پخش زنده
امروز: -
بیخوابی باعث میشود تا مغز برای ترمیم و جبران آسیب های ناشی از بیخوابی، بعضی از سیناپسهای خود را نابود کند.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما؛ دیلی میلی در تازه ترین گزارش خود نوشته است : بیخوابی و کمبود خواب باعث میشود تا مغز برای ترمیم و جبران آسیب های ناشی از بیخوابی، بعضی از سیناپسهای خود را نابود کند.
بی خوابی شبانه و فراهم نبودن شرایط مناسب برای استراحت مغز عوارض جدی و خطرناکی برای این عضو مهم خواهد داشت. خطراتی که بی خوابی برای مغز دارد در مرحله اول پیری مغز خواهد بود. با اینکه هر یک از ما ممکن است هر از چند گاهی دچار بی خوابی شویم، اما استمرار این وضعیت می تواند عوارض ناخوشایندی را برای سلامت مغزی ما به همراه داشته باشد.
مطالعه روی افرادی که دچار کم خوابی مستمر هستند ،نشان می دهد که سرعت پیری مغز در بخش های مختلف آن نظیر بخشهای جلویی، گیجگاهی و جداری به مراتب سریع تر از سایر افراد بود. همچنین این پدیده در میان افراد بالای 60 سال بیشتر نمود داشت.
اما کم خوابی تاثیراتی دیگری هم دارد:
بررسی ها نشان داده است که کم خوابی و کاهش کیفیت خواب باعث تصادفات رانندگی و آسیب های شغلی می شود.در یک بررسی معلوم شد کارگرانی که از خواب آلودگی شدید در طی روز شکایت داشتند، بیشتر دچار حوادث کاری می شدند و در هر حادثه، تعداد روزهای بیشتری بیمار بودند.
-خواب کافی در شب نقش مهمی در قدرت تفکر و یادگیری شما دارد. کم خوابی به روند شناختی شما آسیب می زند. اولا کم خوابی قدرت توجه، هوشیاری، تمرکز، استدلال و حل مشکلات را خراب می کند. این تأثیر، یادگیری و فهم مطالب را سخت تر می کند.
ثانیا دوره های مختلف خواب شب، نقش مهمی در تحکیم حافظه در ذهن دارد. اگر شب ها به مقدار کافی (7 تا 8 ساعت) نخوابید، نمی توانید آنچه را که در طی روز یاد گرفته اید و تجربه کرده اید، به یاد بیاورید.
- اختلالات مربوط به خواب و کم خوابی طولانی مدت خطر ابتلا به بیماری های زیر را افزایش می دهند: بیماری های قلبی؛ حمله قلبی؛ نارسایی قلبی؛ بی نظمی ضربان قلب؛ فشار خون بالا؛ سکته مغزی ؛ دیابت.
بر اساس برخی مطالعات معلوم شده است که 90 درصد افراد مبتلا به بیماری بیخوابی (یک نوع اختلال خواب که باعث سختی به خواب رفتن و در خواب ماندن می شود)، دچار یک بیماری دیگر هم هستند.
- کم خوابی باعث افسردگی می شود. با گذشت زمان، کمبود خواب و اختلالات خواب باعث بروز علائم افسردگی می شود.
در یک نظرسنجی معلوم شد، افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب به احتمال زیاد کمتر از 6 ساعت در شب می خوابند.بیماری بی خوابی که شایع ترین نوع اختلال خواب است، ارتباط قوی با بروز افسردگی دارد.
بررسی ده هزار نفرنشان می دهد ، افراد مبتلا به بیماری بی خوابی پنج برابر افراد سالم دچار افسردگی می شوند. در حقیقت، بیماری بیخوابی اغلب یکی از نخستین علائم افسردگی است.بی خوابی و افسردگی یکدیگر را تقویت می کنند، یعنی کم خوابی علائم افسردگی را بدتر می کند و افسردگی به خواب رفتن را سخت تر می کند.از طرفی باید بگوییم درمان مشکلات خواب مثل کم خوابی به بهبود افسردگی و علائم آن کمک می کند و بالعکس.
- کم خوابی شما را فراموشکار می کند. اگر می خواهید حافظه خوبی داشته باشید، شب ها به مقدار کافی بخوابید.
- کم خوابی، خطر مرگ را زیاد می کند.
محققان انگلیسی، چگونگی تأثیر الگوی خواب را بر روی مرگ بیش از 10000 (ده هزار) خدمتکار انگلیسی بیش از دو دهه بررسی کردند.
نتایج بررسی ها نشان داد افرادی که میزان خواب آن ها در شب از 7 ساعت به 5 ساعت و یا کمتر کاهش یافته بود، خطر مرگ ناشی از علل مختلف در آن ها دو برابر شده بود.به خصوص کم خوابی، خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی را دو برابر کرده بود.
- کم خوابی، قدرت قضاوت را به خصوص در مورد خواب تخریب می کند.
کم خوابی روی شرح و تفسیر ما از وقایع و رویدادها تأثیر می گذارد. این مسئله به قضاوت صحیح ما آسیب می زند، زیرا نمی توانیم به درستی وضعیت ها را ارزیابی کنیم و عاقلانه بر اساس آنها عمل کنیم. بررسی ها نشان داده است، افرادی که به جای هفت یا هشت ساعت خوابیدن در شب، فقط 6 ساعت یا کمتر می خوابند، در طی زمان فکر می کنند بدن آن ها به این کمبود خواب عادت کرده است، در حالیکه اینطور نیست. انجام تست های بررسی عملکرد و هوشیاری ذهنی در این افراد نشان می دهد، عملکرد ذهنی این افراد با گذشت زمان کم می شود.