پخش زنده
امروز: -
آيين اختتاميه هفدهمين دوره انتخاب بهترين کتاب دفاع مقدس برگزار شد
مراسم تقدير از برگزيدگان هفدهمين دوره انتخاب بهترين کتاب دفاع مقدس در موزه انقلاب اسلامي و دفاع مقدس و با سخنراني دستيار و مشاور عالي فرمانده معظم کل قوا و رييس بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس و تعداد ديگري از مدعوين برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما امير سرتيپ دوم محمدرضا گرامي رييس سازمان ادبيات و تاريخ دفاع با بيان اينکه فعاليتهاي ادبي در بنياد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس يک موضوع عملياتي است، اظهار داشت: فصل الخطاب ما در سازمان ادبيات و تاريخ بنياد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس فرمايشات رهبر معظم انقلاب است. ماموريت ما هم در بنياد حفظ و نشر آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس ترويج فرهنگ مقاومت ايثار و شهادت است.
رييس سازمان ادبيات و تاريخ دفاع مقدس تصريح کرد: مدام چشم انداز اصلي خود را رصد ميکنيم. توجه به کودک و نوجوان، نوقلمان، ناشرين کتاب دفاع مقدس و نهضت ترجمه 4 هدف اصلي ماست که آن را دنبال ميکنيم.
امير گرامي با اشاره به تاسيس هيئتهاي انديشهورز در اين سازمان بيان کرد: در شوراي سياستگذاري و هيئتهاي انتخابي براي انجام ماموريتهاي محوله تلاش ميکنيم. ما براي نظارت در حوزه دفاع مقدس دستورالعمل و انواع بازديدها را قرار داديم که 31 استان کشور را پوشش ميدهد.
وي همچنين از استفاده از فضاي مجازي براي راهبري در حوزه ادبيات خبر داد و گفت: بهرهگيري از فضاي مجازي در ادبيات دفاع مقدس را در دستور کار قرار دادهايم. همچنين ما براي تربيت و آموزش توانمندي مسئولان، کارشناسان برنامههاي اجرايي را در نظر گرفتهايم تا شرايط راهاندازي نشر استاني را با مجوز وزارت ارشاد فراهم آوريم.
رئيس سازمان ادبيات و تاريخ دفاع مقدس خاطرنشان کرد: توليد کتاب گويا، ديجيتال و انواع مختلف کتاب در دستور کار ما قرار گرفته است که ما بايد آن را بروزرساني کنيم. سازمان ادبيات و تاريخ دفاع مقدس خود را در نمايشگاههاي قرآني سهيم ميداند و محصولات دفاع مقدس را در اين نمايشگاهها عرضه ميکند. حضور در نمايشگاههاي داخلي و خارجي در دستور کار ما قرار دارد، که حضور در نمايشگاه کتاب فرانکفورت در همين راستا صورت گرفت.
عرضه گفتمان علمي، فرهنگي و هنري دفاع مقدس در سطح بينالمللي
محسن شاه رضايي سخنگوي دبيرخانه هفدهمين دوره انتخاب بهترين کتاب دفاع مقدس به قرائت بيانيه اين همايش پرداخت، که به اين شرح است :
حديث جهاد خالصانه رزمندگان اسلام در دفاع از انقلاب نوپا و سرزمين نياکان، حديثي بس دلنشين است و خواندني. روايتگري از آن ساليان، از نخستين روزهاي آن دوره پر خطر و پر خاطره آغاز و تا به امروز ادامه دارد. بر ما است که اين حرکت پر جوشش و زاينده را تداوم بخشيده و به ارتقاي آن بينديشيم.
دست اندرکاران هفدهمين دوره انتخاب بهترين کتاب دفاع مقدس با همين رويکرد و در ادامه تلاش گرانقدر برگزارکنندگان دورههاي پيشين اين برنامه، به اين عرصه گام نهادند و با هدف «قدرشناسي از زحمات نويسندگان و توليد کنندگان کتاب دفاع مقدس در سطحي فراگير» و تبديل اين تلاش به جريان فرهنگي ملي، در چارچوب اختيارات و محدوديتهاي موجود اين کار مقدس را پي گرفتند.
