پخش زنده
امروز: -
معاون مرکز روابط عمومی و بینالملل سازمان برنامه و بودجه گفت: با تاسیس اپدیم میتوان شاهد کاهش تلفات و جراحات انسانی و صدمات و خسارات اقتصادی و اجتماعی ناشی از بلایای طبیعی بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صداو سيما ؛محمدهادي دريايي، درمراسم افتتاحيه مرکزآسيا و اقيانوسيه براي توسعه مديريت اطلاعات بلايا گفت: انسان و طبيعت بايد به منظور بقاي خود در فضايي امن و ايمن و به گونهاي متوازن، حيات پايدار و تعامل مسالمتآميز با يکديگر را تضمين کنند.
وي ادامه داد: در حالي که طبيعت سخاوتمندانه ميزبان بشر بوده، با اين حال وقوع بلاياي طبيعي همواره امنيت و رفاه انسان را تهديد کرده است. از سويي ديگر انسان نيز در طي دهههاي اخير لطمات و خسارات بيشماري به طبيعت وارد ساخته است.
دريايي افزود: منطقه آسيا و اقيانوسيه با وسعت بالا و جمعيت زياد، قارهاي با بيشترين بلاياي طبيعي به شمار ميرود. سيل، زلزله، طوفان، خشکسالي، سونامي، رانش زمين، ريزگردها و... مردمان و محيط زيست منطقه را همه ساله با صدمات جبرانناپذير مواجه ميسازند که حاصل آن تاخير يا ناکامي در رسيدن به اهداف توسعه پايدار است.
وي تاکيد کرد: همانطور که ديدهايم در دهه اخير نپال، ايران، ژاپن، چين، پاکستان، بنگلادش، اندونزي و اغلب کشورهاي منطقه در اثر وقوع بلاياي طبيعي خسارات مالي و جاني بسياري را متحمل شد ه اند.
معاون مرکز روابط عمومي و بينالملل سازمان برنامه و بودجه از چهل بلاي طبيعي شناخته شده در دنيا 31 مورد آن در ايران تجربه شده است گفت: پس از زلزله بم و از دست دادن چهل هزار نفر از هموطنانمان، ايران طرح اوليه تأسيس مرکزي براي مديريت بحران منطقهاي را به اسکاپ برد و در پنجاه و نهمين اجلاس سالانه آن پيشنهاد تأسيس مرکز مديريت بلاياي طبيعي را براي آسيا و اقيانوسيه در چهارچوب اهداف و وظايف کميسيون اقتصادي و اجتماعي آسيا و اقيانوسيه اسکاپ مطرح کرد.
دريايي ادامه داد: کشورها به تکاپو افتادند و براي کاهش خطرات بلايا و مديريت بهتر آن، موضوع تصويب قطعنامهاي را در اين خصوص در کميسيون اقتصادي و اجتماعي سازمان ملل متحد براي آسيا و اقيانوسيه پيشنهاد کردند. از آن زمان کشورمان در سايه حمايتهاي دبيرخانه اسکاپ و کشورهاي عضو اين کميسيون و همچنين پيگيري مستمر مسئولين ايراني موفق به تأسيس مرکز آسيا و اقيانوسيه براي توسعه مديريت اطلاعات بلايا (اپديم) در تهران شد.
وي تصريح کرد: در واقع پس از زلزله بم کشورهاي بسياري حمايتشان را از پيشنهاد مطرح شده ازجانب جمهوري اسلامي ايران اعلام کرده و با مردم ايران ابراز همدلي و همدردي کردند.
معاون مرکز روابط عمومي و بينالملل سازمان برنامه و بودجه گفت: جوامع و سازمانهاي بينالمللي حساس و فعال شدند و پيشنهاد ايران نظر بسياري را جلب کرد و مورد استفاده قرار گرفت.
وي افزود: کشورهاي عضو اسکاپ با پيشنهاد اوليه موافقت کردند و سرآنجام ضرورت چنين مرکزي با مختصات مديريت اطلاعات بلايا براي اکثر اعضاي اسکاپ به تاييد رسيد به گونه اي که از طريق دريافت تحليل و پردازش اطلاعات مربوط به بلايا و از طريق همکاري و مشارکت تصميمسازان، مديران و عموم شهروندان بتوان حين، قبل و بعد از وقوع بلايا را مديريت کرد و در مسير کاهش خطرات کاهش بلايا در سطح ملي، منطقهاي و بينالمللي قدم برداشت.
