پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ؛ نخست وزير عراق، اساس اصلي فهرست انتخاباتي خويش را پرهيز از تعصبات مذهبي و فاصله گرفتن از سياست سهميه بندي در مديريت کشور دانست و گفت، سعي کرديم به جاي اين موارد بر شايستگيها و لياقت افراد اعتماد کنيم.
به گزارش شبکه تلويزيوني العربيه، حيدر العبادي در حاشيه مجمع جهاني اقتصاد در داووس با حضور در برنامه مع ترکي الدخيل( با ترکي الدخيل) در شبکه العربيه، به سئوالات ترکي الدخيل پاسخ داد. متن پرسش و پاسخ العربيه با نخست وزير عراق به شرح زير است؛
ترکي الدخيل: اجازه بدهيد سخن خود را با انتخابات عراق آغاز کنيم، آيا جنابعالي به ائتلاف با بسيج مردمي مجبور شده بوديد؟ شرايط شما که بسيج مردمي حاضر به پذيرش آن نشد چه بود؟
حيدر العبادي: واقعيت اين است که ائتلاف ما به مفهومي که شما اشاره کرديد نبود، ما توانستيم با ايجاد وحدت و همدلي ميان تمامي گروههاي عراقي بر داعش پيروز شويم، حتي در اين مسير توانستيم برخي از انديشه هاي مخالف و متناقض را گردهم آوريم، توانستيم برخي از گروههايي را که حاضر به همکاري با برخي گروههاي ديگر نبودند گرد هم آوريم. وقتي وحدت محقق شد پيروزي بر داعش هم محقق شد. حال پس از پيروزي بر داعش و پس از وحدتي که در کشور شکل گرفت، نيازمند آن هستيم تا کشور را وارد مرحله بازسازي کنيم، فکر من اين بود که آيا مي توانيم در مرحله بازسازي و ساختن دوباره کشور هم با همين شيوه يعني با وحدت و همدلي، عمل کنيم؟ من اين ايده را علني کردم، از همه گروهها خواستم به شرط پرهيز از تعصبات مذهبي و عبور از سياست سهميه بندي در عرصه مديريت کشور، و با اولويت دادن به شايستگي ها فهرست انتخاباتي را مشخص کنيم و با چنين ايده اي وارد مرحله پس از جنگ شويم. يکي از تمايلات ما اين بود که فهرست هاي انتخاباتي بيشتر شامل نام هايي شود که از چهره هاي جديد و شخصيت هاي مستقل عراق هستند، هدف اين بود که با اين روش بتوانيم آرزوهاي شهروندان را جامه عمل بپوشانيم. شرايط ديگري هم مد نظر بود و براساس همين شرايط، گروههاي سياسي را فراخوانديم، برخي از گروهها شرايط ما را پسنديدند. ما خواستار آن شديم تا امضاي تفاهم نامه انتخاباتي توام با عمل به مفاد آن باشد. گروههايي اين تفاهم را امضا کردند، البته بسيج مردمي جزء اين گروهها نبود زيرا بر اساس قانون، بسيج مردمي نمي تواند در انتحابات حضور يابد. بلکه افرادي که وارد فهرست شده بودند متشکل از داوطلبان و سياستمداراني بوده اند که در نبرد با داعش حضور يافته بودند و حال از بدنه بسيج مردمي خارج شده اند و تصميم دارند به عرصه سياست بازگردند. اين چهره ها شرايط مورد نظر ما را امضاء اما در کمتر از چهل و هشت ساعت عقب نشيني کردند. وقتي دليل را جويا شديم اظهار داشتند اختلافاتي ميان ما بروز کرده است. اختلافاتي که اساس و دلايلي داشت، مثلا برخي بر اين باور بودند که فهرست انتخاباتي حيدر العبادي، تماميت خواهانه است. در هر حال فرداي آن روز عذرخواهي کردند و عقب نشيني کردند. سخنشان عدم التزام به شرايط نبود بلکه دليل اصلي آنان اختلافاتي بود که ميانشان افتاده است و ديگر فرصتي هم نبود، در نتيجه از ائتلاف خارج شدند.
