پخش زنده
امروز: -
وزارت دفاع آمريکا نسخه نهايي سند « بازبيني وضعيت هستهاي آمريکا 2018» را منتشر کرد که در آن به وضوح بر ضرورت حفظ موازنه قدرت با چين و روسيه تاکيد شده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما ؛ وزارت دفاع آمريکا روز جمعه 13 بهمن ماه نسخه نهايي سند « بازبيني وضعيت هستهاي آمريکا 2018» را منتشر کرد که در آن به وضوح بر ضرورت حفظ موازنه قدرت با چين و روسيه تاکيد شده است.اين سند تا حدود زيادي ادامهدهنده مسير دولت اوباما است. با اين وجود، در آن از نوسازي زرادخانه هستهاي آمريکا و تقويت آن استقبال شده است.
دستيابي به اهداف آمريکا در صورت ناکامي توان بازدارندگي
آمريکا تنها در شرايط فوق العاده براي دفاع از منافع حياتي خود، متحدان و شرکايش از سلاح هسته اي استفاده خواهد کرد. با اين حال آمريکا تلاش خواهد کرد هرگونه درگيري را با کمترين خسارت ممکن و بهترين شرايط قابل دستيابي براي خود، متحدان و شرکايش به پايان برساند. سياست هسته اي آمريکا براي دهه ها شامل هدف خسارت حداقلي در صورت شکست توان بازدارندگي بوده است.
فرماندهي هسته اي ، کنترل و بروز سازي ارتباطات
آمريکا بايد سيستمي را براي فرماندهي هسته اي ، کنترل و بروز سازي ارتباطات ايجاد نمايد که همواره حتي در شرايط فشار بسيار سنگين حاصل از حمله ي هسته اي کنترل همه ي نيروهاي هسته اي کشور را در دست داشته باشد. قابليت هاي فرماندهي هسته اي ، کنترل و به روز سازي ارتباطات بايستي يکپارچگي اطلاعات منتقل شده را تضمين نمايد و ويژگي برگشت پذيري و در امان ماندن را دارا باشد به صورتي که بتواند پيامدهاي حمله ي هسته اي را پشت سر بگذارد. سيستم فرماندهي هسته اي ، کنترل و به روز سازي ارتباطات در دوران صلح و بحران پنج کارکرد بسيار مهم دارد: کشف ، هشدار و تشخيص حمله؛ برنامه ريزي هسته اي سازگار شونده ، گردهمايي براي تصميم گيري ، دريافت فرمان هاي رياست جمهوري و توانمندسازي مديريت و فرماندهي نيروها. سيستم فرماندهي هسته اي ، کنترل و بروز سازي ارتباطات کنوني ميراث جنگ سرد است و آخرين بار تقريبا سه دهه پيش به طور جامع به روز رساني شده است. اين سيستم از عناصري متصل به هم تشکيل شده است که ترکيبي است از رادارها و ماهواره هاي هشدار دهنده ؛ ماهواره هاي ارتباطات و مخابرات ، هواپيما ، ايستگاه هاي زميني ، پست هاي فرماندهي ثابت و متحرک و مراکز کنترل سيستم هاي هسته اي. سيستم ياد شده در حالي که زماني پيشرفته ترين در نوع خود به شمار مي آمد هم اکنون در معرض چالش هايي قرار دارد که از فرسوده شدن اجزاء سيستم و تهديدهاي نو و رو به رشد قرن بيست و يکم نشات مي گيرند.
چالش هاي نگران کننده
چالش هايي که بويژه نگران کننده هستند عبارتند از تهديدهاي رو به گسترش در فضا و فضاي سايبري ، راهبردهاي خصمانه تحريک محدود هسته اي و پراکندگي گسترده ي اختيار عمل و مسئوليت حاکميت بر سيستم فرماندهي هسته اي ، کنترل و به روز سازي ارتباطات در وزارت دفاع ، وظيفه اي که با توجه به ماهيت آن بايد يکپارچه شود. با توجه به نياز حياتي به تضمين اين که سيستم فرماندهي هسته اي ، کنترل و به روز سازي ارتباطات بايد کارآمد باقي بماند و از حمله ي احتمالي جان سالم به در ببرد ، آمريکا ابتکار عمل هايي را در اين زمينه دنبال خواهد کرد. اين ابتکار عمل ها عبارتند از: تقويت محافظت در برابر تهديدهاي سايبري ، تقويت محافظت در برابر تهديدهايي که منشا فضايي دارند ، تقويت سيستم ارزيابي تلفيقي هشدار تاکتيکي و حمله ، بهبود پست هاي فرماندهي و پيوندهاي ارتباطاتي ، پيشرفته سازي فناوري پشتيباني تصميم گيري ، تلفيق عمليات و برنامه ريزي ، و اصلاح حاکميت بر کل سيستم فرماندهي هسته اي ، کنترل و به روز سازي ارتباطات.
