صبح امروز آغاز شد؛
بررسی لایحه بودجه سال ۹۷ در صحن علنی مجلس
نمایندگان خانه ملت، کار بررسی لایحه بودجه سال آینده کل کشور را در صحن علنی مجلس شورای اسلامی آغاز کردند.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما، نمایندگان مردم از امروز در دو نوبت کاری چکش کاری های لازم را بر مهمترین سند مالی دخل و خرج یک ساله کشور انجام می دهند.
لایحه پیشنهادی یکهزار و 194 هزار میلیارد تومانی بودجه 97 کل کشور ، نوزدهم آذر از سوی رئیس جمهور تقدیم مجلس شد. لایحه ای که دولت معتقد است عملکردی و توجه خاصی به ایجاد اشتغال شده است .
پس از آنکه گزارش کمیسیون تلفیق بودجه به صحن علنی مجلس ارائه شد، کلیات آن با ارائه دیدگاه های نمایندگان موافق و مخالف، نماینده دولت و رئیس کمیسیون تلفیق به بحث و بررسی و در نهایت به رأی گذاشته خواهد شد.
موافقان کلیات بودجه ۹۷/ محمدی: لایحه بودجه بر مبنای عملکرد تنظیم شده است/ توجه به حل مشکل کمبود آب شرب و کشاورزی در لایحه
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با تأکید بر وجود انضباط مالی در تنظیم لایحه بودجه سال ۹۷ کل کشور گفت: یکی از نکات برجسته لایحه، توسعه حمل و نقل عمومی با تکیه بر حمل و نقل ریلی است.
داوود محمدی در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی کلیات بودجه سال 97 در موافقت با آن افزود: نکات برجستهای در این لایحه مورد توجه قرار گرفته که بخشی از آنها مربوط به اصلاحات ساختاری بودجه است.
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی افزود: لایحه بودجه سال 97 بر مبنای عملکرد تنظیم شده این در حالی است که در سالهای گذشته درصدی از بودجه به استانها تعلق میگرفت بدون آنکه قیمت تمام شده خدمات مشخص شود اما این تغییر در لایحه سال 97 سبب انضباط مالی، کاهش هزینهها و افزایش ضریب بهره وری میشود.
وی تأکید کرد: تحقیقاً یکی از مطالبات امروز جامعه اشتغال و افزایش آن است، به طور حتم بیشترین حجم از مراجعات مردم به دفاتر نمایندگان مربوط به بیکاری و اشتغالزایی است. جوانان به حداقلها نیز راضی هستند و ضرورت داشت دولت و مجلس به این موضوع در لایحه بودجه توجه کنند بنابراین در تبصرههای 14 دولت به این مهم نگاه معطوف داشته است.
* حل بخش وسیعی از مشکلات مربوط به پروژههای نیمه تمام در لایحه بودجه
محمدی با اشاره به اینکه یکی از نکات برجسته لایحه بودجه توجه به اشتغال در مناطق روستایی است، گفت: خوشبختانه در این لایحه پروژههای نیمه تمام عمرانی نیز تعیین تکلیف شده، از سالهای گذشته تاکنون 65 هزار پروژه نیمه تمام در کشور به وجود آمده است که با همت دولت و مجلس تنها بخشی از این پروژهها به اتمام رسید بنابراین باید با به کارگیری بخش عمومی و خصوصی، به تقویت و تعیین تکلیف پروژههای نیمه تمام اقدام کرد که دولت به این مهم نیز توجه اساسی در لایحه بودجه داشته است.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه لایحه بودجه بر اساس اولویتهای برنامه ششم به ویژه در حوزه آبرسانی تنظیم شده است، افزود: امروزه مشکل کمبود آب شرب و کشاورزی مشکل برخی از استانهای کشور است و به طوری که در 100 روستای استان قزوین با تانکر آبرسانی میشود اما خوشبختانه دولت به حل مشکلات آب و آبرسانی نیز در لایحه بودجه توجه کرده است.
* اولویت دولت توجه به ریزگردها و ساماندهی پسماندها
وی با اشاره به اینکه توجه به محیط زیست، مقابله با ریزگردها و ساماندهی پسماندها امروزه از مشکلات جدی کشور است، تصریح کرد: علاوه بر ریزگردها در حال حاضر بیابانزایی نیز یکی از مشکلات استان قزوین است و به طور حتم مخاطرات آن استانهای تهران و شهر کرج را نیز تهدید میکند اما خوشبختانه این موضوع نیز به طور ویژه در لایحه بودجه مطرح شده است.
محمدی با تأکید بر اینکه ساماندهی حمل و نقل عمومی با تکیه بر توسعه حمل و نقل ریلی باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: این مهم نیز که یکی از سیاستهای کلی نظام و برنامه ششم توسعه است نیز در لایحه بودجه مطرح شده و مورد توجه قرار گرفته است.
* توجه ویژه دولت به حل مشکلات بافت فرسوده در لایحه بودجه 97
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه ایران در کانون حوادث مترقبه قرار داشته و در آماج زلزله و سیل است، افزود: بیتوجهی به بافت فرسوده در طی سالهای گذشته سبب افزایش خسارتها پس از وقوع بحران در استانهای کشور شده است اما دولت با جدیت حل مشکل بافتهای فرسوده را در لایحه مورد توجه قرار داده است ضمن اینکه تقویت بنیه دفاعی کشور نیز به دلیل اهمیت موضوع مورد توجه است.
رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس با بیان اینکه توجه به گردشگری برای اشتغال ارزان نیز در لایحه بودجه مطرح شده است، تصریح کرد: ایران جزو 10 کشور برتر به لحاظ گردشگری است اما به دلیل بیتوجهیها در این حوزه در جذب گردشگر جزو 80 کشور اول دنیا نیز محسوب نمیشود. خوشبختانه دولت به این موضوع و توجه به قشرهای نیازمند و کم درآمد جامعه به ویژه افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی نیز به طور گسترده در لایحه بودجه توجه داشته است.
موافقان کلیات بودجه ۹۷/ فلاحت پیشه:کمیسیون تلفیق با هرگونه گرانی در سال آینده مخالفت کرد/ 2000 میلیارد تومان اعتبار برای کمک به افزایش حقوق بازنشستگان
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت:کمیسیون تلفیق با هر گونه گرانی در سال آینده مخالفت کرد چراکه در زمان رکود اقتصادی نمی توان گرانی به جامعه تحمیل کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از خانه ملت، حشمتالله فلاحتپیشه در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال 97 گفت: موافقت بنده با کلیات لایحه است یعنی شخص بنده حتی چند مورد پیشنهاد حذف در لایحه بودجه را دارم اما باید توجه داشت اگر کلیات لایحه بودجه رأی نیاورد این لایحه به کمیسیون تلفیق بازگردانده می شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اعتقاد دارم بحث ها در کمیسیون تلفیق بودجه در خصوص لایحه به کفایت رسیده و گزارشی که تهیه شده گزارش نهایی محسوب می شود بنابراین نقدهایی که به لایحه وارد است می توان در زمان بررسی لایحه در صحن علنی لحاظ کرد.
* کمیسیون تلفیق با گرانی در سال آینده مخالفت کرد
فلاحت پیشه افزود: کاری که در کمیسیون تلفیق صورت گرفت براین اساس بود که با هرگونه گرانی در آینده مخالفت شود چراکه در زمان رکود اقتصادی نمی توان گرانی به جامعه تحمیل کرد و این استدلال در کمیسیون تلفیق بالای 75 درصد رأی داشت که می توان به مخالفت با افزایش 50 درصدی نرخ حامل های انرژی اشاره کرد.
وی ادامه داد: با اینکه منابع درآمدی دولت کاهش می یابد ولی تصمیم گرفته شد گرانی به جامعه تحمیل نشود بنابراین نباید در فضای رکود مالیات را افزایش داد.
فلاحت پیشه گفت: لایحه دولت در کمیسیون تلفیق بودجه اصلاح شد، دولت در ذیل یکی از تبصره های لایحه بودجه اجازه خواسته بود که زمانی که قیمت نفت ماهیانه افزایش پیدا می کند، افزایش درآمد برداشت کند و آن را هزینه کند، بنابراین قسمت مذکور از لایحه حذف شد.
* مجلس به دولت اجازه هزینه مابه التفاوت فروش ارز حاصل از فروش نفت خام را نداد
وی ادامه داد: حتی به دولت اجازه داده نشد که 10 هزار میلیارد تومان تحت عنوان مابه التفاوت فروش ارز حاصل از فروش نفت خام را در اختیار بگیرد و مجلس در راستای وظیفه نظارتی خود اقداماتی انجام داد که البته نیازمند متمم است.
این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: در صندوق توسعه ملی دولت اجازه برداشت 5 میلیارد و 800 میلیون دلار خواسته بود که مشکلات خودمان نیز محسوب می شود که بخشی از آن مربوط به فعالیت های عمرانی، اضطراری و جاری بود که در کمیسیون تلفیق با برداشت از صندوق برای هزینه های جاری مخالفت شد چرا که اذن مقام معظم رهبری را می خواست و در نهایت با جدولی موافقت شد که 4 میلیارد دلار آن مورد موافقت قرار گرفت.
فلاحت پیشه ادامه داد: با توجه به اینکه دولت با محدودیت منابع رو به روست دولت نیاز دارد از صندوق توسعه ملی برداشت کند هرچند مخالف برنامه ششم توسعه است، برای طرح های آبیاری تحت فشار، آبرسانی روستایی، تقویت بنیه دفاعی هزینه شود که 65 درصد منابع مذکور، صرف تقویت بنیه دفاعی می شود.
وی افزود: براساس قوانین برنامه و سیاست های کلی و براساس نوع تهدیدات موظف هستیم که بودجه را در اختیار بخش دفاعی کشور قرار دهیم، برای مقابله با ریزگردها و کمک به زلزله زدگان که مقام معظم رهبری و رؤسای سه قوه نیز از مناطق زلزله زده بازدیدی داشتند منابعی در حدود 100 میلیون دلار اختصاص داده شد.
این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: حذف جدول 17 و حذف عناوین متفرق شده یا پنهان شده آن در بودجه یکی از کارهای دیگری بود که صورت گرفت، برخی اشخاص حقیقی و حقوقی کمک هایی را دریافت می کردند که در این خصوص اعتراضات به حقی در جامعه وجود داشت و کمیسیون تلفیق تا آنجا که توانست حذف های لازم را انجام داد و برای بقیه موارد دوستان می توانند پیشنهاد حذف مطرح کنند.
* گزارش هرگونه کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی باید به مجلس ارائه شود
وی گفت: گزارش هرگونه کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی باید به مجلس ارائه شود و نظارت دیوان محاسبات نیز باید انجام شود که در بند الحاقی تبصره 12 نظارت دیوان محاسبات بر اعتبارات پرداخت شده، نهادهای عمومی غیردولتی لحاظ شده است.
فلاحت پیشه ادامه داد: برای اولین بار معافیت مالیاتی به نحوی تعیین شد که اشخاصی که حقوق ماهیانه کمتر از 2 میلیون و 300 هزار تومان است از پرداخت معاف شوند که کار اساسی بود.
* 2000 میلیارد تومان اعتبار برای کمک به افزایش حقوق بازنشستگان
وی افزود: 2000 میلیارد تومان اعتبار نیز برای کمک به افزایش حقوق بازنشستگان در نظر گرفته شد یعنی دو برابر آن چیزی که دولت در نظر گرفته بود همچنین اجازه سپرده گذاری با سود اخذ شد البته اجازه ندارند که از سود سپرده ها کار عملیاتی صورت بگیرد.
فلاحت پیشه در خصوص یارانه ها گفت: مقابله با فقر مطلق، دیدن سهم سلامت و ارائه یارانه به نیازمندان از دیگر مواردی بود که مورد توجه قرار گرفت البته پیشنهادهای زیادی در خصوص یارانه ها مطرح شد که برای مثال یک پیشنهاد در این خصوص بود که یارانه هیچ شخصی حذف نشود که البته این برخلاف عدالت است.
وی افزود: به دولت این اجازه داده شد به افراد نیازمند یارانه پرداخت کند اما دولت می تواند یارانه ثروتمندان را حدف کند، در موضوع اوراق و اسناد باید توجه داشت با کمبود منابع رو به رو هستیم و طرح های مختلفی در حوزه عمرانی تعریف شده است.
این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: باید برای انتشار اوراق، سقف گذاشته شود اما باید معذورات دولت نیز لحاظ شود.
فلاحت پیشه یادآور شد: این اجازه داده شد از 3000 میلیارد تومانی که در اختیار مجلس است تمام نمایندگان مجلس براساس سرانه جمعیتی هر منطقه برای طرح های ملی دخالت در نوع هزینه داشته باشند که کار اساسی بود که صورت گرفت. بنابراین خواهش می کنم که به کلیات لایحه رأی مثبت بدهید هرچند در بحث یارانه ها، بحث هایی مطرح است که درآمد دولت دو برابر شده است که باید در ضمن بررسی در صحن علنی مجلس این موضوع مورد توجه قرار بگیرد.
مخالفان کلیات بودجه ۹۷/ میرزایی: بودجه ریزی بر اساس عدالت اجتماعی صورت نگرفته است
نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی بی توجهی به عدالت اجتماعی را از مهم ترین اشکالات وارد به نحوه بودجه ریزی دانست.
جلال میرزایی ضمن تشکر از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و کمیسیون تلفیق گفت: بودجه کل کشور به عنوان مهم ترین سند مالی دولت دارای کارکرد اساسی است و آن هم به عنوان برنامه یک ساله باید در راستای مدیریت مطلوب جهت گیری اقتصادی و مشکلات اقتصادی باشد. بدیهی است که برای رسیدن به اهداف به تخصیص کارآمد و اثربخش در بخش منابع و اعتبارات نیازمندیم. در این مورد با برخی واقعیات مواجه هستیم، اعم از محدود بودن منابع درآمدی و از سوی دیگر وجود معضلات و بحران های جدی کشور، این دو در کنار هم قرار بگیرد ما را به این نتیجه می رساند که در گام اول نیاز به انضباط مالی داریم.
* بودجه97 صرفه جویی را رعایت نکرده است/ تشریح راهکارهای کشورهای آسیای جنوب شرقی در رفع مشکلات اقتصادی
وی با اشاره به تجربه کشورهایی همچون اسپانیا، ترکیه و یونان و برخی کشورهای آسیای جنوب شرقی که در جهت رفع مشکلات اقتصادی خود در سال های اخیر موفق عمل کرده اند، یادآور شد: این کشورها برای تحقق این مهم دو اقدام اساسی را در موازات هم انجام دادند، از جمله صرفه جویی در هزینه ها و افزایش درآمدهایی که تنها روی کاغذ کارآیی نداشته و نحوه و مکانیسم آن نامشخص باشد و در عمل نیز نتایج مثبتی به همراه داشته است و متاسفانه رویکردی که مبتنی بر صرفه جویی در هزینه ها و افزایش درآمدها باشد نه در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و نه در کمیسیون تلفیق دیده نشده و مد نظر گرفته نشده است.
