پخش زنده
امروز: -
همزمان با سالگرد ورود تاریخی حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران ویژه برنامههای ایام الله دهه فجر در سراسر کشور آغاز شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، همزمان با ورود هواپیمای حامل امام راحل (ره) به فرودگاه مهرآباد در ۱۲ بهمن سال ۵۷، ضمن برگزاری مراسم نمادین در این فرودگاه؛ زنگ انقلاب در مدارس، ناقوس کلیساها، سوت قطارها و کشتیها به صدا در میآید.
مردم انقلابی نیز با حضور در مرقد مطهر امام خمینی (ره) با آرمانهای امام (ره) تجدید پیمان میکنند.
این مراسم از ساعت ۹ صبح آغاز شده و حجت الاسلام و المسلمین سید علی خمینی سخنران این مراسم است.
قرائت بیانیه خانواده شهدا توسط همسر شهید علی محمدی یکی از برنامههای این مراسم خواهد بود.
همچنین با حضور مردم انقلابی مکان جلوس حضرت امام خمینی در بهشت زهرا و قطعه ۱۷ شهدا نیز گلباران میشود و شرکت کنندگان ضمن تجدید میثاق با آرمانهای امام و رهبری، به مقام شامخ شهیدان ادای احترام میکنند.
مراسم ویژه ورود حضرت امام خمینی در سراسر کشور از جمله در مدرسه رفاه در تهران، بیت حضرت امام در خمین و قم و محل زندگی ایشان در نوفل لوشاتو نیز برگزار میشود.
رژه موتورسواران و گلباران در مسیر حرکت امام از فرودگاه مهرآباد تا بهشت زهرا از دیگر برنامههای امروز است.
راه اندازی پویش مردمی من عاشق پرچمم از برنامههای مهم امسال در دهه فجر است و در تمام برنامهها به دنبال اتفاقات اخیر، پرچم جمهوری اسلامی ایران به عنوان نماد ارزش مداری و هویت دینی و ملی مورد توجه است.
وی به برگزاری مراسم مهمانی لالهها در روز ۱۹ بهمن اشاره کرد و افزود: همزمان در ۱۸ هزار گلزار شهدای کشور زیارت قبور شهدا از ساعت ۱۴ تا ۱۶ انجام میشود.
برگزاری رژه موتورسواران نیروهای مسلح همزمان با ورود تاریخی امام خمینی به میهن
همزمان با ورود تاریخی حضرت امام خمینی (ره) به میهن اسلامی رژه موتور سواران نیروهای مسلح برگزار شد.
در این مراسم که از فرودگاه مهرآباد آغاز شد، صدها موتورسوار ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و بسیج مسیر حرکت امام خمینی (ره) از فرودگاه امام تا بهشت زهرا را رژه رفتند.
همچنین مسیر حرکت موتورسواران از طریق بالگرد گلباران شد.
وزیر راه و شهرسازی: برای توسعه کشور راه بسیاری در پیش داریم
وزیر راه و شهرسازی گفت: برای توسعه ایران عزیزمان راه بسیار طولانی در پیش داریم و نیازمند گامهای مستحکم هستیم.
عباس آخوندی که در مراسم گرامیداشت ۱۲ بهمن در فرودگاه مهرآباد سخن میگفت: امروز را یک روز تاریخی و آغاز تغییر بنیادین در تقویم ایران دانست و گفت: در ۱۲ بهمن ۵۷ تغییر رژیم از نظام سلطنتی به جمهوری اسلامی رقم خورد.
وی این تحول را ناشی از اراده ملی و رهبری منسجم دانست و افزود: برای ادامه راه و هدف امام (ره)، به تلاش بیشتر نیاز داریم.
وزیر راه و شهرسازی با خطاب قراردادن جوانان گفت: هیچگاه خسته نشوید و از نوآوریها چشم نپوشید، که با راهبری مقام معظم رهبری و همت جوانان، ایرانی آباد پیش رو خواهیم داشت.
آخوندی همچنین با گرامیداشت یاد مرحوم هاشمی رفسنجانی که دو سال قبل در این مراسم شرکت داشت او را فردی بی بدیل در توسعه و آبادانی کشور توصیف کرد.
