پخش زنده
امروز: -
سلطانیه نام شهری تاریخی در زنجان است که هفت قرن پیش به علت موقعیت جغرافیایی مناسب و چمن و سرسبزی مغولان آنرا را پایتخت خود قرار دادند .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکززنجان ؛ سلطانیه با 7هزار نفر جمعیت شهری است در43 کیلومتری شهرزنجان که با گنبد نیلکون سلطانیه شناخته می شود
به گفته کارشناسان گنبد سلطانیه که هم اکنون سالیانه 400 هزارگردشگر دارد با احیای چمن می تواند هم تعدادگردشگران را افزایش دهد هم فضا را برای برنامه های دیگرگردشگری ، ورزشی و تاریخی آماده کند
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان می گوید: چمن سلطانیه با وسعت کنونی 750 هکتار 3 سال پیش در فهرست میراث طبیعی کشوربه ثبت رسید .
رحمتی می افزاید : عمر این چمن به دلیل برخی مشکلات نظیر استفاده بیش از حد از آبهای زیرزمینی درچند سال گذشته کاهش یافته است و بهترین راه حل در این خصوص جلوگیری از برداشت بی رویه آب وتزریق مصنوعی آب است .
وی می گوید: کشت وکار سالهای گذشته هم تاحدودی کمیت وکیفیت این چمن ومحوطه موجود را تحت تاثیرقرارداد.
رحمتی می گوید: اگرچه میراث فرهنگی تنها درحوزه گردشگری موظف به ایجاد کمربند درحاشیه چمن وجاده است اما برای احیای چمن ازهیچ اقدامی فروگذارنخواهدکرد .
سرمستی ، مدیرآب منطقه زنجان می گوید: در حال حاضر از 32 قنات مشرف به چمن فقط 2 قنات باقی مانده است
وی می افزاید: سطح آبهای زیرزمینی چمن سلطانیه 40 متر است که برای رسیدن این آب یه سطح چمن باید اقدامات بیشتری انجام شود .
سرمستی می افزاید: درشهرستان سلطاینه بیش از 370 چاه غیرمجاز وجود دارد که بیشتر آنها هم دراطراف چمن واقع است واستفاده بی رویه مشکلات را افزون ترکرده است .
مدیرآب منطقه زنجان می گوید: تعادل بخشی دراین خصوص دریک سال امکان پذیرنیست و چاه های غیرمجاز اگرچه درکیفیت چمن سلطانیه دخالت دارند اما تنها دلیل نمی تواند باشد .
مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان زنجان می گوید: منابع طبیعی متولی اصلی حفظ واحیای چمن سلطانیه است و دراین خصوص طرح مطالعه را دراولویت قرارداده است.
آقاجانلو می افزاید: این طرح مطالعاتی که پیش بینی می شود یک سال زمان نیازداشته باشد سال آینده انجام خواهدشد و 60 میلیون تومان اعتبارنیازدارد .
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان می گوید: پوشش گیاهی این چمن وضعیت مناسبی ندارد وتعاملات با دستگاههای مرتبط را دربرنامه داریم ومنتظر تخریب نمی مانیم چراکه اگر توجه نشود ممکن است گرد وغبارمحلی راهم ایجاد کند
وی می گوید: اداره منابع طبیعی و آبخیزداری برای حفاظت و صیانت از چمن طبیعی سلطانیه این میراث تاریخی و جهانی در 10 سال گذشته حدود هزارو400 هکتار بنج مارک بنتی(حفاظ) ایجاد کرده است تا اراضی مورد تعرض دامداران وکشاورزان قرارنگیرد .
سلطانی نژاد ، معاون فنی منابع طبیعی زنجان هم می گوید: کود پاشی اقدام دیگر این اداره کل برای نگه داشت چمن ازآسیبهای بیشتر است که همه ساله کودپاشی دراین چمن را انجام می دهد .
وی می افزاید: امسال 200 هکتار ازچمن کودپاشی شد که حدود 20 میلیون تومان هزینه دربرداشت وعلاوه برآن ازورود دام به این منطقه هم جلوگیری شد .
و اکنون حال چمن تاریخی سلطانیه به مطالعه ای که سال آینده آغازخواهدشد بسته است تحقیقی علمی که درصورت اعتبار ، محقق خواهدشد تا عمق آب را به عمر تاریخی چمن ارتقاء دهد .
*معصومه امینی