* اولویت ها در بودجه 97 رعایت نشده است
وی افزود: مسأله بعدی که در بررسی بودجه مغفول مانده مسئله اولویت بندی بوده است و این در حالی است که در برخی حوزه ها با مشکلات جدی مواجهیم، و امیدوارم بارش کنونی ما را از مسائل اساسی غافل نکند کما اینکه به بحران کم آبی توجه نکنیم. مراکز مطالعات داخلی و علمی و مشاهدات همه نشان می دهد کشور با خشکسالی مواجه است و در زمینه آب با بحران جدی مواجهیم و مراکز مهم بین المللی نیز بر این مهم صحه گذاشتند و این در حالی است که به رغم اذعان همگان و تذکرات بسیاری که در جلسات مختلف مجلس در این مورد داده ایم، اما در بودجه جهت گیری خاصی نسبت به تخصیص اعتبارات برای رفع این معضل صورت نگرفته است.
میرزایی تاکید کرد: بی توجهی به بحران خشکسالی در حالی صورت گرفته که برای سازمان هایی بودجه تعیین شده که کارآیی و خروجی آنها مشخص نیست. همچنین در کمیسیون تلفیق درمورد برقراری عدالت اجتماعی به گونه ای عمل شده است که اقدامات دولت گذشته را یادآور می شود، کما اینکه در زمینه افزایش حقوق و مزایا به اسم عدالت به گونه ای برنامه ریزی شده که نارضایی در جامعه و در بین قشرهای تاثیرگذار جامعه از جمله اعضای هیات علمی دانشگاه ها و قضات را به همراه داشته است.
وی اظهار کرد: ای کاش در این باره دست دولت همچون کشورهای اسکاندیناوی باز بود که به رفاه اجتماعی توجه ویژه ای دارند، کما اینکه برای جوانان بیکار مستمری در نظر می گیرند، ای کاش ما نیز با صرفه جویی در هزینه های غیرضروری منبع مالی مناسبی برای افرادی که دارای این مشکل هستند، ایجاد می کردیم.
* درآمدها، بودجه ریزی عملیاتی، اشتغال و تولید و صادرات در بودجه 97
میرزایی در مورد بودجه در 4 موضوع درآمدها، بودجه ریزی عملیاتی، اشتغال و تولید و صادرات افزود: متاسفانه در بودجه برای این موارد به طور جدی برنامه ریزی نشده و این در حالی است که کشوری همچون ترکیه در حمایت از صنعت مرغداری مابه التفاوتی را ایجاد کرده و توانسته بازارهای قطر و روسیه را بگیرد و این در حالی است که ما برنامه جدی برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی نداریم یا در مورد تولید نیز سیاست مشخصی نداریم و بیشتر از مصرف کنندگان حمایت می کنیم و با اینکه شدت آن کاهش یافته اما تداوم سیر آن همچنان مشهود است.
وی در بیان انتظاراتی که در زمینه بودجه ریزی داشته است، تصریح کرد: با توجه به هدفی که دولت اعلام کرده بود که بودجه ریزی به صورت عملیاتی پیگیری کرده بود، اما با مشاهده ردیف ها خلاف این مهم را نشان می دهد. فرض بر این بوده که در بودجه عملیاتی وظایف و تکالیف دستگاه های اجرایی کشور به صورت دقیق مشخص شده باشد، به گونه ای که تداخل وظایف و همپوشانی وجود نداشته باشد که مبنای عمل قرار نگرفته و این در حالی است که از نظر مردم بودجه عملیاتی باید خروجی مشخصی داشته باشد.
میرزایی در انتقاد به تخصیص بودجه به برخی دستگاه ها بیشتر از نیازی که داشتند، یادآور شد: برای وزارت ارشاد، برای هر نوع فعالیتی بودجه در نظر گرفته شده است. برای شورای عالی انقلاب فرهنگی، سازمان تبلیغات اسلامی، جهاد دانشگاهی، برای هر فعالیتی 120 میلیارد بودجه تعیین شده که به نوعی تداخل و موازی کاری با توجه به کمبود منابع مالی محسوب می شود. برای شورای نظارت بر صداوسیما 6 میلیارد تومان در نظر گرفته شده و این در حالی است که این شورا با 6 نفر عضو تنها یک جلسه در طول ماه برگزار می کند. همچنین برای بنیاد سعدی که عملکرد آن در کنار فعالیت سایر دانشگاه های کشور که در جهت سعدی شناسی فعالیت داشته و پایان نامه های دانشجویان را در این مورد بررسی می کند، از کارآیی لازم برخوردار نیست، 12 میلیارد تومان بودجه تخصیص داده شده است، همچنین در مورد مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت 7 میلیارد و 900 میلیون تومان بودجه تخصیص یافته که خروجی مشخصی ندارد و این در حالی است که برای راه آهن ایران تنها 8 میلیارد تومان اختصاص داده شده است.
میرزایی ادامه داد: درخصوص نهاد ریاست جمهوری برای کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی 70 میلیارد تومان یا در وزارت کشور برای پرداخت خسارت ویژه به اشخاص حقیقی 16 میلیارد تومان که در کل ابهاماتی را ایجاد می کند. در بخش اعتبار غیرمتمرکز برای کمک به اشخاص غیرحقوقی برای زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دولت پیشنهاد داده مبلغ 28 میلیارد تومان تخصیص داده شود و این در حالی است که کمیسیون تلفیق این رقم را به 128 میلیارد تومان افزایش داده است.
وی افزود: موضوع دیگر در باره اشتغال است که مبلغی که برای آن در نظر گرفته شده هدفمند نیست و به نوعی با این اقدام سیاست های بنگاه های زودبازده را تکرار می کنیم. ایجاد اشتغال و فرصت های شغلی در در بخش خدمات و صنعت کشور نیاز به اصلاح دارد.
مخالفان کلیات لایحه بودجه/ فرهنگی: متورم شدن بودجه حجم دولت را افزایش می دهد/ سوق دادن اوراق به سمت بودجه جاری پدیدهای جدید است
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: گسترش استفاده از اوراق مشارکت و سوق دادن آن به بودجه جاری یک پدیده جدید است، در گذشته اوراق در پروژه های عمرانی مورد استفاده قرار می گرفت که بعد از بهره برداری پروژه بدهی خود را تسویه می کرد.
محمدحسین فرهنگی در نشست علنی امروز (یکشنبه 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال 97 کل کشور اظهار داشت: علت مخالفت من با کلیات لایحه بودجه با دو ملاحظه اصلی به تبصره 3 اصل 186 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی اشاره دارد که با رد کلیات ایجاد بحران نمی شود و آن را به کمیسیون تلفیق برمی گرداند و احتیاجی به برگشت لایحه به دولت وجود ندارد.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر همکاران رد گزارش را صلاح ندانسته، در پیشنهادهای خود ایرادات موجود در کلیات لایحه بودجه را برطرف کنند، انتظار همگان از لوایح بودجه، ایجاد تحولات مثبت در کشور است، در برخی کشورها مجالس آنها به جهت اهمیت لایحه بودجه تنها به بررسی آن می پردازد، مناسب است به اولویت های پیش بینی شده در قانون برنامه ششم توسعه توجه ویژه ای شود و آنها به خوبی در لایحه بودجه انعکاس پیدا کنند.
* افزایش بودجه دولت را متورم تر می کند
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی افزود: یکی از این بی توجهی ها به کاهش حجم دولت در لایحه بودجه است، نه تنها دولت کاهش حجم ندارد، بلکه با افزایش بودجه متورم تر نیز شده است، کمیسیون تلفیق نیز این بزرگ شدن دولت را به رسمیت شناخته است.
* اعتبار بیمه محصولات کشاورزی 350 میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است
وی تصریح کرد: مورد دیگر غفلت در بخش کشاورزی است که کاهش 50 درصدی اعتبارات آب در سازه و شبکه، کاهش 50 درصدی بخش کشاورزی و کاهش 30 درصدی بیمه محصولات کشاورزی از جمله مصادیق قابل اشاره است. بیمه محصولات کشاورزی از 1350 میلیارد تومان به 1000 میلیارد تومان کاهش یافته است، در حالی که 400 میلیارد به کشاورزان بدهکار است.
* سوق دادن اوراق به سمت بودجه جاری پدیدهای جدید است
وی گفت: گسترش استفاده از اوراق مشارکت و سوق دادن آن به بودجه جاری یک پدیده جدید است، در گذشته اوراق در پروژه های عمرانی مورد استفاده قرار می گرفت که بعد از بهره برداری پروژه بدهی خود را تسویه می کرد، اما در سه سال گذشته شاهدیم که اوراق به بودجه جاری اختصاص می یابد.
فرهنگی بیان کرد: در بودجه نویسی توجه داشته باشیم که قانون اساسی قید سالانه را مطرح کرده است، در بودجه 97 حدود 32 هزار میلیارد تومان از بدهی سال های قبل به جهت اوراق در نظر گرفته شده و در جریان رسیدگی تلفیق نه تنها این میزان کاهش نیافته بلکه افزایش نیز داشته است و 57 هزار میلیارد تومان علاوه بر 32 هزار میلیارد تومان اضافه شد که بخش قابل توجهی از آن در بخش جاری استفاده می شود.
* انتقاد از وضع آموزش و پرورش در بودجه 97
این نماینده مردم در مجلس دهم شورای اسلامی اظهار داشت: بی توجهی به آموزش و پرورش در لایحه دولت به حدی است که وضع گذشته نیز حفظ نشده است، در بخش یارانه ها نیز تغییرات به جهتی نبوده که افکار عمومی را نگران می کرد، ارقامی که اضافه شده در جداول اعمال نشده است، یعنی 14.5 درصد وزارت نفت باید در افزایش ها منعکس می شد. آنچه اهمیت دارد عدم رفع نگرانی افرادی است که زندگی خود را بر این اساس تامین می کنند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی افزود: مشکلات صندوق ها از جمله تامین اجتماعی و بی توجهی به ماده 12 قانون برنامه ششم توسعه نیز مورد انتقاد ماست، بخشی از واگذاری ها باید در جهت رفع مشکلات آنها اختصاص پیدا می کرد که یک نمونه آن کارخانه ای مهم در تبریز است که انتظار داشتیم آن را در قالب تأدیه بدهی های دولت به تامین اجتماعی واگذار کنند.
وی گفت: هر چند کمیسیون و دولت 1000 میلیارد به منابع صندوق های بازنشستگی اختصاص داده اند، اما به نظر می رسد برای اجرای ماده 30 قانون برنامه که به متناسب سازی حکم کرده، کفاف نمی دهد و در قالب پیشنهادها به آن توجه شود. مشکلاتی نیز در نظام پرداخت ها وجود دارد که برطرف نشده است.
* به عمران کشور در لایحه بودجه97 توجهی نشده است
فرهنگی ادامه داد: به عمران کشور نیز در لایحه بودجه توجهی نشده است، اشکالی نیز در تخصیص ها وجود دارد که درخواست می کنم در رسیدگی به آنها توجه داشته باشند، تخصیص ها باید به صورت متناسب پرداخت شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم توجه به این نکات اثر مثبتی به اصلاح بودجه و گزارش کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 97 داشته باشد.
موافقان کلیات بودجه ۹۷/ کاظمی باباحیدری: حذف اضافه استفاده ماهیانه دولت از مازاد منابع نفتی موجب شفافیت و انضباط مالی میشود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: کمیسیون تلفیق با حذف اضافه استفاده ماهیانه از مازاد منابع نفتی ازجانب دولت کار بسیار خوبی را انجام داد که این امر در جهت انضباط مالی بوده است.
علی کاظمی باباحیدری در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی کلیات بودجه سال 97 در موافقت با آن ضمن تشکر از ارائه بموقع لایحه بودجه سال 97 ازجانب دولت به مجلس شورای اسلامی افزود: خواست همه کارشناسان و نمایندگان بودجهریزی عملیاتی بود که امیدواریم در سالهای آینده نیز بر مبنای عملکرد لایحه بودجه تنظیم شود.
* حذف اضافه استفاده ماهیانه دولت از مازاد منابع نفتی موجب شفافیت و انضباط مالی میشود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شفافیت و انضباط مالی از جمله دغدغههای همیشگی نمایندگان و صاحبنظران بوده است، بیان کرد: کمیسیون تلفیق با حذف اضافه استفاده ماهیانه از مازاد منابع نفتی ازجانب دولت کار بسیار خوبی را انجام داد که این امر در جهت انضباط مالی بوده است.
وی افزود: اصلاح 1000 میلیارد ریال مابهالتفاوت فروش ارز حاصل از فروش نفت خام و میعانات در جهت شفافیت و انضباط مالی بوده است.
نماینده مردم اردل و فارسان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در تبصره 10 نیز بعضی از ردیفها حذف شده یا زیرمجموعه نهادهای اجرایی قرار گرفته است تا آنها برای هزینه بودجه پاسخگو باشند که این امر موجب شفافیت و انضباط مالی میشود.
کاظمی باباحیدری با بیان اینکه در لایحه بودجه سال 97 بافت فرسوده مورد توجه قرار گرفته است، گفت: در زمان وقوع حوادثی مانند زلزله و سیل شرایط مردمی که در این مکانها زندگی میکنند بسیار نگرانکننده است که توجه دولت به این امر موجب خرسندی است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به توجه دولت به موضوع اشتغال در لایحه بودجه اظهار داشت: اگر چرخ تولید مسکن به حرکت درآید بخشهای مختلفی از اشتغال و تولید نیز رونق مییابد زیرا با تولید مسکن، کارخانههایی مانند سیمان و میلگرد به حرکت درمیآیند و موجب اشتغالزایی میشود.
* مسأله محیط زیست یکی از اولویتهای لایحه بودجه سال 97 است
وی با اشاره به اینکه محیط زیست یکی از اولویتهای لایحه بودجه سال 97 است، تصریح کرد: مسأله محیط زیست چالشی جهانی و منطقهای است و دولت به خوبی مسأله پسماند را مورد توجه قرار داده زیرا در استانهای زیادی این موضوع مسئلهساز شده است و حل مشکلات پسماند میتواند وضع اشتغال و محیط زیست را بهبود بخشد.
نماینده مردم اردل و فارسان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به توجه به لایحه بودجه به حمل و نقل عمومی و ارزیابی مثبت از این موضوع گفت: امیدواریم استان چهارمحال و بختیاری نیز از جاده ریلی بهرهمند شود و در سراسر کشور نیز شاهد ایجاد جادههای ریلی باشیم.
کاظمی باباحیدری با اشاره به موضوع ریزگردها و توجه دولت در لایحه به این موضوع ادامه داد: استان قهرمان خوزستان باید مورد توجه قرار گیرد زیرا ریزگردها آسیبهای بسیاری به این استان وارد کرده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اشتغال فراگیر عشایر و روستایی در لایحه بودجه دیده شده است تا دغدغه خانوادهها برطرف شود، گفت:60 درصد ارباب رجوعان نمایندگان مجلس شورای اسلامی مشکل بیکاری دارند و برای حل این مشکل خواست ما توجه به صادرات است که در لایحه به آن نگاه مثبتی وجود دارد.
وی افزود: آبیاری تحت فشار، تبدیل نوع کشت و آبرسانی به روستاها از جمله موضوعات مهمی است که مورد توجه لایحه بودجه قرار گرفته است.
نماینده مردم اردل و فارسان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به توجه دولت به بنیه دفاعی و بنیه اقتصادی در لایحه بودجه گفت: این دو موضوع، دو بال مهم برای کشور هستند که امیدواریم زمینه توسعه فراهم شود.
