کهگیلویه و بویراحمد
گزارش مکتوب: نواختن آهنگ توسعهی استان با شروع انقلاب اسلامی
سنگ بنای توسعه درکهگیلویه و بویراحمد پس از پیروزی انقلاب گذاشته شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، مقایسه دستاوردهای انقلاب اسلامی در کهگیلویه و بویراحمد با شرایط قبل از انقلاب نشان میدهد که با وجود بحرانهایی که دشمنان انقلاب ایجاد کردند در زمینه خدمات رسانی به این خطه فعالیتهای چشمگیر و بسیار مطلوبی داشته است.
انقلاب اسلامی سرآغاز تحولات بسیار مطلوب در کهگیلویه و بویراحمد بوده به همین منظور دهه فجر و فرارسیدن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، فرصت مغتنمی برای بازخوانی انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن در حوزههای گوناگون است و هرچه از زمان پیروزی انقلاب اسلامی فاصله گرفته شود، اهمیت پرداختن به موضوع دستاوردها و اهمیت تبیین دستاوردهای نظام در این استان بیشتر میشود.
کارشناس جامعه شناس استان میگوید: سیاه نمایی، ایجاد یاس و نا امیدی در جامعه به ویژه در میان نسل جوان و نوجوان، بزرگ جلوه دادن مشکلات، کم ارزش جلوه دادن دستاوردهای انقلاب و ناکارآمد نشان دادن نظام دینی و زیر سوال بردن آن از جمله اهداف دشمنان در جنگ نرم علیه ایران اسلامی است.
باقر فتحی افزود: در طول این سالها دولتهای مختلف در شرایط بسیار حساس، بغرنج و سختی در زمینههای عمران و آبادانی شهرها و روستاهای این استان دستاوردها و آثار بسیار درخشانی از خود به جا گذاشته اند این در حالی است که این موفقیتها و دستاوردهای عظیم در شرایطی محقق شده که کشور شرایط بسیار حساس هشت سال دوران جنگ تحمیلی، تحریم، تهدید و محدودیتهای اقتصادی و سیاسی را تحمل کرده بود.
به اعتقاد برخی مسئولان هر چند اقدامات انجام شده در کهگیلویه و بویراحمد به علت عمق محرومیتها درمقایسه با دیگر استانهای کشور کمتر به چشم میآید، ولی به جرات میتوان گفت: به برکت انقلاب اسلامی چهره این استان نسبت به قبل از انقلاب در زمینههای مختلف کاملا تغییر کرده است.
در سال ۱۳۴۱ و همزمان با آغاز مبارزات رهبر کبیر انقلاب (ره)، عشایر بویراحمد نیز علیه رژیم پهلوی شورش کردند و در فروردین ۴۲ در جنگ گجستان قوای دولتی را شکست دادند.
براین اساس دولت مرکزی کمر به سرکوب عشایر بست به طوری که از اردیبهشت تا خرداد همان سال به صورت روزانه و در چند نوبت، منطقه مختلفی از بویراحمد را با هواپیماهای خود بمباران کرد.
عشایر دلیر کهگیلویه و بویراحمد که در همه صحنههای دفاع از نظام اسلامی در رتبههای نخست جای دارند، در دوران دفاع مقدس با ۲۲ درصد شرکت کننده، به نسبت جمعیت بالاترین حضور در جبهه را داشتند و هزار و ۸۰۰ شهید، ۱۳ هزار جانباز و ۳۱۰ آزاده را به انقلاب اسلامی تقدیم کردند که این سند محکمی از عشق و علاقه آنان به جمهوری اسلامی و مکتب امام خمینی (ره) است.
با شروع انقلاب اسلامی خدمات رسانی در استان آغاز شد و اکنون به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی رشد شاخصهای توسعه نسبت به قبل از انقلاب چندین برابر شده است چرا که کهگیلویه و بویراحمد پس از پیروزی انقلاب اسلامی با بهره مندی از ظرفیتهای کم نظیر در بخشهای مختلف توانسته است به دستاوردهای بزرگی در حوزههای مختلف صنعتی، کشاورزی و صادراتی دست یابد، روندی که خودکفایی در تولید سیمان، قطب تولید میوه، ساخت سد و جهش در صادرات غیر نفتی را به همراه داشته است.
