پخش زنده
امروز: -
مخالفان همراه با متحدانشان با نادیده انگاشتن پیروزیهای ارتش سوریه و متحدان وانمود مي کنند دمشق در مذاکرات صلح، دست بالایی نداردتا بتوانند امتیازاتی بگيرند.
خبرگزاری فرانسه امروز خبر داد مخالفان بشار اسد رئیس جمهور سوریه جمعه شب در وین - در پایان دور جدید مذاکرات غیرسازنده با دمشق که زیر نظر سازمان ملل متحد برگزار شد- اعلام کردند کنگرهای درباره سوریه را که روسیه قرار است در سوچی برگزار کند، تحریم خواهند کرد.
بر اساس این گزارش کمیته مذاکرات سوریه که نماینده گروههای اصلی مخالفان سوری است در صفحه خود در توییتر نوشت: «کمیته مذاکرات سوریه تحریم کنفرانس سوچی را که روسیه این کمیته را برای 29 تا 30 ژانویه به آن دعوت کرد، اعلام میکند».
اما همزمان برخی از گزارشها حاکی است کردها نیز در کنفرانس گفتگوهای ملی سوریه در سوچی شرکت خواهند کرد. خبرگزاری ایتارتاس نیز گزارش داد: کمیته مذاکرات مخالفان سوریه مایل است در کنگره سوچی شرکت کند.
یک منبع نزدیک به فرایند مذاکرات سوریه در گفتگو با خبرگزاری ایتارتاس گفت: «نشانه هایی هست که نشان میدهد کمیته مخالفان سوری پیشنهاد دعوت به این کنگره را خواهد پذیرفت.» وی افزود: «پیشنهاد اعلام آتش بس در غوطه شرقی به نظر عامل تعیین کنندهای بوده است.» منابع مخالفان سوری پیشتر گفتند تصمیم به شرکت در این کنگره بعد از نشست وین صورت خواهد گرفت.
البته ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفته است: کنفرانس سوچی صرفنظر از حضور هیئت مذاکره کننده ائتلاف مخالفان سوری برگزار خواهد شد. این اظهارات بیانگر این است که خبر مخالفت معارضان با شرکت در کنفرانس سوچی تا اندازهای صحت دارد. هر چند ممکن است این مخالفت فقط برای تقویت قدرت چانه زنی آنها در مذاکرات سوچی باشد.
بنا بر برخی گزارشها آمریکا و متحدان منطقهای آنها با برگزاری کنفرانس سوچی مخالفند زیرا معتقدند این کنفرانس تلاشی برای ایجاد یک روند صلح جداگانه است که تلاشهای سازمان ملل متحد را تضعیف و زمینه را برای راه حلی که برای بشار اسد رئیس جمهور سوریه و متحدانش، ایران و روسیه، مناسبتر باشد، فراهم خواهد کرد. اما صاحبنظران معتقدند: مذاکرات ژنو به دلایل میدانی و نظامی به بن بست رسیده است و در نهایت روند آستانه مطرح شد تا دو روند نظامی و سیاسی از یکدیگر جدا شود و روند سیاسی به دلیل تنشهای نظامی متوقف نشود و تا حدی روند آستانه به نتایجی رسیده است. به نظر میرسد هدف از شرکت در کنفرانس سوچی این است که از روند سیاسی ژنو حمایت شود و به این دلیل بسیاری از معارضان نگاه مثبتی به گفتگوهای سوچی دارند.
حتی برخی تصریح کردهاند آمریکاییها به دنبال تجزیه سوریه و ادامه پیدا کردن کشتارها در این کشور هستند. بر این اساس کشورهای غربی ادعای حمایت از راه حل سیاسی بحران سوریه دارند ولی به صورت عملی با این راه حل مخالفت می کنند.
علاوه بر این ظاهراً این کشورها قصد دارند با نادیده انگاشتن پیروزیهای اخیر ارتش سوریه و متحدانش وانمود کنند دمشق در مذاکرات صلح سوریه، دست بالایی ندارد بلکه توازن سیاسی بین دولت و معارضان سوری وجود دارد و دولت باید امتیازاتی بدهد و این یعنی بازگشت به شش سال قبل - یعنی زمان آغاز بحران افرینی آمریکا و متحدان منطقهای آنها در سوریه. نباید از یاد ببریم که آمریکا و متحدانش مهمترین مسبب بیثبات کنونی در سوریه هستند. حتی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرده است: رفتارهای ائتلاف بینالمللی تحت فرمان واشنگتن نشان میدهد غرب اهمیتی برای حفظ وحدت سوریه قائل نیست.
----------------------------------------
عبدالرضا خلیلی