* ابراز امیدواری برای رفع نواقص طرح تحول سلامت در بودجه سال 97
کاظمی باباحیدری با بیان اینکه زنان سرپرست خانوار در لایحه بودجه مورد توجه قرار گرفته است، متذکر شد: در زمینه بهداشت و سلامت نیز کارهای خوبی انجام شده است و امیدواریم با رفع نواقص طرح تحول سلامت این طرح به خوبی اجرا شود و در موضوع بهداشت و پیشگیری نیز توجه لازم مشاهده شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه چالش اصلی کشور بحرانهای آبی است که مورد توجه دولت نیز قرار گرفته است، گفت: امیدوارم با رأی خوبی کلیات بودجه تصویب شود و جزئیات را در صحن چکشکاری کنیم.
مخالفان کلیات بودجه ۹۷/ بنیادی: ۴۰ درصد کشور زیر خط فقر نسبی هستند/ چگونه می خواهید یارانه نزدیک به ۳۰میلیون نفر را قطع کنید؟
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۴۰ درصد کشور زیر خط فقر نسبی هستند، گفت: تا زمانی که سایه سیاست بر اقتصاد حاکم باشد، با هیچ بودجه ای راه به جای نمی بریم.
بهروز بنیادی در نشست علنی امروز (یکشنبه ، 8 بهمن ) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات بودجه 97، افزود: در نگاه اول به نظر میرسد که بودجه 97 برای شرایط اقتصادی سختی نوشته است که این مهم به دور از واقعیت هم نیست زیرا در شرایطی که سررسید بدهیهای دولتهای قبلی فرارسیده است و 6000 پروژه ملی، 65 هزار پروژه استانی نیمه تمام بر دوش دولت سنگینی می کند، مشخص است که نوشتن چنین بودجه ای با محدودیت شدید منابع مالی را فریاد می زند.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با همه کاستی ها، اقتصاد ایران، اقتصادی بزرگ در دنیای امروز است و بنابراین در دگرگونی های حاضر خاورمیانه و هزینه هایی که در آن متحمل شده ایم باید بتوانیم سهم بالایی اقتصادی خودمان را به دست بیاوریم.
* 13 در صد جمعیت در سن کار ایران فاقد هر گونه شغل هستند
وی تصریح کرد: انتظار می رفت بودجه 97 علاوه بر تغییر جهش اقتصادی داخل کشور، طرحی برای حضور در اقتصاد جهانی می داشت که اینگونه به نظر نمی رسد و این در حالی است که شعار اصلی انتخابات بحث های اقتصادی و معیشتی مردم بود و قول داده شده است که هر سال یک میلیون شغل با رشد اقتصادی 8 درصد ایجاد کنیم اما بنابر آمار 13 در صد جمعیت در سن کار ایران فاقد هر گونه شغل هستند و با وجود جمعیت 15 میلیونی حاشیه نشین مشکلات جدی تر نیزمی شود.
* 40 درصد کشور زیر خط فقر نسبی و 32 درصد زیر خط فقر مطلق هستند
وی ادامه داد: در بودجه امسال مقرر شده است که با کاهش درصد بودجه های عمرانی آن را به اشتغال اختصاص می دهیم که این امر کاملا متضاد است زیرا با افزایش بودجه عمرانی می توان به اشتغال دست یافت، طبق آمار 40 درصد کشور زیر خط فقر نسبی و 32 درصد زیر خط فقر مطلق هستند اما در مناطق روستایی این آمار به 60 درصد میرسد.
نماینده مردم کاشمر در مجلس افزود: حال چگونه می خواهید یارانه نزدیک به 30 میلیون جمعیت را قطع کنید که اگر این کار انجام شود مطمئنا کنترل آسیب های اجتماعی و تامین امنیت غذایی که مهم ترین فاکتور زندگی هر انسانی است ناممکن خواهد بود ودر همین زمینه در بودجه 97 هیچ راهکاری برای معوقات بازنشستگان و فرهنگیان دیده نشده است و زدودن فقر و بیکاری از جامعه و ایجاد شغل منوط به جذب سرمایه گذاری خارجی و گسترش سیاست های اقتصادی مناسب با جهان و رونق صنعت گردشگری است.
بنیادی افزود: تا زمانی که سایه سیاه سیاست بر اقتصاد حاکم باشد با هیچ بودجهای ره به جای نخواهیم برد و اگر اصل 44 قانون اساسی به طور شفاف اجرایی نشود و به بخش خصوصی نیز اطمینان نگردد، مشخص است که شاهد افزایش هزینه های بالای در شرکت های دولتی زیانده خواهیم بود و واضح است قدرت اقتصادی مستقل و خارج از دایره حکومت می تواند قدرت سیاسی را نیز به چالش بکشد .
* حمایت از بخش خصوصی در بودجه 97 در حد شعار
وی ادامه داد: حمایت از بخش خصوصی در بودجه 97 در حد شعار باقی مانده است و ما باید یک راهبرد امنیت ملی و سیاست خارجی جدید را طراحی کنیم تا بتوانیم به رشد 8 درصدی مصوب شده در برنامه ششم توسعه برسیم تا وعده های داده شد و تاکیدات مقام معظم رهبری محقق شود.
* سهم ایران از تجارت جهانی تنها 3 هزارم درصد است
نماینده مردم کاشمر در مجلس افزود: به عقیده کارشناسان شرط تحقق این رشد دستیابی مستمر به بازار حداقل 100 میلیارد دلاری صادرات صنعتی است که بدون تعامل واقعی و عاقلانه با جهان امکان پذیر نخواهد بود، امروز سهم ایران از تجارت جهانی تنها 3 هزارم درصد است که بر حسب توامندی ها و پتانسیل های کشور ما باید به عدد یک درصد برسیم.
* متاسفانه در بودجه 97 هیچ حکم اختصاصی برای حمایت از تولید معادن و صنایع نداریم
وی ادامه داد: بخش زیادی از تجارت ما با کشورهای عربی بوده است اما دشمنان ما این مسیر را قطع کرده اند بنابراین باید هر چه سریع تر سیاست جدیدی اتخاذ شود و این درحالی است که متاسفانه در بودجه 97 هیچ حکم اختصاصی برای حمایت از تولید معادن و صنایع نداریم.
بنیادی افزود: در بودجه 97 هیچ مطلبی که دال بر کاهش ریسک سرمایه گذاری خارجی باشد، وجود ندارد در حالی که رشد اقتصادی ما وابسته به این مسأله است و در بودجه 97 با کاهش سهم درآمدها، راه جبران آن را از افزایش سهم مالیات و کالا و خدمات و غیره جبران کرده ایم.
وی ادامه داد: برای اولین بار در بحث مالیات ها نام آستان قدس رضوی و نهادهای زیر نظر مقام معظم رهبری درج شده است که این امر مبین نگاه عدالت محور مقام رهبری است و کاهش 19 هزار میلیارد تومانی از یارانه نقدی در حالی که هنوز تعریفی از فقر مطلق و یا استانداردهای زندگی وجود ندارد نیز بسیار خطرناک است.
* درآمد خانوارها برای زنده ماندن حداقل 4 دلار در روز است
بنیادی تصریح کرد: به گفته کارشناسان درآمد خانوارها تنها برای زنده ماندن حداقل 4 دلار در روز است بنابراین چگونه خواهیم توانست این جراحی بزرگ را انجام دهیم، گر چه کمیسیون تلفیق تا حدودی این مسأله را مدیریت کرده است اما به نظر می رسد در بودجه 97 همچنان سهم خواص حفظ شده است.
وی تصریح کرد: کل بودجه مراکز حوزه ای، سازمان تبلیغات و صداو سیما به حدود 4000 میلیارد تومان می رسد و همزمان نیز سهم سرانه دانش آموزی و نوسازی مدارس و سهم احداث را ه ها و جاده ها کاهش یافته است و در مقام مقایسه بودجه سه دستگاه برتر و با سه دانشگاه باسابقه کشور سرجمع 1400 میلیارد تومان است.
نماینده مردم کاشمر در مجلس افزود: جناب آقای روحانی باید صدای کارشناسان نخبه اقتصادی کشور را از دیوار ضخیم افراد خود بشنوید و گرچه به دنبال اصلاح قیمت های حامل های انرژی و افزایش درآمد 17 هزار میلیارد تومانی بودید اما نصف شدن یارانه نان و خرید تضمینی گندم را چگونه توجیه کنیم و اصرار بر سیاست سرکوب نرخ ارز، سبب تشویق به واردات و قاچاق خواهد شد.
وی ادامه داد: برای کاهش واردات مجبور به اعمال تعرفه های بالا و موانع تجاری شدیم که این کار سبب کاهش انگیزه نوآوری صنایع و کاهش انگیزه صادرات و درنهایت کاهش رشد اقتصادی می شود، امروز برای اوراق مالی اسلامی سازوکارهای خوبی فراهم شده است اما همچنان فرایند تحویل در خزانه فرایند سختی دارد.
بنیادی افزود: هر ساله در بودجه امکان انتشار اوراق به برخی دستگاه ها و سازمان های دولتی داده شده است اما به نظر من این کار بیهوده است و همچنین قیمت نفت در بودجه 97 هر بشکه 55 دلار پیش بینی شده است در حالی که سازمان های بین المللی انرژی قیمت نفت را هر بشکه 54 دلار برمبنای برنت امریکا تخمین زدند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه از هیأت رئیسه مجلس می خواهم با راهکاری مناسب نحوه ای بودجه ای شرکت های دولتی را شفاف سازی کنند، یادآور شد: همه می دانیم که مجلس شورای اسلامی تنها 35 درصد مبلغ کل کشور را تصمیم گیری می کند در حالی 65درصد آن در مجلس به هیچ و جه بررسی نمی شود و این در حالی است که بالاترین مفاسد، رانت ها و حقوق های نجومی املاک و اختلاس در این بخش روی می دهد و ازهمین رو در پایان از هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تقاضا می کنم در صورتی که نمایندگان به کلیات بودجه رای دادند با حوصله و صبر جزء به جزء پیشنهادهای نمایندگان را اجازه دهند تا مطرح شود.
مخالفان کلیات لایحه بودجه/ سلیمی: برداشت از صندوق توسعه ملی در سال ۹۷ حدود ۲۰۰ درصد افزایش می یابد/ افزایش ۱۰ درصدی بودجه جاری در سال آینده
نماینده مردم محلات در مجلس شورای اسلامی گفت:در بودجه سال ۹۷ برداشت از صندوق توسعه ملی حدود ۲۰۰ درصد افزایش دارد، لذا نباید اجازه داد که سرنوشت صندوق توسعه ملی همانند صندوق ذخیره ارزی شود.
علیرضا سلیمی در نشست علنی امروز (یکشنبه 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال 97 کل کشور گفت: در تبصره 14 لایحه بودجه ذکر شده که افزایش منابع و مصارف جدول هدفمندی یارانه ها از محل ردیف های این قانون مجاز است که این موضوع بودجه را دچار به هم ریختگی می کند و انضباط بودجه را تحت تاثیر قرار می دهد.
نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در تبصره 18 لایحه بودجه سال 97 در حدود 20 درصد از اعتبارات تملک دارایی برداشته می شود، افزود: روشن است که این عناوین تا چه اندازه بودجه را دچار لرزش می کند، بنابراین بودجه ای که برای سال 97 تهیه شده است، انضباط لازم را ایجاد نمی کند.
* حدود 300 هزار میلیارد تومان بودجه پنهان وجود دارد
وی با اشاره به اینکه عملیاتی کردن بودجه براساس برنامه ششم توسعه تکلیف دولت بوده و بارها شعار آن مطرح شده است، ادامه داد: گفته شده که هر دستگاه سامانه ای تعریف کند بدون آنکه بودجه لازم را برای تعریف این سامانه در نظر بگیریم و باید مشخص شود که قیمت تمام شده چه میزان است و این موضوع ابهام دارد و این نوع نحوه بودجه نویسی صحیح نیست و باید مشخص شود که با کدام واحد عملیاتی کردن بودجه سنجش شده است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بحث شفاف سازی بودجه، 367 هزار میلیارد تومان بودجه جاری کشور در سال 97 عنوان شده است، یادآور شد: متاسفانه حدود 300 هزار میلیارد تومان بودجه پنهان وجود دارد و 65 هزار میلیارد تومان بودجه یارانه پنهان است و 5000 میلیارد دلار مقرر شده است که وام خارجی اخذ شود، اما مشخص نیست در چه بخشی قرار است هزینه شود که تمام این موارد بودجه پنهان است و 89 هزار میلیارد تومان در مجموع قرار است اوراق فروخته شود.
* بیش از 800 هزار میلیارد تومان بودجه شرکت های دولتی است
وی افزود: 2 سال قبل از بخش تسعیر بیش از یکصد هزار میلیارد تومان به دولت اجازه داده شد که بدهی های متراکم که به بانک مرکزی داشت را پرداخت کند.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه بودجه شرکت های دولتی در کمیسیون تلفیق بررسی نشده است و در صحن علنی نیز بررسی نمی شود، ادامه داد: بسیاری از شرکت های دولتی زیانده هستند و بیش از 800 هزار میلیارد تومان بودجه شرکت های دولتی است که اینها مواردی است که باید در مجلس مصوب شود، لذا کجا گزارش بودجه شرکت های دولتی به نمایندگان ارائه شده است؟ در حالی که 25 درصد درآمد شرکت های دولتی باید سرمایه گذاری شود. کجا این سرمایه گذاری وجود دارد؟
* چرا بودجه عمرانی متمرکز است؟
وی با تاکید بر اینکه چرا برای عملیاتی کردن بودجه سراغ بنیاد شهید و آموزش و پرورش رفتیم، اظهار داشت: آیا این مقدمه خصوصی سازی نیست؟ انتقال کانون بحران به استان ها از یک سو و خصوصی سازی آموزش و پرورش از سوی دیگر در لایحه بودجه سال 97 دیده شده است.
سلیمی افزود: گفته می شود که دولت می خواهد تمرکز زدایی کند، این اقدام بسیار خوبی است، اما چرا بودجه عمرانی متمرکز است؟ لذا دولت باید بودجه عمرانی را نیز تمرکززدایی کند و همه در اختیار استان ها قرار گیرد.
* درآمد هدفمندی با واقعیت تفاوتی معنادار دارد
وی با بیان اینکه در بحث یارانه ها و هدفمند کردن، اعداد و ارقام با آنچه در گزارش نهایی کمیسیون تلفیق آمده، متفاوت است، ادامه داد: فروش داخلی و صادراتی فرآورده های نفتی 56 هزار میلیارد تومان، فروش داخلی و صادراتی گاز طبیعی 21 هزار میلیارد تومان، فروش برق 21 هزار میلیارد تومان، آب 2200 میلیارد تومان از درآمدهای هدفمندی یارانه هاست که در مجموع کل درآمد 102 هزار میلیارد تومان می شود که آنچه در گزارش کمیسیون تلفیق آمده، 87 هزار میلیارد تومان است و با آنچه ادعا می شد، تفاوت معناداری دارد.
سلیمی تصریح کرد: به ما گفته می شد که کل درآمد 38 هزار میلیارد تومان است که امسال با فشارهای نمایندگان درآمد آن 87 هزار میلیارد تومان عنوان شده است که با عدد واقعی تفاوت معناداری دارد.