این مراسم با حضور اعضای خانواده بیت حضرت امام از جمله زهرا مصطفوی، دختر بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی و مسئولان موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام، جمعی از معاونان و مشاوران وزارت راه و شهرسازی در حال برگزاری است.
سیدعلی خمینی: امروز استقلال فکری، ارزشی است که با تدبیر امام خمینی (ره) به آن رسیده ایم
نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران گفت: امروز از نظر استقلال فکری و آزادیخواهی، روی پای خود ایستاده ایم و تصمیم میگیریم.
حجتالاسلام سیدعلی خمینی یادگار حضرت امام (ره) صبح امروز در مراسم بزرگداشت سی و نهمین سالگرد ورود تاریخی بنیانگذار انقلاب به میهن اسلامی که در مرقد شریف آن بزرگوار برگزار شد، با بیان اینکه دهه فجر دهه بازخوانی آرمانهای انقلاب است،افزود: بزرگداشت دهه فجر گرامیداشت آرمانهای اصیل ملت ایران است و لازم است هر سال در ایام دهه فجر باز گردیم و این آرمانها را مرور کنیم تا ببینیم آرمانهای ملت ما چه بوده و به کدامین دلیل انقلاب کردهایم و همچنین برای نیل به کدام آرمانها قیام کردهایم.
وی ادامه داد: باید در این گرامیداشت وضع موجود را با وضع مطلوب مقایسه کنیم و ببینیم آرمانهای ما چه بوده است.
سید علی خمینی با تاکید بر اینکه زنده یا مرده بودن انقلابها به این است که ببینیم آیا آرمانهای کنونی آرمانهای همان اول انقلاب است،گفت: انقلاب زنده است و دلیل ما این است که همان آرمانهای اول انقلاب هنوز آرمان ملت است و هنوز ملت آنها را میخواهند و میپذیرند؛ لذا در ایام دهه فجر باید بازگشت به آرمانها داشته باشیم تا ببینیم آرمانهای اصیل چه بوده و قلهها کجاست و قرار است به کجا برسیم.
وی با اشاره به استقلالطلبی به عنوان یکی از آرمانهای ملت ایران در تحقق انقلاب اسلامی تصریح کرد: استقلال نعمتی است که وقتی هست انسان نمیفهمند ولی وقتی نیست و انسان خود را ذلیل میبیند ارزش آن برای او روشن میشود.
یادگار حضرت امام (ره) با اشاره به وضع سیاسی دوران رژیم پهلوی گفت: در اسناد رژیم پهلوی برخی مسئولین بلند مرتبه اذعان میکنند که خسته شدیم و چقدر باید جلوی آمریکا امتیاز دهیم در حالی که هرچه امتیاز میدهیم سیر نمیشوند.
خمینی با اشاره به اینکه امروز کسی منکر این نیست که نظام جمهوری اسلامی نه تنها خود مستقل است بلکه تلاش کرده منطقه را نیز مستقل کند، اظهار داشت: آمد و شد شاه کشور را در رژیم پهلوی سفارتخانههای کشورهای غربی تصویب و تدبیر میکردند و این چیزها با بزکهای رسانهای قابل انکار نیست.
وی ادامه داد: امروز از نظر استقلال خودمان تصمیم میگیریم که از کدام کشور و جریانی دفاع کنیم و امروز شرق و غرب برای ما تصمیم نمیگیرند.
یادگار حضرت امام (ره) با اشاره به استقلال ظاهری و باطنی که در کلام امام آمده است، گفت: توانستهایم غرب، امریکا و اسرائیل را از کشور بیرون کنیم ولی مهمتر این نکته است که غربزدگی و شرقزدگی را از اذهان و قلوب خود بیرون کنیم.
وی در همین زمینه خاطرنشان کرد: امروز معتقدیم و بسیاری از کارشناسان نیز معتقدند که برای ما از حیث اقتصادی و اجتماعی مساله غربزدگی مطرح است چون میخواهند ارزشهای جامعه را عوض کنند.
سید علی خمینی با تاکید بر اینکه ارزش مهم است چون تمام اعمال انسان براساس تفکر است اگر تفکر را عوض کنند از همه چیزتان عبور خواهید کرد، تصریح کرد: مهمترین کاری که امام کرد این بود که توانست ارزشهای جامعه را عوض کندو دهه 60 ارزشهای جامعه ما طوری بود که حتی کسانی که میتوانستند مراسم عروسی در تالار و باغ و حتی مراسم باشکوه بگیرند به محرومین و مستضعفین کمک میکردند.