ترکي الدخيل: آيا جنابعالي پس از اين اتفاقات در پي ائتلاف با مقتدا صدر يا عمار الحکيم بر آمديد؟
العبادي: البته برخي از اين گروهها با پذيرش شرايطي که بدانها اشاره کرده ام وارد فهرست ما شدند و پذيرفتند که از سياست سهميه بندي و توسل به تعصبات مذهبي پرهيز کنند. برخي هم در پي تعيين شرايطي براي نخست وزير بعدي بوده اند اما شرايطي در اين زمينه مشخص نشده است. اين موضوعي است که انتخابات، گروههاي سياسي راه يافته به پارلمان و همچنين روند انتخابات آن را مشخص خواهد کرد.
در ادامه گفتگوي حيدر العبادي نخست وزير عراق با برنامه «مع ترکي الدخيل» در شبکه تلويزيوني العربيه، مجري برنامه( ترکي الدخيل) پرسيد، آيا ممکن است راهبردي را که شما طرح کرديد، يعني پرهيز از سهميه بندي در مديريت کشور و فاصله گرفتن از تعصبات مذهبي و در مقابل اعتماد به شايستگي ها، بيانگر آن دانست که امروز در عراق شرايط دشواري وجود دارد؟
حيدر العبادي: شما ديديد مردم عراق با همدلي براي يک هدف جنگيدند، فرزندان جنوب عراق در موصل و الانبار ودر کنار اهالي موصل و الانبار مي جنگيدند و مشکلي هم در ميانشان نبود، فرزندان جنوب مي جنگيدند و پس از پايان عمليات به شهر و ديار خويش باز مي گشتند. پيشمرگه با ارتش عراق در نبرد با دشمن شريک شد. از زمان حضور انگليس در عراق يعني از سال هزار و نهصد و بيست، شاهد درگيري هايي ميان ارتش عراق با کردها و ديگر گروهها در کشور بوده ايم، با گروههايي که ارتش آنان را شورشي مي خواند اما حال شاهد بوديم کردها در کنار ارتش عراق مي جنگيدند. در نبردي مي جنگيدندکه زير سايه پرچم واحد و در قالب نيروهاي مسلح و امنيتي عراق ادامه يافت و در آن شاهد هماهنگي و همکاري کامل بوده ايم. به نظر من تا همين الان، يعني در شرايطي که دوستان سياستمدار و داوطلب ما از فهرست ما خارج شده اند، هم شرايط مناسب است و اين دوستان ما پس از انتخابات با ما ائتلاف خواهند کرد. وحدتي که مد نظر ماست ريشه و اساس آن امتياز دهي نيست، ما حتي در نبرد با ارتش هم شاهد اتفاقاتي بوده ايم مثلا برخي از گروهها نمي خواستند درکنار ارتش با داعش بجنگند، آنان مي گفتند اين ارتش در برابر حمله داعش از هم فروپاشيد، اين گروهها بر اين باور بودند که اين ارتش قادر به نبرد با داعش نيست، اما به خواست خدا ما بدنه ارتش را بازسازي کرديم و ارتش توانست با شجاعت در برابر داعش بايستد و حتي در مناطقي که به دست ارتش آزاد مي شد ساکنان آن مناطق از ارتش استقبال مي کردند. نکته ديگر، بسيج مردمي است، يعني داوطلبان مردمي، آشکار است که داوطلب ها به صورت برنامه ريزي شده، دوران آموزش و فرهنگ سازي ندارند، آنان بر اساس قانون و انضباط پيش نيامده اند بلکه داوطلب شدند تا از کشور دفاع کنند. وقتي بسيج مردمي شکل گرفت در آغاز راه ارتش تمايلي به همراهي با آنان نداشت، ارتش مي گفت اين نيروها منضبط و سازماندهي شده نيستند و نظم و قانون را نمي شناسند اما اصرار ما اين بود که ارتش و بسيج مردمي در کنار هم بجنگند تا بسيج مردمي نظم و انضباط را از ارتش بياموزد و ارتش هم از بسيج مردمي روحيه جنگاوري را ياد بگيرد زيرا بسيج مردمي متشکل از نيروهايي است که جانشان را در کف دستشان گرفته اند. داوطلبان مردمي در آغاز راه حتي حقوق ماهيانه نداشتند. آنان آمده بودند تا بدون هيچ چشمداشتي سرزمينشان را آزاد کنند، آنان در قبال جانفشاني خود چيزي مطالبه نکرده بودند. وقتي اين نيروها و نيروهاي ارتش در کنار هم قرار گرفتند برخي از کاستي ها رفع شد و حتي توانستيم پيگير برخي از تخلفات باشيم. اين کار در روند سياسي کشور هم مصداق دارد. وقتي ديگران با ما و فهرست ما يکي مي شوند اين ائتلاف به معني چشم پوشي از فساد و تخلفات نيست بلکه اين نوع کنار هم بودن سبب مي شود تا رسيدگي به فساد و تخلفات بيشتر شود.