* سازوکار حذف 38 میلیون یارانه بگیر چیست؟
وی با بیان اینکه در گزارش کمیسیون تلفیق، بحث 23 هزار میلیارد تومان توزیع بین خانواده های نیازمند تصویب شده است، افزود: این مصوبه به معنای این است که حدود 38 میلیون نفر حذف شوند، اما مشخص نیست که سازوکار آن چیست و در این بخش ابهام وجود دارد به دلیل اینکه بانک اطلاعاتی به رغم گذشت سال های فراوان هنوز صورت نگرفته است.
نماینده مردم محلات در مجلس دهم ادامه داد: در بحث واگذاری دارایی های مالی یعنی فروش اوراق، تسهیلات خارجی و واگذاری سهام، در حدود 68 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است که 43 هزار میلیارد تومان آن اوراق مالی و 21 هزار میلیارد تومان برداشت از صندوق توسعه ملی است.
* نباید اجازه داد که سرنوشت صندوق توسعه ملی همانند صندوق ذخیره ارزی شود
وی با بیان اینکه نتیجه برداشت از صندوق توسعه ملی این است که این صندوق به زودی به سرنوشت صندوق ذخیره ارزی دچار می شود، یادآور شد: برداشت از صندوق حدود 200 درصد افزایش دارد، لذا نباید اجازه داد که سرنوشت صندوق توسعه ملی همانند صندوق ذخیره ارزی شود.
سلیمی افزود: هزینه های جاری دولت برخلاف آنچه برخی گفته اند، به شدت افزایش پیدا کرده است و حدود 300 هزار میلیارد تومان هزینه جاری دولت است که حدود 10 درصد افزایش هزینه های جاری است و از آن سو بودجه های عمرانی کاهش حدود 17 درصدی دارد، در حالی که دولت باید براساس ماده 28 برنامه ششم، هزینه جاری را 5 درصد کاهش دهد؛ نه تنها تقلیل پیدا نکرده بلکه 10 درصد افزایش یافته است.
* آیا بازار کشش افزایش 11 درصدی مالیات را دارد؟
وی با بیان اینکه وابستگی بودجه به نفت افزایش معناداری دارد، ادامه داد: وابستگی مستقیم و 35 درصد برداشت از صندوق نیز وابستگی بودجه به نفت است در حالی که مقرر شده بود در یک بازه زمانی وابستگی به درآمد نفت کاهش یابد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اظهار داشت: مقرر شده در سال 97 در حدود 121 هزار میلیارد تومان مالیات از مردم اخذ شود، یعنی 11 درصد افزایش، آیا بازار کشش این افزایش مالیات را دارد و آیا با توجه به این وضعیت رکودی توان تحقق این اعداد را داریم.
* بودجه پیشنهادی سال 97 چه تناسبی با اقتصاد مقاومتی دارد؟
وی با بیان اینکه در بودجه سال 97 تراز عملیاتی بودجه کسری معناداری دارد، افزود: در سال 97 کسری بودجه حدود منفی 4.4 درصد، رشد دارد و براساس این احکامی که در بودجه آمده است، برای سال و سال های آینده باید ثروت بفروشیم تا حقوق پرداخت کنیم. آیا این عقلانی است که ثروت و دارایی های کشور فروخته شود و حقوق پرداخت شود؟
سلیمی با طرح این سوال مبنی بر اینکه بودجه پیشنهادی سال 97 چه تناسبی با اقتصاد مقاومتی دارد، ادامه داد: چه میزان در این بودجه توانسته ایم ساختارهای قانونی را اصلاح کنیم و چه میزان توانسته ایم قطع وابستگی بودجه به نفت را محقق کنیم؟ نباید به مردم فشار مضاعف وارد شود؟ تا چه میزان می خواهیم با این فشار مضاعف در بخش مالیات، اقصاد را به سمت اقتصاد غیرفانونی ثبت نشده و زیرزمینی سوق دهیم.
* آینده کشور برای سلامت امروز مردم فروخته شود
وی با بیان اینکه در بحث نرخ ارز این مابه التفاوت که به ردیف متفرقه ریخته می شود، باید شفاف تر بیان شود، افزود: دیوان محاسبات گزارشی ارائه کرد، اما باید اقداماتی که دولت انجام داده به صورت شفاف تر برای مردم بیان شود.
این نماینده مردم در مجلس دهم با اشاره به اینکه در بخش بیمه سلامت و خرید تضمینی گندم قرار است 55 هزار میلیارد تومان اوراق داده شود، ادامه داد: یعنی آینده کشور برای سلامت امروز مردم فروخته شود، بحثی نیست اما با 95 هزار میلیارد تومان اسناد خزانه اسلامی که 3 ساله توزیع شده، کشور بدهکار می شود و چه کسی می خواهد در آینده این بدهی را پرداخت کند.
* 120 هزار میلیارد تومان بدهی دولت به بانک ها است
وی با بیان اینکه در بخش آموزش و پرورش 1000 میلیارد تومان اوراق برای نوسازی و بازسازی مدارس اختصاص یافته است، یادآور شد: آیا این موضوع عملیاتی می شود و این اوراق به فروش می رود؟
سلیمی افزود: 120 هزار میلیارد تومان بدهی دولت به بانک ها و 100 هزار میلیارد تومان بدهی دولت به شرکت هاست، چه سازوکاری برای پرداخت این بدهی در نظر گرفته شده است؟
* بودجه سال 97 تورم زاست و رکود را افزایش می دهد
وی ادامه داد: در بحث پژوهش متاسفانه تراز ما تراز مثبتی نیست در حالی که آینده کشور را پژوهش تامین می کند، اما این بودجه برای پژوهش در کشور کارآیی ندارد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه افزایش حقوق معلمان و رتبه بندی آنها که الزام قانونی است، ردیف خاصی وجود ندارد، تصریح کرد: در مجموع این بودجه تورم زاست و رکود را افزایش می دهد، بی انضباط است و به تولید داخلی بی توجه است و در بخش نرخ ارز چشم انداز روشنی دیده نمی شود و در بخش بیکاری جوانان تحصیلکرده سازوکاری دیده نمی شود.
موافقان کلیات بودجه ۹۷/ مقصودی: با بودجه سال ۹۷ حقوق های نجومی ساماندهی شده است
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در لایحه بودجه سال ۹۷ حقوق های نجومی ساماندهی شده است.
حسین مقصودی در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال 97 گفت: آنچه در کمیسیون تلفیق به عنوان بودجه پیشنهادی در سال 97 مصوب شده است و جای دفاع دارد، بودجه ای است که بر مبنای برنامه ششم توسعه است.
عضو کمیسیون شوارها و امور داخلی کشور در مجلس ادامه داد: مهم ترین خصوصیات کمی و کیفی آن، توجه به برنامه ششم توسعه، ریزگردها، اشتغال و کاهش فقر است، از ویژگی های مهم بودجه پیشنهادی تلفیق که جای دفاع دارد، توجه به روستاییان و تقویت بنیه دفاعی کشور است.
نماینده مردم سبزوار در مجلس دهم شورای اسلامی بیان داشت: جا دارد از آقای لاریجانی و دولت که با اذن مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی برای موارد مهم پیگیری و توجه خاص کرده اند، تشکر کنم.
وی اظهار داشت: اما از کمیسیون تلفیق گله مندیم که چرا به معلمان و مطالبات آنها درسال های 96 و 97، به خصوص بازنشستگان و پاداش آنها توجه عملی نشده، هر چند گام هایی برداشته شده است.
* نکات مثبت بودجه سال 97 از نگاه مقصودی
این نماینده مجلس بیان داشت: از گام های مهم کمیسیون تلفیق در بودجه سال 97، افزایش حقوق معلمان و کارمندان تا سقف 20 درصد است، حذف پرداخت پول آب و برق و گاز مدارس، یک درصد از هزینه های شرکت های دولتی که حدود 4000 میلیارد تومان است در تلفیق حذف شده و برای پاداش بازنشستگان، معلمان و سایر هزینه های ضروری و سرانه مدارس اختصاص پیدا کرده است.
مقصودی تاکید کرد: هرچند معتقدیم هنوز با واقعیات مطالبات واقعی معلمان، مدارس و جایگاه معلم، مدرسه و دانش آموزش، فرسنگ ها فاصله داریم، از نمایندگان و دولت در خواست دارم به داد آموزش و پرورش و معلمان برسیم، قبل از اینکه نمایندگان به داد ما برسند.
وی با بیان اینکه در بودجه حق معلم و دانش آموز ضایع شده است، گفت: 56 هزار معلم بازنشسته می شوند، از حضرت مقام معظم رهبری تقاضا دارم که اجازه بفرمایند از محل صندوق توسعه ملی حداقل 2 میلیارد دلار به این امر مهم اختصاص پیدا کند، در غیر این صورت اوضاع خوبی پیش بینی نمی شود.
* رد گرانی بنزین در کمیسیون تلفیق
این نماینده مجلس با بیان اینکه در کمیسیون تلفیق، انضباط مالی بهتر و بیشتر شده است، ادامه داد: سهم حقوق بازنشستگان افزایش پیدا کرده است، درقیمت سوخت، پیشنهاد دولت افزایش قیمت بود خوشبختانه با شرایط و اوضاعی کشور و کسب و کار این پیشنهاد در تلفیق پذیرفته نشد.
مقصودی بیان داشت: نگاه مثبت مجلس، دولت و کمیسیون تلفیق به قشرهای آسیب پذیر، کشاورزان، کارگران و دیگر توده های مردم است، در بودجه پیشنهادی کمیسیون تلفیق پاداش پایان خدمت کارمندان نباید بیشتر از 7 برابر حداقل حقوق باشد، اما در گذشته می دیدیم که در برخی موارد تا یک میلیارد تومان پاداش به صورت نقدی می گرفتند و اکثر معلمان 30 میلیون تومان آن هم به صورت قطره چکانی می گرفتند.
* نرخ ارز در بودجه سال 97 شفاف شد
وی عنوان کرد: یکی از ویژگی های مثبت بودجه پیشنهادی تلفیق این است که نرخ ارز شفاف سازی شده است، برخلاف آنچه مخالفان می گویند، آنچه در کمیسیون تلفیق مصوب شد دقت نشده است، در کمیسیون دو نرخی بودن قیمت ارز منتفی شد و 3500 تومان برای دلار در نظر گرفته شد.
این نماینده مجلس بیان داشت: تسویه 100 هزار میلیارد تومان از بدهی دولت به پیمانکاران، تامین اجتماعی و شهرداری ها که این امر مهم باعث رونق کسب و کار می شود.
* توجه به وام اشتغال و ازدواج
مقصودی با تاکید براینکه توجه به وام اشتغال، افزایش وام ازدواج از ویژگی های مهم بودجه پیشنهادی است، گفت: امیدوارم دولت و به خصوص مجلس راهکارهایی بیندیشند که جوانان وام های اشتغالزایی و ازدواج را دریافت کنند. افزایش وام ازدواج از 10 میلیون به 15 میلیون کار خوبی است، اما به دنبال راهکارها باشید چرا که بانک ها با ضمانت های عجیب و قریب، جوانان را عاصی کرده اند.
وی با بیان اینکه به نحوه اجرای قانون ارزش افزوده توجه شده است، ادامه داد: دولت پیشنهاد داده بود که قانون مالیات ارزش افزوده به صورت قدیمی گرفته شود و فشار زیادی بر تولیدکنندگان بود اما کمیسیون تلفیق قبول نکرد و اعلام کرد که باید قانون جدید آورده شود تا فشار از تولید و پیمانکاران برداشته شود. گرفتن مالیات ارزش افزوده به صورت سلقیه ای شده، مبهم و غیر شفاف بود و به محلی کاسبی عده ای و از بین رفتن حق تولیدکنندگان شده است.
* ارائه راهکارهای جدید برای کسب درآمد و ایجاد اشتغالزایی
مقصودی تاکید کرد: دولت در بودجه پیشنهادی می خواهد از طریق گرانفروشی سوخت، دو نرخی شدن ارز و استقراض از بانک ها حدود 17 هزار میلیارد تومان درآمد کسب و شغل ایجاد کند، اما کمیسیون تلفیق با هماهنگی دولت آن را رد و درآمدهای بهتری را شناسایی کرد.
وی گفت: در بودجه پیشنهادی از تولید و مصرف کالاهای داخلی حمایت خوبی شده است، جرایم خاصی برای واردات پیش بینی شده است، از نکات مثبت بودجه پیشنهادی این است که آموزش و پرورش را که می خواستند استانی شود حذف کردند.
* حقوق های نجومی سامان یافت
مقصودی تاکید کرد: کمیسیون تلفیق حقوق های نجومی را تا حدودی ساماندهی کرد، حقوق های بالای 14 میلیون تومان باید تا 35 درصد مالیات پرداخت کنند، این را همکاران بدانند که زنگ ها و تلفن ها شروع شده است و باید با این پیشنهاد کمیسیون تلفیق حتما موافقت کنیم.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در بودجه پیشنهادی به طرح های توسعه ای و زیر بنایی توسعه ای در بخش صنعت و معدن با مشارکت حداقل 51 درصد بخش خصوصی توجه شده است، از دولت می خواهیم که از ایمیدرو و ایدرو در سرمایه گذاری در مناطق محروم که حرکت بسیار ارزشمندی است حمایت بیشتری کند.
عضو کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور در مجلس در پایان اظهار داشت: انتظار ما از دولت و مجلس این است که به فرهنگ و آموزش و پرورش به عنوان زیر ساخت توجه کنند، در تخصیص بودجه های فرهنگی و آموزش و پرورش عنایت بیشتری شود، در بودجه پیشنهادی نگاه به فرهنگ، آموزش، معلمان و مدارس بسیار ضعیف و متناسب با فرهنگ و تمدن ایرانی نیست.
موافقان کلیات بودجه ۹۷/ سبحانی فر: بودجه ریزی برمبنای عملکرد جایگزین چانه زنی در بودجه شده است
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت:در لایجه بودجه سال۹۷ به جای اینکه مانند گذشته چانه زنی تاثیرگذار باشد بودجه ریزی بر مبنای عملکرد مبنا قرار گرفته شده است.
رمضانعلی سبحانیفر در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال 97، گفت: ابتدا از سازمان برنامه بودجه در خصوص تدوین لایحه بودجه قدردانی می کنم، بنده با کلیات لایحه موافق هستم هرچند پیشنهادهایی در خصوص اصلاح جزئیات لایحه دارم.
* افزایش حقوق بازنشستگان یکی از اولویت های مدنظر در بررسی جزییات است
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی افزود: یکی از پیشنهادهای بنده افزایش حقوق بازنشستگان و فرهنگیان است که در هنگام بررسی جزئیات، از پیشنهاد خود در این راستا دفاع خواهم کرد،در لایحه بودجه سال 97 به تقویت معیشت افرادی که درآمدشان زیر خط فقر است توجه شده است.
