گزارش مکتوب...
گردِ خاک بر چهره خوزستان
آسمان خوزستان در هفته گذشته خاکستری و جای جای استان مملو از خاک بود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان در این مدت روزهایی بر مردم گذشت که غلظت گرد و خاک در آن از مرز 10 هزار میکروگرم بر متر مکعب گذشت در حالی که استاندارد تعیین شده تنها 150 میکروگرم بر متر مکعب است.
دستگاه های سنجش آلودگی در جهان می توانند غلظت گرد و غبار را تا 10 هزار میکروگرم بر متر مکعب یعنی 66 برابر حد مجاز اندازه گیری کنند.اما میزان آلودگی هوا در برخی نقاط استان خوزستان از این مرز گذر کرده است به گونه ای که اندازه گیری آلودگی ها از توان این دستگاها خارج شده و عملا ناکار شدند.
در این چند روز ریزگردها، فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی، معیشت و کسب و کار مردم را به شدت تحت تاثیر قرار داد.
مرکز بهداشت خوزستان از افزایش تعداد مبتلایان به بیماریهای مزمن ریه و آسم به خاطر افزایش گرد و خاک که همنشین آلایندههای صنعتی در استان شده خبر می دهد.کارشناسان این مرکز در حال نمونهبرداری از ذرات خاک هستند تا مشخص کنند آیا میکروبهای موجود در آن ها عفونی هستند یا نه؟!
پزشکان می گویند گرد و خاک در درازمدت باعث افزایش تعداد بیماران آسم و انسداد ریه و در کوتاهمدت موجب تشدید حملات آسم و بیماری مزمن انسدادی ریه می شود و نارسایی های قلبی در بیماران قلبی و عروقی را تشدید کرده است.
مطالعاتی در همین زمینه صورت گرفته که نشان می دهد میانگین گسترش آسم در بزرگسالان خوزستانی تقریبا دو برابر میانگین تعداد این بیماران در کشور است.میانگین شیوع آسم در بزرگسالان کشور حدود 9 درصد است.این رقم در خوزستان 16 درصد اعلام شده است.تاثیر گرد و خاک فقط به مشکلات جسمی ختم نشده بلکه روح و روان مردم را نیز متاثر کرده و اضطراب، افسردگی و عصبانیت را در پی آورده است.
با وجود این بسیاری از بیمارستان ها و مراکز درمانی در استان دستور وزیر بهداشت و درمان مبنی بر ارائه خدمات رایگان به بیماران را نادیده می گیرند و فقط در قبال دریافت وجه حاضر به ویزیت می شوند.
تاکنون از 360 هزار هکتار کانون بحرانی و فوق بحرانی ریزگرد فقط 5 هزار هکتار پارسال نهال کاری شد.تا پایان امسال هم قرار است 46 هزار هکتار نهالکاری و تثبیت شود.نهال هایی که مهم تر از کاشت به تخصیص آب برای آبیاری نیاز دارند.
رییس جمهور در پی ماندگاری ریزگردها در آسمان استان وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان حفاظت محیط زیست را برای بررسی آخرین وضع آلودگی هوا راهی خوزستان کرد.
آن ها از کانال آبرسانی به عرصههای فوق بحرانی جنوب شرق اهواز که در آن جا چندین تالاب به علت خشکسالی و کاهش حق آبه و البته توسعه مناطق نفتی خشک شدند دیدن کردند.این مناطق حالا به یکی از کانون های اصلی برخاستن ریزگردها تبدیل شدند.
کانال 47 کیلومتری که به تازگی بهره برداری شده باید آب را از کارون به این سمت بیابان ها منتقل کند تا برای آبیاری نهال ها و مرطوب کردن خاک خشکیده تالاب ها ستفاده شود.
اداره حفاظت از محیط زیست خوستان اعلام کرد برای خنثی کردن ریزگردها پنج کار باید انجام شود.ابتدا و مهمتر از همه باید حقابه تالاب ها تأمین شود به دلیل اینکه رطوبت کافی را به منطقه بدهد در غیر این صورت روند خشک شدن تالاب ها و تبدیل شدنشان به کانون ریزگرد ادامه خواهد داشت.مالچ پاشی، نهالکاری و بذرپاشی و دریافت باران به اندازه کافی هم نیاز است تا اوضاع بهتر شود.
وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه این بازدید قول داد دولت اقدامات موثری در زمینه مقابله با ریزگردها انجام دهد.اقداماتی که حدود یک دهه است از آن سحن گفته می شود.
در سال های بی توجهی به محیط زیست حدود 600 هزار هکتار از اراضی خوزستان به کانون گرد و غبار تبدیل شده است.کارشناسان محیط زیست بر این باورند اگر کم لطفی و بی توجهی به عرصه های طبیعی و محیط زیست خوزستان ادامه یابد علاوه بر این میزان بین 400 تا 700هزار هکتار دیگر در استان تنها یک گام با بیابانی شدن فاصله خواهد داشت.