ارتقاي توانمندي هاي جنگ افزارهاي هسته اي
آمريکا به حفظ و تقويت توان استفاده از بمب افکن هاي هسته اي و جنگنده هاي داراي توانمندي دوگانه در سراسر جهان ادامه مي دهد. ما به ارتقاي جنگنده هاي داراي توانمندي دوگانه با جنگنده هاي F-35 قادر به حمل سلاح هسته اي، متعهديم. ما به همکاري با ناتو ادامه مي دهيم تا آمادگي، بقا و کارآيي عملياتي جنگنده هاي داراي توانمندي دوگانه را در اروپا حفظ و در صورت لزوم ارتقا دهيم. افزون بر اين، آمريکا در کوتاه مدت، تعداد اندکي از کلاهک هاي موشک هاي بالستيک با قابليت شليک از زيردريايي SLBM را با هدف ايجاد گزينه تسليحات هسته اي کوچک، تغيير مي دهد و در بلند مدت به دنبال موشک کروز مدرن مسلح به کلاهک هسته اي درياپرتاب (SLCM) است.
موشک هاي بالستيک با قابليت شليک از زيردريايي SLBM و موشک کروز مدرن مسلح به کلاهک هسته اي درياپرتاب (SLCM)، برخلاف جنگنده هاي داراي توانمندي دوگانه، نياز به حمايت کشور ميزبان براي حفظ بازدارندگي ندارند.
وزارت دفاع و اداره ملي امنيت هسته اي آمريکا، براي توسعه کلاهک هاي کوچک موشک هاي بالستيک با قابليت شليک از زيردريايي SLBM تلاش مي کنند تا از اين طريق توان نفوذ به دفاع دشمن حفظ شود. اين تغيير کم هزينه و کوتاه مدت در توان هسته اي موجود است که مي تواند مانع از هرگونه سوء برداشتي از وجود شکاف در توان هسته اي آمريکا شود.
افزون بر اين گام هاي کوتاه مدت، آمريکا به دنبال توسعه موشک کروز مدرن مسلح به کلاهک هسته اي دريا پرتاب (SLCM) است که به اين کشور امکان حضور منطقه اي غيرراهبردي مي دهد و توانايي واکنش آمريکا به حمله احتمالي را تضين مي کند.
اين همچنين امکان پاسخگويي به عدم پايبندي روسيه به پيمان منع موشک هاي هسته اي ميان برد، زرداخانه تسليحات هسته اي غيرراهبردي و ساير اقدامات بي ثبات کننده اين کشور را فراهم مي کند.
آمريکا در سند بازبيني وضعيت هسته اي در سال 2010، کنار گذاشتن موشک کروز مسلح به کلاهک هسته اي درياپرتاب قبلي خود را که براي دهه ها در بازدارندگي و اطمينان بخشي به متحدان اين کشور به ويژه در آسيا نقش داشت، اعلام کرد.
ما فورا تلاش براي توسعه نوع مدرني از اين موشک ها را آغاز خواهيم کرد. اين مکمل هاي برنامه جايگزيني تسليحات هسته اي با هدف افزايش تنوع و انعطاف پذيري توان هسته اي آمريکا دنبال مي شود و با همه معاهدات و توافقنامه ها سازگار است.
تقويت بازدارندگي با توانايي هاي هسته اي غيرراهبردي
عناصر موجود برنامه جايگزيني توانايي هاي هسته اي، به پيش از بدتر شدن وضعيت محيط راهبردي باز مي گردد. براي تامين ملزومات راهبرد آمريکا، اين کشور اکنون به دنبال تقويت انعطاف پذيري و توان پاسخگويي نيروهاي هسته اي است.