اين بيانيه ميافزايد: توليد و توزيع کتابهاي دفاع مقدس از مخاطبان و پديدآورندگان آن بسيار متنوع و گسترده است و طيفهاي وسيعي در آن سهيم هستند. گروهي از مخاطبين، نسل تحصيلکرده دانشگاهي اند که بايد بهترين آثار انتخاب و به ايشان عرضه شود. اين حرکت مهم از جمله دغدغههاي مقام معظم رهبري بوده که بايد نسبت به آن حساس و جوابگو بود. اين حرکت فرهنگي منحصربفرد که با ايثار و تلاش صدها هزار نفر از رزمندگان اسلام همراه بوده است، ميتواند تعاملها را در کشور افزايش دهد و گفتمان علمي، فرهنگي، ادبي و هنري تاثيرگذاري را شکل دهد و به نهضت ترجمه آثار فاخر فارسي به ساير زبانها منجر شود تا از اين رهگذر، فرهنگ کم نظير هشت سال دفاع مقدس به علاقمندان در سطح بين المللي معرفي شود.
بنابراين ميتوان تجربه اين دوره از برگزاري انتخاب بهترين کتاب دفاع مقدس را به صورت اجمالي در نکات زير بيان کرد:
1ـ به لحاظ کمي، آثار اين دوره شامل آثار چاپ شده در سالهاي 1393، 1394 با 1700 عنوان کتاب با آثار دوره قبل، برابري تقريبي دارد که از رکودي نسبي در توليد و انتشار کتاب دفاع مقدس طي سالهاي اخير خبر ميدهد؛ بنابراين اگر رشد کمي کتابهاي دفاع مقدس از جمله اهداف سياست گذاران کلان اين حوزه باشد، بايد نسبت به ايجاد بسترها و انگيزههاي لازم تلاش مضاعفي صورت پذيرد.
2ـ اين دوره داراي 23 گروه داوري با عناوين ذيل است:
زندگينامه داستاني، پژوهش فرهنگي و اجتماعي، پژوهش نظامي و سياسي، پژوهش ادبي، پژوهش هنرهاي تجسمي، پژوهش هنرهاي نمايشي، داستان، شعر و نثر ادبي، مستند، هنرهاي تجسمي، هنرهاي نمايشي، خاطره کودک و نوجوان، داستان کودک و نوجوان، شعر کودک و نوجوان، خاطره، تاريخ شفاهي، بيداري اسلامي و بين الملل، آثار مرجع و منابع، مديريت هنري، ترجمه، توطئههاي داخلي، کميته نشر، کارگروه ترويج کتاب. در اين ميان کتابهاي گروه خاطره بزرگسال با 29 درصد و پس از آن گروه مستند با 27 درصد و گروه پژوهش نظامي با 9 درصد در رتبههاي اول تا سوم بودند. کتابهاي حوزه پژوهش هنرهاي تجسمي با 2 عنوان کمترين آمار را به خود اختصاص دادند.
3ـ ارتقاي کيفيت و ترکيب داوران از امتيازات ويژه اين دوره محسوب مي شود. هر گروه داوري علاوه بر سه کارشناس مجرب از همکاري يک استاد دانشگاه و يک پژوهشگر جوان و فرهيخته نيز بهره مند بود که به نوبه خود مي تواند ارتباط ميان دانشگاه ، نسل جوان و صاحب نظران پيشکسوت اين حوزه را گسترش دهد.
4ـ پيشنهاد ايجاد دبيرخانه دائمي انتخاب کتاب دفاع مقدس با هدف رصد وضعيت ذکمي و کيفي آثار مکتوب دفاع مقدس در طول سال مي تواند به ارتقاي اين حوزه مهم فرهنگي کشور کمک شاياني نمايد. دبيرخانه با تجميع آثار، برگزاري نشست هاي تخصصي، ايجاد بسترهاي لازم براي حضور در دانشگاه ها و ارتباط با نسل جوان و تحصيل کرده و بسياري برنامه هاي آموزشي و پژوهشي مرتبط مي تواند فرصت مناسبي براي رشد و تعالي ادبيات پايداري محسوب شود.
