برگزاری نشست دستاوردهای ایران در حوزه حقوق بشر
نشست توجیهی سفرای خارجی مقیم تهران با موضوع دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه حقوق بشردر مرکز مطالعات وزارت امور خارجه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، دهقانی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امورخارجه، معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژه رییسجمهور در امور حقوق شهروندی از سخنرانان اصلی این نشست بودند.
همچنین اسامی اقایان ، آوایی، وزیر دادگستری به عنوان رئیس مرجع ملی حقوق کودک، یوناتن بت کلیا، نماینده آشوریان در مجلس شورای اسلامی و ملکشاهی رییس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس به عنوان دیگر سخنرانان این نشست اعلام شده است.
مولاوردی: نخستین گزارش رفع موانع تحقق حقوق شهروندی منتشر می شود
دستیار ویژه رئیسجمهور در امور شهروندی، از انتشار اولین گزارش ملی "پیشرفتها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی" در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: این گزارش در معرض داوری و نقد افکار عمومی قرار خواهد گرفت و مبنای گفت و گوی ملی در این موضوع خواهد بود.
شهیندخت مولاوردی در نشست دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه حقوق بشر با اشاره به گذشت یک سال از رونمایی و ابلاغ منشور حقوق شهروندی تصریح کرد: این منشور به اصولی همچون کرامت انسانی، صیانت از حقوق و آزادیهای غیر قابل سلب، حاکمیت مردم، برخورداری همه مردم از حقوق انسانی مساوی، منع تبعیض و حمایت یکسان قانون از همه افراد ملت، مبتنی است.
دستیار ویژه رییس جمهور با اشاره به پیگیری حقوق و مطالبات مردم ایران در دوران پر فراز و نشیب تاریخ معاصر،گفت: بدین ترتیب دولت تدبیر و امید عزم جزم، تعهد، مسئولیت پذیری و اراده سیاسی خود را در پیگیری آرمانهای آزادیخواهی و عدالتطلبی ملت و عملیاتی شدن یکی از مهم ترین وعدههای رئیسجمهور به نمایش گذاشت و رئیسجمهور که مسئولیت اجرا و پاسداری از قانون اساسی را برعهده دارد، با"ابلاغ و اعلام"این منشور گام اول را در تحقق حقوق و آزادیهای اساسی آحاد ملت ایران برداشت.
وی یادآور شد: هر چند هدف اصلی این منشور آگاهیبخشی به شهروندان در زمینه حقوق و آزادیهای اساسیشان به منظور استیفا و ارتقای آن بوده است، اما آنچنان که در بیانیه منضم به منشور که جزءلاینفک آن است آمده است؛ در کنار گفتمانسازی و جریان سازی با محوریت حقوق شهروندی، دولت درصدد خواهد بود گام های عملی برای تحقق حقوق شهروندی برداشته شود.
مولاوردی افزود: این مهم بدون شک تنها با همکاری سایر قوا، نهادها و سایر ارکان حاکمیتی امکان پذیر است.
وی اجرای منشور حقوق شهروندی را یکی از برنامه های سیاسی دولت دوازدهم در ایام انتخابات خواند و ادامه داد: این منشور نیازمند آیین نامههای اجرایی، اجرای تکالیف دستگاههای دولتی در قبال هر بند منشور و رایزنی و جلب مشارکت سایر قوا و دستگاههای حاکمیتی است.
مولاوردی گفت: بر همین اساس دستگاههای تابع قوه مجریه موظف اند هر سال گزارش ادواری پیشرفت ها، چالش ها، موانع و راه حل های پیشنهادی برای ارتقاء و اجرای حقوق شهروندی را در حوزه مسئولیت خود ارائه و از طریق اصلاح نهادی و ساختاری برای تحقق حقوق مندرج در منشور اقدام کنند.
وی تصریح کرد: هم چنین رییس جمهور، هر ساله گزارش پیشرفت ها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی را به ملت ارائه و در صورت نیاز، منشور را روزآمد می کند.
دستیار ویژه رئیسجمهور در امور شهروندی خاطرنشان کرد: بنابر تاکید و نظر رییس جمهور، اجرای منشور حقوق شهروندی، پیش و بیش از همه باید از خانواده دولت آغاز شود و دستگاههای اجرایی، خود در تحقق این حقوق پیشقدم گردند.
وی افزود: همچنین، پیگیری موردی موارد نقض حقوق شهروندی را نیز، باید به این برنامه ها افزود که به صورت ویژه در دستور کار این حوزه قرار دارد.
روند توسعه اجتماعی در ایران پیشرفتی زیاد و متفاوت نسبت به کشور های منطقه داشته است
معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت خارجه گفت: ایران در زمینه توسعه اجتماعی، پیشرفتهای زیادی داشته و روند این توسعه در کشورمان در مقایسه با سایر کشورها به خصوص کشورهای منطقه، متفاوت بوده است.
غلامحسین دهقانی، همچنین درگذشت خانم عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران را تسلیت گفت و با اشاره به اینکه مقرر شده بود برای رایزنی در خصوص شرایط حقوق بشر در ایران، ملاقاتی با وی انجام شود، یاد آن مرحوم را گرامی داشت.
ابتکار: شاهد اصلاح برخی قوانین در راستای حفظ حقوق زنان هستیم
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به تلاش ها در زمینه بهبود قوانین مربوط به حقوق زنان در چارچوب شریعت و قوانین اسلامی، گفت: شاهد اصلاح برخی از قوانین در راستای حفظ حقوق زنان هستیم و در این راستا تلاش کردهایم تا گفتگوهای سازندهای با مراجع دینی و حوزهها انجام دهیم.