به گفته کارشناسان اگر بخواهیم گوشههایی از دستاوردهای بخش صنعت در استان را به عنوان بخش کوچکی از خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی بررسی کنیم، درمی یابیم که امروزه کهگیلویه و بویراحمد در بخش صنعت و معدن توانسته است با بهره برداری از کارخانههای فولاد و سیمان یاسوج، سیمان مارگون، کارخانه سینره (تولید محصولات آرایشی و بهداشتی) و کارخانه قند به جمع استانهای تولید کننده مطرح در کشور بپیوندد همچنین فعالیت هزار واحد صنعتی - تولیدی و اشتغال بیش هزاران نفر در این حوزه بعد از انقلاب اسلامی نمونه دیگری از خدمات نظام در استان است.
در حالی که قبل از انقلاب در این استان تنها ۲۰ روستا دارای برق بودند، اما هم اکنون ۹۷ درصد جمعیت روستایی کهگیلویه و بویراحمد از نعمت برق برخوردار هستند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان گفت: تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار این استان از نعمت برق برخوردار هستند.
راهزادی با اشاره به اینکه یک هزار و ۷۹۷ روستا با ۵۷ هزار و ۲۹ خانوار در کهگیلویه و بویراحمد دارای سکنه هستند، افزود: ۹۷ درصد از این تعداد روستا معادل یک هزار و ۷۴۳ روستا از نعمت برق برخوردار هستند.
امرالله تانگو کشاورز و ساکن یکی از روستاهای شهرستان کهگیلویه میگوید: قبل از انقلاب تبدیل اراضی دیم به آبی برای کشاورزان این منطقه یک رویا بوده، اما به همت جهاد کشاورزی و ارائه تسهیلات بیش از ۵۰۰ هکتار از اراضی دیم این منطقه به آبیاری مدرن تبدیل شده است که این منجر شد تا مردم این منطقه از مهاجرت به شهر خودداری کرده و با تولیدات کشاورزی نه تنها امرار معاش کنند بلکه سهمی در تولید کشور نیز داشته باشند.
وی گفت: اداره برق استان نیز برق مورد نیاز چاههای آبی کشاورزان را تامین کرد و هزینهها را به صورت اقساط از کشاورزان دریافت کرد.
دیگر روستایی استان هم به وضعیت رسانهای استان اشاره کرد و میگوید: تا قبل از انقلاب تنها در برخی شهرهای استان یک شبکه تلویزیونی یا رادیویی وجود داشت، اما اکنون حدود ۹۰ درصد مردم استان تحت پوشش دیجیتال قرار داشته و از شبکههای تلویزیونی متعدد و متنوع بهرهمند هستند.
یکی دیگر از روستائیان میگوید: پیش از انقلاب برای تماس تلفنی با فرزند خود که خارج از استان خدمت سربازی را میگذراند به نزدیکترین شهر مراجعه میکردم این در حالی است که این روزها شاهد تحول در حوزه تلفن و ارتباطهای صوتی و تصویر در این استان هستیم.
قبل از انقلاب تنها یک روستا دارای تلفن بود، اما امروز شاهد رشد و توسعه شبکههای تلفن و موبایل و اینترنت در بیش از ۹۰ درصد مساحت استان هستیم.
تا قبل از انقلاب ۱۸ روستای استان از آب آشامیدنی برخوردار بودند این در حالی است که مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی کهگیلویه وبویراحمد عنوان کرد: در حال حاضر ۷۲ درصد از جمعیت روستایی استان از شاخص آب سالم برخوردار هستند.
پاسره اضافه کرد: ۸۷ درصد از روستاهای کهگیلویه و بویراحمد تحت پوشش شبکه آب آشامیدنی سالم قرار دارند.
قبل از انقلاب روستا و یا شهر گاز داری در استان وجود نداشت و امروز ۱۶ شهر و ۲۸۰ روستا دارای نعمت گاز هستند در این باره مدیرعامل شرکت گاز استان با بیان اینکه تاکنون ۵۸۱ روستا در کهگیلویه و بویراحمد از نعمت گاز طبیعی برخوردار شدهاند گفت: برنامه ریزی برای گاز رسانی به ۳۰۲ روستای دیگر در استان در حال اجرا است که پیش بینی میشود تا سال ۹۸ از نعمت گاز برخوردار شوند.
رحمان خادم تعداد خانوار بهرهمند شده از گاز طبیعی در استان را ۱۷۸ هزار و ۳۹۷خانوار ذکر کرد و افزود: از این تعداد خانوار ۱۲۵ هزار و ۱۸ خانوار آنها شهری و ۵۳ هزار ۳۷۹ خانوار روستایی است که ۷۵ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان از نعمت گاز برخوردار هستند.
پیش از انقلاب تنها یک بیمارستان با ۸۵ تختخواب و ۲۳ مرکز درمانی در استان وجود داشت، اما هم اکنون پنج بیمارستان با ۶۸۰ تختخواب احداث شده و چندین بیمارستان هم در شهرستانهای لیکک، باشت، لنده، دنا در دست اجرا است.