* بودجه ریزی بر مبنای عملکرد از نکات مثبت لایحه بودجه سال 97 است
سبحانی فر با اشاره به اینکه در لایحه بودجه به موضوعاتی مانند تولید، اشتغال و بیکاری توجه شده است، افزود: لایحه بودجه سال 97 نسبت به لوایح بودجه در سنوات گذشته دارای تغییراتی است و بودجه ریزی با رویکرد توجه به عملکرد مد نظر قرار گرفته شده است که این موضوع باعث می شود شفافیت ارتقا یابد و به جای اینکه مانند گذشته چانه زنی در خصوص بودجه تاثیرگذار باشد بودجه ریزی بر مبنای عملکرد مبنا قرار گرفته شده است.
این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: شفافیت بودجه باعث اعمال نظارت موثر می شود و از فساد جلوگیری می کند.
* استقبال از کاهش ردیف های متفرقه در لایحه بودجه سال 97
وی افزود: تغییری که در لایحه بودجه سال آینده مورد توجه قرار گرفته شده این است که ردیف های متفرقه در بودجه کاهش یافته است، سهم استان ها در خصوص اعتبارات هزینه ای از 4.3 درصد به 24.3 درصد در سال 97 افزایش یافته و در اعتبارات سرمایه ای به بیش از 3 درصد ارتقا یافته که موجب شده است تعداد 868 طرح ملی به صورت استانی مورد توجه قرار گیرد.
سبحانی فر در ادامه افزود: به موضوع تمرکز زدایی در لایحه بودجه سال 97 توجه شده و در خصوص بخش های مختلف اولویت بندی ملاک قرار گرفته و به مسأله بحران کمبود آب در کشور توجه شده است.
وی افزود: به موضوع رسیدگی به فرسودگی شبکه های آبرسانی در لایحه بودجه توجه شده، همچنین بحث رسیدگی به مشکلات محیط زیست از اولویت های دیگر لایحه محسوب می شود.
* توسعه حمل و نقل ریلی از اولویت های مهم بودجه سال آینده
این نماینده مردم در مجلس افزود: در لایحه بودجه سال 97 به توسعه حمل و نقل ریلی توجه شده است چرا که توسعه این بخش سهم مهمی در رونق اقتصادی دارد همچنین به حمل و نقل عمومی که در صرفه جویی انرژی و کاهش آلودگی هوا و سفر ارزان مسافران تاثیرگذار است توجه شده است.
وی افزود: ساماندهی بافت فرسوده از نکات دیگر لایحه بودجه محسوب می شود همچنین باید توجه داشت به بحث حاشیه نشینی و رونق اشتغال و مقاوم سازی با نوسازی بافت فرسوده توجه می شود.
سبحانی فر با اشاره به اینکه تقویت زیرساخت های گردشگری به کاهش اتکا به درآمدهای نفتی کمک می کند، افزود: با رونق گردشگری اشتغال زایی در کشور ایجاد می شود.
وی ادامه داد: در لایحه بودجه به گسترش عدالت اجتماعی توجه شده است در حال حاضر حدود 3 میلیون نفر زیر خط فقر هستند که تلاش شده به وضع آنها رسیدگی شود همچنین به موضوع مستمری افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی توجه شده است.
سبحانی فر توجه به بخش بهداشت و درمان را یکی دیگر از مباحث مهم لایحه بودجه سال آینده دانست و افزود: در حال حاضر 41 میلیون نفر تحت پوشش بیمه هستند که البته 9000 میلیارد بدهی در این زمینه وجود دارد که تلاش شده است 7500 میلیارد تومان اعتبار برای بحث های بیمه بخش سلامت لحاظ شود.
* واگذاری 12 هزار پروژه نیمه تمام به بخش خصوصی
وی افزود: در حال حاضر حدود 3 میلیون نفر بیکار در کشور هستند و طرح های نیمه تمام کشور حدود 70 هزار پروژه است که 65 هزار این طرح ها استانی و 5000 ملی است که به 500 میلیارد تومان پول نیاز است که تلاش شده است از طریق واگذاری 12 هزار پروژه نیمه تمام به بخش خصوصی و مشارکت دولت با بخش خصوصی، بخش قابل توجهی از این پروژه ها به سرانجام برسد که به طور طبیعی اشتغالزایی به همراه خواهد داشت.
سبحانی فر همچنین افزود: از محل منابع صندوق توسعه ملی 15 هزار میلیارد تومان و از محل جابه جایی اعتبارات عمرانی 20 درصد که معادل مبلغ 12 هزار میلیارد تومان است برای اشتغالزایی در نظر گرفته شده است.
این نماینده مردم در مجلس یادآور شد: از منابع عمومی و کمک بانک ها و بازار سرمایه، حدود 30 هزار میلیارد تومان برای اشتغالزایی در نظر گرفته شده، همچنین تامین مالی از طریق فاینانس نیز مدنظر قرار داده شده که موارد مذکور برای تولید و اشتغال در بخش های مختلف تاثیرگذار است.
موافقان کلیات بودجه ۹۷/ ذوالقدر: فقرزدایی و توجه به مسائل زنان از نقاط قوت بودجه ۹۷/ حمایت از طرح های اشتغال زایی مناطق مرزی کولبران
عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت برنامههای مناسبی برای بهبود وضع قشرهای ضعیف و آسیب پذیر جامعه در بودجه ۹۷ ارائه کرده است، گفت: همسان سازی حقوق بازنشستگان و شاغلان در بودجه سال آینده نشانه توجه دولت به این افراد است.
فاطمه ذوالقدر در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی در موافقت با کلیات لایحه بودجه سال 97، افزود: توسعه محقق نخواهد شد مگر آنکه اقتصاد سامان یابد؛ لایحه بودجه 97 به رغم کاستیهایی که در منابع مالی داشت، نشان داد که با توجه به ساختار بودجهریزی عملیاتی این مهم را که از جمله سیاستهای اقتصاد مقاومتی و به عنوان وفاقی میان دولت و نمایندگان ملت شکل گرفته بود را در نظر دارد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: لحاظ تفکیک سهم دستگاهها و نهادها و بخشهای مختلف و رسانه ای کردن جزئیات آن ازجانب دولت به منظور مطلع کردن مردم از کم و کیف آن و واگذاری برخی اختیارات به استانها باعث شفافیت لازم برای برنامهریزی و سیاستگذاری است.
* تحقق کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی در لایحه بودجه 97
عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس بیان کرد: کشور نیازمند رهایی از اقتصاد دولتی و اقتصاد وابسته به نفت بوده که این امر در گرو کوچکسازی نقش دولت و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی است؛ به این دو مهم در لایحه بودجه 97 به نحوی که آسیبی به خدمات ارائه شده دولتی وارد نشود توجه شده است.
* برداشت از صندوق توسعه ملی باعث تولید و رونق اقتصادی میشود
ذوالقدر با انتقاد از برداشتهای بیرویه از صندوق توسعه ملی در سالهای گذشته اظهار کرد: صندوق توسعه ملی همواره به عنوان یک منبع برای نسل آینده در نظر گرفته میشود؛ در سنوات گذشته برداشتهای بیرویه و خارج از عرف از آن صورت گرفت اما برداشت یک و نیم میلیارد دلاری از صندوق توسعه در لایحه بودجه 97 برای تولید و رونق اقتصادی است که این به معنای ایجاد ارزش افزوده و بازگشت سرمایه بیشتر است.
* استانی شدن بودجه نشانه عزم دولت در تمرکززدایی است
عضو مجمع نمایندگان تهران ادامه داد: به منظور پرهیز از هرگونه تمرکز امور که باعث دوری از عدالت محوری در سطح استان ها میشود و در گذشته تجربه آن را داشتیم در لایحه بودجه 97 این منابع توزیع استانی میشود تا بر مبنای نیازها و ظرفیتهای استانی و ضرورتهای استان هزینه گردد که این نشان دهنده عزم دولت در تمرکززدایی است؛ این موضوع با حساسیت بیشتر در کمیسیون تلفیق نیز مدنظر قرار گرفت.
* کمیسیون تلفیق از طرحهای اشتغال زایی مناطق مرزی کولبران حمایت کرد
ذوالقدر در ادامه تاکید کرد: در کمیسیون تلفیق حمایت از طرحهای تولید اشتغالزا با اولویت بافت فرسوده مسکن بوده و طرحهای حمل و نقل ریلی، کارورزی جوانان و طرح های اشتغال زایی مناطق مرزی کولبران که از موضوعات و مشکلات حال حاضر کشور است مدنظر قرار گرفت که ضمانت اجرایی این بند از قانون برنامه ششم را افزایش داد که در این راستا ضروری است؛ موضوع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار که در ماده 2 قانون برنامه ششم به آن پرداخته شده است در این بند نیز گنجانده شود.
* فقرزدایی هدف دولت در لایحه بودجه 97
وی با اشاره به لزوم توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، ادامه داد: در حال حاضر شرایط اقتصادی کشور به گونهای جهتدهی شده که مردم نه تنها در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته بلکه در شهرهای بزرگ نیز خط فقر را تجربه کردهاند و اقتصاد معیشتی رواج یافته است که با توجه به رویکرد فقرزدایی و عدالتمحوری مدنظر دولت تدبیر و امید برای اولین بار در تاریخ بودجهای کشور تصمیمات خوبی برای اقشار ضعیف و آسیب پذیر در نظر گرفته شد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به تصمیمات دولت برای فقرزدایی،گفت: در این خصوص معافیتهای مالیاتی حقوق زیر 2 میلیون و 300 هزار تومان و افزایش پلکانی آن گواه این مدعاست بدان معنا که هرچه دریافتی بالاتر درصد مالیات نیز افزایش خواهد یافت و این عدالت مالیاتی است؛ آنجا که یکی از منابع مالی دولتها از محل مالیات دریافت می شود ضمن توجه به رهایی از اقتصاد وابسته به نفت رونق اقتصادی مدنظر قرار میگیرد و در نتیجه افزایش درآمد مالیاتی برای دولتها را به دنبال خواهد داشت.
* دولت در لایحه بودجه 97 به قشرهای ضعیف و کم درآمد جامعه توجه خاصی دارد
ذوالقدر گفت: دولت برای تامین منابع بودجهای کشور برای اداره یک ساله آن با چالش رو به روست اگرچه برای مقابله با آن صرفه جویی هزینه ای را در نظر دارد اما قشرهای ضعیف و کم درآمد جامعه را مورد توجه خاص قرار داده است و برای خروج از اقتصاد معیشتی و رفع شکاف طبقاتی رو به رشد در جامعه حداقل حقوق را 18 درصد افزایش داده به طوری که کل درآمد کارکنان دولت افزایش 10 درصدی حقوق را خواهند داشت و صرفا درآمدهای بالاتر از 5 میلیون امسال رشد حقوقی نخواهند داشت.
وی بیان کرد: دولت حذف یارانه قشرهای ثروتمند جامعه و افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی همانند سازمان بهزیستی و کمیته امداد برای زدودن سایه فقر علاوه بر پرداخت یارانه رویکرد بازشناسایی و تشکیل بانک اطلاعاتی را خواهیم داشت تا ضمن دریافت یارانه به آنان نیز حقوق پرداخت شود؛ بخشی از جامعه هدف این طرح یقینا همان زنان سرپرست خانوار هستند که در پایین هرم حمایتی جامعه قرار دارند.
* همسان سازی حقوق بازنشستگان و شاغلین در لایحه بودجه 97
عضو مجمع نمایندگان تهران با اشاره به لزوم رسیدگی به وضعیت بازنشستهها، گفت: بازنشستگانی که صندوقهای بازنشستگی نتوانستند مزد زحمات 30 ساله آنها را آنگونه که باید ادا کنند در بودجه 97 فراموش نشده و با توجه به افزایش بار مسئولیت آنها در سنین بازنشستگی رویکرد همسان سازی حقوق بازنشستگان و شاغلان نیز در بودجه 97 در نظر گرفته شده است.
* تخصیص 5 صدم درصد از اعتبارات هزینه ای استانها برای رسیدگی به امور زنان
عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار کرد: در لایحه بودجه 97 در راستای سیاستهای کلی خانواده ابلاغی مقام معظم رهبری مدظله العالی مبنی بر تقویت نهاد خانواده و در راستای استیفای حقوق شرعی و قانونی زنان در همه عرصه ها و توجه به نقش سازنده آنها 5 صدم درصد از اعتبارات هزینه ای استان ها به منظور تحقق این موضوع در اختیار اداره کل امور زنان و خانواده استان ها قرار گرفته است.
وی بیان کرد: سهم زنان در نهادهای مرتبط به حوزه امور زنان و خانواده ورزش، بهداشت و سلامت، آموزش، فرهنگی و هنری به شفافیت لحاظ شده به نحوی که میزان اعتبار بودجه معاونت امور زنان و خانواده در مقایسه با قبل 38 درصد رشد داشته که این موضوع حاکی از توجه به سیاستگذاریها در امور زنان و ساماندهی فعالیت های اجتماعی و فرهنگی است.
* تخصیص بودجه برای افزایش مشارکت های اجتماعی زنان ضروری است
ذوالقدر بیان کرد: نکته حایز اهمیت در بودجه 97 تمرکز به اجرای پژوهشهای کاربردی با امور مربوط به زنان است همچنین شاهد تخصیص اعتبار خاص به دانشگاههای بانوان کشور هستیم؛ افزایش آگاهی و ارتقا اطلاعات گامی مثبت در راستای اعتلای جایگاه زنان برای پذیرش مسئولیتهای اجتماعی خواهد بود لذا زمینه سازی برای افزایش مشارکت های اجتماعی و اقتصادی زنان بر پایه دانش و اطلاعات نیازمند تخصیص منابع بودجه است که در بند الف تبصره 18 صددرصد منابع حاصل از مابه التفاوت قیمتهای حامل انرژی در سال 97 نسبت به 96 به موضوع اشتغال زنان و جوانان تخصیص شده است که در کنار آموزش دانشگاهی نقشی تکمیلکننده را ایفا میکند.
وی با اشاره به طرح توانمندسازی زنان سرپرست خانواده مطروحه در قانون 80 برنامه ششم توسعه، بیان کرد: در این زمینه 230 میلیارد ریال تخصیص اعتبار داده شد؛ 27 درصد از منابع مالیات بر ارزش افزوده شهرداری ها برای توسعه ورزش مدارس و ورزش همگانی، روستایی، عشایری، زنان و زیرساختهای ورزشی به ویژه در حوزه معلولان و جانبازان اختصاص پیدا کرده است.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: اگرچه این اعتبار اگرچه تکافوی نیاز رو به رشد جامعه زنان را نمیکند اما در شروع اقدام بسیار ستودنی به حساب میآید همچنین در این راستا افزایش وام ازدواج از 10 میلیون به 15 میلیون که از جمله پیشنهادهای کمیسیون فرهنگی بود به تصویب کمیسیون تلفیق نیز رسید؛ این افزایش برای حمایت از جامعه جوانان کشور گامی مثبت به حساب میآید.
* رشد 10 درصدی اعتبار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در لایحه بودجه 97
وی تاکید کرد: در کنار نسل جوان جامعه کودکان و نوجوانان مهم ترین سرمایه انسانی یک جامعه هستند که آموزش، حمایت و بسترسازی برای اجرای فعالیت های مختلف برای آنها امکان رشد و توسعه همه جانبه برای جامعه در آینده را در پی خواهد داشت.
