پخش زنده
امروز: -
معاون نظارت بر نهادهاي مالي سازمان بورس با اشاره به در آستانه 50 سالگي بورس در ايران گفت: اين بازار توانايي زيادي براي تبديل شدن به موتور محرک اقتصاد کشور و دستيابي به اهداف افق 1404 دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صداوسيما، علي سعيدي با اشاره به پنجاه سالگي بورس گفت: هدف اصلي از برگزاري رويداد بزرگداشت پنجاهمين سالگرد تاسيس بورس در ايران، بزرگداشت گذشتگان و موسسان بازار سرمايه است.
وي بازار سرمايه را سرمايه اي ملي دانست و افزود: براي نخستين بار موضوع ايجاد بورس در مجلس در سال 1312 مطرح شد. در آن زمان ايران در حوزه برنامهريزي در منطقه پيشرو بوده است. بهطوريکه از سال 1328 قانون هفت ساله برنامه در کشور آغاز شد. ضمن اينکه نظام بازار سرمايه نيز وجود داشته است.
سعيدي در ادامه توضيح داد: شوراي عالي بورس در سال 1345 تشکيل و اولين معامله در 15 بهمن 1346 انجام شد.
به گفته سعيدي، طرح ايجاد بورس اولين بار در سال 1312 مطرح شد اما بررسي آن مربوط به سال 1315 است و به اين ترتيب نظام بازار سرمايه داراي قدمت 50 ساله بوده که اين امر، نشان از وجود بدنه قوي در اقتصاد کشور دارد.
وي افزود: ابتدا اولين قانون توسعه برنامه 7ساله بود که توسط مجلس وقت به تصويب رسيد و اين نظام بازار سرمايه نشان از تجارت ارزشمندي است که توانسته به توسعه خود در بازار دست يابد.
معاون سازمان بورس با بيان اينکه از ميان کشورهاي همسايه در توسعه برنامه ريزي از ساير کشورها پيشتاز بوديم ادامه داد: اولين قانون برنامه ريزي در ايران در سال 1328 به تصويب مجلس رسيد و امروز ميتوانيم از تجربه نيم قرن بازار سرمايه استفاده کنيم.
وي با بيان اينکه نخستین معاملات بورس روي تخته سياه و با گچ نوشته و انجام شده است، گفت: همه کارگزاران دور ميز معاملاتي از ساعت 9 تا 10 صبح مينشستند و به تبادل سفارشها ميپرداختند. ساعت 10 تا 11 يک تعطيلي موقت صورت ميگرفت و پس از آن مجدد از ساعت 11تا 12 ظهر شاهد ازسرگيري معاملات بوديم. ضمن اينکه معاملات فقط در روزهاي يکشنبه انجام ميشده است. سعيدي در ادامه افزود: شوراي عالي بورس در سال 1345 تشکيل و اولين معامله نيز در 15 بهمن 1346 انجام شد.
نايب رئيس هيات مديره سازمان بورس گفت: بانک توسعه صنعتي و معدني و نفت پارس اولين نمادهاي معاملاتي بورس بودهاند و سالهاي اول تنها اوراق قرضه معامله شده است. تعداد افراد متخصص بورس در آن دوره بسيار قابل توجه بوده و اولين دبير کل بورس آقاي مهدي بود که به نمايندگي از بانک صنعت و معدن در بورس حضور داشت.
وي درخصوص حجم اوليه معاملات در بورس گفت: طي سالهاي 1346 تا 1357 حجم معاملات معادل 15 ميليارد تومان بود که 7 ميليارد تومان آن مربوط به مبادلات اوراق قرضه و 8 ميليارد تومان معاملات سهام بوده است. طي اين سالها معاملات بر حسب دلار زياد نبوده اما در کتاب بازار سرمايه که منتشر شده است، همه آمار و ارقام و اندازه بورس به دلار نوشته شده تا بتوان محاسبات روز را هم انجام داد. به گفته سعيدي، تا سال 1354 معاملات سهام قابل توجه نبود. چراکه شرکتهاي سودآور حاضر به تقسيم سود خود با سايرين نبودند. در اين ميان شرکتهايي که وضع مالي خوبي نداشتند هم اجازه ورود به بازار سرمايه را نداشتند.
سعيدي با بيان اينکه بورس در ايران به راحتي شکل نگرفته است، گفت: در طول نيم قرن گذشته اقدامات بسيار زيادي براي توسعه بازار سرمايه در کشور انجام شده است. در واقع امروز بورس، سرمايه ملي براي کشورمان محسوب ميشود.
وي گفت: در آن زمان خصوصي سازي تحت عنوان سازمان گسترش مالکيت واحدهاي توليدي در کشور آغاز به کار کرد. تا سال 1358 به دليل تغيير قانون برخي از شرکتها از بورس خارج شدند و از سال 1368 به محض اتمام جنگ تحميلي، خصوصيسازي بهصورت مجدد مطرح و چراغ بورس روشن شد.