پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: حل مشکلات خوزستان مستلزم بازپس گیری حق آبههای زیست محیطی این استان است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، عیسی کلانتری در ویژه برنامه تلویزیونی افق روشن که دیشب با موضوع ریزگردها به طور زنده از شبکه استانی صدا و سیمای استانی پخش شد، گفت: سازمان برنامه و بودجه حدود 280 میلیارد تومان برای مهار ریزگردهای داخلی خوزستان تخصیص داده است.
وی افزود: در دهه های اخیر ما به مراتع کشور به خاطر تولید چند هزار تن گوشت اضافه فشار آوردیم، پوشش گیاهی را از بین بردیم و به دنبال آن خاک فرسوده شد و آبی وارد زمین نشد و درخت ها ضعیف و خشکیده شدند.
کلانتری افزود: در شرق رودخانه کارون در استان خوزستان حدود 350 هزار هکتار زمين وجود دارد که محل خیزش ریزگردها و گرد و خاک هستند و تا قبل از احداث سدها در خوزستان ریزگردی نداشتیم و با سیل هایی که سالانه یک یا دو بار در خوزستان روان می شد، خاک ها به زمین می چسبید اما با احداث این سدها حق آبه های دیگر بخش ها افزایش یافت و حق آبه های زیست محیطی حذف شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: رئیس جمهور قول دادند که حتی اگر از محل صندوق توسعه ملی برای بودجه مقابله با گرد و غبار خوزستان، پولی داده نشود، بودجه ریزگردها را تأمین خواهد کرد و برای سال آینده حداقل 500 میلیارد تومان بودجه مقابله با ریزگردها برای کل کشور خواهیم داشت.
وی افزود: وقتی آقای روحانی مسئولیت سازمان حفاظت محیط زیست را به من دادند، به من گفتند که یکی از اولویت های اصلی باید محیط زیست خوزستان باشد و پیرو این دستور رئیس جمهور، بررسی انجام دادیم و مشاهده کردیم که محیط زیست خوزستان دو و نیم میلیارد مترمکعب کمبود آب دارد و تنها حدود یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب به محیط زیست خوزستان آب داده می شود.
کلانتری ادامه داد: تنها در حوضه کارون حدود یک و نیم میلیارد مترمکعب کمبود آب وجود دارد و همین میزان نیز به سایر حوضه های آبی خوزستان اختصاص دارد و در مکاتبه ای که با سرپرست وقت وزارت نیرو داشتیم ، پاسخ دادند که ما در استان خوزستان حتی یک مترمکعب آب اضافه هم نداریم.
کلانتری ادامه داد: بنابراین ناچار شدم که خطاب به رئیس جمهور نامه ای بنویسم که با توجه به اینکه اولویت را با محیط زیست خوزستان دانسته اید، ما در حوزه محیط زیست خوزستان به دو و نیم میلیارد مترمکعب آب نیاز داریم و به ویژه در حوزه کارون بزرگ، یک و نیم میلیارد مترمکعب آب نیاز است و وزارت نیرو نیز چنین پاسخی داده است.
وی عنوان کرد: تمام این نامه در این مورد بود که باید دو و نیم میلیارد مترمکعب آب به خوزستان تخصیص دهیم که یک و نیم میلیارد مترمکعب آن در حوضه کارون بزرگ است و مجموع نیاز آبی خوزستان حدود 4 میلیارد مترمکعب است که برای تأمین دو و نیم میلیارد مترمکعب آن کمبود داریم.
کلانتری با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست هیچوقت مجوز انتقال آب را نداده است، گفت: مرجع تصمیم گیری در خصوص انتقال آب وزارت نیروست؛ همانطور که مرجع راهها وزارت راه و شهرسازی است وقتی که مثلا وزارت نیرو مجوز انتقال آب داد، باید سازمان محیط زیست بر فعالیت آن دستگاه نظارت کند که ضربه ای به محیط زیست وارد نشود.
استاندار خوزستان هم در این نشست با اشاره به اینکه 300 میلیارد ریال در اسفندماه پارسال برای مهار کانون های گرد و غبار خوزستان تخصیص یافت افزود: در سال 96 نیز مبلغ 100 میلیون دلار برای کاهش اثرات گرد و غبار در نظر گرفته شد که بالغ بر 70 درصد آن در حوزه های مختلف به جهادکشاورزی، موسسه جهادنصر، سازمان محیط زیست، زمین شناسی و اداره کل هواشناسی خوزستان اختصاص یافت.
غلامرضا شریعتی اقدامات انجام شده در این راستا را شامل 2 بخش بیولوژیک و فنی مهندسی خواند و گفت: در بخش فنی مهندسی موسسه جهادنصر تونلی به طول 47 کیلومتر و عرض 50 متر حفر کرده که باوجود موانع طبیعی و غیر طبیعی بی شمار تا چند روز آینده افتتاح می شود.
وی درخصوص طرح کشت نهال نیز توضیح داد: در سال گذشته بالغ بر 6هزار هکتاراز عرصه های فوق بحرانی جنوب شرق اهواز نهال کاری شده اند. حدود چهار هزار هکتار نیز در سال های گذشته نهال کاری شده اند.
استاندار خوزستان با اشاره به اینکه حدود 42هزار هکتار از اراضی جنوب شرق اهواز فوق بحرانی هستند، تاکید کرد: طبق برنامه ریزی ها قرار است امسال نیز در سطح 19هزار هکتار از اراضی نهال کشت شود.
بالغ بر یک میلیون و 200 هزار هکتار از زمین های خوزستان را بیابان تشکیل داده که نقش مهمی در بروز پدیده گرد و غبار در این استان دارند و گفته می شود بین 30 تا 40 درصد این گرد و غبارها منشا داخلی دارند.
بر اساس مطالعات، مساحت کانون های فرسایش بادی و ماسه های روان در خوزستان 280 هزار هکتار و وسعت کانون های رُسی 350 هزار هکتار است که کانون های رسی، بحرانی معرفی شده اند. حدود 40 هزار هکتار از این کانون ها در جنوب و شرق اهواز کانون های فوق بحرانی هستند که در اولویت طرح مقابله با ریزگرد قرار دارد و از بهمن پارسال عملیات مهار کانون ها در این سطح آغاز شده است.
استان خوزستان از جمعه گذشته برای چهارمین روز متوالی با پدیده گرد و غبار دست و پنجه نرم می کند که این امر سبب تعطیلی مدارس، مراکز آموزشی و ادارات برخی شهرستان ها در سه روز گذشته شد.