هر چیزی را به اهلش واگذار کنیم رئیس جمهور با تأکید بر واگذاری ممیزی های کتاب به اهل فن گفت: اگر هر چیزی را به اهلش واگذار کنیم موفقتر خواهیم بود.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در مراسم اهدای جایزه کتاب سال با اشاره به فرصت محدود انسان برای زندگی افزود: همه ما یک فرصت 60 ، 70 ساله یا کمی بیشتر یا کمتر داریم، فرصت زندگی ما نامحدود نیست بلکه محدود است.
رئیس جمهور زمان نشاط و فراگیری انسان را نیز محدود خواند و تصریح کرد: این زمان محدود هم برای یادگیری و هم برای تبیین و انتقال این فراگیری به دیگران است.
آقای روحانی تأکید کرد: خیلی مهم است که چه کتاب و مطلبی بنویسیم و چه چیزی نیاز اصلی زمان ماست، ممکن است موضوعی در زمان خود بحث خوبی باشد اما در کلاس دوم دبستان اصلاًَ به درد دانش آموز نخورد یا اینکه یک مطلب بسیار خوب باشد اما به درد دانشجوی سال اول دانشگاه نخورد.
رئیس جمهور گفت: زمان ما، موقعیتمان، انقلابمان، کشورمان، تاریخمان، دشمنانمان، دوستانمان، منطقه مان و شرایطمان را باید در نظر بگیریم، اهداف و آرمان های بلندمان را مد نظر قرار دهیم و بر آن مبنا ببینیم که بهترین کدام است که باید بنویسیم و منتقل کنیم.
آقای روحانی در ادامه به ماندگاری و جاودانگی برخی کتابها در طول قرنها اشاره کرد و افزود: این در حالی است که برخی کتابها در همان چاپ اول دچار مشکل می شوند، شما کتابهایی می بینید که مربوط به قرنهای پیش است البته کاری به قرآن و نهج البلاغه و کتابهایی از این دست ندارم چرا که آنها جایگاه خود را دارند اما برخی کتابهای معمولی گاه جاودانه می شوند.
رئیس جمهور با اشاره به کتابهای برخی از اندیشمندان، فرهیختگان، شعرا و بزرگان گفت: آیا حافظ کهنه می شود؟ کتابهای سعدی و مولانا کهنه می شود؟ این کتابها کهنه نمی شوند، این چه اندیشه ای است که قرنها نورافشانی می کند و جاده را با فلش های مختلف نشان می دهد.
آقای روحانی افزود: یک شعر حافظ را 10 نفر می خوانند و 10 طور برداشت می کنند، این به معنای آن است که یک اندیشه بلند، دقیق و با اشراف به همه ابعاد موضوع در نگاه این شاعر است.
رئیس جمهور گفت: البته بسیاری از بزرگانی از این دست اندیشه شان را از فرهنگ اسلام، قرآن، حدیث، کلام پیامبر و معصومان گرفته اند اما بخش هایی را که مربوط به اندیشه و فکر خودشان بوده نیز جاودانه شده است.
آقای روحانی با طرح این پرسش که ما می گوییم چرا کتاب نمی خرند و نمی خوانند؟ افزود: بخشی از این موضوع تقصیر ماست، چرا که ما باید به گونه ای بنویسیم و چیزی را بنویسیم که مردم تشنه آن هستند.
رئیس جمهور گفت: هر چیزی فصلی دارد و ما باید فصل را در نظر بگیریم و بر مبنای آن فصل آنچه را که نیاز جامعه بوده و مردم دنبال آن هستند بنویسیم.
آقای روحانی افزود: همین امروز هم در دنیا کتاب های مختلفی چاپ می شود که مردم صبح زود برای خرید آن کتاب صف می بندند ولی در عصر ما چه در امریکا چه در اروپا و چه در ایران معلوم است که نوشته کتاب منطبق بر نیازی از جامعه است که ممکن است سیاسی، حزبی، فرهنگی یا علمی باشد.
رئیس جمهور تأکید کرد: اگر ما معتقد بر نیاز و خواست مردم و همچنین نیاز جامعه موضوعی یا چیزی نوشتیم حتماً بدانیم که مورد استقبال قرار می گیرد.
آقای روحانی با بیان اینکه دولت باید در این زمینه تسهیل گر و کمک کننده باشد افزود: می توان به دو صورت رفتار کرد؛ یک مؤلف صاحبنظری کتابی را نوشته است، ما در جایی به اسم ممیزی که مشخص نیست چه کسانی بر کتابها ممیزی اعمال می کنند و ان شاء الله که همه شایسته و فرهیخته باشند، کتاب را بررسی می کنیم.
رئیس جمهور ضمن اظهار بی اطلاعی نسبت به کسانی که در بخش ممیزی کتاب فعالیت می کنند گفت: بنده زمانی کتابی نوشتم و در همین بخش ممیزی چند ماهی گیر کرده بود، دلیل ان را جویا شدیم بعد مشخص شد که چند سؤال داشتند و من توضیح دادم که معنایش چه هست، چرا که کسی که در بخش ممیزی مطالب کتاب را می خواند در برخی موارد درست متوجه منظور نمی شد.
آقای روحانی افزود: اگر از من بپرسید می گویم وزارت ارشاد باید ممیزی اش را به انجمن های اندیشمندان، نویسندگان، فرهیختگان و ناشران بزرگ واگذار کند حالا اگر می خواهد این ممیزی به دلیل برخی اذیت های قانونی به اسم خودش باشد ایرادی ندارد ولی آن بخش ممیزی را به این افراد واگذار کند تا ممیزی دقیق تری انجام دهند.
