیکی ، مواد نگهدارنده در PVC، قوطی نوشابه ها، رنگها، بتونه های چوب، اسباب بازی بچه ها، پوشش سقف های کاذب ضد آتش سوزی، لنت ترمزها، CD ها، DVD ها، جوهر پرینترها، کاغذ مجله، روزنامه، دستمالهای کاغذی، کارت ویزیت، پاکت نامه، کارت پرواز، بلیط های اتوبوس و غیره …
این مواد از طریق هوا پخش و با تنفس و دست زدن تأثیر خود را می گذارند.
اثر سوء عمده آن روی غدد داخلی و قدرت تولید مثل چه در مردان و چه در زنان است. روی متابولیسم گلوکز و ایجاد دیابت مؤثر است، حتی باعث تغییر در خلق و خو و رفتار می شود. روی دستگاه گردش خون و پروستات نیز اثر سوء دارد.
این مواد حتی در اندازه خیلی خیلی کم (نانومولار) در مراحل تشکیل نطفه و باروری اثر سوء دارد. در فرانسه اعتراضات شدیدی درباره استفاده از این مواد (BPA) برای شیشه شیر، پستانک و سرشیشه کودک شد.
حتی در بسته بندی غذاها و نوشیدنی ها، شیر خصوصاً شیرگرم که در ماکروفر گذاشته می شود، خیلی سریع BPA دار می شود. حتی وقتی این مواد ازطریق قوطی های نوشابه، بطری های پلاستیکی، روزنامه ها و غیره دور ریخته می شوند محیط را آلوده می کنند و از راه تنفس و تماس با این مواد به صورت یونی وارد بدن شده و سرطان زا هستند. حتی برخی کشورها مثل کانادا، استرالیا این مواد را ممنوع و مضر اعلام کرده اند. FDA و EFSA نتوانسته اند حد استاندارد برای آن معین کنند. این مواد با تنفس، لمس، تا ۹۰% افرادی که با آنها سروکار دارند را آلوده می کنند.
در مطالعاتی در سال ۲۰۰۹ میلادینشان داد که BPA ترشح هورمون Adiponectin که در کنترل قند خون دخالت دارد را مختل کرده و فرد را مستعد بیماری های گوناگون می کند.
BPA در بدن باعث تغییرات رفتاری، چاقی، دیابت، ناباروری، سرطان و بیماری های قلبی و عروقی می کند و فقط این نیست که روی شخص مؤثر باشد بلکه روی نسل های بعدی نیز تأثیر می گذارد. BPA در جنین باعث عدم رشد کامل سلول های عصبی می شود. BPA باعث تحریک استروژن و تغییرات کلسیم در قلب خصوصأ در خانم ها می شود.
در سپتامبر ۲۰۰۸ کمسیون اروپا از EFSA خواست که پاسخی در مقابل این تحقیقات بدهد که وقتی BPA بالا می رود بیماری های قلبی و دیابت زیاد می شود ولی متأسفانه EFSA هیچ جوابی به کمیسیون اروپا نداد چون جوابی نداشت.
پیوند بین مولکولهای بیس فنل A محکم نیست و در نتیجه خیلی راحت در آب و شیر پخش می شود. محققین نشان دادند که درصد BPA در آب های شور نسبت به آب های شیرین بیشتر است که حتی با بخار و استرلیزه کردن آب BPA دفع نمی شود. این آلودگی روی ماهی ها هم اثر کرده و آنها نمی توانند جنس مذکر و مؤنث شان را تشخیص بدهند و از نظر جنسی روی ماهی ها اثر نامطلوبی دارد.
شش راهکار ساده برای کاهش مصرف پلاستیک
۱: از خرید آب در بطری پرهیز کنید
۲: از نی پلاستیکی کمتر استفاده کنید
۳. قاشق و چنگالهای قابل استفاده مجدد
۴. از اکلیل و زرق وبرقهای پلاستیکی تزیین صورت پرهیز کنید
۵. کیسه خرید دوستدار محیط زیست همراه داشته باشید
۶. محصولات بدون بسته بندی بخرید