ترکي الدخيل: دليل اصرار جنابعالي براي برگزاري انتخابات در موعد مقرر چيست؟ برخي مدعي هستند منافع العبادي اقتضاء مي کند که اصرار به تاخير زمان انتخابات نداشته باشد.
العبادي: اگر سخنراني من از نيمه اول سال دو هزار و شانزده يعني قبل از آزاد سازي موصل و حتي قبل از آغاز پيشروي هاي ما در نبرد موصل را پيگيري کنيد مي بينيد اصرار من اين بود که انتخابات پارلماني در موعد مقرر برگزار شود، اين وظيفه قانوني من است، در قانون اساسي ذکر شد چهل و پنج روز قبل از پايان دوره پارلمان بايد انتخابات پارلماني در کشور برگزار شود. اگر نخواهيم به اين بند از قانون احترام بگذاريم بار ديگر به دوران ديکتاتوري باز خواهيم گشت. يعني اگر اين بند از قانون را بشکنيم در آينده شاهد روي کار آمدن رهبر يا نخست وزيري خواهيم بود که ما را خواهد شکست. در نتيجه وظيفه داريم به زمان هايي که قانون مشخص کرده است احترام بگذاريم. جا دارد به اين نکته اشاره کنم که اهل سنت مخالف برگزاري انتخابات در موعد مقرر نيست اما برخي از سياستمداران سني معترض هستند، آنها مي خواهند زمان انتخابات به تاخير بيفتد تا خود را حفظ کنند زيرا اگر پارلمان دوره اش تمديد شود اين افراد همچنان در پارلمان باقي مي مانند. معترضان کساني هستند که بسياري بر اين باورند آنان در انتخابات آراي لازم را نخواهند داشت و شکست خواهند خورد.
ترکي الدخيل: آناني که خواستار تاخير زمان برگزاري انتخابات هستند از يک موضوع اساسي سخن مي گويند و آن اينکه در مناطقي که شاهد آواره شدن خانواده ها بوده ايم مشارکت در انتخابات ضعيف خواهد بود؟ شما چگونه مشارکت آوارگان در انتخابات را تضمين مي کنيد؟
العبادي: نه در الانبار و نه در صلاح الدين مشکلي وجود ندارد زيرا بيشتر آوارگان باز گشته اند، اما مشکل در نينواست که اخيرا آزاد شده است، البته تا به الان هم بسياري از آوارگان بازگشته اند با اين حال در کميسيون عالي انتخابات چند بار نشست برگزار شد، برنامه اي براي سرشماري آوارگان در دستور کار بود و الان هم برنامه اي براي بازگرداندن آوارگان در قبل از انتخابات در دستور کار است. آناني که باز نمي گردند غالبا از کساني هستند که اصلا محل زندگيشان استان نينوا نيست، برخي در منطقه کردستان يعني در مسافت نزديک به استان نينوا زندگي مي کنند. کميسيون عالي انتخابات در پي آن است براي هر يک از آوارگان کارت هويت صادر کند تا بتواند حتي در اردوگاهها و محل اسکان آوارگان هم انتخابات برگزار کند زيرا مشارکت در انتخابات حق طبيعي هر شهروند عراقي است. دولت زماني که زمان برگزاري انتخابات را مشخص کرد خود را موظف کرد زمينه را براي بازگرداندن آوارگان فراهم، امنيت را برقرار و گروههاي خارج از قانون دولت را خلع سلاح کند.