عضو مجمع نمایندگان تهران در ادامه تاکید کرد: براین اساس تخصیص اعتبارات لازم در لایحه بودجه به منظور ایجاد بسترهای لازم برای این آیندهسازان ضروری و اجتناب ناپذیر است که در این راستا رشد 10 درصدی اعتبار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان یکی از دستگاههای اجرایی حوزه کودک اقدامی موثر بوده است، حمایت از دانشآموزان شینآباد و کمک به بهبود تغذیه کودکان معلول و کودکان روستایی و خانوادههای دارای فرزند چند قلو و خانواده های کم درآمد از جمله موضوعات مهم است.
* تخصیص 60 هزار میلیارد تومان اعتبار برای اتمام پروژههای نیمه تمام در بودجه سال 97
ذوالقدر با بیان اینکه بخش حایز اهمیت لایحه بودجه 97 توجه به بخش عمرانی کشور است،گفت: پرهیز از کلنگ زنیهای بیمورد و تمرکز بر روی اتمام پروژههای نیمه تمام در بودجه سال 97 مورد توجه قرار گرفته است؛ برای پروژه های عمرانی نیمه کاره که حداقل 20 سال طول کشیده 60 هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته است.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان افزود: اعتبارات آموزش و پروش با توجه به اینکه توسعه کشور مرهون این وزارتخانه است باید در صحن علنی اصلاح شود.
مخالفان کلیات بودجه ۹۷/ ابطحی: ردپایی از اشتغال در لایحه بودجه سال ۹۷ نیست/ تخمین هزینهها غیرمنطبق با استانداردهاست
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تخمین هزینهها در لایحه بودجه مطابق با استانداردها نیست، گفت: دغدغه امروز مردم اشتغال و معیشت است اما رد پای دقیقی از آن در لایحه بودجه ۹۷ نیست.
سیدمحمد جواد ابطحی در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال 97، با طرح سوالی، گفت: این جدول بودجه که در کمیسیون تلفیق تدوین شده شب گذشته چاپ و در اختیار نمایندگان قرار گرفته است، در حالی که نمایندگان باید 10روز برای بررسی آن وقت داشته باشند؟ اکنون من چگونه میتوانم با این جدول موافق یا مخالف باشم؟
* بودجه خلاف اصل 52 قانون اساسی تنظیم شده است
نماینده مردم خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی خطاب به اعضای شورای نگهبان، افزود: اعضای شورای نگهبان که باید پاسدار قانون باشید پاسخ دهید که طبق اصل 52 قانون اساسی بودجه چگونه تصویب شده است؟ در حالی که اصل 52 میگوید بودجه سالانه کل کشور به ترتیبی است که در قانون مقرر شد است، این قانون یا قانون برنامه و بودجه سال 51 است یا قانون محاسبات عمومی برنامه ششم، بنابراین باید مشخص شود براساس کدام قانون تنظیم شده است درواقع بودجه را خلاف اصل 52 قانون اساسی تنظیم و به مجلس تقدیم کردهاند.
* آیا شورای پول و اعتبار درخصوص بودجه نظر داده است؟
وی با بیان اینکه شورای نگهبان به اینکه چرا اصل 52 قانون اساسی رعایت نشده است ورود کند، افزود: دولت میخواهد بگوید این اصل رعایت شده و قانون بودجه سال 51 هنوز حاکم است در حالی که بسیاری از مواد آن مانند ماده 20 اصلا دیده نشده و آیا شورای پول و اعتبار درخصوص بودجه نظر داده است؟
* منابع پوک و پوچ در این لایحه بسیار داریم
ابطحی ادامه داد: ماده یک قانون محاسبات عمومی از تعریف بودجه میگوید، درواقع در این قانون آمده است؛ "پیشبینی درآمدها و تخمین هزینهها برای دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده در دوره زمانی یک ساله". براساس این تعریف، اولا پیشبینی درآمدها باید کارشناسانه انجام شود در حالی که شفاف نیست و منابع پوک و پوچ در این لایحه بسیار داریم.
وی اضافه کرد: دولت گفته است، مبلغی برای واگذاری و اصل 44 گذاشته شده است در حالی که باید اول بگوید؛ این مبلغ در سال 96 محقق شده است که آن را مجددا در سال 97 نیز میآورید؟ آیا میخواهید با کلمات بازی کنید یا مردم را سرگرم کنید؟
* چگونه باید کسری بودجه جبران و تامین شود؟
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینکه چگونه باید کسری بودجه جبران و تامین شود اضافه کرد: افزایش مالیات، افزایش مشارکت و... از جمله اقداماتی است که به کسری پنهان بودجه دامن میزند. همچنین ارز دو نرخی است یعنی 3500 تا 3850 تومان دیده شده است اما عملا 4400 تومان است، و سوال این است که ما بهالتفاوت آن چه میشود؛ به این میگویند؛ درآمد غیراستحقاقی یا به تعبیر اقتصاددانان درآمد غیرشایسته.
* تخمین هزینهها در لایحه بودجه مطابق با استانداردها و نرم نیست
وی کسری بودجهای را که دولت میخواهند با واگذاری اوراق جبران کنند داستان غمانگیز دانست و توضیح داد: برخلاف ادعای دولت و برخی از نمایندگان که گفتند؛ این لایحه عملیاتی تدوین شده، باید بگویم این لایحه نیز به برنامههای جاری بیش از هزینههای عمرانی توجه کرده است و در کل تخمین هزینهها مطابق با استانداردها و نرم نیست.
ابطحی ادامه داد: معلوم نیست بهای تمام شده یک واحد قیمت چقدر است؟ دولت میگوید؛ این مهم بر مبنای عملکرد تنظیم شده، 20درصد روی بهای تمام شده میگذاریم، درحالی که این کار باید براساس حسابداری بهای تمام شده صورت بگیرد و صدالبته این مسئله نرم افزار خاص خود را می طلبد لذا دولت باید بگوید با چه نرمافزاری این کار را انجام داده است؟
* اشتغال و معیشت مردم دیده نشده است
عضو فراکسیون ولایی مجلس با بیان اینکه دغدغه امروز مردم اشتغال و معیشت است اما ردپای دقیقی از آن در لایحه بودجه 97 نیست، اضافه کرد: باید مشخص شود با چه برنامهای 980هزار شغل محقق خواهد شد؟
* استقراض دوباره دولت از صندوق توسعه ملی ناقض برنامه ششم است
وی با تاکید براینکه انطباق لایحه بودجه با برنامه بودجه داستان غمانگیز دیگری است، افزود: دولت گفته است، سهم صندوق را طبق ماده 7 بند (ب) قانون برنامه ششم 32درصد در سال 97 دیده است اما هدف از این بند چه بوده است؟ البته هدف کاهش وابستگی بودجه به درآمد نفتی است که متاسفانه استقراض دوباره دولت از صندوق توسعه ملی به میزان 6 درصد کل منابع بودجه عمومی، ناقض برنامه ششم است.
ابطحی درخصوص تبصره 5 لایحه بودجه به ویژه بند (ه) آن، گفت: اسناد خزانه یعنی "دین" و "بدهی"، که این بدهی در آینده ایجاد میشود نه بدهی که از قبا بوده است. دولت بدهی را با بدهی میدهید که در آن ربا نیز هست لذا شورای نگهبان حتما آن را بر میگرداند، درواقع متاسفانه 194 هزار میلیارد تومان اوراق مالی و یک بودجه بادکنکی تدوین کردهاید.
* کشور با این اوراقها اوراق میشود!
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینکه کل بودجه عمرانی 60 هزارمیلیارد تومان است و دولت میخواهد 194 هزارمیلیارد تومان اوراق صادر کند، گفت: بهیقین کشور با این اوراقها اوراق میشود! در حالی که همین امسال سود اوراق سال قبل را برای واردات گندم گذشته است.
وی اضافه کرد: در بند(هـ) تبصره 5 لایحه بودجه گفتهاید؛ 15هزارمیلیارد تومان بودجه وجود دارد که 7هزار و 500میلیارد آن را به "طرح سلامت" اختصاص و میخواهید با مابقی آن گندم بخرید، بیمه روستایی را تامین و هزارکار دیگر را انجام دهید و... حال باید پرسید اصلا چقدر از آن باقی میماند؟ و خرید گندم چه خواهد شد؟ خرید گندمی که سال گذشته 14 هزار تا بوده است و امسال 3هزار 300 تا رسید. حال سوال این است آقای نوبخت آیا نمیخواهید گندم را گران کنید؟
ابطحی خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه درخصوص صحبتهای شب گذشته وی در برنامه خبری تلویزیون، گفت: گفتید؛ "من قانون را عمل نمیکنم ولو اینکه اعدام شوم." من چنین حقی را برای شما نمیبینم، چراکه اگر چنین حقی برای شما باشد باید سقف مجلس پایین بیاید. طرح تحول سلامت نیز با 18 هزارمیلیارد کسری نیز به درستی اجرا نخواهد شد و با ادامه این وضع طرحی خواهند ماند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پایان درخصوص آب خزر و آموزش و پرورش نیز، گفت: آب خزر بسته است لذا بیخود اقدام نکنید، اگر بودجه دارید از خلیج فارس آب بیاورید، همچنین استانی شدن آموزش و پرورش و بنیاد شهید یعنی مردم را به استانداریها کشاندن.
موافقان لایحه بودجه ۹۷/ جعفرپور: اقتصاد و فرهنگ اولویت های مهم لایحه بودجه هستند
نماینده مردم لارستان، خنج و گراش در مجلس شورای اسلامی از نمایندگان خواست تا در کنار مسائل اقتصادی به حوزه فرهنگ نیز توجه ویژه ای داشته باشند.
جمشید جعفرپور ضمن تشکر از دولت و کمیسیون تلفیق، متن لایحه بودجه را قابل دفاع و مطالعه و بررسی در صحن مجلس دانست و گفت: بدون شک بودجه پیشنهادی همچون سال های قبل تلفیقی از نقاط ضعف و قوت و نکات قابل دفاع و لازم الاجرایی بوده است، ضمن اینکه دغدغه مشترک نمایندگان موافق و مخالف این لایحه نیز دستیابی به یک بودجه کارآمد است و اگر به گرایش آنها نیز توجه کنید بهترین نماد و نشانه برای این نتیجه گیری است.
نماینده مردم لارستان، خنج و گراش در مجلس شورای اسلامی در سوال از مخالفان لایحه بودجه 97 افزود: فارغ از آرمان ها و ایده آل هایی که برای کشور در نظر داریم، با توجه به واقعیات شرایط محیطی که در آن قرار گرفته ایم اگر شما بودجه را بنویسید بودجه جایگزین تا چه اندازه می تواند با بودجه کنونی متفاوت باشد؟ اگر کلیات بودجه رد شود و به کمیسیون تلفیق بازگردد، تا چه اندازه نتیجه حاصل شده متفاوت خواهد بود؟
وی با بیان اینکه باید در فضای کنونی کشور در مورد لایحه بودجه به داوری بپردازیم، تصریح کرد: ملاک مقبولیت یک بودجه چه می تواند باشد؟ جز اینکه در جهت پیشبرد برنامه توسعه، توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، احکام دائمی و اولویت های جاری کشور در آن مشهود باشد.
جعفرپور با بیان اینکه بی تردید اشتغال و اقتصاد جزو اولویت های لایحه بودجه است، اما اقتصاد جز برای وسیله ای به عنوان رشد و تعالی جامعه و از بین بردن آسیب های اجتماعی است، طی تذکری به مخالفان لایحه بودجه افزود: توجه به این نکته در بررسی تبصره، غنای اقتصادی همراه با فقر فرهنگی ما را به مقصود نمی رساند، توجه به اقتصاد و حوایج ضروری بدون توجه به مسائل اخلاقی، فرهنگی و هویتی نمی تواند اثرگذار باشد. کما اینکه اگر صرفاً اقتصاد می توانست به عنوان ابزاری توانمند مشکلات کشور را برطرف سازد، چرا کشورهای فاقد مشکلات اقتصادی با آسیب های اجتماعی همچون طلاق و اعتیاد به وفور مواجه شده اند؟
این نماینده مردم در مجلس دهم، اظهار کرد: لایحه بودجه با ضعف هایی همراه است، اما مشکلات کنونی کشور ما را به این سمت می برد که با کلیات آن موافقت کنیم، ضمن اینکه در آن به حقوق قشرهای لازم التکریم همچون بازنشستگان، معلمان و دبیران و آینده سازان، ایثارگران و قشرهای آسیب پذیر و نهادهای خودجوش و کم هزینه و پرثمر فرهنگی، توجه ویژه ای شود که تخصیص یک هزار یا دو هزار میلیارد برای آنها کافی نیست.
جعفرپور تاکید کرد: زمانی که دولت لایحه بودجه را پیشنهاد کرد و منتشر شد، در فضای مجازی جوی سازماندهی شده علیه آن ایجاد شد برای اینکه نهادهای پرثمر و کم هزینه را به عنوان موانع اشتغال معرفی کنند و این در حالی است که باید سوال شود، اولاً میزان بودجه تخصیص یافته به این نهادها چندهزارم بودجه کشور یا چند درصد بودجه فرهنگی بوده است؟ بار سنگین و عریض و طویل فرهنگی کشور را همین نهادهای چابک به دوش می کشند ، نظارت کار درستی است و باید انجام شود ام به دلیل این فضاسازی ها به هم خورد.
وی در بیان نقاط قوت لایحه بودجه تاکید کرد: توجه به عدالت مالیاتی، اصلاح مالیات پلکانی و حقوق کارکنان، شفافیت مالی بر اعتبارات پرداخت شده به نهاهای عمومی میزان نظارت را افزایش داده است، توجه به بافت های فرسوده و حمایت از طرح تحول سلامت به شکل مدیریت شده از نقاط قوت این لایحه است، ضمن اینکه باید به این نکته اشاره کرد که ما باید به شکل هدایت شده مدافع و حامی طرح تحول سلامت باشیم که رضایت جامعه را به همراه داشته است.
جعفرپور ادامه داد: افزایش قیمت حامل های انرژی که بدون توجه به میزان مصرف آن مطرح شده بود با ملاحظات اجتماعی کمیسیون تلفیق با هدف اشتغالزایی در عمل نارضایی هایی را به همراه داشت در طی بررسی لایحه بودجه حذف شد اما باید به شکل مدیریت شده برای گروه های پر مصرف طی بررسی های صحن به شکل مدیریت شده افزایش یابد.
وی یادآورشد: پرداخت یارانه قشرهای آسیب پذیر، افزایش بودجه دفاعی از دیگر نقاط قوت این لایحه بوده است، ضمن اینکه باید به این نکته توجه شود که در مورد بودجه دفاعی به ما ثابت شده که بعد از اجرای برجام تنها مذاکرات و توافقات کافی نبوده و در جهان پرآشوب و بی نظم و بی قانونی هستیم که از زور بین المللی به شکل ظالمانه استفاده می شود بنابراین ما باید به عنوان اولویت بازدارنده به توان دفاعی کشور توجه کنیم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در خطاب به مخالفان لایحه بودجه افزود: این پیشنهاد روی میز نهایی نیست و به طور قطع با پیشنهادهای مطرح شده طی بررسی در صحن اصلاح می شود و نکات ضعف آن به نکات قوت تبدیل می شود، ضمن اینکه در تخصیص اعتبارات باید در کنار مسائل اقتصادی و معیشتی به حوزه فرهنگ نیز به عنوان یک اولویت توجه شده تا بودجه به شکل اجرایی و کارآمد بخشی از مشکلات موجود را برطرف کند.