وی ادامه داد: امام تحول در ارزشهای ایجاد کرده بود و ارزش در جامعه به این بود که ساده زندگی کنند و این هنر امام بود که توانست موفق شود.
نوه امام (ره) با اشاره به آزادی به عنوان یکی دیگر از آرمانهای ملت ایران، گفت: آزادی تا جایی که مخل حقوق و آزادی دیگران نباشد آرمان ملت ما بوده و هست.
وی با بیان اینکه امام با فریاد آزادیخواهی به میان مردم آمد اظهار داشت: اینکه باید به آزادیخواهی و استقلال طلبی نزدیک شویم از تاکیدات امام است و امام تاکید داشتند هرچقدر به آزادی و استقلالطلبی نزدیکتر شویم به حکومت اسلامی نزدیکتر شدهایم.
سید علی خمینی با بیان اینکه کسانی که حجت دارند از آزادی بیان نمیترسند،تصریح کرد: برخی خیال میکنند که عبارت آزادی بیان از غرب آمده است در حالی که این تعبیر از اسلام و امام است چون امام تاکید داشت که هیچکس حق ندارد آزادی را از جامعه سلب کند.
وی با بیان اینکه آزادیخواهی آرمان ملت ما است پس انقلاب هنوز زنده است خاطرنشان کرد: توجه به رای مردم در جامعه اسلامی بسیار مهم است و امام رای مردم را میزان و رهبری حقالناس تعبیر کردهاند، میزان به این معنی است که همه چیز با آن سنجیده میشود و همچنین حقالناس به این معنا است که حق مردم است و این ظرفیتی است که به مردم اجازه حضور در انتخابات داده شده است؛ حقالناس یعنی ریشه انتخابات و بازگشت به رای عمومی در شرع و دین ما است.
سید علی خمینی با بیان اینکه چقدر ولایت فقیه را تخریب کرده و میکنند، گفت: اینها ولایت فقیه و نقش آن را نفهمیدند.
یادگار حضرت امام (ره) همچنین در همین راستا ضمن بیان اینکه چقدر شخص ولی فقیه و حضرت آیتالله خامنهای را تخریب میکنند تصریح کرد: ما به وجود ایشان افتخار میکنیم و از بن دندان معتقدیم بعد از انقلاب هیچ شخصی نتوانسته است جای امام را بجز ایشان پر کند.
وی افزود: چقدر خواستند رهبری را تخریب کنند در حالی که عزت در دست خداوند است. افتخار ما است فردی در حکومت است که وقتی در خبرگان میخواهند ولایت جامعه را به ایشان بسپارند و از ایشان برای این امر درخواست میکنند نه از باب تعارف این پیشنهاد را پس میزند.
سید علی خمینی ضمن اشاره به جنگ قدرت در سایر کشورهای جهان گفت: این اتفاق مجلس خبرگان را اگر با ریاستهای ظاهری دنیا قابل مقایسه نیست که میبینیم چقدر برای کسب یک مقام دنیایی زودگذر تخریب و خرج میکنند.
یادگار حضرت امام (ره) تاکید کرد: ما افتخار میکنیم فردی در راس حکومت است که از بن دندان مقام را پس میزند.
وی با اشاره به مبارزه با اشرافیت به عنوان یکی از آرمانهای انقلاب اسلامی تصریح کرد: یکی از آرمانهای اساسی ملت مبارزه با اشرافیت است و باید سادهزیستی یک ارزش تلقی شود نه آنکه فردی در زندگی خود دنبال تجمل و مظاهر دنیا برود.
سید علی خمینی با بیان اینکه باید از امیرالمومنین یاد بگیرند خطاب به مسئولان گفت: فارغ از اینکه ایشان امام و رئیس جامعه بودند حکومتشان از حکومتهای شما بسیار وسیعتر بود و از لحاظ قدرت ظاهری هم از همه شما قدرتمندتر بودند اما میگفتند آیا خودم را قانع کنم که بگویم این امیرالمومنین است ولی با مردم در دشواریهایشان همراه نباشم؟
یادگار حضرت امام (ره) با تاکید بر اینکه امام خمینی (ره) با این سیره و روشها انقلاب کرد گفت: امام میفرمود اگر بخواهید در برابر باطل بایستید و از حق خود دفاع کنید خود را به سادهزیستی عادت دهید و از تعلق قلب به مال و منال و جاه و مقام بپرهیزید.
