پخش زنده
امروز: -
ايرانيها در صحنه سوريه برنده شده اند و اکنون امپراطوري ايران از مشهد تا جنوب بيروت گسترده شده است. در واقع اين دومين بار در تاريخ جهان است که امپراطوري ايران به درياي مديترانه مي رسد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از تلويزيون موسسه مطالعات امنيت ملي رژيم صهيونيستي ، ژيل کپل، استاد موسسه مطالعات سياسي در پاريس، با انتقاد بر تمرکز بر دشمني با ايران به عنوان محور اتحاد کشورهاي سني منطقه با رژيم اسرائيل گفت: «اگر به برندگان و بازندگان کنوني جنگ داخلي سوريه نگاه کنيم ، به نظر مي رسد که ايرانيها در صحنه سوريه برنده شده اند و اکنون امپراطوري ايران از مشهد تا جنوب بيروت گسترده شده است. در واقع اين دومين بار در تاريخ جهان است که امپراطوري ايران به درياي مديترانه مي رسد. اولين باري که اين وضعيت حاکم بود، در زمان حکومت داريوش و کوروش کبير بود و آن زماني بود که آنها با يهوديان ائتلاف کرده بودند و در آن زمان پديده استر بود. اعزام گروههاي نيابتي به سوريه و جاهاي ديگر يک موضوع است و نحوه برخورد با چنين امپراطوري مسئله اي ديگر است . بنابراين سوال من اين است که آيا تمرکز روي ايران به عنوان دشمن اصلي، تا حدودي گمراه کننده و کوته بينانه نيست؟»
استاد موسسه مطالعات سياسي در پاريس با انتقاد از ديدگاه هاي ساده انگارانه در منطقه و نگاه سفيد و سياه به کشورها و دشواري درک معادلات منطقه اي گفت : «اگر ما به اين ديدگاه ساده انگارانه بسنده کنيم که آدم بده، ايران و گروه هاي نيابتي آن هستند و بقيه ائتلاف آدمهاي خوب هستند، در آن صورت دچار اشتباهات و سردرگميهاي زيادي مي شويم.»
وي در توضيح گفت:« آيا ترکيه در کل دوستي واقعي براي سني هاست؟ ما ديده ايم که ترکيه خود را با قطر و همه آنهايي که حامي اخوان المسلمين هستند، متحد کرده است و البته مي دانيم که اخواني ها به عنوان خراب کنندگان انقلاب عربي شناخته مي شوند. ما ديديم که اخوانيها شکست خوردند و علت آنها واکنش مصر، عربستان سعودي ، امارات و ديگران بود. بعد از آن به رژيم هاي نظامي يا رژيم هاي زورمدار در منطقه مي رسيم و اين پرسش مطرح مي شود که آيا آنها نيز در يک سطح هستند. آيا آنها نيز دوست غرب و اسرائيل هستند. در اينجا ترديدهايي وجود دارد زيرا وقتي شما به لايه زيرين حکومت ژنرال سيسي در مصر و ژنرال حفتر در ليبي نگاه مي کنيد، مي بينيد گرچه آنها اخواني ها را سرنگون کردند، آنها خودشان ائتلافي بسيار قوي با سلفيها ايجاد کرده اند تا بتوانند شبکه هاي اجتماعي و جامعه مدني را کنترل کنند. سلفي ها بارها از تنفر عليه غرب و آنهايي که از نظر آنها کافر و مشرک تلقي مي شوند، حمايت کرده و آن را ترويج کرده اند. با اين اوصاف ما بايد نقشه اي سه بعدي را از ويژگي هاي سياسي و ژئوپوليتيک منطقه تهيه کنيم. اگر ما به اين ديدگاه ساده انگارانه بسنده کنيم که آدم بده، ايران و گروه هاي نيابتي آن هستند و بقيه ائتلاف آدمهاي خوب هستند، در آن صورت دچار اشتباهات و سردرگميهاي زيادي مي شويم.