پخش زنده
امروز: -
ارزش های معماری و فرهنگی یزد یکبار در تیر ماه امسال به تائید سازمان جهانی یونسکو رسید و در کمتر از ۶ ماه در هجدهمین اجلاس بنیاد جهانی انرژی جایزه ویژه خود را به یزد با عنوان شهر پایدار اختصاص داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، جایزه ویژه انرژی گلاب به عنوان مهمترین جایزه جهانی محیط زیستی، در ۲۶ دی ماه ۱۳۹۶ بواسطه توانمندی های بالقوه ی شهر تاریخی یزد و همچنین برنامه های جامع شهرداری در قالب کار گروه شهر پایدار شهرداری یزد به شهردار یزد و رئیس شورای اسلامی شهر یزد اهدا شد.
شهردار یزد گفت:معماری بسیار سازگار با طبیعت، استفاده از تکنولوژی بادگیرها و سیستم قنوات ، مصالح بومی و عایق از کاهگل و خشت ، ویژگی هایی مثل حیاط میانی و گودال باغچه، استفاده از گونه های گیاهی کم آب خواه و سازگار با محیط وبطور کلی معماری هوشمندانه و عجین با محیط از جمله ویژگی های بوده که یزد را لایق عنوان شهر پایدار کرده است.
جمالی نژاد افزود:تلاش شهر و شهرداری یزد برای احیا و حفظ قنوات و آب انبارها و بادگیرها، ترویج فرهنگ استفاده از دوچرخه، پویش روز بدون خودرو، فرهنگ تفکیک از مبدا، توسعه مسیرهای پیاده، شهرت شهر دوچرخه ها، ترویج ساخت و ساز سبز و مدیریت انرژی در ساختمان ها با برگزاری دوره ها و حمایت ار مصالح نوین از دیگر ویژگی هایی بوده است که صفت پایدار را برای شهر یزد به ارمغان آورده است.
وی اضافه کرد:نهایتا باید به شاخص مهم آی تی و آی سی تی بعنوان پایلوت و توسعه زیرساخت های لازم برای تحقق شهر الکترونیک مانند سامانه های کارت شهروندی، شهربین و چشم شهر اشاره کرد که یزد را لایق دریافت جایزه بنیاد جهانی انرژی کرده است.
بنیاد جهانی انرژی از سال ۱۹۹۹ فعالیت خود را با هدف معرفی و حمایت از پروژه های سازگار با محیط زیست و توسعه پایدار تاسیس شده است.
آقای کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل و خانم مانکا گاندی وزیر سابق محیط زیست هند از چهره های سرشناس بین المللی عضو هیئت رئیسه این بنیاد هستند.
این بنیاد سالانه جوایزی را در دو سطح ملی و بین المللی به پروژه های موثر در صرفه جویی انرژی و افراد تاثیرگذار در توسعه پایدار اهدا می کند. برندگان این جوایز در یکی از مقوله های زمین، آتش، آب، هوا و جوانان، توسط پنلی از اعضای سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل متحد، بانک جهانی و شورای انرژی های تجدید پذیر اروپا انتخاب می شوند.
مبتکر این جوایز ولفگانگ نویمان، مهندس اتریشی و طرفدار محیط زیست است. او معتقد است یزد قرن ها پیش بر اساس اصول سازگاری با محیط زیست و پایداری ساخته شده است. بادگیر های یزد نمادی خیره کننده از این معماری بی نظیر است و باید شهر یزد را اولین نمونه شهر پایدار در جهان نامید.
همچنین ریاست هیات داوران جایزه جهانی انرژی را خانم مانکا گاندی عضو فعلی پارلمان و وزیر سابق هند در حوزه محیط زیست بر عهده دارد.
نزدیک به ۲۰۰۰ پروژه از ۱۷۸ کشور برای دریافت جوایز آن تحت عنوان "انرژی گلاب" به رقابت میپردازند.
این بنیاد تاکنون به سه شخصیت بین المللی نیز به عنوان اشخاص حقیقی جایزه اعطا کرده است که سومین آنان دکتر معصومه ابتکار است. نفرات اول و دوم به ترتیب میخائیل گورباچف و آرنولد شوایتزینگر به خاطر فعالیت های گسترده زیست محیطی و افرادی که صدایشان در جهان شنیده می شود، بوده است.
با این حساب یزد به عنوان اولین شهر پایدار و دکتر معصومه ابتکار به عنوان اولین شخصیت تاثیرگذار در حفظ محیط زیست در تاریخ این جوایز از کشور ایران ثبت شدند.
جایزه ویژه انرژی گلاب امروز در هجدهمین دوره مراسم بنیادجهانی انرژی درتهران به یزد رسید.