سمنان؛
گزارش مکتوب ... یار مهربان گوشه تاقچه خاک می خورد
امروزه با رنگ و لعاب جذاب فضای مجازی مطالعه کتاب در بین اقشار جامعه رنگ باخته و چراغی کتاب هایی که روشنی بخش مسیرمان بودند خاموش شدند
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، پیشینه فرهنگی ما و شمار کتاب ها و کتاب خانه ها در عصر شکوفایی تمدن اسلامی و اهتمام دانشمندان اسلامی و ایرانی در پدید آوردن آثار ارزشمند جهانی، همه ناظر بر اهمیت کتاب و کتاب خوانی است. همه فرهنگ ها با کتاب آغاز می شود.
کتاب میراثی ماندگار، پدیده ای با شکوه و با ارزش در زندگی بشر است.
از این میان اسلام بیشترین بهره را از کتاب برده است، زیرا وحی قرآن و معجزه حضرت محمد (ص) در میان سطرهای کتاب صورت پذیرفته است.
امروزه با رنگ و لعاب جذاب فضای مجازی مطالعه کتاب در بین اقشار جامعه رنگ باخته است. شاید هدفمان را گم کرده باشیم کتابهایی که روشنی بخش مسیرمان بودند خاموش شدند و در گوشه ی تاقچه سال ها خاک می خورند و کسی به آن ها نگاهی نمی اندازد..
مردم باید به کتاب خوانی عادت کنند و کتاب وارد زندگی آن ها بشود و با کتاب مانوس شوند. همه دستاوردهای بشر در سراسر جهان تا آن جا که قابل کتابت بوده در میان نوشته هایی است که انسان ها پدید آورده اند و می آورند. معارفی که در کتاب ها هستند مردم از آن ها بی نیاز نیستند، انس با کتاب خیلی ارزشمند است.
برگزاری مسابقات کتابخوانی و خلاصهنویسی کتابها میتوانند گرایش افراد را به مطالعه منجر کند و این گونه مسابقات باید از روی اصول و سنجیده برگزار شود که این زمینهساز عدهای زیادی از افراد به مطالعه خواهد شد.
با گزیدهنویسی و خلاصهسازی تعدادی از کتب حجیم و قطور مردم را به مطالعه ترغیب کرد که اغلب به خاطر گرفتاری و نداشتن فرصت کافی از مطالعه باز میماند، وقتی که آثار خوب، مفید و ارزنده خلاصه گردد میتواند، رغبت بعضی از افراد به مطالعه را افزایش داده و در آن امر کتاب و کتابخوانی موثر باشد.
فراهم کردن امکانات و فرصتهای مطالعاتی برای کودکان و نوجوانان که نیاز به کمک دارند علاوه بر کوشش و تلاش خود آنان نیاز به تلاشها و برنامهریزی و مشارکت حساب شده مربیان دارند جهت تشویق و ترغیب آنها به مطالعه باید برای تهیه و خرید کتاب آنها را همراهی کرد .
بازدید از نمایشگاهها و فروشگاههای کتاب و یا هدیه کتاب، کودکان را به کتابخوانی راغب می کند .
به کودکان قبل از دبستان هم باید اهمیت داد چرا که هدیه دادن کتاب به آنها ، علاقه کودکان را به کتاب و کتابخوانی تعیین و تثبیت خواهد کرد.
در واقع نقطه آغازین ایجاد عشق و علاقه به کتاب و کتابخوانی از خانواده آغاز می شود، زیرا طبق دیدگاه روان شناسان، شخصیت و هویت کودک در قدم اول در خانواده شکل می گیرد. به طور طبیعی والدین علاقه مند به کتاب فرزندانی دوستدار مطالعه خواهند داشت و عکس آن نیز صادق است.
تجربه نشان داده است که فرزندانی که در خانواده های اهل دانش بزرگ می شوند، میزان مطالعه و گرایش به کتابخوانی در آنان نسبت به خانواده هایی که تمایلی به کتاب و مطالعه ندارند بسیار بیشتر است. اکثر علما و دانشمندان در خانواده هایی رشد نموده اند که والدین آنان اهل مطالعه و پژوهش بوده اند. زمانی که فرزندی می بیند که کتابخانه ای در خانه هست و پدر و مادر و همگی اعضای خانواده، ساعاتی را به مطالعه اختصاص می دهند، دیگر، حتی نیاز به گفتن این که باید مطالعه کنی وجود ندارد.
عضویت 160 هزار نفری در کتابخانه های عمومی استان سمنان
علی سماکوش مدیر کل کتابخانه های عمومی استان سمنان بابیان اینکه براساس آمارهای بهدست آماده در حال حاضر بیش از ۵۰۰ باب کتابخانه در سراسر استان وجود دارد، افزود: ۲۲درصد جمعیت استان معادل ۱۶۰ هزار نفر عضو رسمی کتابخانه های عمومی استان سمنان هستند که در ۷۳ کتابخانه عمومی فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه سمنان ۷۳ باب کتابخانه اعم از نهادی، مشارکتی و مستقل دارد، افزود: یک میلیون و ۳۰۰ هزار نسخه کتاب در کتابخانه های عمومی، مشارکتی و مستقل در استان سمنان نگهداری می شود.
علی سماکوش با اشاره به اینکه آمار دقیقی از سرانه کتاب و کتابخوانی در این استان وجود ندارد، اظهار داشت: هیچ مرجع و نهاد مشخصی نیز متولی این کار نیست و به همین دلیل برای سرانه کتاب و کتابخوانی آمار دقیقی وجود ندارد.
در این دوران بسیاری از مردم برای لذت بردن مطالعه نمی کنند.
دلایل زیادی برای این وجود دارد. برخی از مردم معتقدند که مطالعه کردن زمان زیاد یا تلاش زیادی لازم دارد. دیگران ممکن است هرگز از مطالعه کردن در مدرسه لذت نبرده باشند و نمی توانند تصور کنند که این کار می تواند یک سرگرمی باشد. برخی ممکن است با محیطی که عشق به خواندن را پرورش می دهد مواجه نشده باشند. به هر حال مطالعه تا حد زیادی می تواند تجربه زندگی شما را افزایش دهد.