وی افزود: چقدر مورخین و انقلابیون ما قبل از انقلاب به اشرافیگری و فسادهای زمان شاه اعتراض میکردند و قرار بود ارزشهای ما عوض شود و یک موی کوخ نشینان را با کاخ کاخ نشینان عوض نکنیم و نگاهمان به مستضعفین باشد و بدانیم هر وقت مشکلی برای جمهوری اسلامی پدید آمده مستضعفین وارد صحنه شد و از میهن دفاع کردهاند.
سید علی خمینی ضمن تاکید بر اینکه این صحبتها خطاب به مردم عادی نیست، تصریح کرد: مخاطب اصلی ما کسانی هستند که در قدرت و مسئولیت قرار دارند و خطاب به آنها میگوییم شما که نمیتوانید همه مشکلات مردم را حل کنید لااقل طوری زندگی کنید که مردم با دیدن شما باری بر مشکلاتشان افزوده نشود.
یادگار حضرت امام (ره) با اشاره به زندگی و سیره بنیانگذار انقلاب اسلامی، گفت: هیچ کس اعم از دشمنان قسم خورده تا دوستان امام در این تردید نکرده که ایشان در زندگیاش و نه در روحیهاش قبل، حین و پس از انقلاب تغییری ایجاد نشد و از مال دنیا به دو دست لباس اکتفا کرده بودند.
وی با بیان اینکه امروز دنیا هم دیگر این تجملات را نمیپسندد گفت: دنیا 20 سال پیش در این وضع بود و سالهاست که از این شیوه مدیریت عبور کرده و ما عقب ماندهایم.
سید علی خمینی افزود: سقوط نظام شاهنشاهی تبعیض بود و مردم ممکن است فقر را تحمل کنند ولی تاب تبعیض را ندارند.
یادگار حضرت امام (ره) در پاسخ به برخی توجیهات با این عنوان که ثروت شخصی من مال خودم است، گفت: اسلام با ثروت مشکلی ندارد مهم این است که چگونه زندگی میکنیم مردم به این نگاه نمیکنند که سند خانه شما به اسم چه کسی است و به این نگاه میکنند که شما چگونه زندگی میکنید.
وی با اشاره به سادهزیستی رهبر انقلاب به بیان خاطرهای از پدرشان پرداخته و گفت: زندگی رهبر نیز ساده است و پدر ما یکبار میگفت گاها که من به خانه آقای خامنهای میرفتم فرشی که در زیر پایشان بود طوری بود که من به موکت پناه میبردم.
سید علی خمینی در عین حال با تاکید بر اینکه بسیاری از مسئولان جمهوری اسلامی ساده زیستی را رعایت میکنند و این را در جایگاههایی چون ریاست جمهوری نیز دیدهایم گفت: نباید فکر کنیم که تجملات ارزش است چون نه در نگاه مردم و نه در نگاه دنیا امروز تجملات ارزش نیست و باید ملت خود را دریابیم و در کنارشان باشیم و از تبعیضها کم کنیم.
یادگار حضرت امام (ره) با اشاره به اینکه یکی از خیانتهای بزرگ منافقین به نظام این بود که باعث ایجاد جو امنیتی در کشور شدند،گفت: دغدغه بازگشت به میان مردم وجود دارد و این از آرمانهای اساسی مردم ما بود.
وی افزود: اگر این آرمانها هنوز زنده است نشان میدهد که انقلاب ما هنوز پویا و بالنده است.
سید علی خمینی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین مسائلی نوع مواجهه ما با 22 بهمن است، گفت: دشمنان برای ناامید کردن ما برنامههای زیادی دارند ولی هر سال در 22 بهمن مردم به میدانهای سراسر کشور میآیند و علاوه بر ناامید کردن دشمنان خارجی دوستان داخلی و خارجی را امیدوار میکنند.