قبل از انقلاب اسلامی در کهگیلویه وبویراحمد ۶۷۵ کلاس درس در قالب ۲۷۰ مدرسه وجود داشت و بعد از انقلاب بیش از ۷ هزار کلاس درس در این استان احداث شده است همچنین در دوران طاغوت هیچ مرکز آموزش عالی در این استان وجود نداشت و اکنون ۲۰ واحد دانشگاهی با بیش از ۴۰ هزار دانشجو فعالیت دارند و درصد با سوادی استان ۳۱ درصد قبل از انقلاب به بیش از ۹۵ درصد پس از انقلاب رسیده است.
قبل از انقلاب در این استان تنها یک واحد صنعتی وجود داشت و امروز بیش از ۷۰۰ واحد صنعتی بزرگ، متوسط و کوچک فعال هستند.
علیمردانی مدیرکل راه و شهرسازی استان میزان راههای ارتباطی استان در زمان پیش از انقلاب را حدود ۲۰۰ کیلومتر عنوان کرد و بیان داشت: حدود ۸۰ درصد از روستاهای استان در زمان قبل از انقلاب از داشتن راه ارتباطی حتی به صورت اولیه و ساده محروم بودند.
در حوزه راه سازی در کهگیلویه و بویراحمد فعالیتهای چشمگیری انجام شده است که میتوان به جاده یاسوج ـ. بابامیدان، یاسوج ـ. شیراز، یاسوج ـ. اصفهان، دهدشت ـ. بهبهان، جاده در دست ساخت پاتاوه ـ. دهدشت و چندین پروژه برزگ دیگر در این حوزه اشاره کرد.
هم اکنون کهگیلویه و بویراحمد حدود ۶ هزار کیلومتر راه اعم از بزرگراه، راه اصلی، فرعی و روستایی دارد که از این رقم ۱۴۲ کیلومتر بزرگراه، ۵۰۵ کیلومتر راه اصلی، یک هزار و ۲۳۸ کیلومتر راه فرعی و مابقی نیز روستایی است.
ارائه تسهیلات به باغداران، تبدیل اراضی شیبدار به باغ و افزایش سطح باغات استان به ۴۳ هزار هکتار و تولید سالانه بیش از یک میلیون تن محصولات زراعی و باغی گوشهای دیگر از خدمات نظام به مردم این استان است.
به نتیجه رساندن طرحهای کلان از جمله پتروشیمی و پالایشگاه گچساران، پتروشیمی دهدشت، سد چمشیر و سد تنگ سرخ، اتمام محورهای ارتباطی استان از جمله جاده ملی پاتاوه - دهدشت و اتصال به راه آهن سراسری، توسعه صنعت گردشگری، کشاورزی و رشد صنایع مولد، میتواند مسیر توسعه این استان را کوتاه کند.
در زمینه گردشگری کمتر از یک دهه است که کهگیلویه و بویراحمد به یکی از قطبهای گردشگری کشور تبدیل شده است.
اگر چه کاستیهایی در حوزه زیرساختهای این صنعت در استان وجود دارد، اما کارشناسان در تلاش هستند تا با همت دولت و تامین زیرساختهای گردشگری به توسعه این استان سرعت ببخشند.
اگرچه این استان به برکت انقلاب اسلامی به سمت رشد و آبادانی در حرکت است، اما به دلیل عمق محرومیتهای مانده از دوران حکومتهای مستبد گذشته، برای زدودن کامل غبار محرومیت از چهرهی آن، نیاز به حمایت و تلاش بیشتر دولتمردان دارد، زیرا واژه محرومیت زیبنده استانی ۱۰۰ درصد شیعی، دارای تولید ۲۵ درصد نفت کشور، مقام دوم منابع آبی کشور با طبیعتی بکر و زیبا و مردمانی پادر رکاب برای خدمت به نظام جمهوری اسلامی نیست.
امروزه پس از گذشت سی و نه سال از پیروزی انقلاب هرروز شاهد هستیم که با تلاش مسئولان و دولتمردان و با همت و غیرت مثال زدنی جوانان انقلابی، طرحهای بزرگ و کوچک عمرانی در ایام مختلف در اقصی نقاط استان به بهره برداری میرسند تا نشان دهند که نظام جمهوری اسلامی بعد از پیروزی با حفظ استقلال و آزادی و عدم وابستگی به غرب و شرق، پیشرفت، عمران و آبادانی را در سرلوحه خدمت رسانی به مردم قرار داده است.