پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما؛ سر دبير روزنامه اينترنتي راي اليوم نوشت: تهديدهاي معاون وزير خارجه سوريه درباره اقدامات غافلگيرکننده دمشق در آينده و در صورت هرگونه تجاوز احتمالي به آسمان اين کشور، بايد جدي گرفته شود.
عبدالباري عطوان سردبير روزنامه اينترنتي راي اليوم که در لندن بروز رساني مي شود در سرمقاله امروز خود نوشت: سرنگوني هواپيماي اف 16 اسرائيل به عقيده بسياري از ناظران، مهمترين پيروزي معنوي است که رئيس جمهور سوريه از 36 سال قبل تا کنون به دست آورده است از اين رو برپايي جشن هاي بي سابقه از سوي مردم و نهادهاي رسمي اين کشور با وجود پايان نيافتن جنگ به صورت کامل، موضوع غافلگير کننده اي نبوده است .
بشار اسد رئيس جمهور سوريه به اين مناسبت بيانيه اي صادر نکرد و اظهار نظري هم از او شنيده نشد. ارکان حکومت در پايتخت سوريه بالاترين سطح خويشتنداري را از خود نشان دادند و ماموريت اظهارنظر درباره سرنگوني هواپيما و اين دستاورد تاريخي را به ايمن سوسان معاون وزير خارجه (سوريه) واگذار کردند.
سوسان در يک کنفرانس مطبوعاتي حاضر شد تا پيامي مهم را به اسرائيل و متحدان آمريکايي اش برساند. او گفت: کاملا مطمئن باشيد که متجاوز بسيار غافلگير خواهد شد چون گمان مي برد جنگ فرسايشي که سوريه سالهاست در معرض آن قرار دارد، باعث ناتواني در مقابله با تجاوزگري ها شده است اما هربار که براي تعرض به سوريه تلاش کنند ان شاء الله با موارد غافلگير کننده بيشتري روبرو خواهند شد.
طبيعي است که سوسان ماهيت اين اقدامات غافلگيرکننده را فاش نکند چون از اسرار نظامي است اما نتيجه اي که مي توان از سخنان او گرفت و نيز اعتماد او به گفته هايش نشان مي دهد موشک هاي ديگري چه بسا پيشرفته تر وجود دارند که مي توان براي سرنگون کردن بقيه هواپيماهاي اف 16 در آسمان سوريه يا فلسطين اشغالي از آنها استفاده کرد.
سرنگون شدن يک هواپيماي اف 16 از مجموع سيصد هواپيمايي که اسرائيل در نيروي هوايي خود دارد براي تحليل گران نظامي غير اسرائيلي که اظهاراتشان در شبکه هاي تلويزيوني و روزنامه هاي عربي وابسته به طرف مقابل منتشر شده اهميت چنداني ندارد اما براي افکار عمومي اسرائيل که معتقد بودند برتري نيروي هوايي ارتش، براي آنها يک ديوار امنيتي هميشگي ايجاد مي کند، اين طور نيست.
در جنگ کوزوو پدافند هوايي صرب ها موفق به سرنگوني يک هواپيماي شبح آمريکايي از نوع اف 117 شد که جديدترين سلاح در زرادخانه آمريکا به شمار مي آمد و رادارهاي متعارف آن را رصد نمي کردند. اين اتفاق بر روحيه مردم و نهادهاي رسمي آمريکا تاثير نداشت چون واشنگتن هزاران فروند از اين نوع هواپيما را در انواع و اندازه هاي مختلف در اختيار داشت و اين هواپيما مثل اف 16 اسرائيلي که در آسمان اراضي اشغالي سقوط کرد درخاک آمريکا به زمين نيفتاد و در ضمن آمريکا يک ابرقدرت بود که در آن زمان هيچ قدرت ديگري با آن برابري نمي کرد.