اين به دليل انعطاف پذيري و چندجانبه بودن توان سه گانه هسته اي آمريکا است که تنها مکمل هاي اندکي در اين شرايط چالش برانگيز نياز است. اين مکمل ها با زير سوال بردن اين پيش فرض دشمنان ما که هرگونه حمله هسته اي محدود مي تواند خواسته هاي آنها را تامين کند، موجب تقويت توان بازدارندگي مي شود.
روسيه معتقد است استفاده محدود از گزينه هسته اي، از جمله به کار گيري سلاحهاي هسته اي کوچک، مي تواند مزيت هايي را براي اين کشور به همراه داشته باشد، به اعتقاد مسکو بالاتر بودن تعداد و تنوع سلاح هاي هسته اي غير راهبردي روسيه، به اين کشور در بحران ها و درگيري هاي محدود، دست بالا را مي دهد.
مواضع اخير روسيه درباره تکميل دکترين تسليحات هسته اي، از کاهش استانه استفاده از تسليحات هسته اي خبر مي دهد. روسيه به مزيت استفاده از اين سامانه معتقد است. تصحيح اين درک نادرست روسيه، امري راهبردي است. آمريکا براي مقابله با اين چالش ها و حفظ بازدارندگي، انعطاف پذيري و محدوده گزينه هاي بازدارندگي خود را تقويت مي کند. اين به معناي تمايل براي جنگ هسته اي نيست بلکه گسترش گزينه هاي هسته اي آمريکا براي حفظ بازدارندگي قابل اتکا در برابر مخاصمات منطقه اي ضروري است. اين به افزايش آستانه جنگ هسته اي کمک مي کند و به دشمنان بالقوه نشان مي دهد هيچ امتيازي در درگيري هسته اي محدود وجود ندارد و از اين طرق امکان استفاده از سلاح هسته اي را کاهش مي دهد.
توان هسته اي انعطاف پذير و ايمن: اولويتي مقرون به صرفه
در دهه هاي گذشته، مقامات ارشد آمريکا تاکيد داشته اند که اصلي ترين اولويت وزارت دفاع بازدارندگي هسته اي و حفظ توان هسته اي لازم براي آن است. اگرچه برآورد هزينه برنامه نگهداري و جايگزيني توان هسته اي آمريکا متفاوت است اما بالاترين برآوردها نيز هزينه آتي چنين برنامه اي را برابر 6 مميز 4 دهم درصد بودجه کنوني وزارت دفاع ارزيابي کرده اند.
حفظ و عملياتي کردن قابليت هاي هسته اي قديمي در حال حاضر بين 2 تا 3 درصد بودجه وزارت دفاع هزينه مي برد. هزينه بازسازي توان سه گانه هسته اي، تقريبا معادل 4 درصد بودجه وزارت دفاع است و دو تا سه درصد بودجه نيز براي نگهاداري و عملياتي کردن آن نياز است. اين 6 مميز 4 دهم درصد از بودجه کنوني وزارت دفاع که براي يک برنامه جايگزيني بلندمدت نياز است، کمتر از يک درصد بودجه فدرال است. در دهه 1980، چيزي معادل 10 مميز 6 دهم درصد براي چنين منظوري لازم بود و در دهه 1960 هزينه آن معادل 17 مميز 1 دهم درصد بودجه وزارت دفاع بود.
با توجه به اهميت بازدارندگي هسته اي آمريکا براي امنيت مردم اين کشور و متحدان و شرکاي آن، شکي نيست که نگهداري و جايگزيني اين برنامه بايد ضروري و مقرون به صرفه در نظر گرفته شود.
توان سه گانه هسته اي: حال و آينده
توان سه گانه هسته اي آمريکا که بيشتر در دهه 1980 و پيش از آن توسعه يافت، شامل زيردريايي اس اس بي ان اس (SSBNs) مسلح به موشک هاي بالستيک با قابليت شليک از زيردريايي (SLBM)، موشک هاي بالستيک قاره پيماي زمين پايه (ICBM) و بمب افکن هاي راهبردي قادر به حمل بمب هاي غيرهدايت شونده و موشک هاي کروز هواپايه (ALCMs)، مي شود.