مخالفان کلیات بودجه ۹۷/ سعیدی:حس بیعدالتی باعث میشود تا مردم از حذف یارانه گلایهمند باشند/ چرا اجازه نمیدهیم بودجه به سمت استانها هدایت شود؟
نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی گفت: چاپ اوراق اسناد بلای جان بودجه شده و اگرچه ممکن است چاپ اوراق در کوتاه مدت پاسخگو باشد اما روند ۵ تا ۱۰ ساله آن آسیب جدی را وارد میکند و باعث افزایش بدهی دولت می شود.
زهرا سعیدی مبارکه در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی کلیات بودجه سال 97 در مخالفت با این لایحه گفت: همه ما اذعان داریم بودجهمان در این سند مالی کشور با دو کارکرد اصلی دخل و خرج و برنامه سیاست دولت برای مدیریت کشور است، باید قبول کنیم دخل و خرج دولت نامیزان است و برای جبران کسری بودجه پیشنهادی باید از بخش خصوصی استقراض و از صندوق توسعه ملی برداشت کنیم.
* نظام اداری کشور فربه است
نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی گفت: باید قبول کنیم نظام اداری ما فربه است به صورتی که طبق پیشنهاد دولت بیش از 200 میلیارد تومان برای حقوق ، دستمزد و غیره در نظر گرفته شده است.
* با توجه به وضع بودجه عمرانی انتظار عمران کشور را نداشته باشیم
وی ادامه داد: از ابتدای انقلاب تلاش شده است در نظام بودجهریزی سهم قابل توجهی به عمران اختصاص پیدا کند به گونهای که در سال هفتاد و سه، 53 درصد بودجه عمرانی، در سال هفتاد و پنج، 51 درصد، در سال هفتاد و شش، 46 درصد و متأسفانه از سال77 روند نزولی بودجه پایهگذاری میشود این در حالی است که در 10 سال گذشته بودجه عمرانی از 37 درصد فراتر نرفته است. در سال 95 این میزان به 20 درصد و در نیمه اول امسال نیز زیر 10 درصد محقق می شود با این وضع انتظار عمران کشور را نیز داریم؟
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از سهم 73 هزار میلیارد تومانی برای اشتغال، 17 هزار و 500 میلیارد تومان از بودجه عمرانی کشور برداشت میشود، آیا این کار مغایر اشتغالزایی نیست؟ مگر نه اینکه با عمران، اشتغال ایجاد میشود.
* چاپ اوراق در بلند مدت آسیبزاست
سعیدی ادامه داد: چاپ اوراق اسناد بلای جان بودجه شده، چاپ اوراق ممکن است در کوتاه مدت پاسخگو باشد اما روند 5 تا 10 ساله آن آسیب جدی را وارد میکند و باعث افزایش بدهی دولت میشود.
نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت درتبصره 18 پیشنهاد داده تا از منابع سپرده سرمایهگذاران از طریق صندوق توسعه ملی برای اشتغالزایی هزینه شود، تا برنامه مشخصی برای اشتغال ارائه نشود دولت قادر به اشتغالزایی نیست، حل معضل اشتغال باعث حمایت از سرمایه گذاری است، باید روند سرمایهگذاری تسهیل شود، در کشوری که در برخی مواقع صدور مجوز سرمایهگذاری 18 ماه طول میکشد اشتغالزایی صورت نمیگیرد، باید با آغوش باز سرمایهگذاران خارجی را جذب کنیم و همچنین با سود 20درصد سرمایهگذاران سرپا نمیایستند.
* حس بیعدالتی باعث میشود تا مردم از حذف یارانه گلایهمند باشند
وی عنوان کرد: باید برنامه هدفمندی به منظور بهره برداری از یارانهها ارائه کنیم، فقیرترین افراد اگر بدانند فرزندان آنها شاغل میشوند از حذف یارانه گلایه نمیکنند، حس بیعدالتی است که باعث میشود تا از یاران خود دست برندارند. اعتقاد داریم دولت باید جرأت کند و برنامه منسجمی را برای یارانهها ارائه نماید و از افراد دهک پایین حمایت کند و منافع آن را صرف اشتغال کند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: حدود 80 درصد بودجه ملی اعلام شده و 20درصد آن استانی هزینه میشود؛ دلیل این اقدام چیست؟ چرا اجازه نمیدهیم بودجه به سمت استانها هدایت شود. استانی شدن بودجه آموزش و پرورش و بنیاد شهید خلاف اصل 30 قانون اساسی است و دولت مکلف است وسایل آموزشی را به صورت رایگان برای همگان تأمین کند.
* لزوم توجه بیشتر به نخبگان در لایحه بودجه
سعیدی گفت: باید حمایت کم از نخبگان در بودجه رفع شود، در سایر کشورهای جهان به نخبگان توجه ویژهای میشود و همچنین باید در عدم افزایش حقوق بیش از 5 میلیون تومان توجه بیشتر به استادان و اعضای هیئت علمی دانشگاهها صورت گیرد.
نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: خواهش میکنم برای ساماندهی و نظاممند شدن آب که در برخی از استانها به ابرچالش تبدیل شده، مقام معظم رهبری اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی را صادر کند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در پایان با تأکید بر اینکه شرکتهایی در کشور هستند که رو به نابودی قرار دارند از جمله شرکت پلی اکلیل درخواست میکنیم از چنین شرکتهایی حمایت بیشتری صورت بگیرد، خاطرنشان کرد: از کمیسیون تلفیق برای در نظر گرفتن ردیف برای تامین حقوق بازنشستگان فولاد تشکر میکنیم و درخواست میکنم پیشنهادهایی که در صحن مطرح میشود مورد توجه قرار گیرد.
مخالفان کلیات بودجه ۹۷/ فولادگر: شیوه نظام بودجه ریزی کشور باید اصلاح شود/ هنوز از چارچوب بودجه عملیاتی عقب هستیم
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، گفت: نظام بودجه ریزی ضعف دارد و باید اصلاح شود.
حمیدرضا فولادگر در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال 97 با تسلیت به مناسبت فرارسیدن شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) و تبریک به مناسبت فرارسیدن یوم الله دهه فجر، گفت: مخالفت من به معنای نادیده گرفتن زحمات دولت در تهیه لایحه، سازمان برنامه و بودجه، کارشناسان و اعضای کمیسیون تلفیق نیست.
* اصلاحات انجام شده در کمیسیون تلفیق در لایحه بودجه 97 به لحاظ کارشناسی درست بود
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه اصلاحات انجام شده در کمیسیون تلفیق در لایحه بودجه 97 به لحاظ کارشناسی درست بود، افزود: اغلب اصلاحات را تایید می کنم اما نکاتی به عنوان نقاط ضعف اساسی در آن وجود دارد که باید بیان کنم.
* هنوز از شاخص های بودجه عملیاتی عقب هستیم
وی با انتقاد از اینکه ساختار بودجه ریزی کشور همچنان با اندک اصلاحات مانند شیوه سابق است، ادامه داد: برای بودجه ریزی عملیاتی قدم های اولیه برداشته شده است و هنوز نمی توان این بودجه را عملیاتی دانست؛ بودجه عملیاتی تعریف مختص به خود را دارد اما متاسفانه نظام بودجه ریزی کشور همچنان مانند گذشته بوده و تغییری نکرده است.
این نماینده مردم در مجلس دهم، با تاکید بر اینکه تا زمانی که ساختار بودجه ریزی به طور کامل اصلاح نشود نمی توان بی نقص بودن آن را ادعا کرد، تصریح کرد: انتظار می رود حرکتی را که سازمان برنامه ریزی شروع کرده را بتواند ادامه دهد تا با بودجه ریزی عملیاتی و انعطاف پذیر مشکلات نظام بودجه ریزی حل شود.
* دو سوم ارقام بودجه 97 از دسترس و نظارت مجلس به نحوی خارج است
فولادگر با انتقاد از اینکه دو سوم ارقام بودجه 97 از دسترس و نظارت مجلس به نحوی خارج است، گفت: 1200 هزار میلیارد تومان رقم کلی بودجه است و حدود 800 هزار میلیارد تومان بودجه شرکت ها، بانک ها و موسسات انتفاعی است در این خصوص چند نفر از نمایندگان وقت کردند به این ارقام ورود کنند؛ درست است اینها شرکتهای دولتی و وابسته به دولت هستند و ارقامشان در جدول وجود دارد ولی به چه میزان به آن وارد شدیم که این مشکل هم به همان ساختار بودجه ریزی برمیگردد؟ کی قرار است این موضوع اصلاح شود؟ این به ضعف در ساختار بودجه ریزی بازمی گردد.
* دو سوم ارقام بودجه به خارج از بودجه عمومی ریخته می شود
نماینده مردم اصفهان در مجلس دهم، با طرح این سوال که شیوه نظام بودجه ریزی کشور کی قرار است اصلاح شود، تصریح کرد: چندین سال است در مورد این موضوع بحث و گفتگو می شود اما به آن اعتنایی نمی شود؛ در واقع دو سوم رقم های بودجه به خارج از بودجه عمومی شرکت در بودجه بانک ها و شرکت ها و موسسات انتفاعی ریخته می شود و عملا به آن پرداخته نمی شود و این ضعف نظام بودجه ریزی است و هنوز رفع نشده است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه 430 تا 440 هزار میلیارد تومان بودجه عمومی دولت است، گفت: 60 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی است این رقم در بودجه سال گذشته 700 هزار میلیارد تومان بوده است در واقع علاوه بر کاهش نسبت بودجه عمرانی به بودجه جاری یک هفتم است در این رابطه چگونه می توان کشور را توسعه داد.
وی ادامه داد: اینکه منابع دولت محدود است، اغلب درآمدها محقق نمی شود و با توجه به تحریم ها بحث های انتقال درآمدهای نفتی را قبول داریم اما تا کی می خواهیم به این شیوه ادامه دهیم.
این نماینده مردم در مجلس دهم، افزود: با این شیوه بودجه ریزی توقعات از پروژه های نیمه تمام و مناطق کمتر توسعه یافته برآورده نمی شود.
* صندوق توسعه ملی را باید از قوانین بودجه ای و جاری خارج شود
فولادگر یادآور شد: سیاست های برنامه ششم تصریح دارد که صندوق توسعه ملی را باید از قوانین بودجه ای و جاری خارج کنیم همچنین بند 18 سیاست های اقتصاد مقاومتی نیز بر کاهش وابستگی به نفت تا صفر شدن آن تاکید دارد؛ سپاسگزاری می کنیم که درآمدهای مالیاتی امسال از نفت بیشتر شده است البته به شرطی که رونق باشد و فشاری به اقشار وارد نشود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس دهم، با بیان اینکه نرخ رشد اقتصادی به لطف درآمدهای نفتی، شرکت های بزرگ، پالایشگاه، پتروشیمی ها و فولاد افزایش یافته است، گفت: در طبقات متوسط به پایین بنگاه های کوچک و متوسط و اصناف رکود وجود دارد و نباید بار مالیاتی به آنها تحمیل کرد به جای این کار باید فرارهای مالیاتی را پیدا کرد. تا کی می خواهیم این فشار را بیاوریم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، افزود: بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی باید به کاهش درآمدهای نفتی توجه شود اما بند 10 سیاست های برنامه ششم با صراحت گفته است منابع صندوق توسعه ملی را از دسترس قوانین عادی باید خارج کرد؛ این چه شیوه ای که دولت در پیش گرفته است.
پایان بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق
پس از آنکه نمایندگان در مدت ده روزه تعین شده ، پیشنهادهای خود را به کمیسیون های تخصصی ارائه کردند ، با تشکیل کمیسیون تلفیق بودجه که متشکل از تمام اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و سه نفر از هر یک از کمیسیون های تخصصی است ، لایحه بودجه، در حدود 40 جلسه کاری طی سه هفته و با حضور برخی از مقامات دستگاههای اجرایی کشور به بحث و بررسی گذاشته شد و در نهایت به تصویب اعضای این کمیسیون رسید .
در بررسی اجمالی بند های این لایحه که برای مردم دربرگیری دارد می توان به افزایش حقوق گروههای مختلف حقوق بگیر اشاره کرد .
آنچه که با هماهنگی دولت و کمیسیون تلفیق در این باره صورت گرفت، دولت موظف شد در سال آینده حقوق و مزایای مستمر گروه های حقوق بگیر را به گونه ای افزایش دهد که متوسط رشد و مزایای مستمر کارکنانی که در سال جاری کمتر از 5 میلیون تومان است، بصورت پلکانی نزولی، از 5 تا 20 درصد باشد. در این حال کارکنانی که بیش از 5 میلیون تومان حقوق دریافت کنند ، حقوق آنان افزایش نخواهد یافت .
متناسب سازی حقوق بازنشستگان نیز از دیگر بندهای لایحه بودحه پیشنهادی دولت و نیز مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس بود .
دولت پیشنهاد یکهزار میلیارد تومان برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان داده بود که کمیسیون تلفیق، آن را به دو هزار میلیارد تومان افزایش داد .همچنین 350 میلیارد تومان نیز برای بازنشستگان آموزش و پرورش در نظر گرفت .
و اما تکلیف قیمت حامل های انرژی از جمله بنزین و گازوئیل برای سال آینده ؛ .
دولت در لایحه پیشنهادی خود ، در خواست درآمد 17400 میلیارد تومان از محل افزایش قیمت حامل های انرژی برای ایجاد اشتغال کرده بود. کمیسیون تلفیق با افزایش حامل های انرژی مخالفت کرد و مقرر شد دولت 13 هزار میلیارد تومان از سایر محل ها ، برای اشتغال در سال آینده کسب درآمد کند .
بدین ترتیب آنچه در مصوبه کمیسیون تلفیق آمده است ، در سال آینده قیمت حامل های انرژی از قبیل بنزین و گازئیل افزایش نمی یابد البته این موضوع باید به تصویب نهایی مجلس برسد .
و اما در مورد هدفمندی یارانه ها ،دولت پیشنهاد کسب درآمد 37 هزار میلیارد تومانی داشت که مورد موافقت کمیسیون تلفیق قرار گرفت .
در این حال دولت همانند سالهای گذشته مکلف به حذف یارانه دهک های بالا و پر درآمدهاست .
افزایش وام ازدواج به 15 میلیون تومان برای هریک از زوجین ، تخصیص پنج هزار میلیارد تومان برای پرداخت سود تسهیلات تا سقف 100 میلیون تومان با محوریت تولید و کشاورزی ،ثابت ماندن انواع تعرفه ها از جمله تعرفه های پزشکی ، ثابت ماندن قیمت آب ، برق و گاز ، در نظر گرفتن قیمت ارز به مبلغ 3500 تومان و قیمت هر بشکه نفت خام 55 دلار از دیگر محور های لایحه دولت و نیز مصوبات کمیسیون تلفیق برای سال آینده بود .
همچنین مقر شد 50 هزار واحد مسکن مهر در اختیار مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره ) و سازمان بهزیستی قرار گیرد .
در موضوع مالیات ها نیز ، نرخ مالیات ها در سال 97 افزایش نخواهد یافت و پایه های مالیاتی جدید، شناسایی و ایجاد می شود .