5. برگزاري نشستهاي تخصصي در 15 نشست... موضوع مختلف ادبيات مقاومت و پايدار يبه منظور ارتقاء کيفيت کتابهاي چاپ شده و در طرح محورها و موضوعات متنوع نشر با حضور اساتيد صاحب نظر و مدعوين علاقمند و صاحب اثر از ديگر ويژگيهاي اين دوره از انتخاب بهترين کتاب دفاع مقدس بود که اميدوارم مباحث مطرح شده به صورت کتاب در اختيار ساير علاقمندان قرار گيرد.
6. توجه ويژه به نوقلمان حوزه ادبيات دفاع مقدس از ويژگيهاي بارز اين دوره محسوب ميشود. اميدواريم با ادامه اين تشويقها و حمايتها از طريق آموزش هر چه بيشتر و بهتر اين عزيزان شاهد ارتقا کيفيت آثار آنها باشيم. ضروري است اذعان نماييم که متاسفانه منابعي که راهکار مناسبي جهت شناسايي نوقلمان در سطح کشور باشد وجود ندارد و اين کار مستلزم تلاش و جست و جوي فراواني است.
7. در اين دوره از انتخاب بهترين کتاب دفاع مقدس برخي موضوعات مهم انقلاب اسلامي که کمتر مورد توجه قرار گرفته است مانند حوادث مربوط به اقدامات ضدانقلاب در مناطق مختلف از قبيل: آمل، کردستان، سيستان و بلوچستان مورد توجه قرار گرفته و يک گروه داوري براي آنها تعيين شده بود.
8. در اين دوره براي توسعه مفهومي و مصداقي دفاع مقدس به موضوعاتي از قبيل: مدافعان حرم، بيدار اسلامي با رويکرد انقلاب اسلامي و مقاومت مردمي در منطقه، اقدام به تشکيل گروه «بيداري و مقاومت بين الملل اسلامي» شد و آثار مربوط در اين گروه مورد ارزيابي قرار گرفت که اميدواريم اين حوزه بيش از پيش مورد عنايت قرار گيرد.
اين دوره از انتخاب بهترين کتاب دفاع مقدس با بهره گيري از نظرات ارزشمند حدود 100 نفر داود و صاحب نظر مجرب نسبت به داوري آثار رسيده اقدام کرد ، فرصت مغتنم ميشماريم تا سر تعظيم و احترام نسبت به تلاش خالصانه همه نويسندگان و پديدآورندگان دفاع مقدس فرود ميآوريم.
براي ارتقاي کمي و کيفي کتابهاي دفاع قدس حمايت هرچه بيشتر از نويسندگان و ناشران اين حوزه از جانب مسئولين و تصميم گيران لازم و ضروري است.
9. اميد آن داريم که با مشارکت تمامي انديشمندان، سياست گذاران و مديران دلسوز انقلابي و مراکز نشر دفاع مقدس، در دورههاي آتي شاهد آثار بيشتر و مطلوبتر در تمامي شاخههاي فرهنگ مکتوب دفاع مقدس باشيم. بيترديد حفظ اقتدار و انسجام ملي، در گرو ترويج عالمانه وانديشمندانه اين فرهنگ درخشان و کاربست پيامها و آموزههاي آن در زندگي روزمره اجتماعي و فردي ما و تصميم سازيها، تصميم گيريها و اقدامات مديران و مسئولان دلسوز اين نظام مقدس ميباشد.
10. در اين دوره با هدف بهرهمند شدن از ظرفيتهاي کشور ار طريق دفاتر استاني بنياد حفظ آثار با تهيه فرم داوري اقدام به جمع آوري اطلاعات مورد نظر و مشارکت عمومي نويسندگان، کارشناسان، مديران و ساير اقشار مربوط در حوزه کتاب، نظرخواهي انجام شد تا از تجميع آن، مواردي استخراج گرديد که در کار نهايي داوري لحاظ شد.
11. از ديگر ويژگيهاي اين دوره توجه به انتخاب بهترين کارشناس کتاب استاني، انتخاب بهترين اثر از نقاط کم برخوردار و همچنين انتخاب بهترين منتقد کتاب در سطح کشور است.
تصوير دارد