ترکي الدخيل: در کنگره اخير، در حزب الدعوه شکاف ايجاد شد، اين موجب شد تا شما با فهرست جداگانه در انتخابات حاضر شويد، دليل شکاف چيست؟ آيا شکاف به وجود آمده در حدي است که حيدرالعبادي فهرست جدا از يک حزب ديني ارائه کند؟
حيدر العبادي: در واقع در داخل حزب ديدگاههاي متفاوتي وجود دارد، و اين موضوع جديدي نيست اما امروز اتفاقي که رخ داد نفوذ داعش به خاک عراق و اشغال چند شهر اساسي کشور است. اين اتفاق تبعاتي سنگيني براي کشور به دنبال داشت امروز هم وقت انتخابات فرا رسيد؛ اکثريت اعضاي حزب اظهار داشتند با من همراه هستند، در نتيجه براي آنکه اختلاف را حل کنيم سعي کرديم در اين ميان کسي قرباني نشود ، اصلا اختلاف بر سر کرسي نخست وزيري نبود، بلکه بر اين محور استوار بود که چه فردي سر ليست فهرست حزب الدعوه شود و منافع حزب ايجاب مي کند که چه کسي به نفع فرد ديگر کنار برود؟ در ادامه توافق شد تا اسم حزب الدعوه از فهرست انتخاباتي حذف شود، حزب هم موافقت کرد تا در ادامه هر يک از اعضاي حزب بر اساس تمايلاتشان بتوانند در فهرست هاي ديگر حاضر شوند.
در ادامه گفتگوي حيدر العبادي نخست وزير عراق با برنامه «مع ترکي الدخيل» در شبکه تلويزيوني العربيه، مجري برنامه( ترکي الدخيل) پرسيد، اظهار داشتيد فهرست انتخاباتي شما بر اساس اصل پرهيز از سهميه بندي مذهبي است، آيا معتقد هستيد مشکل سهميه بندي مذهبي همچنان در فهرست هاي ديگر وجود دارد ؟
حيدر العبادي: نمي توان اين موضوع را انکار کرد، در کشور ما تعصبات مذهبي وجود دارد و اين موضوع اختصاص به مذهب خاص هم ندارد اما امروز مردم عراق بيش از گذشته وحدت و همدل هستند. مردم به مرحله اي از پيشرفت رسيده اند و ما بايد از اين پيشرفت بهره ببريم. بايد بدانيم تبليغات انتخاباتي نمي تواند بر اساس وابستگي هاي قومي و مذهبي باشد، بلکه انتخابات برنامه مي خواهد. البته هر انساني اين حق دارد وابستگي ديني، قومي داشته باشد و به تعصباتش به وطن افتخار کند اما اين موضوع ربطي به انتخابات ندارد.
ترکي الدخيل: چه کسي براي سقوط حيدر العبادي تلاش مي کند؟
حيدر العبادي: به يقين داعشي ها
ترکي الدخيل: غير از داعش ؟
حيدر العبادي: در اوج نبرد براي آزادسازي اراضي عراق ، تلاش هايي براي براندازي نظام در عراق وجود داشت، حتي اين تلاش ها علني بود. برخي مي گفتند منتظرند تا روند کار در درگيري ها تغيير يابد و دولت عراق سرنگون شود. آنان در اين مسير دو شيوه را در پيش گرفته بودند، يک شيوه سرنگون کردن يکي پس از ديگري در دولت تا نوبت به نخست وزير برسد و شيوه ديگر پيگيري سرنگوني نخست وزير بود.
ترکي الدخيل: مفسدان در عراق در پي چه چيزي هستند؟
حيدر العبادي: مفسدان خواستار دولت ضعيف در کشورندتا بتوانند اهدافشان را پيگيري کنند. آنها مي خواهند تسليحات در خارج از عرف قانون و دولت باشد تا بتوانند عليه دولت اقدام کنند و ديگران را تهديد نمايند. کسي که در پي دفاع از شهروندان و حفظ امنيت است از دولت حمايت مي کند و مي خواهد نهادهاي امنيتي زير نظر دولت قوي باشند اما مفسد سعي مي کند شرايط را به هم بريزد زيرا در چنين شرايطي است که مي تواند خود را از خسران نجات دهد.
