پخش زنده
امروز: -
عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از طراحی و ساخت خوراک پز خورشیدی صفحهای در این مؤسسه و با همکاری مؤسسه دانش بنیان بهین فناوران برای نخستین بار در کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، سید مهدی میرزابابایی در این خصوص گفت: خوراک پز خورشیدی صفحهای یا (Parabolic Solar Cooker) با انعکاس اشعه خورشید در نقطه کانونی کار میکند، به طوری که با قرار دادن ظرف غذا میتوان انواع غذاها و سرخ کردنیها را با حرارت ملایم طبخ کرد.
وی با بیان اینکه دمای ایجاد شده در محفظه پخت این نوع اجاقها بالاتر از دمای پاستوریزاسیون است افزود: امروزه بهره برداری از انرژی خورشیدی گستره بسیار وسیعی دارد که یکی از آنها استفاده در طبخ غذا است.
عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: از خوراک پزهای خورشیدی میتوان در مکانهایی مانند مراکز تفریحی، پارک ها، ویلاها، کافههای بین راه، روستاها و مناطق عشایری استفاده کرد.
میرزابابایی افزود: همچنین در مواقع بحران و حوادث غیر مترقبه که تأسیسات برق و گاز تخریب شده اند این اجاق کارآیی قابل توجهی دارد.
وی ادامه داد: استفاده از انرژی خورشیدی ضروریترین و مهمترین راهکار برای رسیدن به توسعه پایدار کشور است، زیرا که استفاده از این نوع انرژی سهم بالایی در سبد انرژی کشورهای توسعه یافته دارد.
عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با بیان اینکه از میان تمامی انواع انرژیهای تجدید پذیر انرژی خورشیدی بالاترین مزیت و پایداری را به لحاظ سهولت دسترسی دارد، گفت: به رغم اینکه کشور ما با حدود ۳۰۰ روز آفتابی، بالاتر از میانگین جهانی در این زمینه قرار دارد متأسفانه سهم قابل ملاحظهای در استفاده از این انرژی رایگان و لایزال ندارد.
وی درباره مزایای استفاده از انرژی پاک و رایگان خورشید افزود: حرارت دهی ملایم، حفظ مواد مغذی و طعم طبیعی غذا، کاهش آلایندههای زیست محیطی، جلوگیری از تخریب جنگلها و مراتع برای مصارف پخت و پز در طبیعت و صرفه جویی در هزینه مصرف سوخت از جمله مزایای استفاده از خوراک پز خورشیدی صفحهای است.
میرزا بابایی با اشاره به مراحل تجاری سازی دستگاه گفت: طرح ساخت خوراک پز خورشیدی در قالب یک طرح پژوهشی با مشارکت مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و مؤسسه دانش بنیان بهین فناوران صنعت سناباد با موفقیت اجرا شده است و هم اکنون مراحل تجاری سازی خود را طی میکند.
وی افزود: در حال حاضر نمونه خارجی این دستگاه برای تحویل در ایران حدود ۶ تا ۷ میلیون تومان قیمت دارد؛ اما قیمت نمونه داخلی ساخته شده حدود یک و نیم تا ۲ میلیون تومان است.
میرزابابایی محدویت منابع انرژی فسیلی از یک سو و آلودگیهای ناشی از مصرف بالای آن را مبین این مسأله دانست که استفاده از انرژیهای تجدید پذیر امری انتخابی نیست و گفت: استفاده از انرژیهای پاک و تجدید پذیر برای کشور ضروری و اجتناب ناپذیر به شمار میرود و این موضوعی است که کشورهای توسعه یافته ضمن درک آن؛ سرمایه گذاریهای هنگفتی را در این زمینه داشته اند.
عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: متأسفانه در کشور ما به دلایل گوناگون استفاده از انرژی خورشیدی مورد توجه قرار نگرفته است و در حال حاضر از شاخصهای جهانی در استفاده از انرژیهای تجدید پذیر فاصله زیادی داریم.
وی با اشاره به صرفه جویی اقتصادی و حفظ محیط زیست با استفاده از این دستگاه گفت: در حال حاضر هزینه جهانی برای جوش آوردن یک لیتر آب توسط اجاق گاز و یا اجاق برقی چیزی حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان است؛ این در حالی است که روزانه لازم است میلیونها متر مکعب آب توسط انرژهای فسیلی برای مصارف مختلف جوشانده شود و ضمن آلودگی محیط زیست باعث هدر رفت سرمایههای ملی میشود.
میرزابابایی با اشاره به مشخصات خوراک پز خورشیدی ساخته شده در این مؤسسه افزود: این خوراک پز که با ۲ کاربری مجزا طراحی و ساخته شده است با نمونه خارجی خود قابل رقابت است.