پخش زنده
امروز: -
وزير امور خارجه ترکيه در نشست مونيخ گفت: بايد براي مبارزه با همه گروه هاي تروريستي همکاري کنيم.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از شبکه تلويزيوني الجزيره مباشر، مولود چاووش اوغلو وزير امور خارجه ترکيه در سخنان خود در نشستي در مونيخ گفت: بايد براي مبارزه با همه گروه هاي تروريستي و نه فقط داعش همکاري کنيم.
وي گفت: تصميم دولت دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا در به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت اسرائيل و همچنين محاصره قطر، اوضاع منطقه را شعله ور کرد. به طور جدي براي دستيابي به راه حل سياسي در بحران سوريه تلاش مي کنيم.
ترکيه با کردها دشمني ندارد
مولود چاووش اوغلو در سخنان خود گفت: مي خواهم بگويم ترکيه دشمني با کردها در ترکيه، ايران، عراق يا سوريه ندارد. سيصد و پنجاه هزار کرد به ترکيه آمدند که يگان هاي مدافع خلق، آنها را به ترک كردن مناطق شان وادار کردند و نتوانستند به خانه هايشان بازگردند. ما مخالف حزب کارگران کردستان، يگان هاي مدافع خلق، داعش، القاعده و جبهه النصره هستيم. ما دشمن همه اين گروه ها هستيم.
وزير امور خارجه ترکيه ادامه داد يکسال پيش هم در اينجا در مونيخ، چگونگي دستيابي به راه حل براي مشکل سوريه را بررسي کرديم. ما درباره چگونگي تثبيت توافقنامه پايان عمليات خصمانه با جان کري ( وزير امور خارجه سابق آمريكا ) و استفان دي ميستورا ( فرستاده سازمان ملل متحد به سوريه ) گفتگو کرديم. به اعتقاد من، از آن زمان تاکنون پيشرفت هايي درباره مسئله سوريه داشته ايم. البته هنوز شماري از مشکلات جدي باقي است.
اوضاع يمن فاجعه بار است
چاووش اوغلو افزود: سال گذشته چندان درباره يمن سخن نگفتيم، اما بايد اذعان کرد اوضاع فعلي يمن فاجعه بار است و به همين علت بايد بر اوضاع يمن متمرکز شويم. اما در ليبي، اوضاع در مقايسه با سال گذشته آرام تر شده اما همچنان شکننده است. به همين علت بايد از تلاش هاي سازمان ملل حمايت کنيم. تصميم دولت آمريکا درباره قدس، تنش ها را در منطقه خاورميانه به ويژه بين اسرائيلي ها و فلسطيني ها تشديد کرد. در نتيجه بايد براي حل اين مسئله با يکديگر همکاري کنيم.
وزير امور خارجه ترکيه گفت : ما در منطقه همچنين با بحران جديد خليج (فارس) بين چهار کشور با کشور قطر روبرو هستيم. به همين علت، مي گويم ثبات منطقه اهميت دارد، اما اين اختلافات بر ديگر کشورها حتي سوريه هم تأثير مي گذارد. بنابراين اجازه بدهيد به مسئله سوريه بازگردم. همانطور که گفتم به لطف کنفرانس هاي آستانه و سوچي پيشرفت هاي زيادي به دست آورديم.
چاووش اوغلو افزود: نتيجه کنفرانس سوچي را به کنفرانس هاي ژنو مرتبط کرديم و مي توانم بگويم اوضاع ميداني سوريه بسيار بهتر شده است. ما توافق هاي پايان عمليات خصمانه و ايجاد مناطق کاهش تنش را به دست آورديم. ما همچنين مناطقي را براي آوارگان ايجاد کرديم. علاوه بر اينها، موفقيت هاي زيادي در جنگ عليه داعش داشتيم. اين مسئله خوب است، اما نمي توانيم بگوييم اين گروه را به طور کامل نه در عراق و نه در سوريه شکست داديم. بايد در اين باره بسيار محتاط باشيم.
وي خاطر نشان کرد: اما در عين حال، گفتگوهاي جدي سياسي به ويژه درباره انتقال سياسي و انتخابات در سوريه صورت مي گيرد. در سوچي و آستانه اين مسئله را بررسي کرديم که چگونه سوريه را براي برگزاري انتخابات آماده کنيم. کنفرانس ژنو از کنفرانس هاي سوچي و آستانه اهميت بيشتري دارد و بايد تمرکز بيشتري بر کنفرانس ژنو داشته باشيم. مي توانم با صراحت بگويم در جنگ با تروريسم مصمم هستيم، هر چند که راهبرد درستي در اين باره وجود ندارد.
آمريکا مرتکب اشتباه شد
چاووش اوغلو افزود: بعضي از کشورها با آنکه بين خود اختلاف دارند مانند آمريکا و ايران، با داعش مي جنگند. اما تمرکز بر مبارزه با يک گروه تروريستي و ناديده گرفتن ديگر گروه ها اشتباه بزرگي است. دولت سابق آمريکا مرتکب اين اشتباه شد و با سناتور جان کري چند بار در اين باره بحث کردم، اما متاسفانه دولت فعلي آمريکا به ارتکاب اين اشتباه ادامه مي دهد.
وزير امور خارجه ترکيه گفت: اجازه بدهيد يک نمونه را براي شما ذکر کنم. در سال هاي گذشته کشورهايي بودند که از گروه طالبان در افغانستان حمايت کردند، اما همين کشورها اکنون با طالبان در افغانستان مي جنگند. سئوال آن است که چرا اين کشورها در ابتدا از طالبان عليه يک کشور ديگر حمايت کردند؟ اما من نمي خواهم به اقدامات طالبان در افغانستان مشروعيت بدهم و نمي گوييم که اقدامات آنها درست است. اما اگر واقعا به آينده سوريه و حفظ تماميت ارضي اين کشور توجه داريد، بايد هوشيارانه تر عمل کنيد. به عنوان مثال، چرا از يگان هاي مدافع خلق کرد، حمايت مي کنيد؟ چرا آمريکا مقدار زيادي سلاح در اختيار يگان هاي مدافع خلق قرار داد تا داعش را نابود کنند؟
چاووش اوغلو افزود: شاهد آن بوديم که اين گروه ها چگونه با گروه داعش در شهر الرقه، به توافق هايي دست پيدا کردند. مسيحيان مقيم اين منطقه از اقدامات يگان هاي مدافع خلق، شکايت مي کنند و مي گويند کودکان را وادار مي کنند تا در جنگ با داعش شرکت کنند. اين مسئله به هيچ وجه قابل قبول نيست. به همين علت درباره راهبرد نابودي داعش بايد صادقانه عمل کنيم. در زمينه احترام گذاشتن به حاکميت ملي سوريه بادي صادق باشيم.
وي خاطرنشان کرد: اخيرا به تفاهم هايي به ويژه با وزير امور خارجه آمريکا دست پيدا کرديم و اميدوارم واشنگتن اين بار به وعده هايش عمل کند.
وزير امور خارجه ترکيه گفت: ايران و روسيه شايد براي حضور در سوريه دعوت شده باشند، اما کشورهاي بزرگي از ائتلاف هستند که از مدت ها پيش در خاک سوريه حضور دارند.