دريايي تاکيد کرد: در واقع ميتوان گفت تأسيس اين مرکز گام بلندي در تحقق اين هدف به شمار ميرود چراکه ميتواند از آلام بشري کاسته و حرکتي رو به جلو در راستاي تحقق آرمانهاي توسعه پايدار صورت دهد.
وي بيان کرد: يکي از اهداف تأسيس مرکز آسيا و اقيانوسيه براي توسعه مديريت اطلاعات بلايا (اپديم) تأکيد بر اهميت موضوع مديريت اطلاعات بلايا در قالب همکاريهاي کشورهاي منطقه است.
دريايي تصريح کرد: بنابراين علاوه بر کشورهاي شمال، همکاري جنوب-جنوب نيز پيشنهاد شد تا اين فعاليت به صورت مشترک و زير نظر سازمان ملل متحد شکل گرفته و امکانپذير باشد.
وي بيان کرد: فلسفه وجودي و چرايي تشکيل اپديم اين است که کشورها در جمعآوري، پردازش و مديريت دادهها و اطلاعات بلايا، نيازمند يک چتر مشترک استاندارد و حمايتي هستند که بتوانند تحت آن اطلاعات خود را در اين زمينه بهتر گردآوري و دستهبندي کنند و به واسطه ماهيت فرامرزي بودن بسياري از بلايا، آن اطلاعات را با يکديگر به اشتراک بگذارند تا از اين طريق و در سايه همکاري و مشارکت منطقهاي قادر باشند بهتر و موثرتر به مقابله با بلاياي طبيعي مبادرت ورزند.
دريايي گفت: تسهيم اطلاعاتي همچون نقشههاي ماهوارهاي، شناسايي و جانمايي نقاط پرخطر و بلاخيز يا مخاطرات چندگانه و ... به ويژه هنگامي که ريسک و مخاطرات فراتر از سرحدات يک کشور بوده و کشورهاي همسايه را نيز تحت تاثير قرار دهد (نمونه اخير آن زمينلرزه کرمانشاه است که در مرز ايران و عراق رخ داد) فرامرزي محسوب ميشود و اپديم ميتواند با تقويت همکاري کشورهاي منطقه، شکاف اطلاعاتي در خصوص مديريت بلايا را پر کند.
وي بيان کرد: تابحال چندين هيئت کارشناسي از سوي اسکاپ از ايران بازديد داشتهاند و از نزديک در جريان اقدامات و فعاليتهاي دولت درمورد تأسيس اپديم قرار گرفتهاند و گفتگوهايي را براي هماهنگي بهتر ميان دو طرف و ارزيابيهايي در خصوص ساختمان اپديم و بودجه ميزباني صورت دادهاند.
دريايي افزود: اکنون که در ماه ژانويه 2018 و در آستانه دومين نشست شوراي حکام به ميزباني جمهوري اسلامي ايران قرار داريم، گزارشگيري از اقدامات صورت گرفته و افتتاح رسمي دفتر اپديم در دستور کار قرار دارد تا کشورهاي منطقه از مزاياي مرکز برخوردار شوند.
وي افزود: جمهوري اسلامي ايران مفتخر است با پيشنهاد تأسيس و ميزباني اپديم و تعهد هزينههاي مالي براي 5 سال فعاليت اين مرکز، به همراه کمکهاي سخاوتمندانه اعضاي اسکاپ، به عنوان يکي از کشورهاي حامي فعاليتهاي انساندوستانه در چارچوب سازمان ملل متحد گامي مثبت برداشته و اميدوار است بتواند با همکاري ديگر اعضا، نتايج مفيد و ثمربخشي را در عرصه مديريت بحران و کاهش خطرات بلايا در افق پيش رو حاصل کند.
وي در پايان گفت: اميد است اپديم، با حمايت و نظارت اسکاپ و به لطف تقويت همکاريها با کشورهاي منطقه و تحقق اهداف، انجام وظايف و برنامه کار خود بتواند آينده روشني را در زمينه مديريت اطلاعات و کاهش خسارات و خطرات بلايا و حرکت به سوي آرمانهاي توسعه پايدار رقم زده و مصدر خدمات مثبت و ارزنده براي حوزه آسيا و اقيانوسيه واقع شود.