یادگار حضرت امام (ره) افزود: مردم با همه دل نگرانیها وقتی اصل نظام مطرح است در صحنه حاضر میشوند و باید سعی کنیم در داخل کمترین انشقاق را داشته و جذب حداکثری داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه کسانی که اعتراضات ملت را قیام نامیدند 22 بهمن را ببینند و بگویند اسم این حضور را چه میخواهند بگذارند تصریح کرد: حضور ملت در 22 بهمن به معنی تایید عملکرد دولت، مجلس و قوه قضاییه نیست و حضور مردم برای اسلام و جمهوری اسلامی بوده، هست و خواهد بود.
به صدا درآمدن زنگ انقلاب در دبستان رفاه
در مراسم بزرگداشت سالروز ورود امام خمینی به ایران، زنگ انقلاب به دست سید محمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش به صدا درآمد.
مراسم بزرگداشت سی و نهمین سالروز ورود امام خمینی (ره) به ایران و اقامت ایشان در مدرسه «رفاه» با حضور سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش، محمدرضا اسماعیلی مشاور وزیر آموزش و پرورش، تعدادی از معلمان و دانش آموزان پایه پنجم و ششم در مدرسه رفاه درحال برگزاری است.
وزیر آموزش و پرورش: هویت انقلاب، بدون نام امام خمینی شناخته شده نیست
وزیر آموزش و پرورش گفت: هویت انقلاب و شناسنامه انقلاب، بدون نام امام خمینی (ره) شناخته شده نیست.
سید محمد بطحایی در مراسم بزرگداشت سالروز ورود امام خمینی (ره) به ایران، در مدرسه رفاه افزود: شنیدن نام انقلاب برای هر کسی چه در داخل و چه در خارج از کشور چه دوست و چه دشمن، چه انقلابی و چه غیر انقلابی بلافاصله نام امام را تداعی میکند.
وی خاطرنشان کرد: اصولا هویت انقلاب و شناسنامه انقلاب و همانطور که به کرات شنیده اید، این گزاره بسیار زیبایی را که انقلاب بدون نام امام شناخته شده نیست تداعی میکند.
بطحایی تصریح کرد: سنت و سیره زندگی امام خمینی چگونه بود که او را اینچنین پایدار کرد و آنچه که شاید مهمترین دلیل ماندگاری نام امام در تاریخ تمدن انقلاب اسلامی و آنچه که امام صرفا به آن توجه داشت خدا بود و فقط رضایت خدا برای او مهم بود و امام خمینی در همه حالات زندگی و تصمیماتشان فقط برای خدا و نگاهش به خدا بود، این اولین و شاید مهمترین عاملی بوده است که امام را موفق و ایشان را عاقبت به خیر کرد.
وزیر آموزش و پرورش افزود: آنچه که برای ما و نسل آینده دانش آموزان بسیار عزیز و امیدان آینده کشور مهم است این است که چرا فردی که بدون هیچ گونه حمایتهای حزبی، گروههای سیاسی و بدون داشتن مکنت و مال فراوان که بخواهد به واسطه آنها افرادی را دور خود جمع کند و حرکتی ایجاد کند، در انقلاب پیروز شد.
وی با بیان اینکه فردی که بدون پشتوانههای سیاسی در ارکان حکومتی وقت، توانست چنین انقلاب پایداری را در کشور ایجاد کند، افزود: پس از ۴۰ سال از گذشت پیروزی انقلاب همچنان پرفروغ و به عنوان انقلاب ارزشها از آن یاد میشود.
وزیر آموزش پرورش افزود: درست است که نزدیک به ۳۹ سال از پیروزی انقلاب میگذرد و آن را پشت سر گذاشته ایم، اما این سوال و پاسخ مهم را در ذهنمان مرور میکنیم که چگونه امام خمینی ماندگار شد.
وزیر آموزش و پرورش خطاب به دانش آموزان: با ایمانی که دارید میتوانید کشور را به سوی توسعه یافتگی حرکت دهید
وزیر آموزش و پرورش خطاب به دانش آموزان گفت: شما با قدرت، توانایی و ایمانی که دارید حتما میتوانید مشکلات کشور را بسیار بهتر از ما حل کنید و کشور را با سرعت به سمت توسعه یافتگی حرکت دهید.