توان سه گانه هسته اي و نيروهاي هسته اي غيرراهبردي با حمايت مرکز فرماندهي ، کنترل و سيستم ارتباطي هسته اي آمريکا NC3، تنوع و انعطاف لازم براي سازگار کردن راهبردهاي آمريکا براي بازداري، اطمينان بخشي، دستيابي به اهداف آمريکا در صورت شکست توان بازدارندگي و آمادگي براي روبرو شدن با شرايط نامعلوم را فراهم مي سازد.
نياز روز افزون به اين تنوع و انعطاف پذيري يکي از اصلي ترين دلايلي است که حفظ و جايگزيني توان سه گانه هسته اي و نيروهاي هسته اي غيرراهبردي و نوسازي مرکز فرماندهي، کنترل و سيستم ارتباطي هسته اي آمريکا را در شرايط کنوني ضروري مي سازد.
هم افزايي توان سه گانه هسته اي، توان بازدارندگي ما در برابر حملات را تضمين مي کند. حذف هر راس اين سه گانه، برنامه ريزي براي حمله را به شدت آسان مي کند و به دشمنان اجازه مي دهد منابع و تمرکز خود را صرف نابودي دو راس ديگر کنند. در نتيجه، تا زماني که برنامه جايگزيني ارائه نشده است، ما توان سه گانه هسته اي خود را حفظ خواهيم کرد.
آمريکا در حال حاضر زيردريايي (SSBNs) کلاس 14 اوهايو را در وضعيت عملياتي دارد و اقدامات لازم براي ادامه فعاليت اين زيردريايي ها تا زمان جايگزيني آنها با زيردريايي (SSBNs) کلاس کلمبيا، انجام خواهد داد.
براساس اين برنامه، زيردريايي هاي کلاس کلمبيا جايگزين ناوگان کنوني اوهايو خواهند شد و براي دهه ها توان بازدارندگي لازم را تامين خواهند کرد.
کارکنان بخش هسته اي آمريکا
بازدارندگي موثر بدون هزاران عضو نيروهاي مسلح و کارکنان غيرنظامي که زندگي حرفه اي خود را وقف جلوگيري از جنگ و حفاظت از کشور کرده اند، ميسر نيست.
اين زنان و مردان استثنايي براساس استانداردهاي سختگيرانه اي انتخاب مي شوند و نقش حياتي در توان هسته اي و بازدارندگي آمريکا دارند. کارکنان نظامي و غيرنظامي که ماموريت بازدارندگي هسته اي آمريکا را برعهده دارند، به دور از هياهو و توجه عمومي به کار خود ادامه مي دهند. آنها شايسته حمايت مردم آمريکا به دليل نقش شان در برقراري امنيت و ثبات براي کشور و در حقيقت جهان، هستند.
اصلاحات انجام شده از مدتها پيش لازم بود و وزارت دفاع قويا متعهد به حمايت از کساني است که از اين کشور در برابر تهديدات اتمي حفاظت مي کنند.
ضرورت توانايي روبرو شدن با آينده اي نامعلوم
آمريکا به تلاش براي ايجاد شرايط امنيتي مساعد تر و مبتني بر همکاري ادامه مي دهد اما همچنين بايد براي روبرو شدن با خطرات غيرمنتظره آماده باشد. چنين سياستي به کاهش خطرات و جلوگيري از تهديدات ژئوپوليتيک، تکنولوژيک و عملياتي کمک مي کند که در طول زمان ظاهر مي شوند.
اين سياست همچنين به بازدارندگي منجر مي شود و اطمينان دشمنان بالقوه را از اين که گسترش توان هسته اي مي تواند دستاوردهايي براي آنها داشته باشد، کاهش مي دهد.
با توجه به افزايش اهميت تسليحات هسته اي در سياست هاي دفاعي و راهبرد دشمنان بالقوه و نامعلوم بودن شرايط تهديدات آينده، توانايي هسته اي آمريکا و توان تغيير سريع اين توانايي ها، مي تواند به نابودي يا کاهش اين مخاطرات از جمله مخاطرات غيرقابل پيش بيني، کمک کند.