ترکي الدخيل: ويژگي هاي برنامه دولت شما براي مقابله با فساد چيست؟
حيدر العبادي: جنگ ما با فساد در چارچوب اصلاح اقتصادي و بهبود عملکرد دولت است، بزرگ ترين فساد، از بين بردن اموال عمومي است، در دوران صدام اموال مردم عراق صرف جنگ طلبي هاي رژيم مي شد. گاهي در دولت پروژه ها در مسير درست قرار ندارند، برخي پروژه ها فايده چنداني ندارند و فقط برايشان هزينه مي شود، براي پروژه هاي متعددي در عراق چندين ميليارد هزينه شده اما نتيجه چنداني در بر نداشته اند، مثلا براي ساخت بيمارستاني که دويست ميليون دلار هزينه دارد، طي سه تا چهار سال هشتاد درصد کارهايش انجام و صد و پنجاه تا صد و شصت ميليون دلار هزينه شده است اما هنوز اين مرکز قادر نيست حتي يک بيمار را پذيرش کند و اين هدر دادن اموال عمومي است. برخي از اين اتفاقات در اثر سوء مديريت و بي تدبيري است و برخي هم دلايل ديگري دارد مثلا برخي سعي مي کنند چنين هزينه هايي را بر کشور تحميل کنند تا خود به بخشي از آن دست يابند. ما براي بازگرداندن اموال عراق در خارج از کشور فعال شده ايم و در اين مسير با کارشناسان در ارتباط هستيم. واقعيتي است که همه مفسدان را نمي توان دستگير کرد اما مي توان اسباب و دلايل بروز فساد را شناسايي کرد و با از ميان برداشتن عوامل فساد زا، مفسدان را در تنگنا قرار داد.
ترکي الدخيل: درباره هدر دادن اموال عمومي در بودجه کردستان عراق سخن بسيار شنيده شد اما درباره همين مشکل در دولت مرکزي چندان سخني گفته نمي شود
حيدر العبادي: سخن ما درباره منطقه کردستان، درباره شفافيت و مسئوليت پذير بودن در برابر بودجه هاست، مثلا حرف ما اين است که درآمد ناشي از نفت صادراتي چه مي شود؟ در دولت مرکزي تمامي درآمدهاي نفت وارد حساب خاص مي شود و در اين زمينه شفافيت وجود دارد ، اين موضوع در تمامي موارد مصداق دارد. بودجه دولت هم شفاف است اما در کردستان براي مدت زماني طولاني نفت صادر مي شد اما پول نفت مشخص نبود در چه حسابي وارد مي شود. در اين زمينه اطلاع رساني نيز نمي شد. وقتي از وزير دارايي دولت محلي کردستان اين موضوع را جويا شديم او هم اطلاعي نداشت. در حال حاضر در پي حل اين مشکل هستيم. ما با کسي مشکل نداريم بلکه به عنوان دولت وظيفه داريم به همگان نگاه همسان داشته باشيم.
ترکي الدخيل: آيا در پي تشکيل دولت عملگرا و تخصصي نيستيد؟
حيدر العبادي: اين هدف ماست، هدف اين است که دولت آينده دولتي بر آمده از انسان هاي متخصص و منسجم باشد و ديدگاه شفافي براي توسعه فرصت هاي شغلي، خدمت رساني، ثبات سياسي و امنيتي و اقتصادي داشته باشد.
ترکي الدخيل: آيا طرحي براي بازگشت امن آناني که شرايط آنان را به خروج از عراق واداشت داريد؟
العبادي: بله، در اين زمينه تلاش داريم، در سالهاي اخير عراقي ها چندان به کشورهاي منطقه مهاجرت نکرده اند، در دوران رژيم سابق چنين مهاجرت هايي وجود داشت اما پس از سقوط رژيم غالب آن مهاجران به کشور بازگشته اند، در سالهاي اخير مهاجرت هايي به اروپا داشتيم که يکي از دلايل آن نفوذ داعش به کشور بود و ما در پي آن هستيم تا اين مهاجران را به کشور باز گردانيم. علاوه بر مهاجرات هايي که در دوران رژيم سابق داشتيم، پس از سقوط اين رژيم نيز برخي عوامل چون فعاليت گروههايي همچون القاعده، ترورها ،آدم ربايي ها و ... موجب شد برخي از هموطنان از کشور خارج شوند، اما بسياري از پزشکان و دارندگان مدارج عالي علمي به کشور بازگشته اند و براي بازگشت ديگران نيز تلاش مي کنيم زيرا اين روش را سبب پيشرفت و غناي کشور مي دانيم.