معصومه ابتکار در نشست دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه حقوق بشر که با حضور تعدادی از سفرای خارجی مقیم تهران برگزار شد، در تشریح دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه توانمندسازی زنان، تصریح کرد: متاسفانه در این سالها شاهد فعالیتهای کمپینهایی در زمینه ایرانهراسی در عرصه بینالملل بودهایم و این اقدامات مانع از این شده است که چهره درستی از ایران در عرصه زنان و حقوق بشر به جامعه بینالمللی ارائه شود.
وی با اشاره به پیشرفتهای کشورمان در حوزه سلامت و افزایش طول عمر ایرانیان، افزود: در پی بهبود شاخصهای سلامت در ایران شاهد افزایش طول عمر ایرانیان از جمله زنان هستیم که دستاوردی بزرگ است.
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده همچنین به دستاوردهای ایران در زمینه سوادآموزی و فراهم آوری زمینه برای تحصیل زنان در طول 40 سال گذشته اشاره کرد و ادامه داد: همین موضوع باعث افزایش حقوق زنان در دانشگاهها و مقاطع تحصیلات تکمیلی شده است.
ابتکار با بیان اینکه در حال حاضر 4.5 میلیون دانشجو در ایران مشغول به تحصیل هستند، خاطرنشان کرد: به رغم این رشد کمی درخصوص کیفیت آموزش و فرهنگ زندگی خوب، با چالشهایی مواجه هستیم که برنامهریزیها در راستای رفع این چالشها، آینده روشنی را در این خصوص برای جامعه ایران متصور کرده است.
وی همچنین به افزایش تعداد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی و همچنین افزایش حضور زنان در شوراهای اسلامی شهر و روستا اشاره کرد وگفت: امیدواریم در انتخابات پیش رو شاهد حضور بیشتر زنان در این عرصهها باشیم.
معاون رئیسجمهور درخصوص موضوع اشتغال زنان و چالشهایی پیش روی آنان تصریح کرد: زنان کمی در سطح نخبگان حضور دارند و جامعه ما همچنان مردسالار است، همچنین به سختی میتواند حضور زنان در بازار کار را بپذیرد و ما چنین موضوعی را در زمینه شغلهای دولتی و خصوصی مشاهده میکنیم.
ابتکار ادامه داد: تلاش کردهایم که از زنان کارآفرین حمایت کنیم و اکنون با تعداد قابل توجهی از زنان کارآفرین در جامعه مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه «برای بهبود قوانین کنونی و جاری در چارچوب شریعت و قوانین اسلامی اقداماتی صورت گرفته و در همین چارچوب برخی از مفاد قانونی اصلاح شده است»، گفت: شاهد اصلاح برخی از قوانین در راستای حفظ حقوق زنان هستیم، البته پیشبرد این موضوع نیازمند انجام گفتگوهای زیادی است که در حال حاضر در حوزههای علمیه، گفتگو در مورد مباحث حقوقی و قانونی در این زمینه وجود دارد و تلاش است تا موانع سر راه بهبود قوانین برداشته شود البته تلاش کردهایم که گفتگوهای سازندهای را با مراجع دینی و حوزهها انجام دهیم.
معاون رئیسجمهور همچنین به روند بررسی لایحه منع خشونت علیه زنان و همچنین حفظ امنیت اجتماعی زنان و کودکان در مجلس ایران اشاره کرد و گفت: این دو لایحه در اختیار مجلس است و روند نهایی شدن و جمعبندی را طی میکند.
وی افزود: ما گفتگوهایی با علمای اهل تسنن در استانهای سیستان و بلوچستان و گلستان انجام دادهایم و تلاش داریم که از طریق این گفتگوها برای ارتقای وضع زنان، کودکان و جلوگیری از ازدواج کودکان اقداماتی انجام دهیم و همانطور که اشاره کردم، در این زمینه بحثها و رایزنیهایی صورت گرفته است.
ابتکار در بخش دیگری از سخنان خود به دستور رئیسجمهور مبنی بر واگذاری 30 درصد از پستهای مدیریتی به بانوان اشاره کرد و گفت: این موضوع باید تا پایان دولت انجام شود و اگر چنین امری محقق شود به دستاوردهای قابل توجهی در این زمینه نایل خواهیم شد.
وی ادامه داد: در همین چارچوب شاهد حضور موثرتر زنان در قوه قضاییه با سمتهایی چون دادیاری و رایزن حقوقی هستیم، حضور بانوان در سطح استانها و شهرها در حوزه فعالیتهای قضایی افزایش یافته و قوه قضاییه نیز در این زمینه به نحو بازی برخورد کرده است و ما امیدواریم حضور موثرتر زنان در سطح قوه قضاییه بیشتر از اکنون فراهم شود و آنها در سطح تصمیمگیری قوه نیز حضور پیدا کنند.
معاون رئیسجمهور به اقدامات سازمان بهزیستی در بحث امنیت اجتماعی به خصوص امنیت اجتماعی زنان، کودکان و کهنسالان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر این سازمان با حمایت دولت سامانهای را ایجاد کرده است و هر خانمی که با معضل اجتماعی رو به رو شود، میتواند با مددکاران این عرصه ارتباط بگیرد، البته همانطور که گفتم این فقط مختص زنان نیست.
ابتکار به تلاش دولت برای جلوگیری از بروز خشونت علیه زنان و کودکان اشاره کرد و افزود: تاکنون اقدامات موثر و کارآمدی درزمینه ممانعت از اعمال خشونت علیه زنان صورت گرفته است اما همچنان با چالشها و موانع مختلفی در این زمینه رو به رو هستیم، لذا تلاش ما در چارچوب رفع این چالشها ادامه دارد.