پخش زنده
امروز: -
کارشناس نظامي سوري: راهبرد آمريکا و ترکيه در سوريه تغيير کرده است و آنها به دنبال حضور مستقيم در سوريه هستند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما کارشناس نظامي سوري گفت: راهبرد و سياست آمريکا و ترکيه در سوريه تغيير کرده است و آنها به اين نتيجه رسيده اند که ديگر داعش نمي تواند براي آنها در اين کشور کاري بکند لذا هر کدام به دنبال حضور مستقيم خود در شمال و شرق سوريه هستند.
تغيير استراتژي از جنگ نيابتي به حضور مستقيم
هيثم حسون ، کارشناس نظامي در دمشق در گفتگو با شبکه تلويزيوني العالم با موضوع دخالت هاي آمريکا و ترکيه در شمال سوريه، درباره نيروهايي که قرار است وزارت دفاع آمريکا ، پنتاگون آنان را در شمال سوريه آموزش دهد گفت: پس از موفقيت ها و دست آوردهاي ارتش سوريه و نيروهاي هم پيمان در آزاد سازي منطقه باديه سوريه و همچنين آزاد سازي استان دير الزور با مساحتي حدود هفتاد هزار کيلومتر مربع و ريشه کن کردن تروريست هاي داعش از اين منطقه ، آمريکا و ترکيه به اين نتيجه رسيدند که جنگ نيابتي با استفاده از تروريست ها جواب نخواهد داد و آنها به اهداف خود نخواهند رسيد لذا استراتژي اين دو کشور(آمريکا و ترکيه) از جنگ نيابتي يا فرماندهي از پشت پرده، به اقدام مستقيم و ورود به خاک سوريه از طريق اشغال پايگاه ها و خاک اين کشور تغيير يافت به اين اميد که بتوانند منافع خود را در سوريه حفظ کنند.
بقاياي داعش در نيروهاي سوريه دموکراتيک
سرهنگ هيثم حسون در ادامه افزود: آمريکا هنگاميکه نيروهاي اصلي خود يا همان تروريست هاي داعش را از دست داد به نيروهاي ذخيره خود در منطقه که همان شبه نظاميان موسوم به نيروهاي سوريه دموکراتيک و نيروهاي اتحاديه ميهني کردستان هستند، پناه آورد و کنار اين نيروهاي شبه نظامي، نيروهاي ديگري افزود که همان بقاياي داعش هستند که از دير الزور نجات يافتند.
کارشناس نظامي سوري در ادامه تصريح کرد: اين تروريست هاي داعشي هم اکنون پانزده تا بيست در صد از نيروهاي موسوم به سوريه دموکراتيک را تشکيل مي دهند لذا مي توان گفت که ساختار نظامي آنها تغييري نکرده است بلکه همان بقاياي داعش هستند که به نيروهاي سوريه دموکراتيک پيوسته اند و هدف آنها همان هدفي است که تروريست هاي داعش در سوريه دنبال مي کردند.
حسون تصريح کرد: ترکيه نيز در غرب سوريه همين شيوه و همان ابزارهاي آمريکا را در پيش گرفته است که البته نيروهايي هم به نام نيروهاي موسوم به سپر فرات را در اختيار دارد و همان اهداف آمريکا را دنبال مي کند.
بهانه ها و دستاويز آمريکا براي اشغال نظامي سوريه
مجري العالم در ادامه گفت: آمريکا هدف خود را از آموزش يا استقرار نيروهاي جديد در شمال سوريه جلوگيري از باز گشت داعش به اين کشور اعلام کرده است. آيا داعش هنوز خطري براي سوريه دارد که براي مقابله با آن نيرويي جديد تشکيل شود؟
هيثم حسون در پاسخ گفت: رکس تيلرسون ، وزير امور خارجه آمريکا در آخرين اظهارات خود از اهداف کشورش براي حضور در شمال سوريه خبر داد که عبارت بودند از:
جلوگيري از بازگشت داعش يا از بين بردن کامل عناصر داعش.
هدف دوم مقابله با تلاش هاي ايران براي گسترش نفوذ در خاور ميانه.
هدف سوم رسيدن به راه حل سياسي يا ديپلماتيک در سوريه.
هدف چهارم باز گرداندن آوارگان.
و خلاصه اهداف و بهانه هاي غير واقعي که تيلرسون از آنها ياد کرد.