همچنین به منظور تشویق تولیدکنندگان و تسویه مطالبات بانک ها و موسسات مالی و اعتباری ، چنانچه مشتریان بدهی معوق خود را از تاریخ سررسید تا پایان شهریور 97 تسویه کنند، بانک ها و موسسات مالی مکلفند اصل و سود خود را طبق قرارداد اولیه و بدو احتساب جریمه دریافت و تسویه نمایند .
در آخرین تصمیمات کمیسیون تلفیق همچنین مقرر شد از محل منابع صندوق توسعه ملی ، 150 میلیون دلار برای مقابه با ریزگردها ، 100 میلیون دلار برای بازسازی مناطق سیل و زلزله زده ، 100 میلیون دلار برای خرید واکسن و دارو ، 350 میلیون دلار برای تسهیلات استان سیتان و بلوجستان ،200 میلیون دلار برای آبرسانی روستا ها ، 250 میلیون دلار آبرسانی تحت فشار و 200 میلیون دلار برای آبخیزداری در سال 97 تخصیص یابد.
نحوه رسیدگی به بودجه سالانه کل کشور در صحن علنی مجلس
لایحه بودجه سال 97 به عنوان مهمترین سند مالی دخل و خرج دولت پس از بررسی در کمیسیون تلفیق مجلس برای بررسی به صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه شد.
پس از آنکه گزارش کمیسیون تلفیق بودجه به صحن علنی مجلس ارائه شد ابتدا کلیات آن با ارائه دیدگاه های نمایندگان موافق و مخالف، نماینده دولت و رئیس کمیسیون تلفیق به بحث و بررسی و در نهایت به رأی گذاشته خواهد شد.
بر اساس ماده 186 آئین نامه داخلی مجلس، در جلسه علنی، پس از رسیدگی به کلیات بودجه و تصویب آن، به پیشنهادهای مربوط به درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار بودجه عمومی دولت رسیدگی می شود و سپس سقف آن به تصویب خواهد رسید. پس از آن پیشنهادهای مربوط به تبصره ها و ردیفها رسیدگی می شود.
همچنین در جلسه علنی، تنها پیشنهادهای نمایندگان و کمیسیونها که در زمان مقرر دریافت شده و به چاپ رسیده است مشروط به مغایرت نبودن با قانون برنامه، قابل طرح است. پیشنهادهایی که منبع درآمد مشخصی نداشته باشد قابل طرح نخواهد بود و پیشنهادهایی که مازاد بر سرجمع نباشد زمانی قابل طرح است که ردیف مشخص جایگزین را معین کند. تشخیص موارد مذکور با رئیس جلسه خواهد بود.
در صورت تصویب نشدن کلیات لایحه بودجه، فقط برای یک بار موضوع به کمیسیون تلفیق ارجاع میشود تا حداکثر ظرف 72 ساعت گزارش اصلاحی خود را به مجلس ارائه کند.
همچنین در ماده 187 آئین نامه داخلی مجلس تصریح شده است که جلسات مجلس برای رسیدگی به بودجه سالانه باید پیوسته در ایام هفته غیر از جمعه و تعطیلات رسمی، حداقل روزی 4 ساعت منعقد شود و تا موقعی که شور و مذاکره پایان نیافته و رأی مجلس أخذ نشده است از دستور خارج نمی شود و هیچ لایحه یا طرح دیگری نمی تواند مطرح باشد مگر لایحه یک یا چند دوازدهم بودجه در صورت ضرورت .
تبصره- اگر مطالب فوری و فوتی اعم از طرحها و لوایح دو فوریتی و غیره پیش آید که به تشخیص مجلس تأخیر آن موجب زیان جبران ناپذیری باشد، در این صورت برای طرح و تصویب آن زمان مشخصی معین می شود.
تغییرات در لایحه بودجه با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1397 کل کشور در مجلس شورای اسلامی روند بررسی لایحه بودجه ۹۷ و تغییرات اعمال شده بر پیشنهادات دولت در کمیسیون تلفیق را تشریح کرد.
علی اصغر یوسف نژاد در نشست علنی امروز (یکشنبه، 8 بهمن) مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه سال 97 گزارشی از مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه مجلس ارائه کرد و گفت: پس از آنکه لایحه بودجه ازجانب دولت به هیأت رئیسه تقدیم و در صحن علنی و کمیسیونهای تخصصی بررسی شد، کمیسیون تلفیق بودجه در 32 جلسه و در کارگروههای مختلف از جمله اشتغال، هدفمندی، ایثارگران و تأمین اجتماعی لایحه را بررسی کرد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال 97 ادامه داد: جلسات متعددی بین اعضای کمیسیون و کارگروهها برگزار شد و نظرهای دولت گرفته شد تا با این ترکیب کمیسیون تلفیق مصوبات خود را به صحن علنی ارائه کند.
وی با بیان اینکه جلسات مختلفی حتی با حضور رئیس جمهور برگزار شد، بیان داشت: با این جلسات به دنبال آن بودیم تا دولت و مجلس بهترین نتیجه را برای بودجه سال آینده در نظر بگیرند و با حذف یا تغییر که با مجلس است، لایحهای قابل دفاع ارائه شود.
*موافقت یا مخالفت با پیشنهادهای دولت در لایحه بودجه مزیتی برای مجلس ندارد
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه موافقت یا مخالفت با پیشنهادهای دولت در لایحه بودجه مزیتی برای مجلس ندارد، ادامه داد: در بسیاری موارد تبصرههای دولت را بدون تغییر تصویب کردیم اما در برخی تبصرهها با نظر کارشناسی مسائل را تغییر دادیم تا در جامعه موثرتر باشد.
* نظرهایی که به لایحه پیشنهادی دولت اضافه شد با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی بود
یوسفنژاد تأکید کرد: نظرهایی که به لایحه پیشنهادی دولت اضافه شد با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی بود هر چند قبول داریم شرایط اجتماعی شاخص مناسبی برای برنامهریزی اقتصادی نیست اما در شرایط کنونی کشور لازم بود به این شاخص توجه شود.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس با بیان اینکه لایحه بودجه شفاف، منضبط و بر اساس عدالت است، توضیح داد: در این لایحه به صورت واضح و روشن تغییراتی داشتیم که به سود و منفعت جامعه خواهد بود. انضباط در واقع یعنی توجه به قوانین بالادستی، سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون برنامه ششم توسعه است.
وی ادامه داد: در واقع بودجه باید برشی از سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون توسعه برنامه باشد، همچنین در لایحه توجهی به عملکرد گذشته قوانین بودجه کشور داشتیم که این روند سرمایه فکری کمیسیون تلفیق برای انضباط در گزارش بودجه بود.
* تقویت جنبه های نظارتی بودجه 97 در کمیسیون تلفیق
یوسفنژاد با اشاره به تبصره 12 لایحه بودجه سال 97 اظهار داشت: تلاش کردیم که موارد مذکور در تبصره 12 با شرایط جامعه تطبیق داشته باشد از سوی دیگر تلاش شد تا جنبههای نظارتی در لایحه مذکور تقویت شود به نحوی که دیوان محاسبات بر اعتبارات پرداخت شده به نهادهای عمومی و غیردولتی نظارت کامل خواهد داشت و همچنین گزارش کمکهای دستگاهها به اشخاص و افراد نیز باید ارائه شود.
این نماینده مجلس گفت: در تبصره 12 منع هرگونه تسهیلات درآمدهای اختصاصی نیز در نظر گرفته شد که به دلیل جنبه نظارتی چنین تغییری اعمال شد.
* ممنوعیت دریافت سود از سپردهها نیز جنبه نظارتی دارد
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال 97 با بیان اینکه ممنوعیت دریافت سود از سپردهها نیز جنبه نظارتی دارد، اظهار داشت: عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی که برای دولت سخت بود، به دلیل مسائل اجتماعی از لایحه بودجه حذف شد، اما جایگزینی برای آن در نظر گرفته شد تا دولت بتواند در امر اشتغالزایی فعالیت کند.
* اشتغالزایی در بودجه97 / از اختصاص 60 هزار میلیارد تومان در ردیف خاص تا تقویت میزان رصد و نظارت
وی توضیح داد: بر این اساس 60 هزار میلیارد تومان برای اشتغال در لایحه بودجه در نظر گرفته شد و جای خوشحالی است که بگویم اشتغالزایی در ردیفهای خاص دیده شد تا میزان رصد و نظارت آن افزایش پیدا کند.
* افزایش شفافیت بودجه در لایحه 97/ وضوح در بودجه و قابل رصد بودن دستگاه های اجرایی
یوسف نژاد ادامه داد: شفافیت بودجه نسبت به ادوار مختلف مناسب تر بود و در خیلی از تبصره ها از نظر درآمدی افزایشی نداشتیم بلکه در تبصره ها برخی از احکام بود اما عدد آن در جداول نیامده بود، بنابراین همان عدد 1194 در لایحه تغییر کرد و تبدیل به عدد دیگری شد که اعلام خواهیم کرد.
وی افزود: وضوح در بودجه و قابل رصد بودن دستگاه های اجرایی از نظر عملکردی حرکتی مثبت و موثر بود که در بودجه دیده شده، عدم تمرکز در بودجه و توجه به استان ها و دادن اختیارات به آنها نسبت به گذشته 10 درصد بیشتر شده که این جهت گیری مثبتی است.
* ردیف های متفرقه بودجه در لایحه 97
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس دهم، با بیان اینکه در لایحه بودجه ردیف های متفرقه بسیار زیاد بود، گفت: 230 ردیف متفرقه داشتیم که 200 ردیف آن حذف شده و در حال حاضر به حدود 130 رسیده است، البته این تعداد زیاد است اما نسبت به سال های گذشته جهش قابل توجهی داشتیم.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 97 با بیان اینکه کمک ها در بودجه برای دستگاه های مختلف مدیریت، هدفمند و قابل نظارت شده است، افزود: با کمک کردن به دستگاه های نیازمند مخالف نیستیم اما باید این کمک ها هدفمند شود و قابل رصد و پیگیری باشد.
* ظرفیت های اجتماعی، بخش های غیردولتی، افراد و اشخاص در بودجه 97
یوسف نژاد با تاکید بر اینکه در بودجه 97 به ظرفیت های اجتماعی، بخش های غیردولتی، افراد و اشخاص توجه شده است، تصریح کرد: در بودجه مشارکت و همکاری مردمی و مسئولیت پذیری در بخش غیردولتی که جزو سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری بوده در تبصره های 18 و 19 به وضوح در مورد آن بحث شده است.
وی ادامه داد: در تبصره 19 به یکی از کارهای مهم و اساسی مجلس پرداخته ایم؛ بیش از 70 هزار پروژه نیمه کاره داریم که حدود 65 هزار پروژه مربوط به استان ها و 5000 مربوط به پروژه های ملی است و اگر بخواهیم نیاز این پروژه ها را بررسی کنیم به تامین بیش از 500 هزار میلیارد تومان برای اتمام آنها نیاز داریم و سیاستی که با همکاری دولت و مجلس به آنها رسیدگی شود، بیش از 14 هزارپروژه را با مشارکت عمومی و خصوصی غیردولتی و اهرمی کردن کمک های دولتی و بودجه سعی کردیم در بودجه سال 97 لحاظ کنیم و از ردیف تصمیم گیری و نظارت خارج کنیم.
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس دهم، یادآور شد: دولت قرار بود 17 هزار و 400 میلیارد تومان از درآمدهای حامل های انرژی به اضافه 15 هزار میلیارد تومانی که از صندوق و دو، سه هزار میلیارد تومان از مسیرهای دیگر در حدود 60 هزار میلیارد تومان برای ارائه تسهیلات و بحث اشتغال و تولید داشته باشد که در تلفیق سعی کردیم مبلغی نزدیک به آن را لحاظ کنیم.
* با افزایش قیمت حامل های انرژی مخالفت کردیم، زیرا به نفع جامعه نبود
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 97 افزود: با افزایش قیمت حامل های انرژی مخالفت کردیم، زیرا به نفع جامعه نبود و کشش آن را نداشت البته از محل های دیگر جبران کردیم که مبلغ حدود 60 هزار میلیارد برای بحث اشتغال و تولید مد نظر قرار گیرد.
* واگذاری 50 هزار مسکن مهر فاقد متقاضی با همکاری امداد به مددجویان بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق
یوسف نژاد با بیان اینکه بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق 50 هزار مسکن مهر فاقد متقاضی با همکاری امداد به مددجویان واگذار می شود، تصریح کرد: در این باره با همکاری دولت و کمیته امداد در مورد این موضوع تصمیم گیری کردیم.
وی ادامه داد: در حقوق، تبصره و ارقام کمترین ارقام را داشتیم و اگر حذف شده یا تغییر کرده است استدلال بودجه ای، اجتماعی، منطقی و اقتصادی هم داشتیم که البته در خیلی از موارد با همکاری دولت تصمیم گیری شده است.
* جهت گیری کمیسیون تلفیق در بودجه به نفع و مصلحت مردم بوده است
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس دهم، با بیان اینکه جهت گیری کمیسیون تلفیق در بودجه به نفع و مصلحت مردم بوده است، تصریح کرد: شرایط اجتماعی جامعه را ما در نظر گرفتیم.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 97 افزود: بدهی هایی که بخش غیردولتی، اشخاص حقیقی و حقوقی به دولت داشتند و همچنین بدهی آنها به بانک ها سعی کردیم در حد 100 هزار میلیارد تومان را با تعامل بتوانیم به عنوان سرفصل به عنوان بدهی دولت نزد بانک مرکزی لحاظ کنیم، البته ممکن است بدهی های دولت را در حدی مشخص تر و شفاف تر افزایش دهد اما بین بدهکار و طلبکار از دولت و بانک قفل ها را باز کرده و از نظر روانی توانسته است فضایی را به وجود آورد که بتوان آنها را در شرایط اقتصادی فعلی فعالیت کرد.
یوسف نژاد یادآور شد: بودجه بر مبنای عملکرد را در تبصره 20 برای نظارتی و منطقی کردن تخصیص ها آورده ایم هر چند دولت از سال 81 می توانست این کار را انجام دهد.
* تشریح نرخ ارز و قیمت نفت در بودجه 97
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 97 با بیان اینکه در بودجه 97 فروش نفت را 55 دلار، نرخ ارز را 3500 و سهم صندوق را 32 درصد و سهم شرکت نفت 14 و نیم درصد و سهم دولت را 53 و نیم درصد پیش بینی کردیم، تصریح کرد: سعی کردیم با توجه به شاخص های قانون برنامه توسعه نرخ تورم را حدود 10 درصد، نرخ بیکاری 11 درصد، رشد تولید ناخالص داخلی حدود 6 درصد و درآمدهای مالیاتی 128، درآمدهای نفتی 101 هزار میلیارد تومان را لحاظ کنیم البته به بحث واگذاری ها هم توجه شده است.
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس دهم، افزود: پیش بینی ها نتیجه تعاملات کمیسیون تلفیق با دولت است و قطعی و لازم الاجرا نیست؛ به طور قطع نمایندگان نظرهای خود را بیان خواهند کرد و ما نیز از مصوبات دفاع خواهیم کرد؛ انتظار داریم مجلس به مصلحت مردم و منافع مردم گام بردارد و نتیجه همفکری نمایندگان رونق و توسعه کشور باشد.
خبر تکمیل می شود