پخش زنده
امروز: -
استان ايلام با داشتن ۸۰ زيستگاه طبيعي و بيش از 300 گونه جانوري از پيشروترين استانها در تنوع زيست محيطي كشور است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ آب و هواي مناسب، طبيعت چهار فصل و مراتع غني موجب شده که اين منطقه زاگرس نشين زيستگاهي مناسب براي بسياري از گونه هاي جانوري باشد
طرح احياء گوزن زرد ايراني در منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ استان ايلام با داشتن همين زمينه مناسب آغاز شد تا پس از 80 سال گوزن زرد ايراني در حال انقراض به زادبوم باستاني خود يعني زاگرس بازگردد و براي زندگي دوباره تلاش کند.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست ایلام در خصوص تاريخ گوزن زرد ايراني و وضعيت آن به سالها پيش اشاره می کند و می گوید:گوزن زرد ايراني يکي ازنادر ترين گونه هاي جانوري است که نيم قرن پيش تصور مي شد نسل اين گونه زيبا در ايران منقرض شده تا اينکه در اطراف رودخانه «دز» و «کرخه» خوزستان تعداد معدودي از اين گونه با ارزش توسط افراد محلي مشاهده شد و از اينجا بود که اميد براي احياء گوزن زرد ايراني که در گذشته شمال آفريقا، عراق،ترکيه و زاگرس ايران تنها زيستگاه آنان بود بيشتر شد.
پيدا شدن تعداد انگشت شمار اين گونه با ارزش شانس بزرگي براي حيات وحش ايران و احياء تنها بازمانده هاي گوزن زرد ايراني عنوان شد.
ابدالی می گوید: در آن زمان کارشناسان حيات وحش جزيره اشک اروميه را بهترين زيستگاه براي احياء گوزن زرد ایرانی تشخيص دادند و بلافاصله کار تکثير آن در این جزیره آغاز شد.
احياء گوزن زرد ايراني در جزيره «اشک» اروميه تا کم آب شدن درياچه اروميه همچنان ادامه داشت اما در سال 86 تصميم گرفته شد تعدادي از اين گونه کم ياب را به زادگاه باستاني خود يعني زاگرس منتقل کنند.
وی افزود: کوههاي زاگرس زيستگاه اصلي گوزن زرد ايراني بوده و حدود ۸۰ سال پيش نسل اين حيوان در منطقه زاگرس منقرض شد اما طرح انتقال تعدادي از گوزن هاي درياچه «اشک» اروميه به زيستگاههاي استان ايلام اميد تازه اي براي احياء اين گونه نادر نه تنها در ايران بلکه در دنيا به وجود آورد چرا که نسل این گونه نادر جانوری در سایر مناطق دنیا کاملا منقرض شده است.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان ايلام نیز در این باره می گوید: پرورش گوزن زرد ايراني در استان ايلام از سال ۸۶ با انتقال شش رأس از اين گونه جانوري در معرض انقراض از جزيره «اشك» درياچه اروميه به ايلام شروع شد.
اين طرح که به عنوان تکثير و احياي گوزن زرد ايراني در استان ايلام آغاز شده، هم اکنون بسياري از نگراني ها را در مورد منقرض شدن گوزن زرد ايراني را رفع کرده به طوري که بعد از گذشت 10سال تعداد گوزنهاي تکثير و حفاظت شده افزايش پيدا کرده و اکنون تعداد آنها به حدود 35 راس رسيده است.
مازیار سلیمان نژاد به شرايط مناسب آب و هوايي براي پرورش گوزن زرد ايراني اشاره کرد و گفت: جنگل هاي متراکم زاگرس ايلام يکي از زيستگاه هاي مهم اين گونه زيبا است ،آب وهواي مناسب، وجود گونه هاي خوش خوراک و جنگل هاي انبوه در دامنه زاگرس باعث شده شرايط زيستي مناسبي براي گونه گوزن زرد ايراني فراهم شود
وي اضافه کرد:هم اکنون يک سايت مجهز در منطقه «مانشت و قلارنگ» براي تکثير و احياي گوزن زرد ايراني ايجاد شده و به خوبي از اين گوزنها مراقبت مي شود.
به گفته مدير کل حفاظت محيط زيست ايلام،طرح احياي گوزن زرد ايراني يکي از موفق ترين و مهمترين طرحهاي محيط زيست در کشور است.
سليمان نژاد افزود :با توجه به افزايش تعداد اين گوزنها اكنون ۸۰ هكتار از منطقه مانشت براي پرورش اين گونه جانوري مهيا شده و برنامههاي كنترلي و حفاظتي براي افزايش شمار گوزن هاي زرد در حال اجرا است.
معاون محیط زیست استان نيز با ابراز خوشحالی از موفقيت طرح احياء گوزن زرد ايراني در استان ايلام گفت: از آنجايي که اينگونه گوزن در سطح کشور و حتي جهان نادر است، پرورش آن در ايلام موجب جذب گردشگران طبيعي خواهد شد.
فرمانده يگان حفاظت محيط زيست استان ايلام در خصوص تامين امنيت سایت تکثیر و احیایی گوزن زرد ايراني در ايلام گفت: محيط بانان محيط زيست به طور شبانه روز از زيستگاه گوزن ها حفاظت مي کنند.
عبدالصاحب بازیار گفت: از ابتداي امسال156نفر متخلف شکارچی دستگیر شده و پروند 156مورد تخلف شکارچي غير مجاز به دستگاه قضايي ارجاع شده است.
بازيار گفت: در حال حاضر هيچ مورد تهديد انساني براي حيات اين پستاندار ايراني نداشته ايم.