پخش زنده
امروز: -
استان لرستان باداشتن دهها اثر تاریخی و طبیعی ظرفیتهای بزرگی برای تولید و اشتغال دارد.
همایون رهبران، کارشناس و مدرس دانشگاه با اشاره به اهمیت صنعت توریسم در دنیای امروز ودرآمد سرشار آن گفت: بنا به گزارش سازمان جهانی جهانگردی در آمد حاصل از صنعت گردشگری در سال 2017 به بیش از یک تریلیارد دلار رسیده است
این صنعت علاوه بر اثرات فرهنگی و اجتماعی با ایجاد اشتغال برای بیش از 200 میلیون نفر حدود 12 درصد از کل اشتغال جهانی را به خود اختصاص داده و تا سال 2015 در بخش صنعت گردشگری حدود 100 میلیون شغل جدید ایجاد شده است.
وی افزود: بر اساس برآورد سازمان جهانگردی ورود هر گردشگر به طور متوسط منجر به ایجاد 6 شغل به طور مستقیم و غیرمستقیم میشود.
با توجه به سند چشمانداز بیست سالهی جمهوری اسلامی ایران پیشبینی شدهاست که سهم ایران از مجموع تعداد گردشگران جهان 9 ممیز 7 دهم درصد در سال 83 به 5 ممیز 1 دهم درصد در سال 1404 یعنی سال پایان چشمانداز بیست ساله افزایش و تعداد گردشگران هم از 700 هزار نفر به 20 میلیون نفر برسد.
در صورت تحقق آمارهای فوق الذکر در صنعت گردشگری ایران تا سال 1404 حدود 25 میلیارد دلار درسال درآمد نصیب ایران می شود.
استان لرستان نیز به عنوان یکی از استانهای کشور قاعدتاً باید از تغییر و تحولات فوق بینصیب نمانده و بازار گردشگری استان نیز به تبع از کشور دچار تغییر و تحولات اساسی شود.
لرستان سرزمینی زیبا با آب و هوای معتدل و کوهستانی است که بین 46 درجه و51 دقیقه تا 50 درجه و22 دقیقه عرض شمالی در کوههای زاگرس میانی واقع شدهاست.
تنوع آب و هوایی در لرستان از شمال به جنوب و از شرق به غرب کاملا محسوس است.
زمستان هنگامی که در شمال لرستان برف و کولاک ادامه دارد قسمتهای جنوبی آن دارای هوایی مطبوع و بارانی است و بخشهای غربی مانند سفیدکوه نسبت به قسمتهای شرقی، یعنی دورود و الیگودرز، بارش بیشتری دارد.
لرستان به عنوان استانی چهار فصل با طبیعتی شگفت انگیز و پر رمز و راز دارای ثروتی خفته است که می توان با شکوفا کردن صنعت اکوتوریسم این سرمایه خفته را به صورت درآمد وارد رگ های اقتصاد این استان کرد.
لرستانی ها در سرزمینی زیست می کنند که از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب با جاذبه های هفت رنگی آذین بسته شده است که باید قدردان تمام این نعمت های خدادادی باشیم و از آنها برای توسعه اقتصادی استان نهایت استفاده را ببریم.
لرستان را می توان سرزمین کوه های سربه فلک کشیده، رودخانه های خروشان و آبشارهای سحرانگیز، دشت های بهشتی، دریاچه های منحصر به فرد، تالابهای بکر و جنگلهای انبوه بلوط نامید، جایی که یک قطعه ناب از طبیعت بهشت وار ایران اسلامی را در خود جای داده است.
موقعیت منحصر به فرد لرستان به لحاظ نقش شاخص ارتباطی ازدیگر مزایای این استان زر خیز است.
لرستان از شمال با استان های مرکزی و همدان، از جنوب به خوزستان، از خاور به اصفهان و از باختر به استانهای کرمانشاه و ایلام ارتباط دارد.
موقعیت ویژه لرستان در بین استانهای مذکور، آن را به عنوان شاهراهی ویژه برای ارتباط شمال، جنوب، شرق و غرب تبدیل کرده است و همین فاکتور می تواند زمینه جذب بسیاری از مسافران عبوری از این استان را فراهم آورد.
آبشارهای بیشه، نوژیان، آب سفید، وارک، تله زنگ و چشمه های آب معدنی نظیر چشمه گراب کوهدشت، امامزاده حسن الیگودرز، گوگردی برآفتاب، طلایه چم سنگر و چشمه سراب دردهقان کاکاشرف، دریاچه های دیدنی مانند گهر و کیو، تالاب های زیبا مانند بیشه دالان بروجرد و تالابهای هفتگانه پلدختر این استان را به لحاظ طبیعت گردی در میان دیگر استانهای کشور شاخص کرده است.