سید محمد بطحایی در مراسم بزرگداشت سالروز ورود امام خمینی (ره)، در مدرسه رفاه خطاب به دانش آموزان افزود: از ایامی که در مدرسه هستید حداکثر استفاده را ببرید و شادی و نشاط را در تقویت کنید.
وی تأکید کرد: خمودی و ناامیدی، دشمن آینده ماست.
بطحایی با بیان اینکه ما مسؤلان آموزش و پرورش تقصیر کمی نداریم افزود: امیدوارم تا زمانی که من و همکارانم توفیق خدمت داریم بتوانیم موانعی را که در برنامههای آموزشی و پرورشی وجود دارد و مانع حرکت به سمت اهداف است، کاهش دهیم.
معاون بین الملل موسسه آثار امام: علت خلق انقلاب اسلامی، اتحاد بود
معاون بین الملل تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (ره) گفت: عامل اصلی در خلق پدیده بزرگ انقلاب اسلامی، اتحاد بود.
حجت الاسلام محمدمقدم که در مراسم گرامیداشت سالروز ورود امام به کشور در فرودگاه مهرآباد سخن میگفت، افزود: ملت، چون یکی شد قدرت به دست آورد و همین موجب حرکت و پیشرفت شد و پیشرفت حاصل نمیشود بدون تسامح و تحمل و همین تسامح بود که همه گرایشها را به یک سمت و سوی واحد سوق داد.
وی تصریح کرد: جامعه ما زیر سایه رهبری امام، در آن روز یکی شد چرا که امام هیچ گاه در پی آن نبود که با نگاههای سطحی، انسانها و جریانها را نفی کند و وحدت ملی در آن زمان توانست چنین حماسه شگرفی را خلق کند.
مقدم دومین عامل پیروزی انقلاب شکوهمند را اعتماد دانست و گفت: این اعتماد هم بین مردم بود و هم با رشته داران سیاسی، اعتمادی که مشروعیت و قدرت را بوجود آورد.
وی با بیان اینکه اعتماد بی جهت بوجود نمیآید شکل گیری آن را در سایه انسجام امکان پذیر دانست و افزود: پیوستگی میان خواست و اراده مردم و اراده سررشته داران، حاکمان و قدرتمداران، سرنگونی رژیم ستم شاهی را رقم زد.
مقدم بزرگترین هنر امام را قرائتی از اسلام و دین دانست که مردم مطالباتشان اعم از آزادی خواهی و عدالت خواهی را بر بستر آن پیگیری کردند و به گفته استاد شهید مطهری مهمترین مسئلهای که امام توانست پیوستگی و انسجام دینی ایجاد کند همین نوع نگاه و قرائت ایشان از اسلام بود.
وی تصریح کرد: امام اسلام را از دالان تنگ و تاریک نگاه نمیکرد بلکه آن را براساس شاهراهی میدید که باید عدالت خواهی، آزادی خواهی و کرامت انسانی برپایه دین حاصل شود بر همین اساس هم فرمودند" جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد"، چون امام میخواست انسجام را میان مردم و مکتبی که قرار بود مردم را هدایت کند تقویت نماید.
معاون بین الملل تنظیم و نشرآثار حضرت امام خمینی (ره) گفت: اگر قدرت به خواست، نظر و نگاه مردم نگاه نکند انسجام فرو میریزد، اعتماد از بین میرود و اگر کشوری فاقد انسجام و اعتماد شود بین دولت و ملت فاصله میافتد و دیگر کسی رنگ خوشبختی نمیبیند.
وی افزود: نگاه دینی امام نگاهی بود که میزان را رأی ملت میدانست. نگاه اسلامی امام، نگاهی بود که کرامت انسان و حقوق انسان در آن شکل گرفت نه آن شیوه نگاهی که میان جمهوریت و اراده حکومت اتقاق بیافتد.
مقدم گفت: امام میان مردم به عنوان ملت از یک سو و دولت از سوی دیگر نگاهی دینی داشت که اگر این نگاه گسترده نبود هرگز انسجام شکل نمیگرفت حتی آنجا که دریافت پارهای از نگاههای بسته فقهی ممکن است به انسجام کشور لطمه بزند مصلحت نظام را بنا بر اراده ملی شکل داد.