اما حقيقت امر اين است که آمريکا مطمئنا نيتي براي از بين بردن داعش ندارد چرا که طبق گفته باراک اوباما ، رئيس جمهور سابق آمريکا و جان کري، وزير خارجه سابق اين کشور داعش را خود آمريکاييها به وجود آوردند.
اما به اعتقاد من کسي که از تروريست هاي داعش بهترين استفاده را کرده، رئيس جمهور کنوني آمريکا است چرا که پس از نابودي تشکيلات نظامي و سياسي داعش که به دولت خلافت موسوم بود، هنوز از اين گروه تروريستي براي اشغال خاک سوريه و بازگشت دوباره به سوريه استفاده مي کند.
آنچه از داعش باقي مانده است
مجري العالم در ادامه پرسيد: آيا داعش هنوز در عمل خطري براي سوريه در شمال اين کشور به حساب مي آيد که آمريکا بخواهد نيروهاي وابسته به خود را در اين منطقه مستقر کند؟
سرهنگ حسون ، کارشناس نظامي سوري در پاسخ تاکيد کرد: براي تروريست هاي داعش اصلا تشکيلات نظامي باقي نمانده است که خطري براي سوريه به حساب بيايند.
آنچه از داعش باقي مانده است دو دسته هستند که دسته اول نيروهايي هستند که آمريکا آنان را در مناطق شرقي و شمال شرقي رودخانه فرات مستقر کرده است و از بين بردن آنان طي چند ساعت امکان پذير است اما منطقه ديگري که اين تروريست ها در سوريه مستقر هستند مناطقي است که محل استقرار نيروهاي موسوم به سوريه دموکراتيک است که در حال حاضر داعش ميان اين نيروها گنجانده شده اند، بنابر اين داعش به عنوان گروهي نظامي و تشکيلاتي سياسي اکنون اصلا وجود خارجي ندارد.
گزينه هاي عملياتي ارتش سوريه
مجري العالم در ادامه گفت: اگر اينگونه باشد که شما مي گوييد، پس مي توان نتيجه گرفت که واشنگتن به دنبال سوء استفاده از بقاياي داعش براي اجراي طرح ها و برنامه ها و ادامه حضور نظامي خود در شمال سوريه است؟ مجري العالم همچنين پرسيد: در سطح ميداني و نظامي، اکنون گزينه هاي مطرح مقابل ارتش سوريه و نيروهاي هم پيمان به خصوص نيروهاي روسيه چيست؟
حسون در پاسخ به اين سؤال گفت: طبيعتا گزينه نظامي براي آمريکا در حال حاضر تا پايان يافتن عمليات نظامي نيروهاي سوري و نيروهاي هم پيمان در استان ادلب مطرح نيست.
عمليات نيروهاي سوري در ادلب دومين عمليات مهم براي از بين بردن داعش به حساب مي آيد و اکنون در حال برخورد با تروريست هاي تحت حمايت ترکيه در استان ادلب يعني جبهه النصره و ديگر گروه هاي تروريستي تحت حمايت اين کشور هستند.
وي افزود: به نظر من ارتش سوريه اکنون در مرحله اي است که پس از آزاد سازي ادلب بايد به فکر آزاد سازي استان الرقه و مناطق باقي مانده از استان دير الزور و پس از آن آزاد سازي منطقه الزاويه در شمال شرقي و نزديک مرزهاي عراق باشد که در اين مرحله امکان برخورد با نيروهاي تحت حمايت آمريکا بسيار زياد است.
بسياري از کارشناسان معتقدند که دولت سوريه با نيروهاي آمريکايي برخورد نخواهد کرد و علت آن را عدم توانايي نيروهاي سوري در برخورد با نيروهاي تحت امر آمريکا مي دانند اما من معتقدم تا زماني که آمريکا به عنوان نيرويي اشغالگر در سوريه حضور داشته باشد، مطمئنا دولت سوريه نيز موظف است اقدامات لازم را براي آزاد سازي خاک خود صورت دهد.
هيثم حسون در ادامه با اشاره به پيام فيصل مقداد ، معاون وزير خارجه سوريه خطاب به ترکيه گفت مقداد علاوه بر اين، پيامي هم به آمريکايي ها صادر کرده و در آن ياد آور شده است که ارتش سوريه اکنون از قدرت هوايي قابل ملاحظه اي در برخورد با هرگونه تهديدي برخوردار است و اکنون توان مقابله با تهديدهاي ترکيه و در مرحله بعد مبارزه با اشغالگري هاي آمريکا در خاک سوريه را دارد.
