پخش زنده
امروز: -
به منظور برقراري ثبات در منطقه، دولت ها بايد با ملت هاي خود گفت و گو کنند و زمينه منازعات را از بين ببرند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، روزنامه الاهرام به نقل از حيدر العبادي نوشت، پيروزي بر داعش با اتحاد همه طيف هاي مردم عراق ميسر شد و با آن که کساني مايل بودند شاهد اين روز نباشند و عراق از نقشه زمين محو شود، ملت عراق سرزمين هاي خود را آزاد کردند.
نخست وزير عراق تاکيد کرد، عراق در نابودي داعش موفق بوده است اما هنوز تعدادي از هسته هاي اين گروه تروريستي در مناطق مختلف حضور دارند هر چند همکاري امنيتي براي شناسايي و هدف قرار دادن آنها ادامه دارد.
وي بازگرداندن ثبات به مناطق آزاد شده و فراهم کردن خدمات اساسي در آنها به منظور بازگشت آوارگان را اولويت اصلي کشور برشمرد و گفت، زندگي طبيعي به بسياري از مناطق الانبار و صلاح الدين بازگشته است و شرکت هاي نفتي در مناطق آزاد شده فعاليت خود را از سر گرفته اند.
العبادي از تشکيل شوراي عالي عمران براي نظارت بر فرآيند بازسازي عراق خبر داد و اظهار اميدواري کرد اين فرآيند بر بهبود وضع اقتصادي و کاهش آمار بيکاري موثر باشد.
وي برگزاري کنگره کويت را نشانه حمايت کامل اين کشور از ملت عراق برشمرد و اظهار اميدواري کرد، برگزاري اين کنگره در فعال سازي بخش سرمايه گذاري
به ويژه در زمينه هاي مسکن، کشاورزي، صنعت و تجارت موثر باشد. العبادي تاکيد کرد عراق فقط به کمک هاي مالي بسنده نمي کند و به سرمايه گذاري ها اولويت مي دهد تا منافع مشترک ايجاد کند.
وي افزود: ملت و حکومت عراق از شرکت هاي مصري براي مشارکت در طرح هاي عمراني بسيار استقبال مي کنند.
العبادي گفت، فساد معادل موضوع تروريسم است و مانند يک جرثومه خطرناک باعث تسهيل ورود داعش به کشور شد از اين رو در مرحله آينده ، مبارزه اي گسترده عليه فساد خواهيم داشت.
وي با اشاره به اين که ملت عراق از قوميت ها و اديان مختلف تشکيل شده است تثبيت اصل شهروندي را يک ماموريت مهم در آينده توصيف کرد و گفت، بعد از اين به شهروندان بر اساس گرايش سياسي ، فرقه اي ، مذهبي يا جغرافيايي نگريسته نخواهد شد و همه عراقي ها شهروندان درجه اول خواهند بود.
وي از برگزاري انتخابات پارلماني آينده به صورت الکترونيکي به منظور پاکي و شفافيت بيشتر اين روند خبر داد و گفت، مانند ادوار سابق، انتخابات بر اساس مذهب يا قوميت نخواهد بود و براي نخستين بار يک ليست فرافرقه اي ارائه خواهد شد.
العبادي درباره سرنوشت حشد الشعبي(نيروهاي بسيج مردمي) در سايه انتقاداتي که به آن وارد شده است گفت، تصويب قانون حشد الشعبي به دولت اين امکان را مي دهد که گروه هاي مسلح را در بغداد تحت سيطره در آورد. حکومت در برهه گذشته مايل نبود اسلحه را جمع آوري کند و آن را به صورت انحصاري در اختيار دولت قرار دهد چون تهديد داعش ادامه داشت اما در حال حاضر گروه هاي مختلف سياسي بر ضرورت اين اقدام اتفاق نظر دارند و حتي مناطق شيعه نشين که عناصر حشد از آن مناطق هستند خواستار تمرکز سلاح در دست دولت شده اند. هرچند عده اي خواستار انحلال حشد شعبي شده اند اما من دوست ندارم کاري انجام دهم که باعث برخورد و تنش شود و به اتحاد کشور لطمه وارد کند.
وي همچنين گفت، از زمان اقدام انگليس در اشغال عراق، بحران کردستان با همه حکومت هاي عراق ادامه داشته است اما درباره همه پرسي ماه سپتامبر گذشته ما توانستيم بحران جدايي طلبي کردستان را به صورت مسالمت آميز و بدون خون ريزي به پايان ببريم و اکنون در حال حل مشکلاتي هستيم که بعضي از آنها به دهه نود قرن گذشته برمي گردد. من و نچيروان بارزاني به توافق رسيده ايم يک طرح براي حل دائمي مشکلات بر اساس وحدت و حاکميت عراق اجرا کنيم. مرزهاي بين المللي بايد تحت سيطره دولت فدرال باشند و نفت استخراج شده از کردستان نيز بايد به مقامات اتحاديه تحويل شود. فعلا امور به سمت مثبتي پيش مي رود و ما به هيچ وجه موضع منفي نسبت به شهروندان کرد داخل عراق نداريم. آنها شهروند هستند و از تمام حقوق شهروندي برخوردارند.
وي درباره چشم انداز عراق در مورد آينده منطقه براي گسترش امنيت و ثبات در آن گفت، عراق مرزهاي طولاني دارد که نيمي از آن در مجاورت دو کشور عربي يعني عربستان سعودي و سوريه و نيمي ديگر در مجاورت ايران و ترکيه قرار دارد از اين ارتباط بين اين طرف ها بر اساس توسعه و گسترش امنيت به جاي اختلاف و جنگ ضروري است. عراق مي تواند در چارچوب روابط اقتصادي و سرمايه گذاري و توسعه ، پلي براي همکاري باشد زيرا عراق در عبور از خطر تروريسم و تجزيه، تجربه اي سخت و موفق کسب کرده است. ما از روي احساس مسئوليت حس مي کنيم کشورها و ملت هاي منطقه ، چالش ها و اهداف مشترک زيادي دارند. از اين رو بايد به سمت يک طرح فراگير توسعه اي و اقتصادي پيش برويم که روابط سياسي ميان کشورها و ملت هاي ما بر اساس پايه هاي سالم و دائمي بازسازي شود. توقف منازعات نابود کننده و سياست هاي دخالت آميز ، قاعده صحيح و تنها جايگزين براي شروع دوره جديد همکاري و سازندگي است و اين که کشورهاي منطقه منافع خود را جدا از منافع ديگران بدانند اشتباه است زيرا شرايط اثبات کرد که امنيت کشورها به هم مرتبط است از اين رو اقتصاد و توسعه و رفاه نمي تواند در کشوري جداي از ساير کشورها به دست آيد.
نخست وزير عراق در پايان گفت، واقعيت کشورهاي عربي دچار پيچيدگي هاي زيادي است که نتيجه بحراني بودن بسياري از کشورها و دست به گريبان بودن آنها با مشکلات داخلي شان است. بي شک اين مسئله در صوت استمرار، براي نظام منطقه اي و امنيت قومي عربي خطرهاي زيادي خواهد داشت. اما من يقين دارم مشکل اساسي در اين است که برخي از ما تلاش مي کنيم منافع خود را با آسيب رساندن به سايرين تامين کنيم در حالي که اين امر مستلزم انسجام منافع ملي به طريقي است که اهداف همه ما را در منطقه محقق کند.