درباره قدرت نيروي هوايي اسرائيل و جديد بودن هواپيماهاي آن که ساخت آمريکا هستند بحثي نداريم. نکته مورد بحث ما حاکميت هوايي اسرائيل در آسمان کل منطقه و نه فقط آسمان سوريه است. شمارش معکوس براي تحليل اين حاکميت آغاز شده است و اين امر مانع رواني موجود از جنگ اکتبر 1973 را خواهد شکست و شاخصي براي پايان مرحله بازدارندگي خواهد شد. اظهارات ژنرال هاي اسرائيلي درباره انهدام نيمي از سامانه هاي پدافند هوايي سوريه در حملات انتقامجويانه با هدف گمراه کردن افکار عمومي و کاهش ترس محافل اسرائيلي بعد از سرنگوني هواپيما بيان شد وگرنه اغلب اين سامانه ها قديمي و بي فايده بودند و در 63 سال گذشته حتي يک هواپيما را سرنگون نکرده بودند هرچند در درستي اين روايت اسرائيلي ها به طور کلي ترديد وجود دارد. اما سامانه هايي که هواپيماي اف 16 را سرنگون کردند سالم هستند و در محل هاي مخفيانه و امن نگهداري مي شوند که ممکن است در زمان مناسب رونمايي شوند و در جلوگيري از هرگونه تجاوز احتمالي اسرائيل در آينده مورد استفاده قرار بگيرند.
هفت هواپيماي اف 16 سحرگاه شنبه گذشته به سوريه يورش بردند که يکي از آنها سرنگون شد و ديگري به اعتراف خود اسرائيلي ها مورد اصابت قرار گرفت که اين تلفات، در مقايسه با تمام حملات سابق اسرائيل بي سابقه است.
موضع روسيه که باعث شوکه شدن اسرائيل به دليل حمايت از حق سوري ها در دفاع از خودشان و جلوگيري از نقض حريم هوايي کشورشان شد پيامي آشکار به تل آويو بود که به آن درباره تکرار اين تجاوزگري هشدار داد و خاطرنشان شد که اقدام روسيه در تحويل موشک هاي اس 300 به سوريه و نصب سامانه اس 400 در پايگاه هاي هوايي روسيه در حميميم عملا به برتري نيروي هوايي اسرائيل از سال 2015 پايان داده است.
بعيد نيست که سوريه و ايران و چه بسا حزب الله با استفاده از فناوري هاي جديد، موشک هاي قديمي روسيه را با کمک خود اين کشور يا کشورهاي ديگري مانند کره شمالي توسعه داده باشند زيرا بيشتر موشک هاي بالستيک پيشرفته ايراني در اصل فناوري روسيه هستند و همين را مي توان درباره موشک هاي کره شمالي نيز گفت وگرنه چگونه موشک «سام5» که عمر مفيد آن تمام شده و خارج از رده است، هواپيماي اف 16 را تا عمق اراضي اشغالي دنبال و آن را سرنگون مي کند بدون اين که گنبد آهنين اسرائيل مانعش شود؟
اظهارات و هشدارهاي سوسان درباره اقدامات غافلگير کننده آينده بايد جدي گرفته شود. همانگونه که ارتش سوريه با مقاومت خود به مدت بيش از هفت سال، خيلي ها را غافلگير کرد و ايران با همه توان نظامي و مالي خود از کشور سوريه دفاع و روسيه نيز بسياري از ژنرال ها و سربازان خود را براي شکست تلاش ها در جهت تغيير نظام دمشق فدا کرد، بنابراين هر احتمال واقدام غافلگير کننده اي وجود دارد و اغلب اين احتمالات هم خوشحال کننده هستند.
عطوان در پايان نوشت: اين حق ماست که با هر پيروزي عربي در مقابله با خودکامگي اسرائيل خوشحال شويم و آن را به فال نيک بگيريم حتي اگر از نظر بعضي ها کوچک باشد زيرا به امت عربي و اسلامي و توانايي ها و ميراث شريف آن ايمان داريم و به نهضتش و مقابله با همه چالش ها و توطئه ها اميد بسته ايم.