ترکي الدخيل: سرنوشت خانواده هاي داعشي ها چه مي شود؟
حيدر العبادي: ما در پي مجازات خانواده هاي داعشي ها نيستيم. البته در اين زمينه مشکلاتي هم داشتيم، اولين نوع از اين مشکلات در فلوجه بود، اهالي فلوجه با بازگشت خانواده هاي داعش مخالفت کردند، يعني با بازگشت خانواده هاي وابسته به آن دسته از داعشي هايي که در کشتار مردم فلوجه نقش داشتند مخالفت کردند. اما دولت در چارچوب اختيارات قضايي و امنيتي اي که دارد در پي محاکمه آن دسته از زنان و کودکاني نيست که يکي از اعضاي خانواده آنان تبهکار بوده است.
ترکي الدخيل: برنامه شما براي بازگشت عراق به نقش منطقه اي و عربي چيست؟
حيدر العبادي: کج فهمي در منطقه موجب بروز مشکلاتي مي شود، وقتي کشوري احساس کند با کشور عرب ديگري منسجم نيست موانعي ايجاد مي شود، اين مشکلي است که در حوزه کشورهاي عربي وجود دارد و بايد براي حل آن چاره انديشي کرد. وقتي مشکلي چون تروريسم به وجود مي آيد، ديگر موانع نيز تقويت مي شود. ما به طور جدي به زيان اين روند آگاهيم، مشکلاتي در سوريه آغاز شد و در ادامه وارد عراق شده است اما خطر تروريسم، براي همه است.
ترکي الدخيل: برنامه شما براي نجات نسل جوان از خطر انديشه تروريسم چيست؟
حيدرالعبادي: در اين زمينه دولت ها ، موسسات ديني، نهادهاي مدني ، فرهنگيان، نظام آموزشي کشور و ... وظايفي دارند. اگر ما نتوانيم اين مشکل را حل کنيم نخواهيم توانست روابط ميان عراق با کشورهاي ديگر را حل کنيم چون روابط بايد ميان ملتها باشد، روابط بايد نتيجه اش تبادل اقتصادي، تبادل تجاري و فعاليت بخش خصوصي باشد، جوامع مختلف بايد به جاي آنکه درگير باشند و منافع بسياري را از دست بدهند با هم همکاري داشته باشند و منافع قابل توجهي را به دست آورند. آنچه گفته شد راهبرد ماست و اين راهبرد با استقبال کشورهاي منطقه نيز مواجه شده است. روابط امروز ما روابطي توام با اعتماد سازي است.
ترکي الدخيل: چرا روابط مناسب ميان عراق و عربستان با تاخير بوده است؟
حيدر العبادي: بخشي از اين تاخير ناشي از تاخير کشورهاي عربي در توجه به عراق و همچنين درگير بودن عراق به مشکلات داخلي است. امروز ارتباط ما با عربستان يک بعدي نيست زيرا نمي خواهيم روابط يک جانبه باشد، بلکه مي خواهيم روابط بر اين اصل باشد که هر دو کشور آنرا در چارچوب حفظ منافع خود بدانند. اين روند نياز دارد تا هر دو کشور بازرگانانشان را به تعامل با بازرگانان کشور ديگر دعوت کنند و اين اتفاقي است که رخ داده است.
ترکي الدخيل: همکاري نفتي عراق با عربستان با هدف بازگرداندن توازن به بازار جهاني نفت چگونه است؟
حيدر العبادي: همکاري در اين زمينه در سطحي قابل توجه ادامه دارد، از بيش از يک سال قبل تاکنون همکاري هاي نفتي ميان عراق و عربستان آغاز شد و توافقي براي کاهش توليد نفت در چارچوب اوپک يکي از نتايج اين همکاري است. با آنکه خواسته ما اين بود که با توجه به درگير بودن عراق با جنگ و ممنوعيت چند ساله کشور در بخش صادرات نفت، از کاهش توليد استثناء شويم اما باز هم کوتاه آمديم و اظهار داشتيم به تصميماتي که اتخاذ مي شود احترام مي گذاريم تا قيمت نفت در بازار، قيمت متوازن باشد. در حوزه تسهيل براي صدور رواديد سفر با عربستان هم همکاري هاي داشتيم که بخشي از اين همکاري تسهيل براي سفر حج و عمره است. در سالهاي گذشته رواديد سفر عراقي ها به عربستان از کشور ثالث صادر مي شد اما در حال حاضر و بر اساس درخواست عراق، برنامه عربستان اين است که رواديد سفر در داخل عراق صادر شود. در حوزه تعاملات اقتصادي و تجاري نيز توافقنامه هايي ميان دوکشور امضا شده است.