پخش زنده
امروز: -
کاروانسرای طرلاب متعلق به عصر سلجوقی، واقع در کیلومتر۲۰ جاده قم - اراک، این روزها احوال خوشی ندارد.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما، مرکز قم؛ خبرهای ناخوش از روزگار این کاروانسرا که در مسیر جاده ابریشم قرار گرفته، در حالی به گوش می رسد که برای احیای راه باستانی ابریشم عزمی بین المللی به وجود آمده است.
احمدپور، رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در تاریخ 27تیرماه 1396 از سفیر چین دعوت کرد تا به منظور بررسی زمینه های گردشگری ایران و چین نشستی در تهران داشته باشند.
وی در آن روز گفت: ایران در مسیر راه ابریشم واقع شده است و با توجه به اینکه راه ابریشم امروز به عنوان یک برند در حوزه گردشگری میراث فرهنگی مطرح است، ظرفیت ارزشمندی برای گسترش روابط گردشگری ایجاد می کند.
این در حالی است که استان قم با وجود ذخایر عظیم و کم نظیر تاریخی و قرار گرفتن در مسیر راه ابریشم، وضع آثار باستانی اش بسیار اسفناک است.
به گفته فداییان کارشناس میراث فرهنگی استان، بخشی از کاروانسرای متعلق به عصر سلجوقی و بخش دیگر در عصر صفوی به آن اضافه شده است؛ این اثر ارزشمند در نزدیکی یکی از پر رفت و آمدترین جاده های کشور، یعنی جاده قم به سمت استان های غربی و جنوبی قرار دارد.
وی می افزاید: این کاروانسرا در سال1382 ثبت ملی شده و زیر نظر میراث فرهنگی استان قرار گرفته است.
با این وجود، بوی بد زباله، وجود حشرات موذی، در آهنی نیمه باز و زنگ زده، دیوارهای مخروبه و حجره های متروکه، علف های هرز و انبوه آشغال، نخستین نماهایی است که از طاق بستان ها و حجره های این کاروانسرا به چشم هر بازدید کننده ای می آید.
اهالی روستای طرلاب به خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفتند: قبل از زلزله سال1359 قم، مردم این منطقه همگی درون این کاروانسرا زندگی می کردند و از آنجا که این بنا در کنار جاده قرار داشته، معیشتشان هم از طریق رهگذران این جاده تامین می شده است.
حیات خانم یکی از ساکنان قدیمی منطقه می گفت: یکی از این حجره ها محل قالی بافی مان بود؛ در یکی از آنها نان می پختیم و در اتاق دیگر زندگی می کردیم.
کاروانسرا بیش از سی اتاق در اندازه های مختلف داشته که ناگهان زلزله تمام زندگی اهالی را دگرگون می کند و آنها مجبور می شوند کاروانسرا را ترک کنند و به قسمت دیگر روستا بروند.
به گفته اهالی روستا، پس از زلزله تا کنون هیچ سازمان یا دستگاهی برای بازسازی کاروانسرا اقدام نکرده است.
خانم دیگری از اهالی روستا گفت: حدود 10یا12 سال قبل، از میراث فرهنگی آمدند و جلوی در ورودی کاروانسرا تابلویی را نصب کردند و گفتند: اینجا متعلق به میراث فرهنگی کشور است و هیچ کس بدون هماهنگی اجازه دخل و تصرف در آن را ندارد و از آن سال به این طرف آنها هر از گاهی به سرکشی می آیند و بدون هیچ اقدامی می روند.
آمادگی اهالی منطقه برای سرمایه گذاری در کاروانسرا
در اطراف این کاروانسرا رستوران های بین راهی زیادی قرار گرفته است.
مدیران برخی از این رستوران ها می گویند: تا کنون کسی به ما اطلاع رسانی نکرده تا به جای سرمایه گذاری در زمینی جدید و با ساختاری جدید، در این کاروانسرا سرمایه گذاری کنیم.
آنها معتقد بودند مشتری ها از مناطق بوم گردی با ساختار سنتی استقبال بیشتری می کنند و اگر این قبیل اماکن احیا شود سود بیشتری نصیب سرمایه گذار می شود.
بر اساس برخی شنیده ها بخشی از این کاروانسرا مالک خصوصی دارد.
با مسئولان میراث فرهنگی استان تماس گرفتم تا درباره این موضوع پرس و جو کنم و توضیحی در مورد وضع امروز کاروانسرا بخواهم.
تماس های پی در پی ما بی پاسخ ماند و هیچ کدام از مسئولان میراث فرهنگی استان حاضر نشدند در مقابل دوربین خبرگزاری صد و سیما قرار بگیرند.
آنچه مسلم است این است که تمام سهم کاروانسرای 800ساله طرلاب از میراث فرهنگی کشور یک تابلوی رنگ و رو رفته است با شماره ثبت 8634 به تاریخ اردیبهشت1382.
ثبتی که نه تنها سهمی در پولسازی برای صنعت مدرن و پولساز گردشگری ندارد، بلکه وجود انبوه زباله در آن، خطرات زیادی را متوجه محیط زیست منطقه می کند.
محبوبه آقانوری - خبرگزاری صداوسیما - قم