حسون در ادامه تصريح کرد: آمريکا همانگونه که نتوانست حضور نظامي خود را در ديگر کشورها حفظ کند، اکنون نيز نمي تواند در سوريه بماند و امروز نيز مقابل قدرت نظامي نيروهاي سوريه نمي تواند دوام بياورد.
ترکيه در مذاکرات صلح سوريه مي ماند؟
مجري العالم در ادامه با اشاره به اظهارات فيصل مقداد گفت وي با اشاره به نگراني از تحرکات نظامي ترکيه تاکيد کرد که نيروهاي هوايي سوريه توانايي انهدام و برخورد هرگونه حمله هوايي يا زميني نيروهاي ترکيه را دارد و به اين کشور در اين باره هشدار داد و شايد اين هشدار زمينه را براي مذاکرات سياسي فراهم کند و در اين صورت ديگر ترکيه نقشي در مذاکرات صلح سوريه نخواهد داشت.
هيثم حسون ، کارشناس نظامي سوري در اين باره گفت: آنگونه که معلوم است اختلافات ترکيه و آمريکا اختلافاتي جدي اما قابل کنترل است و امروز نيز وزير خارجه ترکيه اعلام کرد که وزارت دفاع آمريکا به آنها اعلام کرده است که آنچه درباره تشکيل نيروهاي آمريکايي در شمال شرق سوريه گفته مي شود چيزي در حد شايعه است و موضوع جدي به شمار نمي آيد لذا آنچه اکنون ميان ترکيه و آمريکا جريان دارد، تلاش براي اطمينان سازي است.
پشت پرده اتاق عمليات عفرين
وي افزود: مشکل ترکيه در نيروهاي سوريه دموکراتيک نيست چرا که اين نيروها از ابتداي جنگ در سوريه حضور داشته اند و ترکيه نيز با آن کنار آمده و در برخي موارد هم با برخي از اين نيروها با نام نيروهاي سپر فرات و بخشي از نيروهاي کرد هماهنگي داشته است اما مشکلي که ترکيه اکنون دارد سه مشکل است که اخيرا به وجود آمده است.
مشکل اول عمليات نظامي نيروهاي سوريه در استان ادلب است که هدف آن پايان دادن به حضور نظامي و تروريستي در اين استان و به طور مشخص برخورد با نيروهاي موسوم به سپر فرات است که در حقيقت بازوي نظامي ترکيه به حساب مي آيند. آنها مي دانند که نيروهاي سوري پس از آن به منطقه عفرين خواهند رسيد و تکليف نيروهاي مسلح حاضر در آن منطقه را نيز مشخص خواهند کرد بنابر اين مسئله ارتباطي به نيروهاي سوريه دموکراتيک يا نيروهاي اتحاديه ميهني کرد ندارد.
وي گفت: مسئله اي که باعث نگراني ترکيه شده است، گرفته شدن ابتکار نظامي از دست اين کشور است اما مسئله ديگري که ترکيه را نگران کرده، موضوع مذاکراتي است که قرار است در سوچي برگزار شود و ترکيه به خوبي مي داند که هدف از برگزاري اين نشست گرفتن بهانه يا ابتکار عمل از دست ترکيه است که قرار است با گسترش دايره مشارکت و حضور بيش از سي و سه نهاد سياسي و حدود هزار و هفتصد شخصيت ايجاد شود و اين بدان معني است که قدرت ترکيه يا آمريکا در اين مذاکرات کاهش خواهد يافت و به همين دليل است که ترکيه تلاش مي کند اين مذاکرات را لغو يا آن را با مشکل مواجه کند.
حسون گفت: امر ديگري که حرکت ترکيه را در سوريه با مشکل مواجه مي کند، حضور نيروهاي روسيه در عفرين است، حضوري که جلوي هرگونه توطئه ترکيه را براي رسيدن به اين منطقه مي گيرد چرا که حضور نيروهاي ترکيه در اين منطقه به معني برخورد با نيروهاي روسيه است.
وي گفت: ترکيه اکنون تلاش مي کند مسيري را که آمريکا در سوريه برگزيده است، در پيش گيرد.
آمريکا نيروهاي سوريه دموکراتيک را براي بقا در شمال شرق سوريه به وجود آورده است و ترکيه نيز تلاش مي کند نيروهاي موسوم به سپر فرات را براي باقي ماندن در استان ادلب نگه دارد که اين امر به پايان يافتن عمليات نظامي در استان ادلب منجر خواهد شد و اين تحولات باعث نگراني ترکيه طي روزهاي اخير شده است.