پخش زنده
امروز: -
العهد نوشت: در حالي که عربستان براي سرنگوني حکومت اردن تلاش مي کند، پادشاه اين کشور متوجه شده است که براي دور کردن سايه جنگ داخلي از اردن و مقابله با طرح تل آويو مبني بر جايگزيني اين کشور به عنوان وطن فلسطينيان، نيازمند کمک هاي عراق و سوريه خواهد بود.
پايگاه خبري العهد لبنان نوشت: اظهارات يک مسئول بلند پايه اردني در گفتگو با خبرگزاري رويترز که خواست نامش فاش نشود، جالب توجه بود. وي گفت اردن اکنون هزينه موضع گيري خود را در قبال قدس مي پردازد. اين اظهارات كه به گفته برخي منابع آگاه اردني از جانب مسئولي بلندپايه در دفتر پادشاهي اردن بوده، تصادفي و لحظه اي نبوده است بلكه نتيجه شدت تنش هاي گسترده در روابط ميان دولت جديد سعودي و اردن است؛ به طوري که محمد بن سلمان در چارچوب «معامله قرن» که بر سر آن با طرف آمريكايي به توافق رسيده است، در صدد تحويل قدس به يهوديان و پايان دادن به مسئله فلسطين است تا با طرح اسرائيل مبني بر جايگزيني اردن به عنوان موطني براي فلسطينيان، منطبق و همسو باشد.
اين همان چيزي است که فلسطينيان با آن مخالف هستند و اردن هم آن را به طور کامل رد کرده است. همچنين تمايل بن سلمان براي قيموميت بر قدس و مسجد الاقصي به جاي اردن، خشم دولت اردن را تشديد كرده است.
يک هفته پيش، تظاهرات بي سابقه اي در شهرها و روستاهاي اردن آغاز شد، به طوري که تظاهرات به امان پايتخت اين کشور هم رسيد. تظاهرکنندگان مستقيما عليه پادشاه اردن شعار سرمي دادند. در اين تظاهرات، شعارهايي سر داده شد که در آغاز «بهار عربي» سر داده مي شد. فريادهاي مردم براي براندازي نظام در تظاهرات اردن، بسيار مشهود بود.
شركت كنندگان در تظاهرات، عليه برخي گروه هاي اردني حامي حکومت، شعارهاي نژادپرستانه سردادند. ماهيت سلفي و اخواني بر تظاهرات حاكم بود، زيرا عربستاني ها در اين مناطق، از نفوذ گسترده اي برخوردار هستند و از جمله شعارهايي که در اين مناطق سرداده مي شد، تکفير خاندان پادشاهي اردن بود.
برخي منابع آگاه اردن، در گفتگو با پايگاه خبري العهد، گفتند اکنون، وضع اردن اطمينان بخش نيست و ممکن است ادامه تظاهرات به دودستگي در جامعه اردن و در پايان، به وقوع جنگ داخلي ميان همه گروه هاي بينجامد.
به گفته منابع اردني، عربستان و امارات از طريق برخي فعالان گروه اخوان المسلمين و گروه هاي سلفي که با انتشار کليپ هايي، تظاهرات کنوني مردم اردن را مديريت مي کردند، در اين تحرکات دست داشتند.
به گفته منابع آگاه اردني، روسيه که رئيس جمهور آن، روابط خوبي با ملک عبدالله پادشاه اردن دارد، اطلاعات مهمي درباره نقشه هاي عربستان براي براندازي حکومت اردن، در اختيار پادشاه اين کشور قرار داده است.
همچنين سازمان اطلاعات اردن، پيش از اين، از اقدام مقدماتي عربستان براي براندازي حکومت امان، آگاه بود.
از سوي ديگر، اين منابع افزودند بين شرق فقيرنشين و غرب ثروتمندنشين پايتخت اردن، از گذشته تنش هايي وجود داشته است و در صورت ادامه يافتن تظاهرات به همين شکل، احتمال دارد اين تنش ها به رويارويي نظامي بيانجامد.
منابع آگاه اردني در گفتگوي اختصاصي با پايگاه خبري العهد لبنان، گفتند از تناقضات روزگار، اين است که دولت اردن که اکنون براي ادامه موجوديت و سقوط نکردن خود مي جنگند، به کمک دو کشور نياز خواهد داشت؛ کشورهاي سوريه و عراق که سال هاي گذشته عليه آنها توطئه مي کرد. حکومت امان براي کنترل مرزها با اردن، به ويژه عراق که در مناطق صحرايي گسترده اي، با اردن و عربستان هم مرز است، به كمك اين دو كشور نياز دارد.
به گفته اين منابع، اکنون يکي از علل پايبندي آمريکا به گذرگاه التنف مشخص شده است. اگر نخستين هدف آمريکا از باقي ماندن در التنف، قطع راه زميني بود که از طريق عراق، کشورهاي سوريه، ايران و روسيه را به يکديگر متصل مي کند، آغاز حوادث اخير اردن و امکان شدت گرفتن آن، همچنين نشان دهنده اهميت التنف در حوادث اردن است، به طوري که پايگاه نظامي آمريکا در التنف ممکن است گذرگاهي براي عبور تسليحات و نيروها به اردن، و راهي براي مداخله نظامي با هدف تسلط بر اردن، به بهانه نامناسب بودن اوضاع امنيتي و ممانعت از تسلط القاعده و (تروريست هاي وهابي صهيونيستي) داعش بر اين کشور، باشد.