رئیس جمهور گفت: اگر هر چیزی را به اهلش واگذار کنیم موفقتر خواهیم بود.
آقای روحانی در تبیین این موضوع با ذکر مثالی افزود: مثلاً ما می خواهیم فردی را برای نمایندگی مجلس یا ریاست جمهوری نامزد کنیم، برای این موضوع این فرد را به کمیته های مختلف، وزارت کشور، ناظران و بخش های اجرایی مختلف معرفی می کنیم و از این فیلتر به آن فیلتر منتقل می شود و در نهایت یا آن فرد تأیید می شود یا نمی شود.
رئیس جمهور به روش کشورهای مختلف جهان در این باره اشاره کرد و گفت: دنیا نیز همین فیلتر را دارد اما به این شکل نیست بلکه دو تا سه حزب هستند که می خواهند کاندید معرفی کنند لذا برای حیثیت، دوام، آینده و جاذبه خود حزب، تمام این فیلترها در درون خود حزب وجود دارد و در نهایت یک فرد انتخاب و معرفی می شود.
باید جامعه را به کتابخوانی تشویق کنیم
رئیس جمهور گفت: باید جامعه بویژه جوانان و نوجوانان مان را به کتابخوانی تشویق کنیم.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در مراسم اهدای جایزه کتاب سال افزود: هر دو فیلتر است و هیچ فرقی نمی کند، این فیلتر یک فیلتر طبیعی و در اختیار جمع و مردم، حزب و فکر جمعی است و دیگر در اتاق تصمیم نمی گیرند، فرق، تفاوت تصمیم گیری در اتاق و سالن است .
آقای روحانی ادامه داد: یکی در اتاق سه در چهار تصمیم می گیرد و دیگری در یک سالن بزرگ، به نظر من در سالن بهتر می شود تصمیم گیری کرد تا در یک اتاق در بسته، ما بهترین راه را باید برای همه امور برگزینیم، در کتاب ، فیلم ، تئاتر و سایر بخش های فرهنگی و هنری نیز همین گونه است، باید امور را به مردم و انجمن های تخصصی واگذار کنیم، ضرر نمی کنیم لااقل دو تا سه سال امتحان کنیم اگر ضرر کردیم بر می گردیم.
رئیس جمهور خطاب به وزیر ارشاد گفت: نکته آخر اینکه از وزیر ارشاد و وزارت ارشاد می خواهم از دولت هم بخواهد که ما به مولفان و ناشران کمک کنیم، این کمک وظیفه ماست و ما باید کاری کنیم که جامعه ما به خواندن کتاب علاقمند شود.
آقای روحانی با طرح این سوال که چرا کتاب کمتر خوانده می شود اظهار داشت: این را باید شمای وزارت ارشاد کشف کنید که دلیلش چیست و درمانش را نشان دهید و دولت، صداوسیما، رسانه ها و جامعه باید به صورتی منتقل و بیان کند که واقعاً آنها که از خواندن کتاب لذت می برند حتماً انسان های موفقی هستند.
رئیس جمهور افزود: گاهی برای انسان هیچ جا لذت بخش تر از کتابخانه نیست، وقتی انسان وارد کتابخانه می شود با بوی کتاب و سرزدن به قفسه های کتابخانه ،کتاب مطلوب خود را انتخاب می کند، واقعاً کتابخانه بهترین نشاط و تفریح را ایجاد و انسان همیشه استفاده می کند.
آقای روحانی ادامه داد: هیچ کتابی نیست که انسان آن را باز کند و بخواند و از آن هیچ استفاده ای نکند، ممکن است از بعضی بیشتر و از بعضی کمتر استفاده کند.
رئیس جمهور گفت: ما باید جامعه خود را به کتابخوانی تشویق کنیم، جوانان و نوجوانانمان را و اگر آموزش و پرورش ما اشکال دارد، وزارت ارشاد به ما بگوید تا با آموزش و پرورش صحبت کنیم و ببینیم برای تشویق مدارس باید چه کنیم.
آقای روحانی افزود: چرا در مدارس بیرون که من لااقل در چند کشور اروپایی خبر دارم ، یک نوجوان کلاس دوم و سوم دبستان حداقل باید در سال 7 تا 8 کتاب بخواند و از این کتابها کنفرانس دهد، حالا باید دید دانش آموزان ما چند کتاب می خوانند و کجا کنفرانس می دهند، معلم سر کلاس مطالب را بیان می کند و آنها نیز حفظ می کنند و روز امتحان یا قبول می شوند یا نمی شوند، کلاس ما نشاط ندارد.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به فضای مجازی گفت: در حال حاضر این فضای مجازی دنیای جدیدی را درست کرده، دوره ای بود که شما فرهیختگان ، نویسندگان و بزرگان می نوشتید و مردم همه می خواندند اما حالا کم کم مردم می نویسند و شما باید بخوانید.
آقای روحانی افزود: در حال حاضر فضا، فضای دو طرفه شده گاهی شما یک مطلب اجتماعی و علمی را بیان می کنید و همزمان باید بخوانید، نویسندگان اول می خوانند بعد می نویسند آنها باید دهها کتاب بخوانند تا بنویسند به عنوان صدای مردم و آنچه که مردم می گویند.
رئیس جمهور گفت: امروز دورانی شده که شما اول باید کتاب جوانها را بخوانید، جوان های ما در فضای مجازی به طور مداوم با بیان های مختلف می گویند و می نویسند، به نظر من خوب شده و امروز ارتباط دوسویه برقرار شده، از این ارتباط باید برای خلاقیت بیشتر، رشد اندیشه و علمی بیشتر، و انشاالله برای تعالی بیشتر و سرفرازی ایران عزیز استفاده کنیم.