در لرستان 35 قله با ارتفاع بیش از سه هزار متر وجود دارد. این کوهها در سراسر سال پوشیده از برف هستند و از منابع آبی مهم استان به شمار می روند و دریاچه های زیبای این کوهها در حوزه آبریز رودخانه دز قرار دارند.
دشتهای سیلاخور، الیگودرز، الشتر، کوهدشت زمینه توسعه بخش گردشگری ونیز تولید و اشتغال در بخش کشاورزی را می توانن فراهم کنند.
در لرستان بیش از 33 رودخانه دائمی جریان دارد که بر اساس حوضه آبریز به سه دسته اصلی تقسیم می شوند. رودهای حـوضـه دز و رودهـای حوضـه کـرخه در مجـموع 96 درصـد سطح استـان را دربـر مــی گیرند و رودهای حوضه مرکزی که سطح کوچکی از شرقی ترین قسمت استان را به خـود اختصاص داده اند.
در حال حاضر بالغ بر 50 آبشار بزرگ و کوچک در پهنه استان لرستان وجود دارد که بخش عمده ای از این آبشارها در مسیر رودخانه های قرار گرفته اند.
وجود رودخانه ها، تالاب های منحصر به فرد، دریاچه های وسیع، کوههای سربه فلک کشیده، دشتهای فراخ و آبشارهای منحصر به فرد ویژگی های خاص پهنه لرستان است که با گذاشتن قطعه جنگل های انبوه و مراتع بکر پازل این بهشت زیبا تکمیل می شود.
در کنار طبیعت زیبا و بکر این استان آثار متنوع تاریخی مثل قلعه فلک الافلاک ، مسجد جامع بروجرد ، پل شکسته ، مناره آجری ، حمام کپ ، کاروانسرای چمشک و بیش از 5 هزار اثر تاریخی و طبیعی دیگر که 50 درصد آمها در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده بسیار دیدنی است .
صنایع دستی این استان نیز از جمله ورشو ،جاجیم ، گیوه ، عسل ، روغن حیوانی، شیره و ارده بروجرد ، کاک و کلوچه محلی مهمترین سوغاتیهای این استان است.
اما «مهدی بهاروند» کارشناس حوزه گردشگری لرستان میگوید: «ورود محدود گردشگران در مقایسه با پتانسیل بالای جاذبههای گردشگری استان یکی از مهمترین چالشهای صنعت گردشگری استان است. هرچند زیرساخت هم نیاز است ولی اگر بهجای این همه فرصت سوزی و هزینه که نتیجه چندانی در برنداشته است چنانچه این فرصتها و هزینهها برای جذب گردشگر صرف میشد مطمئناً در این بخش موفقتر عمل میکردیم.»
بهاروند با بیان اینکه به جذب گردشگر در لرستان کمتر توجه شده افزود:برگزاری همایش با هدف معرفی ظرفیتهای لرستان به گردشگران و دفاتر گردشگری دیگر استانها و همچنین تأمین اعتبار برای برگزاری تورها و فعال کردن دفاتر مسافرتی برای جذب گردشگران خارجی میتواند خودبهخود، سرمایه گذار را راغب به سرمایهگذاری در استان کند.
در ادامه گزارش، نظر «افشین نصیری» سرمایهگذار حوزه گردشگری در خصوص مشکلات پیشروی سرمایهگذاران در استان را جویا شدیم. وی در این باره میگوید: «استانهای موفق در حوزه گردشگری، برای حمایت از سرمایهگذاران، خیلی از موانع پیش روی سرمایهگذار از جمله عوارض و مالیات را حذف کرده و تلاش میکنند تا فرصتهای جذب سرمایهگذار را در استانشان فراهم کنند .
نصیری با گلایه از شهرداریهای استان در خصوص نرخ بالای عوارض و مالیات بیان میکند: «شهرداریهای لرستان با در نظر گرفتن معافیتهای مالیاتی و یا تخفیفهای ویژه برای سرمایهگذاران میتوانند گام بسیار مؤثری در جذب سرمایهگذار داشته باشند.»
سرمایهگذار هتل بام خرمآباد ضمن قدردانی از استاندار و میراث فرهنگی استان در جهت حمایت از سرمایهگذاران میگوید: «اگر شهرداری نیز با رویکرد درآمدزایی به قضیه نگاه نکند خیلی از فرصتهای سرمایهگذاری در استان هدر نمیرود.»
بر اساس آنچه در این گزارش اشاره شد از متولیان صنعت گردشگری در استان خصوصاً شهرداریها و مسئولین ارشد استان انتظار میرود با توجه به داشتهها و ظرفیتها تلاش کنند تا با ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری و جذب گردشگر شاهد رونق صنعت گردشگری در استان باشیم چرا که معتقدیم توجه به این بخش میتواند در زمینه ایجاد اشتغال پایدار و ارزآوری برای لرستان و کشور مثمر ثمر باشد.
نویسنده: مهناز رحمانی مهر
ویراستار: علی مرادی کاکاوندی